Постанова
від 02.03.2012 по справі 4-523/12
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 4-523/12

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 березня 2012 року м. Київ

Суддя Печерського районно го суду м. Києва Кірєєв Р.В. , при секретарі Кицюк Л.П., за у часті прокурора Захаричевої О.О., скаржника ОСОБА_1, роз глянувши у відкритому судово му засіданні в залі суду в міс ті Києві справу за скаргою ОСОБА_1 на постанову о/у ВКР П ечерського РУ ГУМВС України в м. Києві старшого лейтенант а міліції Вакуленко О.П. в ід 22 грудня 2011року про відмову в порушенні кримінальної спр ави за ознаками злочину, пере дбаченого ст. 190 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1, за заявою яко го проводилась дослідча пере вірка, звернувся до суду із ск аргою на постанову о/у ВКР Печ ерського РУ ГУМВС України в м . Києві старшого лейтенанта м іліції Вакуленко О.П. від 22 грудня 2011року про відмову в п орушенні кримінальної справ и за ознаками злочину, передб аченого ст. 190 КК України, в якій просить суд названу постано ву скасувати, посилаючись пр и цьому на те, що всупереч вимо гам постанови Печерського ра йонного суду м. Києва від 10 лис топада 2011року, о/у ВКР Вакуле нко О.П. взагалі не викликав його як заявника до Печерськ ого районного відділу міліці ї, а інформація, на яку посилає ться о/у ВКР Вакуленко О.П. , міститься в додатках, що бул и надані ним до заяви про пору шення кримінальної справи за ознаками шахрайства та скар ги до Печерського районного суду м. Києва.

Окрім того, ОСОБА_1 ствер джує в скарзі, що о/у ВКР Ваку ленко О.П. проігноровано то й факт, що у судовому рішенні, доданому до матеріалів справ и, міститься правова позиція гр. ОСОБА_3, згідно якої вон а не визнає позов та не визнає факт отримання коштів. Скарж ник вважає, що оскаржувана по станова не відповідає вимога м ст. 99 КПК України, а саме не вс тановлено жодної процесуаль ної дії, яка проводилась для в становлення обставин справи .

В судовому засіданні скарж ник повністю підтримав скарг у, надав суду пояснення, посил аючись на викладені у скарзі обставини, просив скаргу зад овольнити і скасувати оскарж увану постанову.

Прокурор проти задоволенн я скарги заперечив повністю, просив суд в задоволенні ска рги ОСОБА_1 відмовити повн істю.

Ознайомившись з наданими с уду матеріалами, на підставі яких прийнято рішення про ві дмову в порушенні кримінальн ої справи за заявою ОСОБА_1 , заслухавши пояснення скарж ника, думку прокурора, вивчив ши матеріали скарги, надходж у до наступних висновків.

Постановою о/у ВКР Печерськ ого РУ ГУ МВС України в м. Києв і Вакуленко О.П. від 22 грудн я 2011року, за наслідками розгля ду матеріалів перевірки, які надійшли на додаткову перев ірку з Печерського районного суду м. Києва по зверненню гро мадянина ОСОБА_1, ІНФОРМ АЦІЯ_2, відмовлено в порушен ні кримінальної справи за оз наками злочину, передбаченог о ст. 190 КК України.

Відповідно до ст. 236-2 КПК Укра їни, при розгляді скарг на пос танову про відмову в порушен ні кримінальної справи суддя перевіряє виконання вимог с т.99 КПК України.

Ознаками складу злочину, пе редбаченого ст. 190 КК України є заволодіння чужим майном аб о придбання права на майно шл яхом обману чи зловживання д овірою.

Як вбачається з оскаржуван ої постанови, висновок про ві дсутність ознак складу злочи ну за ст. 190 КК України о/у ВКР Пе черського РУ ГУМВС України в м. Києві Вакуленко О.П. зро блено на підставі п. 2 ст. 6 КПК У країни з посиланням на те, що в ході перевірки встановлено, що громадянин ОСОБА_1 зве рнувся до Святошинського рай онного суду м. Києва з позовом до громадянки ОСОБА_3 про стягнення боргу за договоро м позики і суд виніс рішення н а користь позивача, після чог о громадянин ОСОБА_1 зверн увся до відділу державної ви конавчої служби Святошинськ ого РУЮ в м. Києві. Громадянка ОСОБА_3 в поясненні підтве рдила отримання коштів від г ромадянина ОСОБА_1 та вказ ала, що рішенням Святошинськ ого районного суду м. Києва бу ло видано виконавчий лист № 2-5 64 про стягнення з останньої бо ргу на користь громадянина ОСОБА_1 На теперішній час гр омадянка ОСОБА_3 знаходит ься в декретній відпустці та доглядає за донькою ОСОБА_ 5, ІНФОРМАЦІЯ_1, а на корис ть громадянина ОСОБА_1 з П АТ «Український страховий ст андарт», де остання працювал а до народження дитини, перер аховуються кошти за рахунок боргу.

З наданих суду матеріалів в бачається, що перевірка заяв и ОСОБА_1, після скасуванн я постановою Печерського рай онного суду м. Києва від 10 лист опада 2011року постанови о/у ВКР Печерського РУ ГУ МВС Україн и в м. Києві Вакуленка О.П. в ід 16 вересня 2009року про відмову в порушенні кримінальної сп рави за ознаками злочину, пер едбаченого ст. 190 КК України, на лежним чином не проводилась, висновок про відсутність в д іянні складу злочину є перед часним, оскільки в ході дослі дчої перевірки не вчинено ді й з метою отримання даних та п еревірки викладених в заяві обставин та наявності об' є ктивних ознак злочину за ст. 19 0 КК України, зокрема про час, м ісце спосіб вчинення та наяв ність події злочину, всупере ч висновкам постанови Печерс ького районного суду м. Києва від 10 листопада 2011року не опит ано ОСОБА_1, як і не було поп ереджено його про відповідал ьність за неправдивий донос із відібранням відповідної р озписки.

Після скасування постанов ою Печерського районного суд у м. Києва від 10 листопада 2011рок у постанови о/у ВКР Печерсько го РУ ГУ МВС України в м. Києві Вакуленка О.П. від 16 вересн я 2009року про відмову в порушен ні кримінальної справи за оз наками злочину, передбаченог о ст. 190 КК України, о/у ВКР Печер ського РУ ГУ МВС України в м. К иєві Вакуленко О.П. обмежи вся лише повторним опитуванн ям ОСОБА_3

При цьому слід зазначити, що наявність судового рішення про стягнення заборгованост і з ОСОБА_3 на користь ОС ОБА_1, без перевірки повідом лених ОСОБА_1 даних щодо з аволодіння його майном шляхо м зловживання довірою, факти чно без перевірки даних про н аявність події злочину, не ви ключає ознак злочину та підс тав до порушення справи.

Виходячи з вищевикладеног о, суд приходить до висновку п ро передчасність та необґрун тованість викладених в поста нові висновків, безпідставні сть відмови в порушенні крим інальної справи за ст. 190 КК Укр аїни за вказаних в постанові обставин та підстав, а тому вв ажає недотриманими при винес енні даної постанови вимоги ст.99 КПК України, у зв' язку з ч им постанова підлягає скасув анню, а матеріали справи напр авленню для проведення додат кової перевірки для з' ясува ння вищевказаних обставин.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст.236-1, 236-2 КПК України , суддя,-

П О С Т А Н О В И В:

Скаргу ОСОБА_1 на п останову о/у ВКР Печерського РУ ГУМВС України в м. Києві ст аршого лейтенанта міліції Вакуленко О.П. від 22 грудня 201 1року про відмову в порушенні кримінальної справи за озна ками злочину, передбаченого ст. 190 КК України - задовольни ти.

Постанову о/у ВКР Пече рського РУ ГУМВС України в м. К иєві старшого лейтенанта міл іції Вакуленко О.П. від 22 гр удня 2011року про відмову в пору шенні кримінальної справи за ознаками злочину, передбаче ного ст. 190 КК України - скасув ати.

Матеріали перевірки направити до Печерського РУ ГУ МВС України в м. Києві для о рганізації додаткової перев ірки.

На постанову судді може бут и подана апеляція до Апеляці йного суду м. Києва протягом с еми діб з дня її винесення чер ез Печерський районний суд м . Києва.

Суддя Кірєєв Р.В.

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення02.03.2012
Оприлюднено27.06.2012
Номер документу21671734
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-523/12

Постанова від 04.06.2013

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Луганськ

Луганський В. І.

Постанова від 22.05.2012

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Ярема Л. В.

Постанова від 13.03.2012

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Журба С. О.

Постанова від 17.02.2012

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Фролов М. О.

Постанова від 02.03.2012

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Кірєєв Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні