Рішення
від 10.11.2008 по справі 11/177
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/177

 

10.11.08  

                                                                                      УКРАЇНА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Чернігівської області

14000 , м. Чернігів                                                                                                         тел. 77-44-62

проспект Миру, 20                                                                                          

                                                                Іменем  України

РІШЕННЯ

                                                                                

”06” листопада 2008 року                                                                                      справа № 11/177

За позовом: Чернігівської міської ради   

14000, м. Чернігів, вул. Магістратська, 7

До: 1. Комунального підприємства „Стадіон ім. Ю.О. Гагаріна” Чернігівської міської ради

14000, м. Чернігів, вул. Шевченка, 61

2. Товариства з обмеженою відповідальністю „Професійний футбольний клуб „Десна –Партнер”

14034, м. Чернігів, вул. Доценка, 1, кв. 28фактична адреса: 14000, м. Чернігів, вул. Шевченка, 61

Третя особа на стороні  позивача: Фонд комунального майна Чернігівської міської ради

14000, м. Чернігів, вул. Мстиславська, 8

Третя особа на стороні відповідача 2: Міська громадська організація „Футбольний клуб „Десна”

14000, м. Чернігів, вул. Шевченка, 61

Про визнання недійсним доповнення до правочину

                                                                                                   Суддя Ю.М. Бобров

ПРЕДСТАВНИКИ СТОРІН :

Від позивача: Вовк П.І. –начальник юр. відділу, дов. від 24.01.08 р. № 2-20/084.

Від відповідача 1: Костирко Ю.В. –представник, дов. від 30.09.08 р. № 34,

Матяш Н.В.- представник, дов. від 30.09.08 р. № 23/2.

Від відповідача 2: Безродний А.Ю. –представник, дов. від 07.05.08 р. б/н,

Пода В.В. –представник, дов. від 07.05.08 р. б/н.

Від третьої особи на стороні позивача: Неговська О.М. –гол. спеціаліст –юрисконсульт, дов. від  22.04.08 р. № 7-1/592.

Від третьої особи на стороні відповідача 2: не з'явився.

СУТЬ СПОРУ:

          Представником позивача –Чернігівської міської ради, третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору –Фонд комунального майна Чернігівської міської ради, подано позов до відповідача  - Комунального підприємства „Стадіон ім. Ю.О.Гагаріна”  Чернігівської міської ради м. Чернігів та відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю „Професійний футбольний клуб „Десна - Партнер” м. Чернігів, третя особа на стороні відповідача 2, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору -  Міська громадська організація „Футбольний клуб „Десна” м. Чернігів, про визнання недійсним Доповнення № 6 від 12 березня  2008 року до Договору № 1 від 21 січня 2006 р. позички окремого індивідуально визначеного майна, що належить територіальній громаді м. Чернігова.

          Строк вирішення спору продовжувався, розгляд справи відкладався.

          В судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги.

          Як на підставу заявленого позову представник позивача посилається на те, що оспорюваний додаток до договору позички, укладеного між КП „Стадіон ім. Ю.О.Гагаріна” Чернігівської міської ради та МГО „Футбольний клуб „Десна”, не відповідає вимогам чинного законодавства, оскільки зміни та доповнення до цього договору щодо майна, що належить територіальній громаді м. Чернігова, в обов'язковому порядку підлягали погодженню з Фондом комунального майна Чернігівської міської ради, тобто органом, уповноваженим управляти даним майном. Оскільки такого погодження не відбулося, оспорюване Доповнення № 6 від 12.03.08 р. до Договору № 1 від 21.01.06 р. позички окремого індивідуально визначеного майна, що належить територіальній громаді м. Чернігова підлягає визнанню недійсним.

          Відповідач - КП „Стадіон ім. Ю.О.Гагаріна” Чернігівської міської ради у відзиві на позовну заяву, його представник в судовому засіданні погоджуються з позовними вимогами з мотивів, викладених у відзиві, просять суд позов задовольнити.

          Відповідач –ТОВ „Професійний футбольний клуб „Десна –Партнер” позовних вимог не визнає.

          Представник відповідача у відзиві на позовну заяву, зокрема, посилається на те, що  оспорюване Доповнення до Договору позички є невід'ємною частиною Договору, його погодження ні Законом України „Про оренду державного та комунального майна”, ні іншими нормативно –правовими актами не передбачено.

          Посилаючись на Регламент Всеукраїнських змагань з футболу серед команд професіональних клубів сезону 2007/2008 рр., представник вказує на те, що МГО „Футбольний клуб „Десна” передала ТОВ „ПФК „Десна –Партнер”  свої права і обов'язки учасника змагань серед команд професіональних футбольних клубів, та, з метою подальшого розвитку професіонального футболу, між КП „Стадіон ім. Ю.О.Гагаріна” Чернігівської міської ради та ТОВ „ПФК „Десна –Партнер” було укладено Доповнення № 6 від 12.03.08 р., згідно якого користувачем по Договору став останній.

          Також КП „Стадіон ім. Ю.О.Гагаріна” Чернігівської міської ради є стороною по Договору позички та своїми діями визнало факт існування договірних відносин між ТОВ „ПФК „Десна –Партнер”.

          Не погодження Доповнення № 6 від 12.03.08 р. з Фондом комунального майна Чернігівської міської ради, вважає представник, не тягне за собою визнання вказаного Договору позички недійсним, так як відсутні підстави, передбачені законодавством України для його відміни.

          Представники ТОВ „ПФК „Десна –Партнер” у судовому засіданні підтримали заперечення на позов та їх обґрунтування, викладені у відзиві на позовну заяву та у письмових доповненнях до відзиву.

          Представник третьої особи –Фонду комунального майна Чернігівської міської ради в судовому засіданні та у письмових поясненнях, підтримав позовні вимоги, просить позов задовольнити.

          Третя особа -  Міська громадська організація „Футбольний клуб „Десна” письмових пояснень суду на надала, представника в судове засідання не направила. Про час і місце судового засідання третю особу було повідомлено належним чином. Заяв та клопотань від МГО „Футбольний клуб „Десна” до суду не надходило.

          Представником ТОВ „ПФК „Десна –Партнер” в судовому засіданні заявлено письмове клопотання, в якому він просить суд зупинити провадження у справі у зв'язку з розглядом господарським судом Чернігівської області пов'язаної справи за позовом ТОВ „ПФК „Десна –Партнер” до Фонду комунального майна Чернігівської міської ради, третя особа - КП „Стадіон ім. Ю.О.Гагаріна” Чернігівської міської ради, про спонукання укласти договір оренди цілісного майнового комплексу.

          Інші учасники судового процесу проти клопотання заперечують.

          Розглянувши клопотання, заслухавши пояснення учасників процесу, суд клопотання відхилив.

          Дослідивши надані матеріали, з'ясувавши фактичні обставини справи, дослідивши та оцінивши надані докази, заслухавши у судовому засіданні пояснення представників сторін, суд встановив наступне.

                 Між Комунальним підприємством „Стадіон ім. Ю.О. Гагаріна” Чернігівської міської ради (Позичкодавець) та Міською громадською організацією „Футбольний клуб „Десна” (Користувач) 21 січня 2006 року укладено Договір № 1 позички окремого індивідуально визначеного майна, що належить територіальній громаді міста Чернігова (далі - Договір).

          Відповідно до п.п.1.1. Договору Позичкодавець передав, а Користувач прийняв в строкове безоплатне користування окреме індивідуально визначене майно: частина окремо розташованої будівлі, надалі –Майно.

          - Місцезнаходження майна: м. Чернігів, вул. Шевченка, 61;

          - Загальна площа 355 кв. м;

          - Вартість майна 36369 грн. (згідно оцінки або первісна балансова);

          - Знаходиться в повному господарському віданні КП „Стадіон ім. Ю.О.Гагаріна” Чернігівської міської ради.

          Передача Майна в користування не тягне за собою виникнення в Користувача права власності на це майно. Власником Майна залишається територіальна громада м. Чернігова, а Користувач користується ним протягом строку користування (п.п.2.2. Договору).

          У разі припинення Договору Майно повертається Користувачем Позичкодавцю у порядку, встановленому при передачі майна Користувачу. Майно вважається поверненим Позичкодавцю з моменту підписання сторонами акта приймання –передачі (п.2.3 Договору).

          Згідно п.п.9.1 Договір діє з 21 січня 2006 року до 31 грудня 2006 року (включно).

          Зміни і доповнення допускаються за взаємної згоди, розглядаються к двадцятиденний строк з дати їх одержання та оформляються додатковою угодою до Договору (п.п.9.2 Договору).

          Термін дії Договору може бути продовжено тільки шляхом укладення додаткової угоди за наявності заяви Користувача, наданої Позичкодавцю протягом місяця до закінчення строку дії Договору (п.п.9.6 Договору).  

          Сторони Договору домовилися (п.п.9.7 Договору), що чинність цього Договору припиняється внаслідок:

          - закінчення строку, на який його було укладено;

          - приватизації орендованого Майна;

          - загибелі орендованого майна;

          - достроково за взаємною згодою сторін або за рішенням господарського суду;

          - банкрутства Користувача та в інших випадках, прямо передбачених чинним законодавством.

          Додатки до Договору є його невід'ємною і складовою частиною (п. 10 Договору).

          Договір погоджено з Фондом комунального майна Чернігівської міської ради.

                    В подальшому, на підставі п.п.9.2, 9.6 Договору, термін його дії сторонами неодноразово продовжувався, до нього вносилися зміни та доповнення.

          Зокрема, до Договору прийнято Доповнення № 6 від 12.03.08 р. (далі –Доповнення № 6), яке оспорюється позивачем.

          Як зазначено в Доповненні № 6, воно прийнято стосовно КП „Стадіон ім. Ю.О.Гагаріна” Чернігівської міської ради та ТОВ „ПФК „Десна –Партнер”, в зв'язку з передачею МГО „ФК „Десна” прав та обов'язків учасника змагань ТОВ „ПФК „Десна –Партнер”.

          Як випливає із вищевказаного, передача прав та обов'язків учасника змагань автоматично потягло за собою перехід майнових прав та обов'язків МГО „Футбольний клуб „Десна” до його правонаступника ТОВ „ПФК „Десна –Партнер”, тобто зумовило надання ТОВ „ПФК „Десна –Партнер” повноважень сторони Договору. Доповнення № 6 скріплено печатками КП „Стадіон ім. Ю.О.Гагаріна” Чернігівської міської ради та ТОВ „ПФК „Десна –Партнер”.

          З Фоном комунального майна Чернігівської міської ради Доповнення № 6 не погоджено.

          Право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти тощо належить територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах (ч.1 ст. 60 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” від 21.05.97 р. № 280/97-ВР), які згідно зі ст. 143 Конституції України безпосередньо або через утворені ним органи місцевого самоврядування управляють майном, що є у комунальній власності. Як передбачено ч. 5 ст. 60 цього Закону, зазначені органи від імені та в інтересах територіальних громад відповідно до закону здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об'єктами права комунальної власності.

          Представницькі органи місцевого самоврядування –сільські, селищні, міські ради –вправі приймати рішення про передачу іншим органам окремих повноважень щодо управління майном, яке належить до комунальної власності відповідної територіальної громади, визначення меж цих повноважень та умов їх здійснення (п. 31 ст. 26 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”).

          Оскільки від імені і в інтересах територіальних громад права суб'єкта комунальної власності здійснюють відповідні ради, учасниками господарського процесу у спорах, пов'язаних із захистом права комунальної власності, можуть виступати ради, а також їх виконавчі органи (виконавчі комітети, управління, служби та ін.).

          Відповідно до п.п.2.2.31 та 2.2.36 чинного Положення про Фонд комунального майна Чернігівської міської ради, затвердженого рішенням Чернігівської міської ради від 15.05.06 р., саме до компетенції Фонду комунального майна належить здійснення обліку майна комунальної власності, забезпечення контролю його використання і збереження, та здійснення контролю за виконанням умов договорів щодо комунального майна.

          Згідно ст. 827 ЦК України за договором позички одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов'язується передати другій стороні (користувачеві) річ для користування протягом встановленого строку.

          До договору позички застосовуються положення глави 58 цього Кодексу.

          Згідно ст. 205 ЦК України  правочин може вчинятися усно або в письмовій формі.

          Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо його зміст зафіксований в одному або кількох документах (ст. 207 ЦК України).

          Однією із форм правочину є договір.

          Зміна або розірвання договору, згідно ст. 654 ЦК України, вчиняється в такій самій формі, що й договір, що змінюється або розривається, якщо інше не встановлено договором або законом чи не випливає із звичаїв ділового обороту. Будь –яке доповнення до договору або зміна його умов за своєю суттю також є окремим правочином, який за формою має відповідати договору.

          Отже, будь –які доповнення до Договору від 21 січня 2006 року № 1 позички окремого індивідуально визначеного майна, що належить територіальній громаді м. Чернігова, в обов'язковому порядку підлягали погодженню з Фондом комунального майна Чернігівської міської ради –органом, уповноваженим управляти даним майном.

          Оскільки Доповнення № 6 з Фондом комунального майна Чернігівської міської ради погоджено не було, воно не відповідає вимогам чинного законодавства, тобто повинно бути визнано недійсним.

          Посилання представника ТОВ „ПФК „Десна –Партнер” на те, що товариство є правонаступником МГО „Футбольний клуб „Десна”, суд вважає помилковим.

          Згідно ст. 6 Регламенту Всеукраїнських змагань з футболу серед команд професійних клубів сезону 2007/2008 р.р. учасниками змагань є команди вищої, першої та другої ліг професіональних футбольних клубів України, що входять до складу Професійної футбольної ліги України.

          Правонаступність прав і обов'язків учасника змагань (команди), згідно ст. 20 цього Регламенту, настає у таких випадках:

а) зміна власника клубу;

б) перетворення клубу в установу іншої організаційно –правової форми;

в) передача клубом своїх прав і обов'язків учасника змагань іншому клубу, що дислокується у тій самій області.

          Відповідно до Статутів МГО „Футбольний клуб „Десна” та ТОВ „ПФК „Десна –Партнер” не є учасниками змагань (командами) в розумінні вищевказаного Регламенту. ТОВ „ПФК „Десна –Партнер” не є правонаступником МГО „Футбольний клуб „Десна” в розумінні випадків правонаступництва, передбачених чинним цивільним законодавством України.

          Звертає на увагу і той факт, що МГО „Футбольний клуб „Десна” (код ЄДРПОУ 25623050) ухвалою господарського суду Чернігівської області від 06.05.08 р. № 9/56б визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру.

          Суд відхилив клопотання представника ТОВ „ПФК „Десна –Партнер” про зупинення провадження у справі, оскільки представником, іншими учасниками судового процесу не надано доказів належності переданого за Договором позички комунального майна до цілісного майнового комплексу. Суд не вбачає пов'язаності справ.

          Оскільки спір виник з вини обох відповідачів, судові витрати повинні бути ними відшкодовані позивачу у рівних частинах.          

          Керуючись ст. ст. 49, 82 –85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

             1.Позов задовольнити повністю.

        2. Визнати недійсним Доповнення № 6 від 12 березня 2008 року до Договору № 1 позички окремого індивідуально визначеного майна, що належить територіальній громаді м.Чернігова від 21 січня 2006 року.

3. Стягнути з Комунального підприємства „Стадіон ім. Ю.О. Гагаріна” (14000, м.Чернігів, вул. Шевченка, 61, р/р 26009935022152 в ЧОФ АКБ „Укрсоцбанк” м. Чернігів, МФО 353014, код 21402599) на користь Чернігівської міської ради (14000, м. Чернігів, вул. Магістратська, 7, р/р 35418022000708 в УДК м. Чернігова, МФО 853592, код 04062015) 42,50 грн. на відшкодування витрат по сплаті держмита та 59,00 грн. на відшкодування оплати витрат з інформаційно –технічного забезпечення розгляду у судах.

4. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю „Професійний футбольний клуб „Десна - Партнер” (14034, м. Чернігів, вул. Доценка, 1, кв. 28, р/р 260070140401 в ТОВ „Партнер –Банк” м. Київ, МФО 339339, код 35385633) на користь Чернігівської міської ради (14000, м. Чернігів, вул. Магістратська, 7, р/р 35418022000708 в УДК м. Чернігова”, МФО 853592, код 04062015) 42,50 грн. на відшкодування витрат по сплаті держмита та 59,00 грн. на відшкодування оплати витрат з інформаційно –технічного забезпечення розгляду у судах.

5. Накази видати після набрання рішенням законної сили.

        За згодою представників сторін та третьої особи на стороні позивача, на підставі ч. 2 ст. 85  ГПК України, в судовому засіданні 06.11.08 р. оголошено тільки вступну та резолютивну частини рішення.

           Рішення підписано 11.11.08 р.  

          Суддя                                                                         Ю.М.Бобров         

Дата ухвалення рішення10.11.2008
Оприлюднено13.11.2008
Номер документу2285846
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним доповнення до правочину                                                                                                   &nbsp

Судовий реєстр по справі —11/177

Ухвала від 27.02.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Барбашова Сільва Вікторівна

Ухвала від 20.02.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Барбашова Сільва Вікторівна

Ухвала від 03.02.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Барбашова Сільва Вікторівна

Ухвала від 15.01.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Барбашова Сільва Вікторівна

Ухвала від 23.10.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Чумак Ю.Я.

Ухвала від 09.09.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Медуниця Ольга Євгенівна

Ухвала від 07.08.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Чумак Ю.Я.

Ухвала від 12.03.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Чумак Ю.Я.

Ухвала від 01.02.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Чумак Ю.Я.

Постанова від 11.07.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Самусенко C.C.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні