Рішення
від 21.03.2012 по справі 14/556
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 14/556 21.03.12

За позовом Товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Компанія розвитку

проектів" Київ-Донбас "

до Об'єднання спів власників багатоквартирног о будинку "Кондомініум

Дипломат Хо л"

третя особа: Голос іївська районна у м. Києві дер жавна адміністрація

про визнання нед ійсними рішень загальних збо рів

Головуючий суддя: Мел ьник С.М.

Суддя: Л омака В.С.

Суддя: Івченко А.М.

Представники сторін:

від позивача: ОСОБА_1 - представник за до віреністю;

ОСОБА_2 - представ ник за довіреністю;

від відповідача: ОСОБА_3 - представник за до віреністю;

ОСОБА_4 - представн ик за довіреністю;

від третьої особи: н е з' явились.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмежено ю відповідальністю "Компанія розвитку проектів "Київ-Донб ас" звернулось до господарсь кого суду міста Києва з позов ом до Об' єднання співвласн иків багатоквартирного буди нку "Кодномініум Дипломат Хо л", третя особа Голосіївська р айонна у місті Києві державн а адміністрація про визнання недійсними рішень загальних зборів.

Позовні вимоги мотивовані порушенням порядку повідомл ення позивача про проведення опитування.

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 22.12.11 р. поруш ено провадження у справі, ро згляд справи призначено на 25.0 1.12 р.

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 25.01.12 р. розгля д справи відкладено на 08.02.12 р.

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 08.02.12 р. розгля д справи відкладено на 22.02.12 р.

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 22.02.12 р. розгля д справи призначено у колегі альному складі суду.

Розпорядженням голови гос подарського суду міста Києва від 23.02.12 р. призначено наступни й склад суду для розгляду зая ви: головуючий суддя Мельник С.М., суддя Ломака В.С. та суддя Чебикіна С.О.

Розпорядженням голови гос подарського суду міста Києва Князькова В.В. від 21.03.12 р. у зв'язк у з перебуванням судді Чебик іної С.О. у відрядженні призна чено наступний склад суду дл я розгляду справи: головуючи й суддя Мельник С.М., суддя Лом ака В.С. та суддя Івченко А.М.

Ухвалою суду від 21.03.12 р. колег ія суддів у складі головуючо го судді Мельника С.М., суддів Ломаки В.С. та суддя Івченка А .М. справу прийнято до провадж ення.

В судове засідання 21.03.12 р. пре дставник третьої особи не з' явився, про причини неявки су д не повідомив.

Представники позивача в су довому засіданні підтримали позовні вимоги у повному обс язі.

Представники відповідача проти задоволення позову зап еречили та підтримали раніше подане клопотання про зупин ення провадження у справі.

Представники позивача зап еречили проти зупинення пров адження у справі.

Розглянувши подане клопот ання та дослідивши викладені у ньому обставини, суд не знах одить підстав для його задов олення.

В судовому засіданні 21.03.12 р. о голошено вступну та резолюти вну частини рішення.

Дослідивши наявні в справі матеріали, заслухавши поясн ення представників сторін, в себічно і повно з' ясувавши всі фактичні дані, на яких ґру нтуються позовні вимоги та з аперечення, об' єктивно оцін ивши докази, які мають значен ня для розгляду справи і вирі шення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмежено ю відповідальністю "Компанія розвитку проектів "Київ-Донб ас" звернулось до господарсь кого суду міста Києва з позов ом до Об' єднання співвласн иків багатоквартирного буди нку "Кодномініум Дипломат Хо л", третя особа Голосіївська р айонна у місті Києві державн а адміністрація про визнання недійсними рішень загальних зборів, результат яких оформ лено протоколом № 4 від 10.06.98 р.

Позивач просить суд визнат и зазначене вище рішення заг альних зборів недійсним у зв ' язку з його неналежним пов ідомленням про проведення оп итування, у зв' язку з чим поз ивача було позбавлено можлив ості брати участь в управлін ні та діяльності ОСББ «Дипло мат Кондомініум Хол»та бути обраним до його керівних орг анів.

Статтею 4 Закону України «Пр о об' єднання співвласників багатоквартирного будинку» визначено, що Об'єднання ство рюється для забезпечення і з ахисту прав його членів та до тримання їхніх обов'язків, на лежного утримання та викорис тання неподільного і загальн ого майна, забезпечення своє часного надходження коштів д ля сплати всіх платежів, пере дбачених законодавством та с татутними документами. Основ на діяльність об'єднання пол ягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію пра в власників приміщень на вол одіння та користування спіль ним майном членів об'єднання , належне утримання будинку т а прибудинкової території, с прияння членам об'єднання в о триманні житлово-комунальни х та інших послуг належної як ості за обґрунтованими цінам и та виконання ними своїх зоб ов'язань, пов'язаних з діяльні стю об'єднання.

Статтею 9 вказаного Закону в изначено, що членом об'єднанн я може бути фізична чи юридич на особа, яка є власником квар тири (квартир) або приміщення (приміщень) у багатоквартирн ому будинку.

Стаття 10 цього ж Закону пере дбачає, зокрема, те, що органам и управління об'єднання є заг альні збори його членів, прав ління, ревізійна комісія об'є днання. Вищим органом управл іння об'єднання є загальні зб ори. Загальні збори скликают ься і проводяться згідно з ви могами статуту об'єднання. За гальні збори правомочні, якщ о на них присутні більше поло вини членів об'єднання. Рішен ня загальних зборів, прийнят е відповідно до статуту, є обо в'язковим для всіх членів об'є днання. Рішення загальних зб орів може бути оскаржене в су довому порядку.

Відповідно до п. 5.3 Статуту, з агальні збори правочинні, як що на них присутні більше 50 (п'я тдесяти) відсотків голосів ч ленів об'єднання. Члени мають кількість голосів пропорцій но до загальної площі житлов их та нежитлових приміщень, щ о перебувають у їх власності . Рішення загальних зборів пр иймаються 2/3 голосів від загал ьної кількості голосів члені в об'єднання, які присутні на з агальних зборах.

Пунктом 5.6 Статуту ОСББ «Кон домініум Дипломат Хол»(в ред акції від 2006 р.) визначено, що рі шення загальних зборів члені в об'єднання може бути прийня то шляхом їх письмового опит ування.

У цьому разі Правління, яке організовує прийняття рішен ня, повинно зробити наступне :

Виготовити бюлетені для го лосування, в якому перерахов уються всі питання порядку д енного та надана можливість для кожного члену об'єднання вказати щодо кожного пункту порядку денного результати свого голосування ("так", "ні" чи "утримався") та завірити їх вл асним підписом.

Розмістити бюлетені для го лосування в загальнодоступн ому для всіх членів об'єднанн я місці (у консьєржів чи в іншо му не менш зручному місці) або надіслати їх безпосередньо кожному члену об'єднання раз ом з повідомленням про прове дення зборів.

Вказати в повідомленні про проведення зборів місце зна ходження бюлетенів для голос ування та термін, протягом як ого члени мають проголосуват и з використанням бюлетенів, Якщо термін не вказано, то вва жається що рішення має бути п рийнято протягом двох тижнів з дати вказаної в повідомлен ні.

Якщо з будь-яких причин, чле н об'єднання знаходиться за м ежами будинку, але бажає прий няти участь в голосуванні, ор ган, який організовує прийня ття рішення, повинен надісла ти йому бюлетень для голосув ання в якому перераховуються всі питання порядку денного та надана можливість члену о б'єднання вказати щодо кожно го пункту порядку денного ре зультати свого голосування ( "так", "ні" чи "утримався" . Член об 'єднання повинен заповнити б юлетень, завірити його своїм підписом та надіслати його с екретарю зборів у вигляді бу дь-якого повідомлення, що дає можливість розібрати підпис (факсимільне повідомлення, с канований образ надісланий е лектронною поштою і таке інш е).

Протягом тижня після завер шення строку, відведеного на прийняття рішення, голова та секретар зборів повинні під рахувати голоси та зробити п ротокол про результати голос ування, який оприлюднити.

Згідно ст. 33 ГПК України, кожн а сторона повинна довести ті обставини, на які вона посила ється як на підставу своїх ви мог та заперечень.

Відповідно до ст. 32 Господар ського процесуального кодек су України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на п ідставі яких господарський с уд у визначеному законом пор ядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яки х ґрунтуються вимоги чи запе речення сторін, а також інші о бставини, які мають значення для правильного вирішення г осподарського спору.

В порядку, передбаченому ст . 43 Господарського процесуаль ного кодексу України, господ арський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанн ям, що ґрунтується на всебічн ому, повному і об' єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сук упності, керуючись законом.

Дослідивши зібрані по спра ві докази у їх сукупності, з' ясувавши всі фактичні обстав ини справи, суд встановив, що у період з 14.12.09 р. по 15.02.10 р. проводил ись письмові загальні збори членів ОСББ «Кондомініум Дип ломат Хол», результат яких оф ормлено протоколом № 4 від 18.02.10 р .

Відповідно до вказаного пр отоколу, у голосуванні взяло участь 111 зі 189 членів Об' єдна ння (сукупна площа приміщень осіб, які брали участь у голос ування складає 14 765,9 м. кв., загал ьна площа усіх приміщень - 26 249,5 м. кв.), якими було прийнято н аступні рішення:

- балансоутримувачем Будин ку по вул. Жилянська 59, м. Київ є ОСББ «Кондомініум Дипломат Хол»(так - 99 за кількістю, 94,9 % (14 011,2 м. кв.) - за сукупною площею);

- управителем Будинку по вул . Жилянська 59, м. Київ є ОСББ «Ко ндомініум Дипломат Хол»(так - 94 за кількістю, 91,3% (1348,8 м. кв.) - з а сукупною площею;

- п. 5.3 Статуту ОСББ «Кондомін іум Дипломат Хол»викладено в наступній редакції: «Загаль ні збори правочинні, якщо на н их зареєстровано більше поло вини членів Об'єднання. Кожен учасник зборів мас один голо с. Рішення загальних зборів п риймається більшістю голосі в зареєстрованих на зборах»( так - 98 за кількістю, 85,9 % (12 695,4 м. к в.) - за сукупною площею;

- обрано наступний склад Пра вління: Артюх Володимир Григ орович, Афонін Євген Іванови ч, Біденко Олег Анатолійович , Ботер Вікторія Григорівна, К орешков Олександр Вікторови ч, Осипенко Ганна Олексіївна , Скалько Ярослав Ілліч (Голов а), Сновідович Олександр Серг ійович, Стефанович Олександр Антонович (так - 88 за кількіс тю, 84,4 % (12 756,1 м. кв.) - за сукупною пл ощею);

- обрано наступний склад Рев ізійної Комісії: Антонов Лео нід Анатолійович, Білоус Арт ур Олександрович (Голова), Ром аненко Ярослав Олексійович ( так - 89 за кількістю, 87,6 % (12 932,3 м . кв.) - за сукупною площею.

Як вбачається з матеріалів реєстраційної справи Об' єд нання, у власності позивача п еребуває частина приміщення паркінгу загальною площею 42 к в. м., що складає 2,52 % від загально ї площі приміщень.

Відповідно до ст. 15 Цивільно го кодексу України, кожна осо ба має право на захист свого ц ивільного права у разі його п орушення, невизнання або осп орювання. За приписами ст. 16 Ци вільного кодексу України кож на особа має право звернутис я до суду за захистом свого ос обистого немайнового або май нового права та інтересу.

Позивачем у встановленому законом порядку не доведено порушення його прав чи охоро нюваних інтересів прийняття м оскаржуваного рішення, а то му підстави для задоволення позову відсутні.

Доводи позивача стосовно т ого, що у разі належного його п овідомлення про проведення з борів йому було б надано можл ивість бути обраним до керів них органів ОСББ є безпідста вними, оскільки відповідно д о п. 5.6 Статуту, всі питання поря дку денного були визначені П равлінням та включені до бюл етенів, а в процесі опитуванн я могли бути лише підтримані або заперечені учасником.

Оспорюване рішення затвер джено переважною більшістю г олосів учасників Об' єднанн я, та, відповідно до статуту Об ' єднання та приписів Закону України «Про об' єднання сп іввласників багатоквартирн ого будинку»є правомочним, щ о не спростовано належним чи ном позивачем, а з урахування м розміру його частки, позива ч у будь-якому випадку не міг в плинути на результат прийнят их рішень та на зміну поставл ених на голосування питань.

При відмові у задоволенні п озову судовий збір відповідн о до ст. 49 ГПК України покладає ться на позивача.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст. ст. 43, 33, 43, 49, 82-85 Госпо дарського процесуального ко дексу України, суд

ВИРІШИВ:

У позові відмовити.

Головуючий суддя С.М. М ельник

Суддя В.С. Ломака

Суддя А.М. Івченко

Дата складання та під писання повного тексту рішен ня: 26.03.12 р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення21.03.2012
Оприлюднено05.04.2012
Номер документу22357288
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/556

Ухвала від 15.03.2012

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Хабазня Ю.А.

Рішення від 21.03.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник С.М.

Ухвала від 23.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник С.М.

Ухвала від 22.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник С.М.

Ухвала від 22.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник С.М.

Ухвала від 08.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник С.М.

Ухвала від 25.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник С.М.

Ухвала від 22.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник С.М.

Ухвала від 19.07.2011

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Хабазня Ю.А.

Ухвала від 31.03.2011

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Хабазня Ю.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні