Постанова
від 10.04.2012 по справі 5023/9713/11
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕ ЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.04.2012 року Справа № 5023/9713/11

Дніпропетровський апе ляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді : Бах мат Р. М. (доповідача),

суддів: Лотоцької Л.О., Єв стигнеєва О.С.

при секретарі: Ревковій Г.О.

за участю представників ст орін, які були присутні у судо вому засіданні 05.04.2012 р.:

пом. прокурора: ухова М.П .( посвідчення № 310 від 19.12.2011р.);

від позивача: ОСОБА_1 .( дов. № 7/11-2521 від 23.12.11 р.);

від відповідача: ОСОБ А_2.(дов. ВРП №268705 від 27.12.11 р.);

від третьої особи: ОСОБА _3. (дов. №73/10/10-020 від 19.03.12 р.)

розглянувши у відкритому с удовому засіданні апеляційн у скаргу Публічного акціо нерного товариства «УкрСибб анк»м. Харків на рішення господарського суду Дніп ропетровської області ві д 14.02.2012 р. у справі № 5023/9713/11

за позовом Прокурора Жо втневого району Дніпропетр овської обл. в інтересах держ ави в особі Дніпропетровськ ої міської ради м. Дніпропетр овськ

до Публічного акціонер ного товариства «УкрСиббанк »м. Харків;

3-тя особа, яка не заявляє самосійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Де ржавна податкова інспекція у Жовтневому районі м. Дніпроп етровська

про внесення змін в пун кт 4.1 договору від 22.02.2006 р. оренди земельної ділянки

В С Т А Н О В И В :

Рішенням господарсько го суду Дніпропетровської об л. від 14.02.2012 р. у справі № 5023/9713/11, яке п ідписано 17.02.2012 р. і оформлено ві дповідно до вимог ст. 84 ГПК Укр аїни (суддя Загинайко Т.В.), зад оволено позов прокурора Жовт невого району Дніпропетров ської обл., пред' явлений в ін тересах держави в особі Дніп ропетровської міської ради м . Дніпропетровськ до Публічн ого акціонерного товариства «УкрСиббанк»м. Харків; 3-тя ос оба, яка не заявляє самосійни х вимог на предмет спору на ст ороні позивача: Державна под аткова інспекція у Жовтневом у районі м. Дніпропетровська про внесення змін до пункту 4.1 договору оренди землі від 22.0 2.2006 р.

Вказаним рішенням внесено зміни в пункт 4.1 Договору від 22 .02.2006р. оренди землі, укладеного між Дніпропетровською міськ ою радою та Акціонерним коме рційним інноваційним банком "УкрСиббанк" м. Харків, в икладено його в наступній ре дакції: „пункт 4.1. Орендна плат а вноситься орендарем у грош овій формі. Розмір орендної п лати встановлюється у мініма льному розмірі, встановленом у Податковим кодексом Україн и. ”

Стягнуто з відповідача в д оход державного бюджету 536 грн . 50 коп. судового збору.

Публічне акціонерне това риство «УкрСиббанк»не погод илося з вказаним рішенням, по дало апеляційну скаргу, в які й просить скасувати оскаржув ане рішення і припинити пров адження у справі.

Скаржник вважає, що висновк и суду першої інстанції, викл адені в рішенні, не відповіда ють обставинам справи.

Відповідач вказує в апеляц ійній скарзі, що у зв' язку з н абранням чинності з 01.01.2011 р. Под аткового кодексу України, ві н 17.01.2011 р. звертався до позивача з листом та просив дати вказі вку відповідним службам підг отувати проекти додаткових д оговорів до всіх договорів о ренди, укладених з ПАТ «УкрСи ббанк», з метою приведення ро зділу «Орендна плата»до вимо г чинного законодавства. Одн ак, на його лист міська рада ві дповіді не надала, додаткові угоди не підготувала, на прот язі року на звернення банку н е реагувала.

Відповідач вважає, що між ст оронами відсутній спір.

Також скаржник зауважує, що формулювання пункту 4.1 догово ру в редакції, яку запропонов ано в позовній заяві, може при звести, як і призводить до різ ного його трактування сторон ами договору та третіми особ ами; що суд виніс рішення, не в становивши розмір орендної п лати і відповідно, на його дум ку, договір оренди не містить одну з істотних умов, згідно д о ст. 15 Закону України «Про оре ндну землі».

Прокурор, Дніпропетровськ а міська рада, та третя особа, яка не заявляє самостійних в имог на предмет спору на стор оні позивача, відзив на апеля ційну скаргу не надали, а в суд овому засіданні заперечувал и проти доводів, викладених в апеляційній скарзі, і просил и залишити рішення, яке оскар жується, без змін, а апеляційн у скаргу без задоволення.

В судовому засіданні оголо шено перерву до 10.04.2012 р. до 11 год.

Заслухавши суддю-доповіда ча та пояснення представникі в сторін, які були присутні у с удовому засіданні, розглянув ши та обговоривши доводи апе ляційної скарги, перевіривш и матеріали справи, проаналі зувавши на підставі встановл ених фактичних обставин спра ви правильність застосуванн я судом норм матеріального т а процесуального права, коле гія суддів встановила, що між Дніпропетровською міською р адою (орендодавець) та Акціон ерним комерційним інновацій ним банком «УкрСиббанк»(орен дар) укладено договір оренди землі від 22.02.2006 р.

Згідно з пунктом п.1.1 договор у оренди землі орендодавець передав, а орендар прийняв в с трокове платне користування земельну ділянку, яка знаход иться за адресою: вул. Гоголя, 11 (Жовтневий р-н) і зареєстрова на в державному реєстрі земе ль за кадастровим номером 12101000 00:03:298:0053.

Цільове використання земе льної ділянки за цим договор ом (УКЦВЗ) 1.11.6 (інша комерційна д іяльність).

Підставою для надання земе льної ділянки в оренду є ріше ння міської ради від 23.12.2005 р. № 123/32 .

Пунктом 3.1 договору встанов лено, що договір укладено на п ' ятнадцять років.

Річна орендна плата за земе льну ділянку пунктом 4.1 догово ру встановлена у грошовій фо рмі (у гривнях), з урахуванням п.2.1 цього договору, у розмірі 1( %) відсотка від нормативної гр ошової оцінки та дорівнює ро зміру земельного податку.

Предметом спору у даній спр аві є вимога прокурора Жовтн евого району м.Дніпропетровс ька в інтересах держави в осо бі Дніпропетровської місько ї ради про внесення змін до пу нкту 4.1 договору оренди землі від 22.02.2006 р., укладеного між Дніп ропетровською міською радою і АК інноваційним банком «Ук рСиббанк»з метою приведення договору до вимог чинного за конодавства.

Законом України "Про вне сення змін до деяких законод авчих актів України" № 309-VI від 03.06.08 внесені зміни до ча стин 4, 5 статті 21 Закону України "Про оренду землі", згідно з як ими річна орендна плата за зе мельні ділянки, які перебува ють у державній або комуналь ній власності, надходить до в ідповідних бюджетів, розподі ляється і використовується в ідповідно до закону і не може бути меншою:

- для земель сільськогосп одарського призначення - ро зміру земельного податку, що встановлюється Законом Укра їни "Про плату за землю";

- для інших категорій земе ль - трикратного розміру зем ельного податку, що встановл юється цим законом.

Річна орендна плата за з емельні ділянки, які перебув ають у державній або комунал ьній власності, не може перев ищувати 12 відсотків їх нормат ивної грошової оцінки. При ць ому у разі визначення оренда ря на конкурентних засадах м оже бути встановлений більши й розмір орендної плати, ніж з азначений у цій частині. Вказ аний закон набрав чинності з моменту опублікування 04.06.08 р.

У зв'язку з введенням в дію П одаткового кодексу України з 01.01.11 Закон України "Про плату за землю" втратив чинність, а пит ання сплати податку на землю та оплати орендної плати за к ористування земельною ділян кою регулюється виключно цим Кодексом.

Згідно статті 288 Податковог о кодексу України розмір та у мови внесення орендної плати встановлюються у договорі о ренди між орендодавцем (влас ником) і орендарем. Розмір оре ндної плати встановлюється у договорі оренди, але річна су ма платежу не може бути меншо ю: - для земель сільськогоспод арського призначення - розм іру земельного податку, що вс тановлюється цим розділом; - д ля інших категорій земель - трикратного розміру земельн ого податку, що встановлюєть ся цим розділом.

Мінімальний розмір річної орендної плати за земельні д ілянки, які перебувають у дер жавній або комунальній власн ості, передбачений Податкови м кодексом України, що діє на ч ас вирішення спору, повністю відповідає мінімальному роз міру річної орендної плати, я кий передбачала стаття 21 Зако ну України "Про оренду землі", в редакції, що діяв до 01.01.2011 р.

Відповідно до статей 651, 652 Цив ільного кодексу України змін а або розірвання договору до пускається лише за згодою ст орін, якщо інше не встановлен о договором або законом. Зокр ема, договір може бути змінен о або розірвано за рішенням с уду на вимогу однієї із сторі н у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлен их договором або законом; а та кож у разі істотної зміни обс тавин, якими сторони керувал ися при укладенні договору.

Статтею 632 Цивільного коде ксу України передбачено заст осування у встановлених зако ном випадках цін (тарифів, ста вок тощо), які встановлюються або регулюються уповноважен ими органами державної влади або органами місцевого само врядування. При цьому зміна ц іни після укладення договору допускається лише у випадка х і на умовах, встановлених до говором або законом.

Орендна плата за землю визн ачена у частині 1 статті 21 Зако ну України "Про оренду землі" я к платіж, який орендар вносит ь орендодавцеві за користува ння земельною ділянкою. Стат тею 30 Закону України "Про орен ду землі" передбачено, що змін а умов договору оренди землі здійснюється за взаємною зг одою сторін.

Оскільки відповідно до час тини першої статті 188 Господар ського кодексу України зміна та розірвання господарських договорів в односторонньому порядку не допускається, вне сення змін до договору оренд и землі у разі зміни ставок ор ендної плати за землю та затв ердження нових коефіцієнтів уповноваженим органом повин но здійснюватися з дотриманн ям порядку, визначеного вказ аною нормою зазначеного Коде ксу.

У разі не досягнення згоди щ одо зміни умов договору орен ди землі спір вирішується в с удовому порядку.

Відповідно до пункту 1 рішен ня Дніпропетровської місько ї ради від 02.02.2011р. №216/8 „Про привед ення рішень міської ради та д еяких проектів рішень місько ї ради, які погоджено виконав чим комітетом міської ради, у галузі земельних відносин у відповідність до вимог чинн ого законодавства ” до момен ту прийняття міською радою р ішення про визначення розмір у річної орендної плати за зе мельні ділянки залежно від ї х функціонального використа ння встановити розмір річної орендної плати за користува ння земельними ділянками у м інімальному розмірі орендно ї плати, визначеному Податко вим кодексом України, незале жно від мети використання.

Як вбачається, у газеті „Наш е місто” від 22.02.2011р. було опублі ковано звернення міського го лови Куліченка І.І. до орендар ів земельних ділянок комунал ьної власності у Дніпропетро вську „Про приведення догово рів оренди землі у відповідн ість до вимог законодавства ”, відповідно до якого оренда рям доведено необхідність вн есення відповідних змін до д іючих договорів оренди шляхо м укладання додаткових догов орів.

Відповідно статті 13 Конст итуції України, земля є об'єкт ом права власності Українськ ого народу; від імені Українс ького народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого са моврядування в межах, визнач ених цією Конституцією; держ ава забезпечує захист прав у сіх суб'єктів права власност і та господарювання, соціаль ну спрямованість економіки; усі суб'єкти права власності рівні перед законом; до розме жування земель державної і к омунальної власності, повнов аженнями з розпорядження ним и в межах населених пунктів, т обто функціями виконавчої вл ади, наділені міські ради (Роз діл Х Перехідні положення, пу нкт 12 Земельного кодексу Укра їни).

Частина 2 статті 19 Конституц ії України зобов' язує орган и державної влади та органи м ісцевого самоврядування, їх посадові особи діяти лише на підставі, в межах повноважен ь та у спосіб, що передбачені К онституцією та законами Укра їни.

Згідно приписів статті 144 Ко нституції України органи міс цевого самоврядування в межа х повноважень, визначених за коном, приймають рішення, які є обов'язковими до виконання на відповідній території, а т ому у разі прийняття відпові дним органом рішення про вне сення змін щодо ставок оренд ної плати за земельні ділянк и та затвердження нових коеф іцієнтів, що використовуютьс я для розрахунку орендної пл ати за земельні ділянки, такі обставини можуть бути не взя ті судом до уваги лише у разі с касування такого рішення орг ану місцевого самоврядуванн я в установленому законом по рядку (пункт 3.4.7 Рекомендацій П резидії ВГСУ від 02.02.2010 р. № 04-06/15 “Пр о практику застосування госп одарськими судами земельног о законодавства ”).

Статтею 68 Конституції Украї ни встановлено, що кожен зобо в'язаний неухильно додержува тися Конституції України та законів України.

Статтею 30 Закону України “П ро оренду землі ” передбачен о, що зміна умов договору орен ди землі здійснюється за вза ємною згодою сторін; у разі не досягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі с пір вирішується в судовому п орядку.

Отже, нормами чинного закон одавства передбачено можлив ість зміни умов договору за р ішенням суду на вимогу одніє ї із сторін у випадках встано влених договором або законом .

Оскільки законом передбач ена можливість збільшення ро зміру орендної плати, а оренд на плата за земельні ділянки державної та комунальної вл асності є регульованою ціною , тому законодавча зміна гран ичного розміру цієї плати є п ідставою для перегляду розмі ру орендної плати, встановле ної умовами договору.

Аналогічна позиція викла дена в постанові Верховного Суду України від 27.12.2010р. у справ і №27/15-10 і є обов' язковою для за стосування відповідно до ста тті 111-28 Господарського процес уального кодексу України.

Враховуючи викладене, коле гія суддів вважає, що суд перш ої інстанції правомірно задо вольнив позовні вимоги, врах овуючи наявність у позивача права вимагати від орендаря приведення договору оренди з емлі у відповідність до вимо г законодавства шляхом внесе ння відповідних змін з метою усунення порушення сторонам и договору вимог законодавст ва, обов' язкового для позив ача і відповідача.

Доводи скаржника стосовно того, що між сторонами відсут ній спір, у зв' язку з тим, що в ідповідач звертався до позив ача з пропозицією щодо внесе ння змін до договору оренди з емлі від 22.02.2006 р. колегія суддів вважає їх безпідставними, та к як відсутні докази надання позивачем проектів додатков их угод про поновлення догов орів оренди та звернення до в ідповідача про укладення так их додаткових угод в порядку , встановленому чинною статт ею 33 Закону України «Про оренд у землі»; скаржник не надав д оказів, які б підтверджували надсилання ним позивачу про позицій щодо внесення змін д о договору оренди землі від 22. 02.2006 р. відносно розміру орендн ої плати.

Відповідно до частини 2 ст. 188 Господарського кодексу Укра їни сторона договору, яка баж ає за необхідне змінити або р озірвати договір, повинна на діслати пропозиції про це др угій стороні за договором.

Положеннями статей 33 та 34 Го сподарського процесуальног о кодексу України на сторони покладено обов' язок довест и належними та допустимими д оказами обставини, на які вон и посилаються у підтвердженн я своїх вимог і заперечень.

З абзацу другого пункту 1.1. Ст атуту Публічного акціонерно го товариства "УкрСиббанк" вб ачається, що рішенням Загаль них Зборів Акціонерів від 27.10.20 09р. Акціонерний комерційний і нноваційний банк "УкрСиббанк " у зв' язку з приведенням сво єї діяльності у відповідніст ь до норм Закону України „Про акціонерні товариства ” змі нив своє найменування на Пуб лічне акціонерне товариство "УкрСиббанк", яке виступає пра вонаступником по всіх правах та зобов' язаннях Акціонерн ого комерційного інноваційн ого банку "УкрСиббанк" .

Відповідно до частини 1 стат ті 25 Господарського процесуа льного кодексу України у раз і смерті або оголошення фі зичної особи померлою, при пинення діяльності суб'єкта господарювання шляхом реорг анізації (злиття, приєднання , поділу, перетворення), замін и кредитора чи боржника в зоб ов'язанні, а також в інших вип адках заміни особи у відноси нах, щодо яких виник спір, гос подарський суд залучає до у часті у справі правонаступ ника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій ст адії судового процесу.

На підставі ч. 1 ст. 25 ГПК Украї ни суд першої інстанції замі нив Акціонерний комерційний інноваційний банк "УкрСибба нк" на Публічне акціонерне то вариство "УкрСиббанк".

Відносно розміру судового збору, колегія суддів вважає , що суд першої інстанції, керу ючись статтею 49 ГПК України, п равомірно розподілив між сто ронами у справі судові витра ти, оскільки обов' язок щодо внесення змін до договору чи нним законодавством покладе но на обидві сторони.

На підставі викладеного, ке руючись статями 103-105 Господарс ького процесуального кодекс у України, Дніпропетровський апеляційний господарський с уд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Пу блічного акціонерного товар иства «УкрСиббанк»м. Харків залишити без задоволення.

Рішення господарського су ду Дніпропетровської област і від 14.02.2012 р. у справі № 5023/9713/11 залиш ити без змін.

Головуючий Р.М. Бахмат

Судді: Л.О.Лотоцька

О.С. Євстигнеєв

З оригіналом згідно:

Пом. судді І.Г.Логвиненко

10.04.2012 р.

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення10.04.2012
Оприлюднено17.04.2012
Номер документу22608222
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5023/9713/11

Ухвала від 24.09.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Малетич M.M.

Постанова від 18.06.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Кривда Д. С.

Ухвала від 01.06.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Кривда Д. С.

Ухвала від 18.04.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Постанова від 10.04.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Бахмат Рауфа Муллахметовна

Ухвала від 02.03.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Бахмат Рауфа Муллахметовна

Рішення від 14.02.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Ухвала від 18.01.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Ухвала від 16.12.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Ухвала від 07.12.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кухар Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні