Рішення
від 05.06.2008 по справі 13/153
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

13/153

      

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

36000, м.Полтава, вул.Зигіна, 1, тел. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

        05.06.2008                                                                                               Справа №  13/153

за позовом  Управління майном спільної власності територіальних громад району, вул. Леніна, 40, м.Зіньків, Полтавська область,38100

до  1. КП Полтавське бюро технічної інвентаризації "Інвентаризатор", пров.Піонерський, 4,м.Полтава, 36000

2. Опішнянської селищної ради, вул.Перемоги, 3, смт Опішня, Зіньківський район, Полтавська область

про  визнання права власності                                                                                                                                                                                                         Суддя  Босий В.П.

Представники:

від позивача: Білан А.А., дор. від 15.04.2008р.

від відповідачів:  не з"явились.

Обставини спору:  Розглядається позовна заява про  визнання права власності на будівлю інфекційного відділення Опішнянської районної лікарні за адресою: Полтавська область, Зіньківський район, смт. Опішня, вул. Кандзюби, 28 та про узаконення самовільно добудованого приміщення (кімнату).

Відповідач - 2 в судове засідання не з"явився, надіслав лист про розгляд справи без свого представника, вказує, що проти задоволення позовних вимог не заперечує.

Відповідач -1 не скористався наданими йому правами (ст. 22 ГПК України) для захисту своїх інтересів, а саме: його представник  в судове засідання не з'явився, хоча був повідомлений належним чином про час  та місце судового засідання, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення.

          В зв'язку з тим, що необхідних для вирішення спору доказів наявних в матеріалах справи достатньо,  і господарський суд повідомив    належним чином  про час, дату  і місце проведення судового засідання, згідно з п. 3.5.11 Інструкції з діловодства в господарських судах України, затвердженої наказом Вищого господарського суду України (від 10.12.2002р. №75), а неявка  відповідачів  не перешкоджає розгляду справи по суті, то справа розглядається за наявними матеріалами на підставі ст. 75 ГПК України.

Роглянувши матеріали справи, заслухавши представника позивача, суд встановив, що відповідно до п.п. 4.2, 4.3 розділу  IV статуту Опішнянської районної лікарні, майно Опішнянської районної лікарні є спільною власністю територіальних громад району та закріплене за нею на праві повного господарського відання.

Згідно  рішення районної ради від 16.03.2007р. "Про перезатвердженя реєстру об"єктів спільної власності територіальних громад району" затверджено реєстр об"єктів спільної власності територіальних громад Зінківського райнону, в тому числі приміщення інфекційного відділення Опішнянської районної лікарні за адресою: Полтавська область, Зіньківський район, смт. Опішня, вул. Кандзюби, 28.

Земельна ділянка за вказаною адресою перебуває у комунальній власності Опішнянської селищної ради.

Відповідно до ст. 327 ЦК України у комунальній власності є майно, у тому числі грошові кошти, яке належить територіальній громаді. Управління майном, що є у комунальній власності, здійснюють безпосередньо територіальні громада та утворені нею органи місцевого самоврядування.

  Відповідно до ч. 3 ст. 78 Господапрського кодексу України майно комунального унітарного підприємства перебуває у комунальній власності і закріплюється за таким підприємством на праві господарського відання або на праві оперативного управління.

Порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно в Україні визначений Тимчасовим положенням про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженим наказом Міністерства юстиції України 07.02.2002 р. № 7/5 та зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 18.02.2002 р. за № 157/6445, яке  спрямоване на забезпечення визнання та захисту цих прав, створення умов для функціонування ринку нерухомого майна, активізації інвестиційної діяльності.

          Відповідно до ст.328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом. Отже, позивач є законним власником майна, що підтверджується матеріалами справи.

Відповідно до вимог п.10 Додатку 1 до п.2.1 “Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно”, затвердженого наказом Мінюста від 07.02.2002р. за № 7/5 (із змінами від 17.05.04р.),  рішення суду є правовстановлюючим документом, на підставі якого провадиться реєстрація прав власності на об'єкти нерухомого майна. Пунктом 10 Наказу Міністерства юстиції України від 07.02.2002р. передбачено як  правовстановлювальний документ, на підставі  якого проводиться реєстрація права власності,   - рішення суду про визнання права власності.

Суд вважає позивача власником  будівлі інфекційного відділення Опішнянської районної лікарні.

Дослідивши матеріали справи,  суд вважає, що заявлена позивачем вимога про узаконення самовільно добудованого приміщення № 24 відповідно до плану технічного паспорта,  не відповідає способам захисту порушеного права, враховуючи наступне.

Відповідно до ст.20  Господарського кодексу України держава забезпечує захист прав і законних інтересів суб'єктів господарювання. Кожний суб'єкт господарювання має право на захист своїх прав і законних інтересів. Права та законні інтереси зазначеного суб'єкта захищаються шляхом: визнання наявності або відсутності прав; визнання повністю або частково недійсними актів органів державної влади та органів місцевого самоврядування, актів інших суб'єктів, що суперечать законодавству, ущемляють права та законні інтереси суб'єкта господарювання або споживачів; визнання недійсними господарських угод з підстав, передбачених законом; відновлення становища, яке існувало до порушення прав та законних інтересів суб'єктів господарювання; припинення дій, що порушують право або створюють загрозу його порушення; присудження до виконання обов'язку в натурі; відшкодування збитків; застосування штрафних санкцій; застосування оперативно-господарських санкцій; застосування адміністративно-господарських санкцій; установлення, зміни і припинення господарських правовідносин; іншими способами, передбаченими законом.

        Відповідно до ст. 16 Цивільного кодексу України способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: визнання права; визнання правочину недійсним; припинення дії, яка порушує право; відновлення становища, яке існувало до порушення: примусове виконання обов'язку в натурі; зміна правовідношення; припинення правовідношення; відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; відшкодування моральної (немайнової) шкоди; визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Таким чином, зі змісту наведених норм закону вбачається, що вимога  про узаконення самовільно добудованого приміщення № 24   відповідно до плану технічного паспорта, не є способом захисту порушеного права.    І як наслідок,  позовні вимоги в цій частині задоволенню не підлягають.

Судові витрати покладаються на відповідача пропорційно розміру задоволених вимог.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст. 33,43, 44, 49, 75, 82-85 ГПК України, суд,

                                                                   ВИРІШИВ:

1. Задовольнити позовні вимоги частково.

2. Визнати право власності на будівлю інфекційного відділення Опішнянської районної лікарні, що знаходиться за адресою: 38164, Полтавська область, Зіньківський район, смт. Опішня, вул. Кандзюби, 28 за Відділом управління майном спільної власності територіальних громад  Зіньківського району Порлтавської області (м. Зіньків, вул. Леніна, 40,  код ЄДРПОУ 34463500).

3. В іншій частині позовних вимог - відмовити.

          Суддя                                                                             Босий В.П.                    

Дата ухвалення рішення05.06.2008
Оприлюднено26.11.2008
Номер документу2365063
СудочинствоГосподарське
Суть визнання права власності

Судовий реєстр по справі —13/153

Ухвала від 24.09.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

Ухвала від 17.01.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Степашко О.І.

Ухвала від 29.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко С.С.

Постанова від 18.04.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Рішення від 27.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шаптала Є.Ю.

Ухвала від 19.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шаптала Є.Ю.

Ухвала від 29.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шаптала Є.Ю.

Судовий наказ від 18.01.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М. К.

Постанова від 11.01.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Студенець B.I.

Ухвала від 01.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Макарова Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні