Рішення
від 29.02.2012 по справі 14/557
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 14/557 29.02.12

За позовом Товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Баядера Логістик"

до Товариства з об меженою відповідальністю "Ге рмес М"

про стягнення 5 097,14 г рн.

Суддя: Мельник С.М.

Представники сторін:

від позивача: ОСОБА _1 - представник за довірен істю;

від відповідача: н е з' явився.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмежено ю відповідальністю "Баядера Логістик" звернулось до госп одарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обм еженою відповідальністю "Гер мес М" про стягнення 14 097,14 грн., з я ких 12 294,44 грн. основного боргу, 381 ,85 грн. пені, 860,59 грн. штрафу та 560,26 г рн. 20 % річних.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням відпо відачем своїх зобов' язань з а договором поставки № 719-11 від 01.01.11 р.

15.02.12 р. від позивача надійшло клопотання про зменшення поз овних вимог, у якому позивач п овідомляє про сплату відпові дачем заборгованості у розмі рі 9 000,00 грн. та просить стягнути 3 294,44 грн. основного боргу, 381,85 грн . пені, 860,59 грн. штрафу та 560,26 грн. 20 % річних.

В судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримала відповідно до заяви про уточнення позовних вимог.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся, про причини неявки не пові домив, про дату, час та місце р озгляду справи повідомлений належним чином. Жодних заяв, к лопотань через відділ ділово дства суду від відповідача н е надходило.

До повноважень господарсь ких судів не віднесено устан овлення фактичного місцезна ходження юридичних осіб або місця проживання фізичних ос іб - учасників судового проце су на час вчинення тих чи інши х процесуальних дій. Тому від повідні процесуальні докуме нти надсилаються господарсь ким судом згідно з поштовими реквізитами учасників судов ого процесу, наявними в матер іалах справи.

Особи, які беруть участь у с праві, вважаються повідомлен ими про час і місце її розгляд у судом, якщо ухвалу про поруш ення провадження у справі на діслано за поштовою адресою, зазначеною у позовній заяві . Примірники повідомлень про вручення рекомендованої кор еспонденції, повернуті орган ами зв' язку з позначками «а дресат вибув», «адресат відс утній»і т. п., з урахуванням ко нкретних обставин справи мож уть вважатися належними дока зами виконання господарськи м судом обов' язку щодо пові домлення учасників судового процесу про вчинення цим суд ом певних процесуальних дій (п. 4 інформаційного листа Вищо го господарського суду Украї ни від 02.06.2006 № 01-8/1228 «Про деякі пита ння практики застосування но рм Господарського процесуал ьного кодексу України, поруш ені у доповідних записках пр о роботу господарських судів у 2005 році», п. 11 інформаційний ли ст Вищого господарського суд у України від 15.03.2007 № 01-8/123 «Про дея кі питання практики застосув ання норм Господарського про цесуального кодексу України , порушені у доповідних запис ках про роботу господарських судів у 2006 році», п. 3.6. роз' ясне ння Вищого арбітражного суду України від 18.09.1997 № 02-5/289 «Про деяк і питання практики застосува ння Господарського процесуа льного кодексу України»).

Враховуючи викладене, суд д ійшов висновку про можливіст ь розгляду справи за наявним и в ній матеріалами у відпові дності до ст. 75 Господарського процесуального кодексу Укра їни.

В судовому засіданні 29.02.12 р. о голошено вступну та резолюти вну частини рішення.

Дослідивши наявні в справі матеріали, заслухавши поясн ення представника позивача, всебічно і повно з' ясувавши всі фактичні дані, на яких ґру нтуються позовні вимоги, об' єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по с уті, суд

ВСТАНОВИВ:

01.01.11 р. між Товариством з о бмеженою відповідальністю « Баядера Логістик»(надалі - позивач, постачальник) та Тов ариством з обмеженою відпові дальністю "Гермес М" (надалі - відповідач, покупець) було ук ладено договір поставки № 919-11, відповідно до умов якого пос тачальник зобов'язується пер едати у власність покупця ал когольні напої (надалі - тов ар), а покупець зобов'язується прийняти і оплатити товар в п орядку, визначеному умовами цього договору (п. 1.1. договору).

Згідно з п. п. 4.1. договору, найм енування, кількість, асортим ент товару визначається поку пцем у замовленні та зазнача ється постачальником у видат ковій накладній на товар.

Відповідно до п. п. 6.1., 6.2. догово ру, розрахунки за товар здійс нюються покупцем протягом 14 к алендарних днів з дня отрима ння товару, шляхом перерахув ання грошових коштів на раху нок постачальника або в інши х узгоджених сторонами поряд ку та формі, що не суперечить ч инному законодавству Україн и, або за домовленістю сторін - шляхом попере оплати. Датою оплати покупцем вартості отр иманою від постачальника тов ару є дата зарахування цих гр ошових коштів на рахунок пос тачальника.

Зобов' язанням, згідно ст. 5 09 Цивільного кодексу України , є правовідношення, в якому од на сторона (боржник) зобов' я зана вчинити на користь друг ої сторони (кредитора) певну д ію (передати майно, виконати р оботу, надати послугу, сплати ти гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов' язку.

Статтею 712 Цивільного кодек су України передбачено, що за договором поставки продавец ь (постачальник), який здійсню є підприємницьку діяльність , зобов' язується передати у встановлений строк (строки) т овар у власність покупця для використання його у підприє мницькій діяльності або в ін ших цілях, не пов'язаних з особ истим, сімейним, домашнім або іншим подібним використання м, а покупець зобов' язуєтьс я прийняти товар і сплатити з а нього певну грошову суму. До договору поставки застосову ються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не в становлено договором, законо м або не випливає з характеру відносин сторін.

Статтею 655 Цивільного кодек су України визначається, що з а договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) пере дає або зобов' язується пере дати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов' язується прийняти майно (тов ар) і сплатити за нього певну г рошову суму.

Згідно зі ст. 692 Цивільного ко дексу України, покупець зобо в' язаний оплатити товар піс ля його прийняття або прийня ття товаророзпорядчих докум ентів на нього, якщо договоро м або актами цивільного зако нодавства не встановлений ін ший строк оплати товару.

Статтею 629 Цивільного кодек су України встановлено обов' язковість договору для викон ання сторонами.

В силу положень ст. ст. 525, 526 Цив ільного кодексу України, ст. 19 3 Господарського кодексу Укр аїни, зобов' язання має вико нуватися належним чином відп овідно до умов договору та ви мог цього Кодексу, інших акті в цивільного законодавства, а за відсутності таких умов т а вимог - відповідно до звич аїв ділового обороту або інш их вимог, що звичайно ставлят ься; одностороння відмова ві д зобов' язання або одностор оння зміна його умов не допус кається, якщо інше не встанов лено договором або законом.

Відповідно до ст. 610 ЦК Україн и, порушенням зобов' язання є його невиконання або викон ання з порушенням умов, визна чених змістом зобов' язання (неналежне виконання).

Позивачем на виконання умо в договору було поставлено в ідповідачу товар за видатков ими накладними № 154010/15948 від 24.08.11 р., № 154022/152947 від 24.08.11 р., № 154032/152946 від 24. 08.11 р., № 161518/162412 від 03.09.11 р., № 167372/166702 від 08.09 .11 р., № 168301/166703 від 08.09.11 р. на загальну суму 16 617,84 грн.

Як вбачається з матеріалів справи, зобов' язання по опл аті поставленого відповідач виконав частково, у зв' язку з чим виникла заборгованіст ь, яка на час розгляду справи с тановить 3 294,44 грн.

Пунктами 7.1., 9.2. договору сторо ни встановили, що у випадку по рушення покупцем строків опл ати вартості одержаного від постачальника товару, покупе ць зобов'язаний сплатити пос тачальнику пеню в розмірі по двійної облікової ставки НБУ від суми боргу за кожен день п орушення строків оплати; у ви падку порушення покупцем стр оків оплати вартості одержан ого від постачальника товару більше ніж на 30 календарних д нів, покупець сплачує постач альнику штраф в розмірі сім в ідсотків від суми боргу. У вип адку порушення покупцем стро ків оплати отриманої від пос тачальника продукції, покупе ць зобов'язаний сплатити пос тачальнику 20 % річних від суми боргу за користування чужим и коштами.

За приписами ст. 549 Цивільног о кодексу України, неустойко ю (штрафом, пенею) є грошова су ма або інше майно, які боржник повинен передати кредиторов і у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустой ка, що обчислюється у відсотк ах від суми несвоєчасно вико наного грошового зобов' яза ння за кожен день прострочен ня виконання. Штрафом є неуст ойка, що обчислюється у відсо тках від суми невиконаного а бо неналежно виконаного зобо в' язання.

У відповідності до ч. 6 ст. 231 Го сподарського кодексу Україн и, штрафні санкції за порушен ня грошових зобов' язань вст ановлюються у відсотках, роз мір яких визначається обліко вою ставкою Національного ба нку України, за увесь час кори стування чужими коштами, якщ о інший розмір відсотків не п ередбачено законом або догов ором.

Статтею 1 Закону України «Пр о відповідальність за несвоє часне виконання грошових зоб ов' язань»передбачено, що пл атники грошових коштів сплач ують на користь одержувачів цих коштів за прострочу плат ежу пеню в розмірі, що встанов люється за згодою сторін.

Розмір пені, передбачений с таттею 1 цього Закону, обчислю ється від суми простроченого платежу та не може перевищув ати подвійної облікової став ки Національного банку Украї ни, що діяла у період, за який с плачується пеня (ст. 3 Закону У країни «Про відповідальніст ь за несвоєчасне виконання г рошових зобов' язань»).

Згідно з розрахунком позив ача, який у встановленому пор ядку не спростовано відповід ачем, останньому за порушенн я виконання зобов' язань за договором правомірно нарахо вано суми пені у розмірі 381,85 гр н. та 860,59 грн. штрафу.

Відповідно до статті 625 Циві льного кодексу України, борж ник не звільняється від відп овідальності за неможливіст ь виконання ним грошового зо бов' язання. Боржник, який пр острочив виконання грошовог о зобов' язання, на вимогу кр едитора зобов' язаний сплат ити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфля ції за весь час прострочення , а також три проценти річних в ід простроченої суми, якщо ін ший розмір процентів не вста новлений договором або закон ом.

Згідно розрахунку, наданог о позивачем, відповідач, на пі дставі ст. 625 ЦК України та п. 9. 2. договору, має сплатити 20 % річ них у розмірі 560,26 грн.

Згідно ст. 33 Господарського процесуального кодексу Укра їни, кожна сторона повинна до вести ті обставини, на які вон а посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

В порядку, передбаченому ст . 43 Господарського процесуаль ного кодексу України, господ арський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанн ям, що ґрунтується на всебічн ому, повному і об' єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сук упності, керуючись законом.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає позовні вимоги об ґрунтованими, підтвердженим и наявними в матеріалах спра ви доказами та не спростован ими належним чином відповіда чем, а відтак такими, що підляг ають задоволенню.

У відповідності до ст. 49 Госп одарського процесуального к одексу України, сплачений по зивачем судовий збір відшкод овується йому за рахунок від повідача.

Керуючись ст. ст. 43, 33, 43, 49, 82-85 Госп одарського процесуального к одексу України, суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити по вністю.

2. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю "Ге рмес М" (02232, м. Київ, вул. Закревсь кого, 75/2; код ЄДРПОУ 37208847) на корис ть Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Баядера Логі стик" (84601, Донецька обл., м. Горлі вка, вул. Озерянівська, 2; код ЄД РПОУ 35871504) 3 294 (три тисячі двісті д ев'яносто чотири) грн. 44 коп. осн овного боргу, 381 (триста вісімд есят одну) грн. 85 коп. пені, 860 (віс імсот шістдесят) грн. 59 коп. штр афу, 560 (п' ятсот шістдесят) грн . 26 коп. 20 % річних, 1 411 (одну тисячу ч отириста одинадцять) грн. 50 ко п. судового збору.

3. Видати наказ після набран ня судовим рішенням законної сили.

Суддя С.М. Мельник

Дата складання та підпи сання повного тексту рішення : 02.03.12 р.

Дата ухвалення рішення29.02.2012
Оприлюднено12.03.2012
Номер документу21779342
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 5 097,14 г рн

Судовий реєстр по справі —14/557

Рішення від 29.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник С.М.

Ухвала від 15.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник С.М.

Ухвала від 25.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник С.М.

Постанова від 01.06.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Ковтонюк Л.В.

Постанова від 13.02.2009

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Шевель О.В.

Рішення від 23.10.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Миропольський С.О.

Ухвала від 28.08.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Миропольський С.О.

Ухвала від 18.08.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Миропольський С.О.

Ухвала від 12.02.2008

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іваницький О.Т.

Постанова від 12.02.2008

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іваницький О.Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні