Ухвала
від 31.05.2012 по справі 36/127
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

УХВАЛА

"31" травня 2012 р. Справа № 36/127

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Дроботової Т.Б. -головуючого, Волковицької Н.О., Рогач Л.І. перевіривши матеріали касаційної скаргиТовариства з обмеженою відповідальністю "ТС Обжора" на ухвалуДонецького апеляційного господарського суду від 05.04.2012р. у справі№ 36/127 Господарського суду Донецької області за позовомТовариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Арго Трейд" доТовариства з обмеженою відповідальністю "ТС Обжора" простягнення 139 537,79 грн.

ВстановиВ:

Перевіривши матеріали касаційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "ТС Обжора" та доданих до неї документів, колегія суддів дійшла висновку, що вона не може бути прийнята Вищим господарським судом України, оскільки не відповідає вимогам розділу ХІІ 1 Господарського процесуального кодексу України з наступних підстав.

11.04.2012р. згідно штампу Донецького апеляційного господарського суду Товариство з обмеженою відповідальністю "ТС Обжора" звернулось з касаційною скаргою та клопотанням про звільнення від сплати судового збору.

Відповідно до частини 4 статті 111 Господарського процесуального кодексу України до скарги додаються докази сплати судового збору і надсилання копії скарги іншій стороні у справі.

З матеріалів касаційної скарги вбачається, що Товариством з обмеженою відповідальністю "ТС Обжора", оскаржуючи ухвалу апеляційного господарського суду у даній справі, подало касаційну скаргу без доказів надсилання касаційної скарги на адресу позивача по справі, Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Арго Трейд" та без доказів сплати судового збору.

В додатках до касаційної скарги, зазначених скаржником в касаційній скарзі теж відсутні докази направлення касаційної скарги позивачу по справі та сплати судового збору.

Частиною 1 статті 111 1 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що особа, яка подала касаційну скаргу, надсилає іншій стороні у справі копії касаційної скарги і доданих до неї документів, які у цієї сторони відсутні.

Докази надсилання касаційної скарги іншій стороні у справі, в силу приписів частини 4 статті 111 Господарського процесуального кодексу України, повинні бути додані до матеріалів касаційної скарги.

Окрім цього, за частиною 4 статті 111 Господарського процесуального кодексу України, до касаційної скарги додаються, зокрема, докази сплати судового збору.

Згідно частини 2 статті 44 цього Кодексу розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Закон України "Про судовий збір" визначає правові засади справляння судового збору, платників, об'єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору.

Відповідно до частин 1, 2 статті 8 цього Закону, враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою звільнити від сплати судового збору. Вказана стаття передбачає, що єдиною підставою для вчинення судом зазначених у цій нормі дій є врахування ним майнового стану сторони.

В клопотанні про звільнення від сплати судового збору Товариство з обмеженою відповідальністю "ТС Обжора" зазначає, що його майновий стан не дозволяє сплатити судовий збір у повному обсязі у зв'язку з нестабільною ситуацією в економіці України.

Відтак, з вказаного клопотання не вбачається обґрунтування об'єктивних обставин, які свідчать про неможливість або утруднення в здійсненні оплати судового збору у встановлених законом розмірах.

Відповідно до частини 1 статті 4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно підпункту "8" пункту 2 частини 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду касаційної скарги на ухвалу суду ставка судового збору встановлюються 0,5 розміру мінімальної заробітної плати.

Таким чином, подання касаційної скарги без доказів надіслання її копії іншій стороні у справі та без документів що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі відповідно до пунктів 3, 4 статті 111 3 Господарського процесуального кодексу України є підставою для повернення касаційної скарги без розгляду.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 86, 108, 111, пунктами 3, 4 частини 1 статті 111 3 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України

УХВАЛИВ:

Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "ТС Обжора" на ухвалу Донецького апеляційного господарського суду від 05.04.2012р. у справі №36/127 Господарського суду Донецької області повернути без розгляду.

Головуючий Т. Дроботова

Судді Н. Волковицька

Л. Рогач

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення31.05.2012
Оприлюднено05.06.2012
Номер документу24379339
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —36/127

Ухвала від 24.01.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Риженко Т.М.

Ухвала від 12.02.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Риженко Т.М.

Ухвала від 11.03.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Стойка О.В.

Рішення від 23.02.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Риженко Т.М.

Ухвала від 08.02.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Риженко Т.М.

Ухвала від 18.01.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Морщагіна Н.С.

Ухвала від 06.08.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Владимиренко C.B.

Ухвала від 25.06.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 14.06.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 31.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Рогач Л.I.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні