Ухвала
від 14.02.2012 по справі к30/278-10
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ С УД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 лютого 2012 р. Справа № К30/278-10

Вищий господарський суд У країни у складі колегії судд ів:

головуючого, судді Демидової А.М.,

суддів Коваленко С.С. (доповідач), Воліка І.М.

розглянувши заяву ВАТ "П' ятихатський елеватор" про пе регляд за нововиявленими обс тавинами постанови Вищого го сподарського суду України ві д 27.04.11р.

у справі № К30/278-10 господарського суду Дніпропетровської області

за позовом ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБ А_6, ОСОБА_7, Приватного сі льськогосподарського підпр иємства "Злагода", Сільського сподарського ТОВ "Комісарівк а"

до ВАТ "П' ятихатський елева тор", Державного реєстратора П' ятихатської районної дер жавної адміністрації Дніпро петровської області

третя особа Компанія "Гріф Корпорейшн ЛЛП"

про визнання недійсними рішен ь загальних зборів акціонері в

За участю представників ст орін

від позивачів не з'яви лися,

від відповідача ОСОБА _8 дов.,

від третьої особи не з'явил ися

ВСТАНОВИВ:

У вересні 2010 року позив ачі: ОСОБА_4, ОСОБА_5, О СОБА_6, ОСОБА_7, Приватне с ільськогосподарське підпри ємство "Злагода" та Сільськог осподарське товариство з обм еженою відповідальністю "Ком ісарівка" пред'явили у господ арському суді позов до відпо відачів: ВАТ "П'ятихатський ел еватор" та Державного реєстр атора П'ятихатської районної державної адміністрації Дні пропетровської області про в изнання недійсними рішень за гальних зборів акціонерів.

Рішенням господарського с уду Дніпропетровської облас ті від 15.11.2010 року (суддя Євстигн еєва Н.М.), залишеним без змін п остановою Дніпропетровсько го апеляційного господарськ ого суду від 04.03.2011 року (колегія суддів у складі: Логвиненк о А.О. - головуючого, Стре лець Т.Г., Верхогляд Т.А.), в позові відмовлено.

Постановою Вищого госпо дарського суду України від 27.0 4.2011 року касаційну скаргу ОС ОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, Приватного сільсь когосподарського підприємс тва "Злагода" та Сільськогосп одарського товариства з обме женою відповідальністю "Комі сарівка" задоволено. Постано ву Дніпропетровського апеля ційного господарського суду від 04.03.2011 року та рішення госпо дарського суду Дніпропетров ської області від 15.11.2010 року у с праві № К30/278-10 скасовано. Постан овлено нове рішення, яким поз ов ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОС ОБА_6, ОСОБА_7, Приватного сільськогосподарського під приємства "Злагода" та Сільсь когосподарського товариств а з обмеженою відповідальніс тю "Комісарівка" до Відкритог о акціонерного товариства "П 'ятихатський елеватор", Держа вного реєстратора П'ятихатсь кої районної державної адмін істрації Дніпропетровської області, за участю третьої ос оби, яка не заявляє самостійн их вимог на предмет спору на с тороні відповідача - Компан ія "Гріф Корпорейшн ЛЛП" про ви знання недійсними рішень заг альних зборів акціонерів, за доволено.

Визнано недійсними рішенн я загальних зборів акціонері в Відкритого акціонерного то вариства "П'ятихатський елев атор" від 15 березня 2010 року, офор млені протоколом без номеру.

Зобов' язано Державного р еєстратора П'ятихатської рай онної державної адміністрац ії Дніпропетровської област і скасувати в Єдиному держав ному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців всі записи, що були внесені на підставі рішення загальних зборів акціонерів Відкритог о акціонерного товариства "П 'ятихатський елеватор" від 15 б ерезня 2010 року.

Стягнуто з Відкритого акці онерного товариства "П'ятиха тський елеватор" та Державно го реєстратора П'ятихатської районної державної адмініст рації Дніпропетровської обл асті на користь ОСОБА_5 85 гр н. державного мита, 236 грн. витра т на сплату інформаційно-тех нічного забезпечення судово го процесу, 42,50 грн. державного мита за подачу апеляційної с карги та 42,50 грн. державного мит а за подачу касаційної скарг и.

ВАТ "П'ятихатський елеватор " (далі по тексту - Заявник) зв ернулось до Вищого господарс ького суду України з заявою, п ро перегляд за нововиявленим и обставинами постанови Вищо го господарського суду Украї ни від 27.04.2011 року.

В обґрунтування наявності нововиявлених обставин заяв ник посилається на таке: післ я постановлення судових ріше нь йому стало відомі нововия влені обставини, що спростов ують юридичну оцінку судом ф актів та обставин справи; ці н ововиявлені обставини містя ться у листі реєстроутримува ча ВАТ "П'ятихатський елевато р" - ТОВ "Таліон" від 03.10.2001 року за № 32.

Ухвалою Вищого господарс ького суду України від 14.12.2011 рок у у складі колегії суддів: Коз ир Т.П. - головуючого, судді - Губенко Н.М., Іванова Л.Б., заяву ВАТ "П' ятихатський елевато р" про перегляд за нововиявле ними обставинами постанови В ищого господарського суду Ук раїни від 27.04.2011 року прийнято д о провадження касаційної інс танції та призначено до розг ляду на 21.12.2011 року об 12 год. 10 хв.

Ухвалою Вищого господарсь кого суду України від 21.12.2011 року у складі колегії суддів: Кози р Т.П. - головуючого, судді - Г убенко Н.М., Іванова Л.Б., строк р озгляду заяви ВАТ "П' ятихат ський елеватор" про перегляд за нововиявленими обставина ми постанови Вищого господар ського суду України від 27.04.2011 ро ку продовжено.

Ухвалою Вищого господарсь кого суду України від 21.12.2011 року у складі колегії суддів: Кози р Т.П. - головуючого, судді - Г убенко Н.М., Іванова Л.Б., строк р озгляду заяви ВАТ "П' ятихат ський елеватор" про перегляд за нововиявленими обставина ми постанови Вищого господар ського суду України від 27.04.11 ро ку у справі № К30/278-10 відкладено н а 18.01.2012 року на 12 год. 00 хв.

Згідно з Розпорядженням заступника секретаря першої судової палати Вищого госпо дарського суду України від 11.0 1.2012 року, у зв' язку з перебува нням судді Козир Т.П. у відпуст ці, для призначення справи № К30/278-10 до розгляду, з мінено склад колегії суддів та призначено колегію суддів у складі: головуючий - Демид ова А.М., судді - Коваленко С.С . (доповідач), Волік І.М.

Ухвалою Вищого господарс ького суду України від 16.01.2012 рок у у складі колегії суддів: Дем идової А.М. - головуючого, суд ді - Коваленко С.С., Воліка І.М ., прийнято заяву ВАТ "П' ятиха тський елеватор" про перегля д за нововиявленими обставин ами постанови Вищого господа рського суду України від 27.04.2011 р оку у справі № К30/278-10 до провадже ння, призначено розгляд заяв и у засіданні Вищого господа рського суду України на 31.01.2012 ро ку о 12 год. 20 хв.

Колегія суддів, розглянув ши наявні матеріали, обговор ивши доводи заяви про перегл яд постанови за нововиявлени ми обставинами, вважає, що под ана заява підлягає частковом у задоволенню з наступних пі дстав.

Як було встановлено під час розгляду справи судами попе редніх судових інстанцій, 15.03.20 10 року відбулися загальні збо ри акціонерів ВАТ "П'ятихатсь кий елеватор", оформлені прот околом без номера від цієї ж д ати, на яких приймали участь ш ість акціонерів та їх предст авників, які у сукупності вол одіють 4 734 464 голосів, що складає 74,41 % від загальної кількості г олосів, а саме: компанія UIS, Inc ("Ю-А Й-ЕС") (Співдружність Домініки ), від імені якої діє ОСОБА_12 по довіреності від 23.02.09.; компа нія "GRIF CORPORATION LLP" "Гріф Корпорейшн ЛЛ П" в особі ОСОБА_13, діючої п о довіреності від 28.07.09; компані я IHF International Holding & Financing Co. LTD ("Інтернешнл хо лдінг енд Файненсінг") (Співдр ужність Домініки), від імені я кої діяла ОСОБА_14, довірен ість від 02.03.09; ТОВ Фондова компа нія "Аспром-Дніпро", в особі ди ректора Губа О.Г.; ОСОБА_ 9 (смт. Ювілейне); ОСОБА_10 (м . Дніпропетровськ); запрошена особа- приватний нотаріус Д ніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБ А_18

На вказаних зборах акціоне рів було прийнято рішення пр о: скасування усіх рішень, при йнятих позачерговими загаль ними зборами акціонерів від 19.01.09р., що оформлені протоколом № 9 та від 29.03.09р., що оформлені про токолом № 10; про внесення змін до Статуту Товариства ш ляхом викладення його в нові й редакції. Вирішено внести з міни до Статуту товариства ш ляхом викладення його в нові й редакції, скасувати орган у правління: "Ревізійна комісі я". Керівництво поточною діял ьністю Товариства покласти н а Генерального директора Тов ариства. Утворити орган конт ролю Товариства - ревізора. Контроль за діяльністю орган ів управління покласти на Ре візора; відкликання з 15.03.10 Гене рального директора ВАТ "П'яти хатський елеватор", припинив ши з 15.03.10 усі його повноваження з управління справами ВАТ "П'я тихатський елеватор". Призна чити Генеральним директором Товариства Чернікова В.М. Уповноважити Генерального директора товариства особис то або через представника то вариства на підставі виданої довіреності забезпечити дер жавну реєстрацію внесення зм ін до Єдиного державного реє стру юридичних осіб та фізич них осіб - підприємців щодо ві домостей про керівника ВАТ "П 'ятихатський елеватор". В зв' язку зі зміною керівника ВАТ "П'ятихатський елеватор" зобо в' язати Генерального дирек тора передати новообраному к ерівнику Чернікову В.М. ус і установчі, фінансові, реєст раційні, бухгалтерські докум енти товариства, усі печатки , штампи; відкликання з 15.03.10 попе реднього складу Наглядово ї Ради товариства. Призначи ти Головою Наглядової Ради Компанію "GRIF CORPORATION LLP" ("Гріф Корпо рейшн ЛЛП"), членами ТОВ ФК "Асп ром-Дніпро" та ОСОБА_10; відк ликання з 15.03.10 Голову та членів Ревізійної комісії ВАТ "П'яти хатський елеватор". Вирішено обрати Ревізором Товариства аудитора (аудиторську компа нію) з яким укласти відповідн ий договір, про що зазначити в новій редакції Статуту Това риства. Новобраному Генераль ному директору Товариства Чернікову В.М. укласти та пі дписати відповідний договір з Ревізором; про припинення д ії договору на ведення реєст ру власників іменних цінних паперів Товариства з ТОВ "Реє стр-Дніпро"; передачу ведення реєстру власників іменних ц інних паперів Товариства інш ому реєстратору - ТОВ "Таліо н"; затверджено укладання дог овору на ведення реєстру вла сників іменних цінних папері в з реєстратором - ТОВ "Таліо н"; питання про затвердження ц ивільно-правових угод, уклад ених Товариством, вирішили р озглянути після проведення р евізії фінансово-господарсь кої діяльності Товариства на загальних зборах акціонерів товариства; припинення шлях ом ліквідації ВАТ "П'ятихатсь кий елеватор". Установлено ст рок для припинення шляхом лі квідації ВАТ "П'ятихатський е леватор" три місяці з моменту призначення ліквідаційної к омісії.

Так, відмовляючи в задоволе нні позовних вимог, суди перш ої та апеляційної інстанції дійшли висновку, що зазначен і рішення прийняті акціонера ми товариства за наявності к воруму, а позивачами належни ми та допустимими доказами н е доведено їх право на участь у зборах, рішення яких оскарж уються.

Також суди посилались на те , що єдиним належним доказом, щ о підтверджує право власност і на акції, яке обумовлює і пра во приймати участь у загальн их зборах товариства, є інфор мація, що міститься у реєстра тора про зарахування цінних паперів на рахунок власника.

При цьому, відповідно до від омостей з реєстру станом на 15. 03.10 власниками іменних цінних паперів ВАТ "П' ятихатський елеватор" є компанія UIS, Іnс. ("Ю-А Й-ЕС"), компанія “GRIF CORPORATION LLP” та ком панія IHF International Holding & Financing Co. LTD., що в сукуп ності володіють 74,3 % акцій това риства.

Вищий господарський суд Ук раїни, скасовуючи судові ріш ення попередніх судових інст анцій та приймаючи нове ріше ння про задоволення позовних вимог, в своїй постанові від 2 7.04.2011 року у справі № К30/278-10 дійшов висновку, що оскільки право в ласності позивачів на акції ВАТ "П'ятихатський елеватор" в сукупній кількості 88,18 % в стат утному фонді товариства підт верджується договорами купі влі-продажу цінних паперів т а актами приймання-передачі цінних паперів, а також реєст ром власників іменних цінних паперів станом на 06.06.2008 року, до казів вчинення позивачами ді й, спрямованих на відчуження акцій в матеріалах справи ві дсутні, у зв' язку з чим прове дені 15.03.2010 року збори акціонері в ВАТ "П'ятихатський елеватор " відбулися за відсутністю кв оруму, а отже рішення яких під лягають визнанню недійсними .

Згідно з ч. 1 ст. 113 ГПК України судове рішення господарсько го суду може бути переглянут о за нововиявленими обставин ами за заявою сторони, поданн ям прокурора не пізніше двох місяців з дня встановлення о бставин, що стали підставою д ля перегляду судового рішенн я.

Відповідно до ст. 112 ГПК Украї ни господарський суд може пе реглянути прийняте ним рішен ня, що набрало законної сили, з а нововиявленими обставинам и, що мають суттєве значення д ля справи та не могли бути від омі заявнику. Виникнення нов их або зміна обставин після в ирішення спору не можуть бут и підставою для зміни або ска сування судового рішення за правилами розділу ХІІІ ГПК У країни.

Нововиявленими обставинам и за своєю юридичною суттю є ф актичні дані, що у встановлен ому порядку спростовують фак ти, які було покладено в основ у судового рішення. Нововияв леними можуть бути визнані л ише істотно значимі, суттєві обставини, тобто такі обстав ини, обізнаність суду віднос но яких при розгляді справи, з абезпечила би прийняття цим судом іншого рішення. Ці обст авини мають бути належним чи ном засвідчені.

В якості нововиявлених об ставин Заявник посилається н а обставини викладені в Лист і реєстроутримувача ВАТ "П' ятихатський елеватор" - ТОВ "Таліон" від 03.10.2011 року за № 32, в яко му вказується про відсутніст ь в журналах системи реєстру ВАТ "П' ятихатський елевато р" записів щодо складання реє стру власників іменних цінни х паперів Заявника станом на 06.06.2008 року.

Відповідно до приписів ч 3 . ст. 6 Закону України “Про цінн і папери та фондовий ринок” а кції акціонерного товариств а існують виключно в бездоку ментарній формі.

Частиною 3 ст. 5 Закону Украї ни “Про Національну депозита рну систему та особливості е лектронного обігу цінних пап ерів в Україні” визначено, що право власності на цінні пап ери, випущені в бездокумента рній формі, переходить до нов ого власника з моменту зарах ування цінних паперів на рах унок власника у зберігача.

В п. 24 Пленуму Верховного су ду України “Про практику роз гляду судами корпоративних с порів” та п.2.21 Рекомендацій пр езидії Вищого господарськог о суду України N04-5/14 від 28.12.2007р. роз ' яснено, що право участі у з агальних зборах акціонерів м ають особи, які є власниками а кцій на день проведення зага льних зборів та що корпорати вні права можуть бути реаліз овані з моменту внесення змі н до реєстру власників іменн их цінних паперів.

Таким чином, єдиним належн им доказом, що підтверджує пр аво власності на акції, яке об умовлює і право приймати уча сть у загальних зборах товар иства, є інформація, що містит ься у реєстратора про зараху вання цінних паперів на раху нок власника.

За наведених обставин, коле гія суддів дійшла висновку, щ о наведені у заяві обставини , є нововиявленими обставина ми, в розумінні ст. 112 ГПК Україн и, оскільки є тими фактичними даними, що в установленому по рядку спростовують факти, як і було покладено в основу пос танови Вищого господарськог о суду України від 27.04.2011 року, а с аме наявність права власност і позивачів на акції ВАТ "П'яти хатський елеватор" в сукупні й кількості 88,18 % в статутному ф онді товариства.

Враховуючи вищевикладене , та приймаючи до уваги обстав ини, викладені в поданій заяв і про перегляд судового ріше ння за нововиявленими обстав инами, колегія суддів вважає , що суд першої інстанції, з як им погодився суд апеляційної інстанції, дійшов вірного ви сновку про відсутність підст ав для задоволення вимог ОС ОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, приватного сільсь когосподарського підприємс тва "Злагода" та сільськогосп одарського товариства з обме женою відповідальністю "Комі сарівка" про визнання недійс ними рішень загальних зборів акціонерів ВАТ "П'ятихатськи й елеватор", а тому, рішення су ду першої інстанції та поста нова суду апеляційної інстан ції мають бути залишені без з мін.

Відповідно до ч.8 ст. 114 ГПК Укр аїни, у разі скасування судов ого рішення за результатами його перегляду за нововиявле ними обставинами справа розг лядається господарським суд ом за правилами встановленим и цим Кодексом.

На підставі вищевикладено го та керуючись ст.ст. 1115, 1117, 112, 114 Го сподарського процесуальног о кодексу України, Вищий госп одарський суд України,

П О С Т А Н О В И В:

1. Заяву ВАТ "П' я тихатський елеватор" про пер егляд за нововиявленими обст авинами постанови Вищого гос подарського суду України від 27.04.11р. у справі № К30/278-10 задовольн ити частково.

2. Постанову Вищого гос подарського суду України від 27.04.11р. у справі № К30/278-10 скас увати.

3. Постанову Дніпропе тровського апеляційного гос подарського суду від 04.03.11р. у сп раві № К30/278-10 залишити без змін.

Головуючий, суддя А .М. Демидова

Суддя С.С . Коваленко

Суддя І.М. Вол ік

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення14.02.2012
Оприлюднено24.02.2012
Номер документу21547744
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —к30/278-10

Ухвала від 14.02.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко С.С.

Ухвала від 16.01.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко С.С.

Ухвала від 21.12.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Козир Т.П.

Ухвала від 14.12.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Козир Т.П.

Ухвала від 08.11.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Козир Т.П.

Ухвала від 16.09.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Козир Т.П.

Ухвала від 16.09.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Козир Т.П.

Ухвала від 30.06.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Козир Т.П.

Ухвала від 30.06.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Козир Т.П.

Постанова від 27.04.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Дунаєвська Н.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні