Ухвала
від 05.04.2012 по справі 5011-5/3268-2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міс та КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельниць кого,44-Б тел. 284-18-98

У Х В А Л А

справа № 5011-5/3268-2012 05.04.12

За позовом Державн ого агентства резерву Україн и

до 1. Тов ариства з обмеженою відповід альністю «Алан-Трейд»

2. Товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Центр Інтег»

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предме т спору на стороні позивача

Державне пі дприємство «Ресурспостач»

про визнання договору недійсним

Суддя Ломака В.С.

Представники учасників с удового процесу:

від позивача: ОСОБ А_1 за довіреністю № 2326/0/4-11 від 02 .06.2011 р.;

від відповідача-1: не з' явився;

від відповідача-2: не з' явився;

від третьої особи: ОСО БА_2. за довіреністю № 304 від 15.06 .2011 р.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Державне агентство резе рву України (далі - позивач) з вернулось до господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відп овідальністю «Алан-Трейд»(да лі - відповідач-1), Товариства з обмеженою відповідальніст ю «Центр Інтег»(далі - відпо відач-2) про визнання Договору від 21.10.2010 р. про відступлення пр ава вимог, укладений між відп овідачами, недійсним.

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 20.03.2012 р. поруш ено провадження у справі № 5011-5/ 3268-2012, на підставі ст. 27 ГПК Україн и залучено до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог н а предмет спору на стороні по зивача - Державне підприємст во «Ресурспостач»; розгляд с прави призначено на 05.04.2012 р.

Представники відповідачів в судове засідання 05.04.2012 р. не з' явились, заяв чи клопотань не подали і не надіслали, про пов ажні причини неявки суд не по відомили, про дату, час і місце проведення судового засідан ня повідомлені належним чино м, при цьому, учасниками судов ого процесу вимоги ухвали го сподарського суду міста Києв а від 20.03.2012 р. не виконано.

Відповідно до ст. 43 ГПК Украї ни судочинство у господарськ их судах здійснюється на зас адах змагальності. Сторони т а інші особи, які беруть участ ь у справі, обґрунтовують сво ї вимоги і заперечення подан ими суду доказами.

Зокрема, згідно з положення ми ст. ст. 33, 34 ГПК України кожна с торона повинна довести ті об ставини, на які вона посилаєт ься як на підставу своїх вимо г і заперечень; докази подают ься сторонами та іншими учас никами судового процесу; обс тавини справи, які відповідн о до законодавства повинні б ути підтверджені певними зас обами доказування, не можуть підтверджуватись іншими зас обами доказування.

Обов' язок із доказування слід розуміти як закріплену в процесуальному та матеріа льному законодавстві міру на лежної поведінки особи, що бе ре участь у судовому процесі , із збирання та надання доказ ів для підтвердження свого с уб' єктивного права, що має з а мету усунення невизначенос ті, яка виникає в правовіднос инах у разі неможливості дос товірно з' ясувати обставин и, які мають значення для спра ви.

При цьому, у відповідності д о ч. 3 ст. 43 ГПК України господар ський суд має створювати сто ронам та іншим особам, які бер уть участь у справі, необхідн і умови для встановлення фак тичних обставин справи і пра вильного застосування закон одавства, в тому числі й шляхо м витребування доказів на пі дставі поданого стороною або прокурором клопотання (ст. 38 Г ПК України).

Разом з тим, за змістом сист емного аналізу приписів ст. с т. 43, 104 ГПК України з метою забез печення законності та обґрун тованості судового рішення, на місцевий господарський су д покладено обов' язок всебі чно та повно з'ясувати і дослі дити обставини справи, що маю ть значення для її вирішення по суті.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 43 ГПК господарський суд оцінює до кази за своїм внутрішнім пер еконанням, що ґрунтується на всебічному, повному й об' єк тивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись за коном.

При цьому, згідно з п. 1 та п. 2 ч . 1 ст. 104 ГПК України неповне з' ясування обставин, що мають з начення для справи, а також не доведеність обставин, що маю ть значення для справи, які го сподарський суд визнав встан овленими, є підставами для ск асування або зміни рішення м ісцевого господарського суд у.

Таким чином, суд, розглядаюч и справу, має вживати заходів до всебічного й повного вста новлення обставин спору, що н е суперечить принципу змагал ьності, оскільки останній ві дображається в змісті процес уальних прав та обов' язків осіб, що беруть участь у справ і та реалізується в сукупнос ті з принципами рівності, дис позитивності та безпосередн ості, проте суд наділяється в тому числі організаційно-ро зпорядчими повноваженнями, н еобхідними для здійснення ни м функцій органу правосуддя та прийняття законних і обґр унтованих судових актів.

Зокрема, пунктом 4 ч. 1 ст. 65 ГПК України передбачено, що з мет ою забезпечення правильного і своєчасного вирішення гос подарського спору суддя в хо ді підготовки справи до розг ляду в необхідних випадках в итребує від сторін, інших під приємств, установ, організац ій, державних та інших органі в, їх посадових осіб документ и, відомості, висновки, необхі дні для вирішення спору, чи зн айомиться з такими матеріала ми безпосередньо в місці їх з находження.

Слід зазначити, що вказані в исновки в тому числі відпові дають рекомендаціям Ради Євр опи, членом якої є Україна.

Так, в Рекомендаціях R (84) 5 Комі тету Міністрів Ради Європи д ержавам-членам стосовно прин ципів цивільного судочинств а, що направлені на удосконал ення судової системи, наголо шується на тому, що суд повине н, принаймні в ході попереднь ого засідання, а якщо можливо , і протягом всього розгляду, в ідігравати активну роль у за безпеченні швидкого судовог о розгляду, поважаючи при цьо му права сторін, в тому числі і їх право на неупередженість . Зокрема, він повинен володіт и повноваженнями proprio motu, щоб вим агати від сторін пред'явленн я таких роз'яснень, які можуть бути необхідними; вимагати в ід сторін особистої явки, під німати питання права; вимага ти показань свідків, принайм ні в тих випадках, коли мова йд е не тільки про інтереси стор ін, що беруть участь у справі, тощо. Такі повноваження пови нні здійснюватися в межах пр едмета розгляду.

Крім того, відповідно до п. 62 Додатку до Рекомендації CM/Rec (2010) 12 Комітету Міністрів Ради Євр опи державам-членам щодо суд дів: незалежність, ефективні сть та обов'язки, ухваленої Ко мітетом Міністрів Ради Європ и 17 листопада 2010 р. на 1098 засіданн і заступників міністрів, - суд ді повинні розглядати кожну справу з належною ретельн істю та впродовж розумног о строку.

За таких обставин, з метою п овного та всебічного розгляд у справи, керуючись ст. ст. 43, 65 ГП К України, суд, вважає за необх ідне витребувати від сторін докази, що мають значення для вірного вирішення спору по с уті.

При цьому, суд звертає увагу на те, що відповідно до ч. 3 ст. 22 ГПК України сторони зобов'яз ані, зокрема, вживати заходів до всебічного, повного та об'є ктивного дослідження всіх об ставин справи.

Враховуючи вищевикладене та з метою створення учасник ам судового процесу необхідн их умов для встановлення фак тичних обставин справи і пра вильного застосування закон одавства, забезпечення рівно сті всіх учасників судового процесу перед законом і судо м, суд вважає за необхідне на п ідставі ст. 77 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни відкласти розгляд справи.

Керуючись ст. ст. 43, 65, 77, 86 Господ арського процесуального код ексу України, господарський суд міста Києва, -

УХВАЛИВ:

1. Розгляд справи № 5011-5/3268-2012 в ідкласти на 23.04.2012 р. о 17:10 год. Засідання відбудеться в при міщенні господарського суду міста Києва за адресою: м. Киї в, вул. Б. Х мельницького 44-Б, зал судов их засідань № 11.

2. Зобов' язати повторно позивача надати суду:

- власне письмове підтвердж ення того, що у провадженні го сподарських судів України аб о іншого органу, який в межах с воєї компетенції вирішує спі р, немає справи зі спору між ти ми ж сторонами, про той же пред мет і з тих же підстав та не ма є рішення цих органів з таког о спору;

- на підтвердження його стат усу юридичної особи і повног о найменування подати оригін ал і належним чином засвідче ні копії статуту (положення), в итягу від Державного реєстра тора про включення до Єдиног о державного реєстру юридичн их осіб та фізичних осіб-підп риємців станом на день розгл яду справи; довідку обслугов уючого банку про найменуванн я відкритих рахунків;

- витяг від Державного реєст ратора про включення відп овідача до Єдиного держав ного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на день розгляду спра ви;

- оригінали документів, копі ї яких додані до позовної зая ви для огляду в судовому засі данні;

3. Зобов' язати повторно відповідачів надати суду :

- власне письмове підтвердж ення того, що у провадженні го сподарських судів України аб о іншого органу, який в межах с воєї компетенції вирішує спі р, немає справи зі спору між ти ми ж сторонами, про той же пред мет і з тих же підстав та не ма є рішення цих органів з таког о спору;

- на підтвердження їх статус у юридичної особи і повного н айменування оригінал і належ ним чином засвідчені копії с татуту (положення), витягу від Державного реєстратора про включення до Єдиного державн ого реєстру юридичних осіб т а фізичних осіб-підприємців станом на день розгляду спра ви; довідку з обслуговуючого банку про найменування відк ритих рахунків;

- письмовий відзив на позов з наданням доказів, що підтве рджують викладені в ньому об ставини та нормативно-правов е обґрунтування своїх запере чень; забезпечити надіслання позивачу копії відзиву у пор ядку, передбаченому ст. 59 Госп одарського процесуального к одексу України;

Крім того, відповідачам надати суду Договір про від ступлення права вимоги від 21.1 0.2010 р. (оригінал - для огляду в с удовому засіданні, належним чином завіренні копії для до ручення до матеріалів справи ).

4. Зобов' язати відповіда ча-1 надати суду:

- Договір № 122 від 03.07.2008 р. (оригін ал - для огляду в судовому засі данні, належним чином завіре ну копію для долучення до мат еріалів справи);

- первинні документи на підт вердження відсутності чи ная вності у відповідача-1 боргу з а Договором № 122 від 03.07.2008 р. на сум у 55 340 000,00 грн.;

- належні докази сплати гара нтійного внеску 22.04.2009 р. в розмі рі 3 583 219,45 грн. за попереднім Дог овором;

- заяву про зарахування зуст річних однорідних вимог від 11.10.2010 р. та належні докази її отр имання уповноваженою особою .

5. Повторно третій особі надати суду:

- на підтвердження статусу ю ридичної особи і повного най менування оригінал і належни м чином засвідчені копії ста туту (положення), витягу від Де ржавного реєстратора про вкл ючення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фі зичних осіб-підприємців стан ом на день розгляду справи; до відку з обслуговуючого банку про найменування відкритих рахунків;

- письмові пояснення з враху ванням фактів та обставин, ви кладених в позовній заяві, з н аданням доказів, що підтверд жують викладені в них обстав ини;

- належні докази отримання г арантійного внеску в розмірі 3 583 219,45 грн.

Крім того, третій особі надати суду:

- Договір № 122 від 03.07.2008 р. (оригін ал для огляду в судовому засі данні, належним чином завіре ну копію для долучення до мат еріалів справи);

- первинні документи на підт вердження відсутності чи ная вності у відповідача-1 боргу з а Договором № 122 від 03.07.2008 р. на сум у 55 340 000,00 грн.;

- заяву про зарахування зуст річних однорідних вимог від 11.10.2010 р. та належні докази її отр имання уповноваженою особою .

6. За відсутності витребу ваних доказів надати обґрунт овані письмові пояснення з д аного приводу.

7. Учасникам судового проце су оформити письмові докази відповідно до ст. 36 Господарсь кого процесуального кодексу України.

8. Учасникам судового процес у подати витребувані судом докази з супровідним листом через відділ діловодства го сподарського суду міста Києв а до 20.04.2012 р. (п. 2.4 постано ви Пленуму Вищого господарсь кого суду України № 18 від 26.12.2011 р. “Про деякі питання практики застосування Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни судами першої інстанції ”).

9. Явку повноважних предс тавників сторін для дачі поя снень з витребуваними ухвало ю суду документами визнати о бов' язковою.

10. Попередити учасників судового процесу, що за ухи лення від вчинення дій, покла дених на них господарським с удом, можуть бути застосован і санкції, встановлені припи сами п. 5 ст. 83 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и.

11. Попередити позивача про передбачені п. 5 ч. 1 ст. 81 ГПК України правові наслідки.

12. Зобов' язати учасникі в судового процесу направ ити в судове засідання своїх повноважних представників, надавши їм відповідні довіре ності, які будуть залучені до матеріалів справи.

Суддя В.С. Ломака

До відома учасників с удового процесу: ознайо млення з матеріалами справи здійснюється щопонеділка з 12:00 до 16:00 у приміщенні госп одарського суду міста Києва за наявності завчасно подано го через канцелярію суду кло потання, у якому просимо зазн ачити дату та час з' явлення представника до суду для озн айомлення з матеріалами спра ви. Коли представник з' явит ься до суду для ознайомлення з матеріалами справи, він пов инен при собі мати документ, щ о посвідчує особу, оригінал д овіреності та належним чином засвідчену копію для долуче ння до матеріалів справи.

23.04.2012 о 17:10.

Дата ухвалення рішення05.04.2012
Оприлюднено17.04.2012
Номер документу22604025
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5011-5/3268-2012

Ухвала від 23.09.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Алєєва I.B.

Ухвала від 09.07.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Алєєва I.B.

Ухвала від 22.05.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Алєєва I.B.

Ухвала від 21.03.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Алєєва I.B.

Ухвала від 12.02.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Алєєва I.B.

Ухвала від 20.03.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ломака В.С.

Рішення від 09.07.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ломака В.С.

Ухвала від 05.04.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ломака В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні