Ухвала
від 11.04.2012 по справі 12/205-11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16 тел. 235-24-26

УХВАЛА

"11" квітня 2012 р. Справа № 12/205-11

Суддя Дьоміна С.Ю., розглянувши скаргу Васильківської об'єднаної державної

податкової інспекції Київської області на дії відділу примусового виконання

рішень управління Державної виконавчої служби Головного управління

юстиції у Київській області в справі

за позовом фізичної особи-підприємця ОСОБА_1

до Васильківської об'єднаної державної податкової інспекції Київської області

про стягнення заборгованості у розмірі 247 716,00 грн.

за участю представників сторін:

від позивача: не з'явився;

від відповідача: ОСОБА_2 -представник

(довіреність №25/10/10-028 від 03.02.2012 року);

від відділу примусового виконання рішень управління Державної виконавчої служби Головного управління юстиції Київської області: не з'явився,

ВСТАНОВИЛА:

рішенням господарського суду Київської області від 01.11.2011 року позов фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 до Васильківської об'єднаної державної податкової інспекції Київської області про стягнення заборгованості був задоволений повністю.

18 листопада 2011 року був виданий наказ на примусове виконання рішення суду.

20 лютого 2012 року на адресу суду надійшла скарга Васильківської об'єднаної державної податкової інспекції Київської області на дії відділу примусового виконання рішень управління Державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Київській області (далі -скарга), в якій заявник просив визнати недійсною постанову про відкриття виконавчого провадження від 28.12.2011 року (далі -постанова) та скасувати її.

В обґрунтування скарги, заявник послався на те, що Васильківська об'єднана державна податкова інспекція Київської області (далі -заявник) знаходиться за іншою, ніж вказана у виконавчому документі, адресою. Крім цього, зазначив, що постанова направлена скаржнику з порушенням встановленого законодавством строку.

Скаргу прийнято до розгляду ухвалою суду від 20.02.2012 року, судове засідання призначено на 07 березня 2012 року.

07 березня 2012 року представники сторін у судове засідання не з'явились, про час та місце розгляду скарги були повідомлені належним чином, про причини неявки суд не повідомили.

Розгляд скарги, на підставі ч. 1 ст. 77 Господарського процесуального кодексу України, відкладено на 21 березня 2012 року.

21 березня 2012 року представники сторін в судове засідання не з'явились, про час та місце розгляду скарги були повідомлені належним чином, про причини неявки суд не повідомили.

Розгляд скарги, на підставі ч. 1 ст. 77 Господарського процесуального кодексу України, відкладено на 04 квітня 2012 року.

04 квітня 2012 року представник заявника в судовому засіданні скаргу підтримав у повному обсязі.

Представники фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 та відділу примусового виконання рішень управління Державної виконавчої служби Головного управління юстиції Київської області в судове засідання не з'явились, про час та місце розгляду скарги були повідомлені належним чином.

Розгляд скарги, на підставі ч. 1 ст. 77 Господарського процесуального кодексу України, відкладено на 11 квітня 2012 року.

11 квітня 2012 року в судовому засіданні представник заявника скаргу підтримав.

Представники фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 та відділу примусового виконання рішень управління Державної виконавчої служби Головного управління юстиції Київської області в судове засідання не з'явились, про час та місце розгляду скарги були повідомлені належним чином, про причини неявки суд не повідомили.

Суд, дослідивши наявні в матеріалах справи документи, заслухавши пояснення представників сторін, дійшов висновку:

рішенням господарського суду Київської області від 01.11.2011 року позов фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 до Васильківської об'єднаної державної податкової інспекції Київської області про стягнення заборгованості був задоволений повністю.

18 листопада 2011 року господарським судом Київської області був виданий наказ на примусове виконання рішення суду від 01.11.2011 року.

20 лютого 2012 року на адресу суду від Васильківської об'єднаної державної податкової інспекції Київської області (далі -заявник) надійшла скарга на дії відділу примусового виконання рішень управління Державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Київській області (далі -скарга), в якій заявник просив визнати недійсною постанову про відкриття виконавчого провадження від 28.12.2011 року (далі -постанова) та скасувати її.

В обґрунтування скарги, заявник послався на те, що Васильківська об'єднана державна податкова інспекція Київської області знаходиться за іншою, ніж вказана у виконавчому документі, адресою. Крім цього, зазначив, що постанова направлена скаржнику з порушенням встановленого законодавством строку, у зв'язку з чим, на думку заявника, були порушені його права.

Згідно з ч. 1 ст. 31 Закону України «Про виконавче провадження», копії постанов державного виконавця та інші документи виконавчого провадження (далі -документи виконавчого провадження), що державний виконавець зобов'язаний довести до відома сторін та інших учасників виконавчого провадження, надсилаються адресатам із супровідними листами простою кореспонденцією, крім постанов про відкриття виконавчого провадження або відмову у відкритті виконавчого провадження, про повернення виконавчого документа стягувачу відповідно до статті 47 цього Закону, що надсилаються рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Боржник вважається повідомленим про відкриття виконавчого провадження, якщо йому надіслано постанову про відкриття виконавчого провадження за адресою, зазначеною у виконавчому документі.

Як вбачається з довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців, долученої до скарги представником заявника, знаходження Васильківської об'єднаної державної податкової інспекції Київської області було змінено, про що 28 листопада 2011 року до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців внесено запис.

Так, суд дійшов висновку про те, що заявник був повідомлений про відкриття виконавчого провадження належним чином.

Разом з тим, як вбачається з матеріалів скарги, постанова про відкриття виконавчого провадження була винесена державним виконавцем 28 грудня 2011 року, а направлена на адресу боржника 06 січня 2012 року.

Згідно з ч. 5 ст. 25 Закону України «Про виконавче провадження», копії постанови про відкриття виконавчого провадження надсилаються не пізніше наступного робочого дня стягувачу та боржникові.

Таким чином, суд дійшов висновку про те, що постанова була направлена державним виконавцем з порушенням встановленого законодавством строку.

Крім цього, відповідно до ч. 1 ст. 35 Закону України «Про виконавче провадження», за наявності обставин, що перешкоджають провадженню виконавчих дій, або у разі несвоєчасного одержання сторонами документів виконавчого провадження, внаслідок чого вони були позбавлені можливості скористатися правами, наданими їм цим Законом, державний виконавець може відкласти виконавчі дії за заявою стягувача чи боржника або з власної ініціативи на строк до десяти робочих днів. Про відкладання провадження виконавчих дій державний виконавець виносить відповідну постанову, про що повідомляє сторонам.

Згідно з ч. 7 ст. 12 Закону України «Про виконавче провадження», особи, які беруть участь у виконавчому провадженні, зобов'язані сумлінно користуватися усіма наданими їм правами з метою забезпечення своєчасного та в повному обсязі вчинення виконавчих дій.

Документів, що підтверджують відкладення з власної ініціативи державним виконавцем виконавчих дій, суду не надано.

Так, суд дійшов висновку про те, що державним виконавцем не були недотримані вимоги законодавства про виконавче провадження, що порушило права боржника, а відтак постанова підлягає визнанню недійсною.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст. 124 Конституції України, ч. 7 ст. 12, ч. 5 ст. 25, ч. 1 ст. 31, ч. 1 ст. 35 Закону України «Про виконавче провадження», ст. 121-2, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

скаргу Васильківської об'єднаної державної податкової інспекції Київської області на дії відділу примусового виконання рішень управління Державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Київській області задовольнити;

визнати недійсною постанову про відкриття виконавчого провадження відділу примусового виконання рішень управління Державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Київській області від 28.12.2011 року.

Суддя С. Дьоміна

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення11.04.2012
Оприлюднено19.04.2012
Номер документу22645434
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/205-11

Ухвала від 26.11.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Могил C.К.

Ухвала від 31.10.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Бондар C.B.

Постанова від 10.09.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Сітайло Л.Г.

Ухвала від 08.08.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Грабець С.Ю.

Ухвала від 24.07.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Грабець С.Ю.

Ухвала від 12.07.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Грабець С.Ю.

Постанова від 12.07.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Бондар C.B.

Ухвала від 02.07.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Бондар C.B.

Ухвала від 26.04.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Бондар C.B.

Ухвала від 11.04.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Грабець С.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні