Рішення
від 13.02.2012 по справі 35/477
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 35/477 13.02.12

За позовом Пуб лічного акціонерного товари ства по газопостачанню та га зифікації "Львівгаз"

до Дочірньої ком панії "Газ України" Національ ної акціонерної компанії "На фтогаз України"

про спонукання до виконання умов договору

Суддя Літв інова М.Є.

Представники:

від позивача: не з' явились;

від відповідача: ОСОБА_1. - предст. за довір.

У судовому засіданні 13.02.2012, н а підставі ч. 2 ст. 85 Господарськ ого процесуального кодексу У країни, було оголошено вступ ну та резолютивну частини рі шення.

Обставини справи:

На розгляд господарсь кого суду міста Києва переда ні позовні вимоги Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікац ії "Львівгаз" до Дочірньої ком панії "Газ України" Національ ної акціонерної компанії "На фтогаз України" про:

- зобов'язання відповідача в иконати умови договору №06/10-3380 в ід 31.12.2010 щодо оформлення актів п риймання природного газу за лютий-березень 2011;

- зобов'язання відповідача в иконати умови договору №06/10-3380 в ід 31.12.2010 щодо оформлення податк ових накладних;

- зобов'язання відповідача н адіслати на адресу позивача акт звірки розрахунків за пр идбаний природний газ для по треб населення та виконати в имоги ст.ст. 201.1., 201.7. Податкового кодексу України та надіслати на адресу позивача податков і накладні за реалізований у лютому-березні 2011 року природ ний газ для потреб населення .

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 22.12.2011 порушен о провадження у справі № 35/477, ро згляд справи призначено на 25.0 1.2012.

У судовому засіданні 25.01.2012 пр едставник відповідача надав відзив на позовну заяву, в яко му просив припинити провадже ння по справі.

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 25.01.2012, на підс таві ст. 77 Господарського проц есуального кодексу України, розгляд справи відкладено н а 13.02.2012.

Позивач у судові засідання 25.01.2012 та 13.02.2012 не з' явився, своїх представників не направив, п ро поважність причин нез' яв лення суд не повідомив,

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника відповідача, госп одарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

31.12.2010 між Публічним акціоне рним товариством по газопост ачанню та газифікації "Львів газ" (далі - позивач) та Дочірнь ою компанію "Газ України" Наці ональної акціонерної компан ії "Нафтогаз України" (далі - ві дповідач) було укладено дого вір №06/10-3388 поставки природного газу, за умовами якого відпов ідач зобов' язався передати позивачу у 2011 році природний г аз власного видобутку, виклю чно для подальшої реалізації населенню, а Покупець зобов' язався приймати та оплачуват и газ на умовах цього Договор у.

Обґрунтовуючи свої позовн і вимоги, позивач зазначає пр о те, що відповідно до п. 4.5 Дого вору він надіслав на адресу в ідповідача підписані та скрі плені печаткою примірники ак тів приймання - передачі при родного газу за лютий 2011 та за б ерезень 2011, однак всупереч умо вам договору відповідач не п овернув позивачу акти прийма ння - передачі природного га зу, не надав акт звірки розрах унків та податкові накладні.

У поданому відзиві на позов відповідач просить суд прип инити провадження у справі н а підставі п. 1-1 ст. 80 Господарсь кого процесуального кодексу України, посилаючись на те, що 28.02.2011 та 31.03.2011 між позивачем та від повідачем були підписані Акт и приймання-передачі природн ого газу за березень - лютий 2011 року.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об' єктивному розгляді у судовом у засіданні всіх обставин сп рави в їх сукупності, суд вважає, що вимоги позивача н е підлягають задоволенню з н аступних підстав.

Згідно зі статтею 15 Цивільн ого кодексу України кожна ос оба має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або ос порювання.

Способами захисту цивільн их прав та інтересів, відпові дно до ч. 2 ст. 16 Цивільного коде ксу України, можуть бути: визн ання права; визнання правочи ну недійсним; припинення дії , яка порушує право; відновлен ня становища, яке існувало до порушення; примусове викона ння обов'язку в натурі; зміна п равовідношення; припинення п равовідношення; відшкодуван ня збитків та інші способи ві дшкодування майнової шкоди; відшкодування моральної (нем айнової) шкоди; визнання неза конними рішення, дій чи безді яльності органу державної вл ади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу м ісцевого самоврядування, їхн іх посадових і службових осі б.

Дана норма кореспондуєтьс я з положеннями статті 20 Госпо дарського кодексу України, я кими визначено, що держава за безпечує захист прав та зако нних інтересів суб'єктів гос подарювання та споживачів у спосіб та порядок, що визнача ється цим кодексом та іншими законами України. Права та за конні інтереси зазначених су б'єктів захищаються шляхом: в изнання наявності або відсут ності прав; визнання повніст ю або частково недійсними ак тів органів державної влади та органів місцевого самовря дування, актів інших суб'єкті в, що суперечать законодавст ву, ущемляють права та законн і інтереси суб'єкта господар ювання або споживачів; визна ння недійсними господарськи х угод з підстав, передбачени х законом; відновлення стано вища, яке існувало до порушен ня прав та законних інтересі в суб'єктів господарювання; п рипинення дій, що порушують п раво або створюють загрозу й ого порушення; присудження д о виконання обов'язку в натур і; відшкодування збитків; зас тосування штрафних санкцій; застосування оперативно-гос подарських санкцій; застосув ання адміністративно-господ арських санкцій; установленн я, зміни і припинення господа рських правовідносин; іншими способами, передбаченими за коном.

Таким чином, серед переліку наведених норм чинного зако нодавства України відсутній такий спосіб захисту права я к зобов' язання оформити акт и приймання-передачі газу, по даткові накладні, а також зоб ов' язання відповідача наді слати акт звірки розрахунків та податкові накладні.

Слід зазначити, що предмето м позову може бути матеріаль но-правова чи немайнова вимо га позивача до відповідача, в ідносно якої суд повинен при йняти рішення. Предметом поз ову не можуть бути обставини , які виступають доказами у сп раві, зокрема, підписання акт ів приймання-передачі, оскіл ьки такі акти підтверджують наявність або відсутність юр идичних фактів, які входять д о підстав позову. Захист майн ового або немайнового права чи законного інтересу відбув ається шляхом прийняття судо м рішення про примусове вико нання відповідачем певних ді й або зобов' язання утримати сь від їх вчинення. Заявлені п озивачем вимоги про зобов' я зання відповідача виконати у мови Договору шляхом оформл ення актів приймання-передач і газу, податкових накладних , а також зобов' язання відпо відача надіслати акт звірки розрахунків та податкові нак ладні не призводить до понов лення порушеного права позив ача та, у разі їх задоволення, не можуть бути виконані у при мусовому порядку, оскільки в ідсутній механізм виконання такого рішення.

Крім того, за статтею 6 Конст итуції України державна влад а в Україні здійснюється на з асадах її поділу на законода вчу, виконавчу та судову. Орга ни законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановл ених цією Конституцією межах і відповідно до законів Укра їни.

За приписами статті 6 Госпо дарського кодексу України од ним із загальних принципів г осподарювання є заборона нез аконного втручання органів д ержавної влади та органів мі сцевого самоврядування, їх п осадових осіб у господарські відносини.

Отже, спонукання відповіда ча повернути підписані акти приймання-передачі природно го газу не тільки суперечить встановленим діючим законод авством способам захисту цив ільних прав, а також є втручан ням у господарську діяльніст ь суб' єкта господарювання, що, як наслідок, призводить до порушення його вільного вол евиявлення.

Як вбачається з Постанови П ленуму Верховного Суду Украї ни №13 від 24.10.2008, господарський су д встановивши, що предмет поз ову не відповідає встановлен им законом способам захисту прав, повинен відмовити в поз ові, а не припинити проваджен ня у справі у зв'язку з тим, що с пір не підлягає вирішенню в г осподарських судах України.

За таких обставин, позовні в имоги не піддягають задоволе нню.

З огляду на відмову у позові судові витрати відповідно д о ст. 49 Господарського процесу ального кодексу України покл адаються на позивача.

На підставі викладеного, ке руючись ст. ст. 32, 33, 43, 49, 77, 82-85 Господа рського процесуального коде ксу України, господарський с уд міста Києва, -

В И Р І Ш И В:

1. У позові відмовити пов ністю.

2. Рішення набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження рі шення, оформленого відповідн о до ст. 84 Господарського проц есуального кодексу України, якщо апеляційну скаргу не бу ло подано.

Суддя М.Є. Літв інова

Дата підписання

повного тексту рішення: 20.02.2012

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення13.02.2012
Оприлюднено03.03.2012
Номер документу21661919
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —35/477

Рішення від 13.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

Ухвала від 25.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

Ухвала від 22.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

Ухвала від 05.08.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

Рішення від 18.06.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Рішення від 18.06.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Рішення від 15.10.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

Рішення від 12.01.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Рішення від 15.10.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

Постанова від 22.01.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Малетич M.M.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні