Рішення
від 29.02.2012 по справі 2о-147/11
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Шевченківський райо нний суд м.Львова

Справа № 2о-147/11

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

“25” листопада 2011 рок у Шевченківський районний су д м. Львова

в складі : головуючого - суд ді Зими І.Є.

при секретарі Мокрицькій А.П.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у в м. Львові

справу за заявою ОСОБА_1 за участю зацікавленої особ и Комісії з питань поновленн я прав реабілітованих Львівс ької обласної ради про встан овлення факту необґрунтован ого піддання покаранню позас удовим органом, -

у с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до суд у із заявою, в якій просить вст ановити факт, яким визнати йо го особою, яку необґрунтован о піддано покаранню позасудо вим органом і такою, що реабіл ітована відповідно до ст. 1 ЗУ „Про реабілітацію жертв полі тичних репресій на Україні". В обґрунтування заяви поклика ється на те, що 27.04.1950р. його разом із батьками та близькими род ичами, за рішенням Особливої наради при МДБ СРСР було засл ано в Хабаровський край з кон фіскацією майна. 23.09.1957 року його було звільнено. 26.11.1991 року на пі дставі ЗУ «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» він був реабілітов аний, проте він вважає себе ос обою, яка підлягає реабіліта ції на підставі ст.1 вищевказа ного Закону, у зв' язку із тим , що він і його сім"я були репре совані не за рішенням органі в державної влади і управлін ня, а за постановою Особливої наради при МДБ СРСР, яка є поз асудовим органом. Крім цього , зазначає, що зміна підстав дл я реабілітації має для нього значення, оскільки особи, які реабілітовані на підставі с т. 1 вказаного Закону, більш со ціальне захищені у порівнянн і з особами, яких реабілітова но на підставі ст. З Закону. У з в' язку з чим просить заяву з адовольнити в повному обсязі .

В судовому засіданні заявн ик вимоги підтримав, давши по яснення аналогічні змісту за яви, просить таку задовольни ти.

Представник зацікавленої особи в судовому засіданні н е заперечив проти задоволенн я заяви, покликаючись на те, що заявник правомірно вважає с ебе особою, яка підлягає реаб ілітації на підставі ст. 1 вище вказаного Закону, оскільки с т. З ЗУ „Про реабілітацію жерт в політичних репресій на Укр аїні" регламентує реабілітац ію громадян, засланих і висла них з постійного місця прожи вання та позбавлення майна з а рішенням органів державної влади і управління з політич них, соціальних, національни х, релігійних та інших мотиві в під приводом боротьби з кур кульством, противниками коле ктивізації, так званими банд пособниками та їх сім' ями, а ст. 1 даного Закону передбачає реабілітацію осіб, які з полі тичних мотивів були необґрун товано засудженні судами або піддані репресіям позасудов ими органами, в тому числі „дв ійками", „трійками", особливим и нарадами і в будь-якому поза судовому порядку. Крім цього , згідно постанови ВРУ „Про тл умачення ЗУ „Про реабілітаці ю жертв політичних репресій на Україні" вказано, що застос ування (піддання) репресій (ст . 1), оголошення вироку, ухвали (п останови) судом першої інста нції або рішення (постанови) п озасудовим органом про засто сування кримінального покар ання, відправлення у засланн я та вислання без пред'явленн я обвинувачення у конкретном у злочині. Так як заявник і йог о сім"я були репресовані не за рішенням органів державної влади і управління, а за Поста новою Особливої наради при М ДБ СРСР, яка є позасудовим орг аном, тому ОСОБА_1 підляга є реабілітації на підставі с т. 1, а не ст. З ЗУ „Про реабіліта цію жертв політичних репресі й на Україні".

Заслухавши пояснення стор ін, оглянувши зібрані по спра ві докази, з' ясувавши її дій сні обставини, суд приходить до висновку, що заява підляга є до задоволення з наступних мотивів.

Судом встановлено, що 27.04.1950р. ОСОБА_1. разом із батьками та близькими родичами за рішен ням Особливої наради при МДБ СРСР було заслано в Хабаровс ький край для спецпоселення з конфіскацією майна. 23.09.1957 року його було звільнено на підст аві ЗУ ,Про реабілітацію жерт в політичних репресій на Укр аїні", був реабілітований за с т. 3 цього Закону, що стверджує ться матеріалами справи.

Ст. 3 ЗУ „Про реабілітацію жертв політичних репресій н а Україні" регламентує реабі літацію громадян, засланих і висланих з постійного місця проживання та позбавлення м айна за рішенням органів дер жавної влади і управління з п олітичних, соціальних, націо нальних, релігійних та інших мотивів під приводом бороть би з куркульством, противник ами колективізації, так зван ими бандопособниками та їх с ім"ями.

Ст. 1 даного Закону передб ачає реабілітацію осіб, які з політичних мотивів були нео бґрунтовано засудженні суда ми або піддані репресіям поз асудовими органами, в тому чи слі „двійками", „трійками", осо бливими нарадами і в будь-яко му позасудовому порядку.

У п.4 Постанови ВР Україн и „Про тлумачення ЗУ „Про реа білітацію жертв політичних р епресій в Україні" від 24.12.1993 рок у зазначено, що застосування (піддання) репресій /ст.1/ оголо шення вироку, ухвали /постано ви/ судом першої інстанції аб о рішення /постанови/ позасуд овим органом про застосуванн я кримінального покарання, в ідправлення у заслання та ви слання без пред'явлення обви нувачення у конкретному злоч ині.

Враховуючи наведене, суд пр иходить до висновку, що ОСО БА_1 та його сім' я були репр есовані не за рішенням орган ів державної влади і управлі ння,, а за постановою Особливо ї наради при МДБ СРСР, яка є по засудовим органом, тому заяв ник підлягає реабілітації на підставі ст.1, а не ст. З ЗУ „Про реабілітацію жертв політичн их репресій на Україні", тому з аява підлягає до задоволення .

На підставі ст. 1, 3, 7 ЗУ „Про ре абілітацію жертв політичних репресій на Україні", Постано ви ВР України „Про тлумаченн я ЗУ Про реабілітацію жертв п олітичних репресій в Україні " та керуючись ст.ст. 10, 60, 212, 215, 256, 259 ЦП К У країни, -

вирішив:

Заяву задовольнити.

Встановити факт, яким визна ти ОСОБА_1 особою, яку необ ґрунтовано піддано покаранн ю позасудовим органом і тако ю, що реабілітована відповід но до ст. 1 Закону України „Про реабілітацію жертв політичн их репресій на Україні".

Термін оскарження рішення суду - 10 днів, з моменту його пр оголошення до Львівського ап еляційного суду через Шевчен ківський районний суд м. Льво ва.

Суддя: І. Є. Зима

Дата ухвалення рішення29.02.2012
Оприлюднено06.03.2012
Номер документу21713348
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2о-147/11

Ухвала від 14.11.2011

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Курбатова О. М.

Рішення від 01.11.2011

Цивільне

Сватівський районний суд Луганської області

Гашинська О. А.

Ухвала від 30.11.2011

Цивільне

Сокирянський районний суд Чернівецької області

Стасів І. С.

Ухвала від 01.02.2012

Цивільне

Ленінський районний суд міста Севастополя

Фисюк О. І.

Рішення від 29.02.2012

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Зима І. Є.

Рішення від 22.12.2011

Цивільне

Сокирянський районний суд Чернівецької області

Стасів І. С.

Рішення від 02.12.2011

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Курбатова(Зубенко) О. М.

Рішення від 25.05.2011

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Кривич Ж. О.

Рішення від 13.01.2011

Цивільне

Ленінський районний суд м. Луганськ

Попова О. М.

Рішення від 29.04.2011

Цивільне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Лебедько М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні