Рішення
від 21.11.2011 по справі 2-7032/11
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 2-7032/11

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

"21" листопада 2011 р. Дарницький районний суд м. Києва

в складі головуючого - судді Парамонова М.Л., при секретарях Скирута К.В., Прокопюк Т.В., Герасименко І.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві справу за позовом

ОСОБА_1 до Головного управління житлового забезпечення виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Хрещатик», Київської міської державної адміністрації, Київської міської ради, Головного управління економіки та інвестицій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Головного управління у справах сім»ї, молоді та спорту виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), 3 особа -Деснянська районна у м. Києві державна адміністрація про визнання права на отримання квартири, визнання незаконними та скасування рішень, про зобов»язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 14.12.2009 року звернувся до суду з позовом до Головного управління житлового забезпечення виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Хрещатик», Київської міської державної адміністрації, Київської міської ради, Головного управління економіки та інвестицій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Головного управління у справах сім»ї, молоді та спорту виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), 3 особа -Деснянська районна у м. Києві державна адміністрація про визнання права на отримання квартири, визнання незаконними та скасування рішень, про зобов»язання вчинити певні дії.

Позивач ОСОБА_1 зазначав: що він, ОСОБА_1, 1974 року народження, перебуває на квартирному обліку в Деснянській районній у м. Києві державній адміністрації (справа №5148) з 28.04.1981 року у складі сім'ї з п'яти осіб; з 1999 року його молода сім'я у складі трьох осіб була включена до списків бажаючих отримати житло по програмі молодіжного кредитування у відділі обліку та розподілу житлової площі Деснянської районної у м. Києві державної адміністрації; на підставі рішення заступника голови Київської міської державної адміністрації -начальника Головного управління житлового забезпечення виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації), визначеного наказом №167 від 08.07.2008 року «Про порядок передачі загальної площі квартир та фінансування будівництва жилого будинку на АДРЕСА_1 за рахунок іпотечного кредиту для молодих сімей»; розпорядженням від 12.08.2008 року №964 Деснянською районною у м. Києві державною адміністрацією було затверджено рішення районної громадської комісії з житлових питань про включення його сім'ї (він, дружина та син) до списку для надання довготермінового пільгового молодіжного кредиту на будівництво та отримання двокімнатної квартири АДРЕСА_1 (з житловою площею зазначеної квартири 28,94 кв. м.), який передбачалось збудувати до 1 кварталу 2010 року.

Наказом заступника голови Київської міської державної адміністрації -начальника Головного управління житлового забезпечення Голиці М.М. №167 від 08.07.2008 року було визначено: відділу з житлових питань передати відділу фінансування та молодіжного кредитування 55 квартир, серед яких була і квартира №129, у житловому будинку на АДРЕСА_1; Управлінню капітальних вкладень, фінансування, бухгалтерського обліку та молодіжного кредитування надати фінансово-кредитну підтримку молодим сім'ям шляхом надання іпотечних кредитів через ВАТ «КБ «Хрещатик»із здешевленням відсоткових ставок за такими кредитами через повне або часткове їх компенсування та пільг по частковому погашенню цих кредитів; Відділу фінансування та молодіжного кредитування та КП «Житлоінвестбуд -УКБ»організувати у встановленому порядку роботу по наданню іпотечного кредиту через ВАТ «КБ «Хрещатик»молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам та забезпечити фінансування будівництва жилого будинку у встановленому порядку.

Про необхідність проведення розподілу черговикам квартир в будинку АДРЕСА_1 для надання за програмою іпотечного пільгового молодіжного кредитування Головне управління житлового забезпечення повідомило Деснянську районну у м. Києві державну адміністрацію листом від 22.07.2008 року №044/911-53.

Деснянською районною у м. Києві державною адміністрацією листом від 07.08.2008 року №06/03-3369 його (ОСОБА_1) було повідомлено про те, що прийняте позитивне рішення щодо надання його сім'ї у складі 3-х осіб двокімнатної квартири за програмою молодіжного кредитування.

11.09.2008 року ним (Позивачем) у відділі молодіжного кредитування Головного управління житлового забезпечення КМДА була написана і подана заява на ім»я заступника голови КМДА - начальника ГУЖЗ Голиці М.М. про надання фінансово-кередитної підтримки шляхом надання іпотечного кредиту через ВАТ КБ «Хрещатик»для будівництва квартири №129 на АДРЕСА_1 через повне компенсування банківської відсоткової ставки і були подані всі документи, необхідні для надання (оформлення) молодіжного кредиту, які визначені п.п.4.1.6 Положення про порядок фінансово-кредитної підтримки молодих сімей та одиноких молодих громадян на будівництво (реконструкцію) житла в м. Києві, затвердженого рішенням Київської міської ради №570/1980 від 18.11.04 року.

Київською міською державною адміністрацією 23.09.2008 року було прийняте розпорядження №1318 «Про затвердження проекту будівництва житлового будинку з вбудованими приміщеннями соціально-побутового призначення для малозабезпечених верств населення на АДРЕСА_1», яким було затверджено проект будівництва житлового будинку на АДРЕСА_1 і визначено термін будівництва будинку -18 місяців.

02 жовтня 2008 року заступником голови Київської міської державної адміністрації -начальником Головного управління житлового забезпечення Голицею М.М. було затверджено список №1 молодих сімей та одиноких молодих громадян, яким надається фінансово-кредитна підтримка для отримання іпотечного кредиту у ВАТ КБ «Хрещатик»на будівництво квартир в будинку АДРЕСА_1 та всі необхідні документи були передані до ВАТ КБ «Хрещатик»для укладення договорів іпотечного кредитування з супровідним листом Головного управління житлового забезпечення до ВАТ КБ «Хрещатик»від 20.10.2008 року №044/911-86, які отримані банком 21.10.2009 року.

Зазначений список №1 також було підписано першим заступником начальника Головного управління житлового забезпечення Денисенком В.М. та 02.10.2008 року погоджено в. о. начальника Головного управління у справах сім'ї та молоді виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) Березенко С.І. та додатково підписано в. о. заступника начальника зазначеного управління Білоножко П.

До зазначеного затвердженого списку №1 був включений і Позивач (ОСОБА_1).

ВАТ КБ «Хрещатик»листом від 05.11.2008 року №37-17/6804, надісланим до Головного управління житлового забезпечення КМДА, визначив, що обсяг запланованих банком у 4 кварталі 2008 року кредитів за програмою фінансово-кредитної підтримки молодих сімей встановлений у розмірі - 9 млн. грн. (в межах графіків фінансування будівництва, наданих КП «Житлоінвестбуд-УКБ»); а запланований ВАТ КБ «Хрещатик»обсяг кредитування у 2009 році -становитиме - 50 млн. грн.

Крім того, в листі було визначено: «ВАТ КБ «Хрещатик і на далі буде вишукувати ресурси для продовження фінансування програми надання фінансово-кредитної підтримки молодих сімей на будівництво (реконструкцію) житла у м. Києві та придбання доступного житла у м. Києві.

Листом Головного управління житлового забезпечення КМДА до ВАТ КБ «Хрещатик»від 11.11.2008 року №044/911-93 було визначено: кредитувати молоді сім'ї, які направляються до ВАТ КБ «Хрещатик» Головним управлінням по будинку на АДРЕСА_1 згідно з діючим Положенням про порядок фінансово-кредитної підтримки молодих сімей та одиноких молодих громадян на будівництво (реконструкцію) житла в місті Києві.

10.11.2008 року шляхом укладення договорів було оформлено надання фінансово-кредитної підтримки на отримання квартири в будинку на АДРЕСА_1, з молодою сім'єю (іншою) із списку, в якому перебував Позивач.

Але, для укладення договорів Позивача до Банку та/або до Головного управління житлового забезпечення КМДА не запрошували, договір про надання пільгового довготермінового іпотечного кредиту для молодих сімей та інші договори, визначені Положенням про порядок фінансово-кредитної підтримки молодих сімей та одиноких молодих громадян на будівництво (реконструкцію) житла в місті Києві, затвердженого рішенням Київської міської ради №570/1980 від 18.11.2004 року, з Позивачем укладені не були.

Натомість, у квартирному відділі Деснянської районної у м. Києві державної адміністрації Позивачеві було доведено до відому зміст листа Головного управління житлового забезпечення КМДА від 24.12.2008 року №044/911-102, підписаного заступником голови Київської міської державної адміністрації -начальником Головного управління житлового забезпечення Голицею М.М., згідно якого повідомлялось: «В зв'язку з тимчасовою відсутністю бюджетних коштів на компенсацію банківських відсотків та часткового погашення кредиту та прийняття рішення щодо фінансування всіх квартир в будинку АДРЕСА_1 за програмою 70/30, прошу молоді сім'ї, яким надані квартири в будинку по програмі молодіжного іпотечного кредитування, в разі згоди та платоспроможності, терміново направити до Головного управління житлового забезпечення виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) для оформлення відповідних договорів. В разі відмови молодими сім'ями фінансувати квартири за програмою 70/30, прошу направити інших громадян, які гарантують оплату квартир, згідно умов договору».

Зміст цього листа був обумовлений наказом №336 «Про фінансування будівництва загальної площі квартир у житловому будинку на АДРЕСА_1 за кошти міського бюджету та кошти населення»від 18 грудня 2008 року заступника голови Київської міської державної адміністрації -начальника Головного управління житлового забезпечення Голиці М.М., яким було скасовано попередній наказ Головного управління житлового забезпечення від 08.07.2008 року №167 і встановлено, що квартири, серед яких і квартира №129 у житловому будинку АДРЕСА_1, яка була розподілена для надання сім'ї Позивача по програмі молодіжного кредитування, фінансуватиметься за програмою «70/30»- шляхом оформлення договорів про фінансування будівництва житла з громадянами, які дали згоду на оплату 70% вартості квартири.

Оскільки для укладення договору за програмою «70/30»позивач та його родина не мають можливості протягом 10 днів з моменту укладення договору сплатити 70% вартості двокімнатної квартири загальною площею 54,5 кв. м. (житлова 28,5 кв. м), він (позивач) неодноразово звертався до відповідачів по суті питання, на що йому була надана інформація про те, що остаточне рішення щодо будівництва будинку АДРЕСА_1 за рахунок іпотечних кредитів не прийняте, а буде прийняте після затвердження Програми соціально-економічного та культурного розвитку міста Києва та бюджету на 2009 рік.

Київською міською державною адміністрацією 19.12.2008 року було прийняте розпорядження №1760 «Про внесення змін до розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 05.03.2008 року №270 «Про програму соціально-економічного та культурного розвитку міста Києва на 2008 рік», яким було повністю виключено суму кредитних коштів з показників фінансування будівництва будинку АДРЕСА_1 в м. Києві Програми соціально-економічного та культурного розвитку міста Києва на 2008 рік, які визначені в додатку до Програми соціально-економічного та культурного розвитку міста Києва на 2008 рік з назвою додатку «Розподіл асигнувань на фінансування капітальних вкладень на 2008 рік».

Програма соціально-економічного розвитку м. Києва на 2009 рік була затверджена рішенням Київської міської ради від 06.03.2009 №125/1180, розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 10.04.2009 року №408 «Про Програму соціально-економічного розвитку м. Києва на 2009 рік»(з додатками) показники Програми соціально-економічного розвитку м. Києва на 2009 рік доведені до головних управлінь виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

Показниками Програми соціально-економічного розвитку м. Києва на 2009 рік не було визначено фінансування будівництва будинку АДРЕСА_1 за рахунок кредитних коштів (молодіжних іпотечних кредитів), не було визначено будівництво будинку із наданням молодіжних кредитів, а також не було визначено фінансування погашення відсотків за користування пільговими довготерміновими іпотечними кредитами, іпотечними кредитами на будівництво (реконструкцію) житла для молодих сімей у разі укладання договорів в 2009 році, однак було вказано період початку будівництва будинку АДРЕСА_1 в м. Києві - жовтень 2008 року та завершення будівництва - грудень 2009 року.

Згідно копії свідоцтва №2600000443 від 29.12.2009 року про відповідність збудованого об'єкта проектній документації, вимогам державних стандартів, будівельних норм і правил, яким засвідчено відповідність закінченого будівництвом об'єкта -житлового будинку по АДРЕСА_1-Б (поштова адреса) у Дарницькому районі м. Києва, будинок зданий в експлуатацію.

За наведених обставин, Позивач, вважаючи, що він (його молода сім'я) в 2008 році набули право на отримання квартири №129 в будинку по АДРЕСА_1 (будівельна адреса) із наданням фінансово-кредитної підтримки молодих сімей та одиноких молодих громадян на будівництво (придбання) житла в місті Києві, що в порушення законодавства та зазначеного права, в односторонньому порядку Головне управління житлового забезпечення, Виконавчий орган Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація), ВАТ КБ «Хрещатик», Київська міська рада -відмовились від зобов'язань по наданню фінансово-кредитної підтримки молодій сім»ї Позивача на будівництво (придбання) квартири АДРЕСА_1 через прийняття заступником голови КМДА - начальником Головного управління житлового забезпечення Голицею М.М. наказу №336 від 18.12.2008 року, з порушенням чинного законодавства, перевищенням повноважень та порушенням права Позивача, через безпідставне коригування 19.12.2008 року розпорядженням КМДА №1760 показників Програми соціально-економічного та культурного розвитку м. Києва на 2008 рік -щодо фінансування будівництва будинку на АДРЕСА_1 в частині виключення кредитних коштів -власних коштів банку ВАТ КБ «Хрещатик», через не визначення Програмою соціально-економічного розвитку на 2009 рік фінансування будівництва -придбання квартири АДРЕСА_1 Позивачем за рахунок коштів іпотечних кредитів для молоді, тому позивач вимушений був звернутися до суду з даним позовом.

Своєю уточненою позовною заявою (в редакції від 11.11.2010 року) позивач ОСОБА_1 просив суд постановити рішення, яким:

1. Визнати право ОСОБА_1 - на отримання квартири АДРЕСА_1 із наданням фінансово-кредитної підтримки шляхом надання іпотечного кредиту на будівництво і придбання зазначеної квартири відповідно до ст.10 3акону України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні»від 5 лютого 1993 року та Положення про порядок фінансово-кредитної підтримки молодих сімей та одиноких молодих громадян на будівництво (реконструкцію) житла в м. Києві, затвердженого рішенням Київської міської ради №570/1980 від 18.11.2004 року.

2. Скасувати пункт 7 та пункт 1 наказу Головного управління житлового забезпечення виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 18.12.2008 року №336 у частині визначення фінансування квартири АДРЕСА_1 за програмою 70х30 за списком, як такий, що прийнятий з порушенням чинного законодавства та порушив право ОСОБА_1 на отримання розподіленої йому квартири АДРЕСА_1 із наданням фінансово-кредитної підтримки шляхом надання іпотечного кредиту для молодих сімей.

3. З метою відновлення права ОСОБА_1 на отримання квартири АДРЕСА_1 із наданням фінансово-кредитної підтримки для молодих сімей - зобов'язати Головне управління житлового забезпечення виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) виконати наказ начальника Головного управління житлового забезпечення виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) №167 від 08.07.2008 року «Про порядок передачі загальної площі квартир та фінансування будівництва жилого будинку на АДРЕСА_1 за рахунок іпотечного кредиту для молодих сімей»відносно ОСОБА_1, у частині квартири АДРЕСА_1.

4. Зобов'язати Головне управління житлового забезпечення виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) надати до ВАТ КБ «Хрещатик»повідомлення про наявність у ОСОБА_1, права на отримання фінансово-кредитної підтримки на будівництво та придбання квартири АДРЕСА_1 згідно з Положенням про порядок фінансово-кредитної підтримки молодих сімей та одиноких молодих громадян на будівництво (реконструкцію) житла в місті Києві, затвердженим рішенням Київської міської ради №570/1980 від 18.11.2004 року.

5. Зобов'язати ВАТ «КБ «Хрещатик» укласти з ОСОБА_1 договір іпотечного кредиту на будівництво (придбання) квартири АДРЕСА_1 відповідно до Положення про порядок фінансово-кредитної підтримки молодих сімей та одиноких молодих громадян на будівництво (реконструкцію) житла в місті Києві, затвердженого рішенням Київської міської ради №570/1980 від 18.11.2004 року та ст.10 3акону України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні»від 5 лютого 1993 року терміном на 30 років і на умовах, визначених зазначеним Положенням і Законом.

6. Зобов'язати Головне управління житлового забезпечення виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) укласти з ОСОБА_1 та ВАТ «КБ «Хрещатик» договір про порядок компенсації відсотків за користування кредитом на будівництво (придбання) квартири АДРЕСА_1, часткове погашення кредиту, наданого за Договором іпотечного кредиту на умовах Положення про порядок фінансово-кредитної підтримки молодих сімей та одиноких молодих громадян на будівництво (реконструкцію) житла в м. Києві, затвердженого рішенням Київської міської ради №570/1980 від 18.11.2004 року та ч.7 ст.10 3акону України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні»від 5 лютого 1993 року.

7. Визнати незаконним розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 19.12.2008 року №1760 «Про внесення змін до розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 05.03.2008 року №270 «Про програму соціально-економічного та культурного розвитку міста Києва на 2008 рік» в частині виключення суми кредитних коштів з показників фінансування будівництва будинку АДРЕСА_1 в м. Києві в додатку до Програми соціально-економічного та культурного розвитку міста Києва на 2008 рік з назвою додатку «Розподіл асигнувань на фінансування капітальних вкладень на 2008 рік»суми кредитних коштів з фінансування будівництва будинку АДРЕСА_1 в м. Києві, в частині квартири №129, як таке, що прийняте з порушенням ст.ст.47, 22, 64 Конституції України та чинного законодавства та порушило право ОСОБА_1 на отримання квартири АДРЕСА_1 із наданням фінансово-кредитної підтримки відповідно до Положення про порядок фінансово-кредитної підтримки молодих сімей та одиноких молодих громадян на будівництво (реконструкцію) житла в місті Києві, затвердженого рішенням Київської міської ради №570/1980 від 18.11.2004 року.

8. Визнати незаконною бездіяльність Головного управління житлового забезпечення виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Київської міської державної адміністрації, Київської міської ради, Головного управління економіки та інвестицій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Головного управління у справах сім'ї та молоді виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), яка призвела до не включення до показників розподілу асигнувань на фінансування капітальних вкладень Програми соціально-економічного розвитку м. Києва на 2009 рік фінансування будівництва будинку по АДРЕСА_1 за рахунок кредитних коштів молодіжних кредитів, призвела до не виділення коштів спеціального фонду міського бюджету на виплату компенсації на здешевлення вартості будівництва (реконструкції) житла та на погашення відсотків за користування пільговими довготерміновими іпотечними кредитами, іпотечними кредитами на будівництво (реконструкцію) житла для молодих сімей та одиноких молодих громадян по житловому будинку по АДРЕСА_1, як таку, що порушила ст.ст.47, 22, 64 Конституції України та чинне законодавство та порушила право ОСОБА_1 на отримання квартири АДРЕСА_1 із наданням фінансово-кредитної підтримки відповідно до Положення про порядок фінансово-кредитної підтримки молодих сімей та одиноких молодих громадян на будівництво (реконструкцію) житла в місті Києві, затвердженого рішенням Київської міської ради №570/1980 від 18.11.2004 року.

9. Визнати незаконним рішення Київської міської ради від 06.03.2009 року №125/1180 «Про Програму соціально-економічного розвитку м. Києва на 2009 рік»із змінами в частині визначення показників в додатку «Розподіл асигнувань на фінансування капітальних вкладень»по КП «Житлоінвестбуд -УКБ»показників фінансування будівництва квартири АДРЕСА_1 за програмою змішаного фінансування 70/30 як таке, що прийняте з порушенням ст.ст.47, 22, 64 Конституції України та чинного законодавства та порушило право ОСОБА_1 на отримання квартири АДРЕСА_1 із наданням фінансово-кредитної підтримки відповідно до Положення про порядок фінансово-кредитної підтримки молодих сімей та одиноких молодих громадян на будівництво (реконструкцію) житла в місті Києві, затвердженого рішенням Київської міської ради №570/1980 від 18.11.2004 року.

10. Визнати незаконним розпорядження Київської міської державної адміністрації від 10.04.2009 року №408 «Про програму соціально-економічного та культурного розвитку м. Києва на 2009 рік»із змінами в частині визначення в додатках по КП «Житлоінвестбуд -УКБ»показників фінансування будівництва квартири АДРЕСА_1 за програмою змішаного фінансування 70/30, як таке, що прийняте з порушенням ст.ст.47, 22, 64 Конституції України та чинного законодавства та порушило право ОСОБА_1 на отримання квартири АДРЕСА_1 із наданням фінансово-кредитної підтримки відповідно до Положення про порядок фінансово-кредитної підтримки молодих сімей та одиноких молодих громадян на будівництво (реконструкцію) житла в місті Києві, затвердженого рішенням Київської міської ради №570/1980 від 18.11.2004 року.

11. Зобов'язати Київську міську раду дозволити Головному управлінню житлового забезпечення виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) продати ОСОБА_1 квартиру АДРЕСА_1 із наданням фінансово-кредитної підтримки на її придбання на умовах Положення про порядок фінансово-кредитної підтримки молодих сімей та одиноких молодих громадян на будівництво (реконструкцію) житла в місті Києві, затвердженого рішенням Київської міської ради №570/1980 від 18.11.2004 року та статті 10 3акону України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні»від 5 лютого 1993 року, з метою відновлення становища, яке існувало в період з 21.10.2008 року по 18.12.2008 року - до порушення права ОСОБА_1 на отримання квартири АДРЕСА_1 із наданням фінансово-кредитної підтримки на будівництво (придбання) розподіленої йому зазначеної квартири за програмою молодіжного кредитування.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 -ОСОБА_7 уточнені позовні вимоги в редакції від 11.11.2010 року (а.с.154-203 т.3, 229 т.7) підтримала та просила позов задовольнити у повному обсязі, з підстав, зазначених у позовній заяві.

Представник відповідачів -Головного управління житлового забезпечення виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та Київської міської державної адміністрації -Жидачик А.П. позов не визнала, просила в задоволенні позову відмовити у повному обсязі, вважаючи позовні вимоги такими, що заявлені без достатніх підстав (а.с.168-173 т.7).

Представник відповідача ПАТ «Комерційний банк «Хрещатик»в судовому засіданні також позов не визнав; просив в задоволенні позову відмовити, посилаючись на те, що на даний час у ПАТ «Комерційний банк «Хрещатик»відсутні будь які повідомлення Розпорядника бюджетних коштів про наявність у ОСОБА_1 права на отримання фінансово-кредитної підтримки відповідно до Положення «Про порядок фінансово-кредитної підтримки молодих сімей та одиноких молодих громадян на будівництво (реконструкцію) житла в м. Києві»(а.с.208 т.1, 127 т.7).

Представники відповідачів -Київської міської ради, Головного управління економіки та інвестицій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Головного управління у справах сім»ї, молоді та спорту виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) - в судове засідання не з»явились, про час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином, до матеріалів справи надали письмові пояснення-заперечення та просили в задоволенні позовних вимог до них відмовити (а.с.204-205 т.1, 264-268 т.5; а.с.257-258 т.5; а.с.261-263 т.5).

Представник 3-ої особи -Деснянської районної у м. Києві державної адміністрації в судове засідання також не з»явився, своєю заявою просив справу розглядати за відсутності представника 3-ої особи (а.с.205 т.2, 180 т.7).

Заслухавши пояснення представників сторін в судовому засіданні, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку про те, що позов ОСОБА_1 підлягає задоволенню частково, виходячи з наступного.

Згідно ст.10 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

В судовому засіданні встановлено: позивач ОСОБА_1, 1974 року народження, перебуває на квартирному обліку в Деснянській районній у м. Києві державній адміністрації (облікова квартирна справа №5148) з 28.04.1981 року у складі сім'ї з п'яти осіб; з 1999 року молода сім'я ОСОБА_1 у складі трьох осіб (він, ОСОБА_7 -дружина, ОСОБА_9 -син) була включена до списків бажаючих отримати житло по програмі молодіжного кредитування у відділі обліку та розподілу житлової площі Деснянської районної у м. Києві державної адміністрації; згідно наказу Головного управління житлового забезпечення КМДА №167 від 08.07.2008 року «Про порядок передачі загальної площі квартир та фінансування будівництва жилого будинку на АДРЕСА_1 за рахунок іпотечного кредиту для молодих сімей»та розпорядження від 12.08.2008 року №964 Деснянської районної у м. Києві державної адміністрації було затверджено рішення районної громадської комісії з житлових питань про включення сім'ї ОСОБА_1 (він, дружина та син) до списку для надання довготермінового пільгового молодіжного кредиту на будівництво та отримання двокімнатної квартири АДРЕСА_1 -а.с.18-21 т.1, 30-34 т.4, а.с.148 т.7.

Наказом заступника голови Київської міської державної адміністрації -начальника Головного управління житлового забезпечення Голиці М.М. за №167 від 08.07.2008 року було визначено: відділу з житлових питань передати відділу фінансування та молодіжного кредитування 55 квартир, в тому числі квартиру АДРЕСА_1; Управлінню капітальних вкладень, фінансування, бухгалтерського обліку та молодіжного кредитування надати фінансово-кредитну підтримку молодим сім'ям шляхом надання іпотечних кредитів через ВАТ «КБ «Хрещатик»із здешевленням відсоткових ставок за такими кредитами через повне або часткове їх компенсування та пільг по частковому погашенню цих кредитів; Відділу фінансування та молодіжного кредитування та КП «Житлоінвестбуд -УКБ»організувати у встановленому порядку роботу по наданню іпотечного кредиту через ВАТ «КБ «Хрещатик»молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам та забезпечити фінансування будівництва жилого будинку у встановленому порядку (а.с.30 т.4).

11.09.2008 року ОСОБА_1 до відділу молодіжного кредитування Головного управління житлового забезпечення КМДА була написана та подана заява на ім»я заступника голови КМДА - начальника ГУЖЗ Голиці М.М. про надання фінансово-кередитної підтримки шляхом надання іпотечного кредиту через ВАТ КБ «Хрещатик»для будівництва квартири №129 на АДРЕСА_1 через повне компенсування банківської відсоткової ставки і були подані всі документи, необхідні для надання (оформлення) молодіжного кредиту, які визначені п.п.4.1.6 Положення про порядок фінансово-кредитної підтримки молодих сімей та одиноких молодих громадян на будівництво (реконструкцію) житла в м. Києві, затвердженого рішенням Київської міської ради №570/1980 від 18.11.04 року (а.с.138 т.4).

02 жовтня 2008 року заступником голови Київської міської державної адміністрації -начальником Головного управління житлового забезпечення Голицею М.М. було затверджено список №1 молодих сімей та одиноких молодих громадян, яким надається фінансово-кредитна підтримка для отримання іпотечного кредиту у ВАТ КБ «Хрещатик»на будівництво квартир в будинку АДРЕСА_1 в м. Києві, до складу якого також було включено ОСОБА_1 (позивача) -по квартирі №129; всі необхідні документи були передані до ВАТ КБ «Хрещатик»для укладення договорів іпотечного кредитування з супровідним листом Головного управління житлового забезпечення до ВАТ КБ «Хрещатик»від 20.10.2008 року №044/911-86, які отримані банком 21.10.2009 року (а.с.43-44 т.2).

Зазначений список №1 також було погоджено в. о. начальника Головного управління у справах сім'ї та молоді виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) Березенко С.І.

ВАТ КБ «Хрещатик»листом від 05.11.2008 року №37-17/6804, надісланим до Головного управління житлового забезпечення КМДА, визначив, що обсяг запланованих банком у 4 кварталі 2008 року кредитів за програмою фінансово-кредитної підтримки молодих сімей встановлений у розмірі - 9 млн. грн. (в межах графіків фінансування будівництва, наданих КП «Житлоінвестбуд-УКБ»); а запланований ВАТ КБ «Хрещатик»обсяг кредитування у 2009 році -становитиме - 50 млн. грн. (а.с.11 т.3).

Листом Головного управління житлового забезпечення КМДА до ВАТ КБ «Хрещатик»від 11.11.2008 року №044/911-93 було визначено: кредитувати молоді сім'ї, які направляються до ВАТ КБ «Хрещатик» Головним управлінням житлового забезпечення по будинку на АДРЕСА_1 згідно з діючим Положенням про порядок фінансово-кредитної підтримки молодих сімей та одиноких молодих громадян на будівництво (реконструкцію) житла в місті Києві (а.с.10 т.3).

Дані обставини підтверджуються матеріалами справи і фактично не заперечуються сторонами.

Згідно ст.10 Закону України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні»держава забезпечує молодим громадянам рівне з іншими громадянами право на житло, сприяє молодіжному житловому будівництву, створенню молодіжних житлових комплексів тощо. Молоді сім»ї та молоді громадяни можуть одержувати за рахунок бюджетних коштів пільгові довгострокові державні кредити на будівництво і придбання жилих будинків і квартир; молоді сім»ї, які мають одну дитину, звільняються від сплати відсотків за користування кредитом. З урахуванням встановлених обставин справи, положень ст.10 Закону України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні», Положення про порядок фінансово-кредитної підтримки молодих сімей та одиноких молодих громадян на будівництво (реконструкцію) житла в м. Києві (затверджене рішенням Київської міської ради від 18.11.2004 року №570/1980), суд приходить до висновку про те, що ОСОБА_1 набув право на отримання квартири АДРЕСА_1 (будівельна адреса) із наданням йому фінансово-кредитної підтримки на будівництво (придбання) розподіленої йому зазначеної квартири за програмою молодіжного кредитування.

За таких обставин, суд вважає, що наказ №336 «Про фінансування будівництва загальної площі квартир у житловому будинку на АДРЕСА_1 за кошти міського бюджету та кошти населення»від 18 грудня 2008 року заступника голови Київської міської державної адміністрації -начальника Головного управління житлового забезпечення Голиці М.М., яким було скасовано попередній наказ Головного управління житлового забезпечення від 08.07.2008 року №167 і встановлено, що квартири, серед яких і квартира АДРЕСА_1, яка була розподілена для надання сім'ї Позивача по програмі молодіжного кредитування, фінансуватиметься за програмою «70/30»- шляхом оформлення договорів про фінансування будівництва житла з громадянами, які дали згоду на оплату 70% вартості квартири; а також розпорядження Київської міської державної адміністрації №1760 від 19.12.2008 року «Про внесення змін до розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 05.03.2008 року №270 «Про програму соціально-економічного та культурного розвитку міста Києва на 2008 рік», яким було повністю виключено суму кредитних коштів з показників фінансування будівництва будинку АДРЕСА_1 в м. Києві Програми соціально-економічного та культурного розвитку міста Києва на 2008 рік, які визначені в додатку до Програми соціально-економічного та культурного розвитку міста Києва на 2008 рік з назвою додатку «Розподіл асигнувань на фінансування капітальних вкладень на 2008 рік», інші рішення відповідачів -правового значення для вирішення даної справи (в частині фінансування будівництва квартири №129) не мають (а.с.67 т.5, 96-97 т.1, 77-89, 135-146 т.5).

При цьому, суд враховує те, що позивач ОСОБА_1 у 2009 році досяг віку 35 років; згідно копії акту готовності об»єкта до експлуатації від 14.12.2009 року (а.с.196-202 т.2), листа ГУЖЗ КМДА від 02.11.2010 року (а.с.204 т.3), розпорядження Дарницької районної у м. Києві державної адміністрації №22 від 28.01.2010 року (а.с.1 т.7) - будинок АДРЕСА_1 в м. Києві (будівельна адреса) зданий в експлуатацію та переданий на баланс КП «Господар»м. Києва, а будинку присвоєно поштову адресу АДРЕСА_1.

Крім того, як вбачається з листа Головного управління житлового забезпечення від 21.04.2010 року (а.с.58 т.3), оскільки програма молодіжного іпотечного кредитування призупинена, ПАТ КБ «Хрещатик»один екземпляр документів позивача ОСОБА_1 повернув до Управління, на теперішній час два екземпляра документів знаходяться в Головному управлінні житлового забезпечення КМДА.

Згідно ст.16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути, в тому числі, визнання права, відновлення становища, яке існувало до порушення, примусове виконання обов»язку в натурі; суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом, тощо.

За встановлених обставин, суд вважає, що порушене право ОСОБА_1 на отримання (придбання) квартири АДРЕСА_1 в м. Києві, із наданням йому фінансово-кредитної підтримки на будівництво (придбання) розподіленої йому зазначеної квартири за програмою молодіжного кредитування, підлягає захистові шляхом визнання за ним права на отримання зазначеної квартири із наданням фінансово-кредитної підтримки шляхом надання іпотечного кредиту на придбання квартири відповідно до ст.10 Закону України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні»та Положення про порядок фінансово-кредитної підтримки молодих сімей та одиноких молодих громадян на будівництво (реконструкцію) житла в м. Києві, затвердженого рішенням Київської міської ради №570/1980 від 18.11.2004 року; шляхом зобов»язання Головного управління житлового забезпечення виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та ПАТ «Комерційний банк «Хрещатик»укласти з ОСОБА_1 договір іпотечного кредиту на придбання квартири відповідно до Положення про порядок фінансово-кредитної підтримки молодих сімей та одиноких молодих громадян на будівництво (реконструкцію) житла в м. Києві, затвердженого рішенням Київської міської ради №570/1980 від 18.11.2004 року та ст.10 Закону України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні»та договір про порядок компенсації відсотків за користування кредитом на придбання квартири і часткове погашення кредиту на умовах Положення про порядок фінансово-кредитної підтримки молодих сімей та одиноких молодих громадян на будівництво (реконструкцію) житла в м. Києві, затвердженого рішенням Київської міської ради №570/1980 від 18.11.2004 року та ч.7 ст.10 Закону України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні».

За встановлених обставин, суд вважає, що заперечення відповідачів по суті позовних вимог (в частині вимог, що підлягають задоволенню) є необґрунтованими, тому в задоволенні решти позову має бути відмовлено.

Керуючись ст.15, 30, 60, 209-218 ЦПК України, на підставі ст.16, 21, 599 ЦК України, ст.10 Закону України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні», суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково. Визнати за ОСОБА_1 право на отримання квартири АДРЕСА_1 в м. Києві (будівельна адреса АДРЕСА_1) із наданням фінансово-кредитної підтримки шляхом надання іпотечного кредиту на придбання квартири відповідно до ст.10 Закону України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні»та Положення про порядок фінансово-кредитної підтримки молодих сімей та одиноких молодих громадян на будівництво (реконструкцію) житла в м. Києві, затвердженого рішенням Київської міської ради №570/1980 від 18.11.2004 року.

Зобов»язати Головне управління житлового забезпечення виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та Публічне акціонерне товариство «Комерційний банк «Хрещатик»укласти з ОСОБА_1 договір іпотечного кредиту на придбання квартири АДРЕСА_1 в м. Києві відповідно до Положення про порядок фінансово-кредитної підтримки молодих сімей та одиноких молодих громадян на будівництво (реконструкцію) житла в м. Києві, затвердженого рішенням Київської міської ради №570/1980 від 18.11.2004 року та ст.10 Закону України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні»та договір про порядок компенсації відсотків за користування кредитом на придбання квартири АДРЕСА_1 в м. Києві і часткове погашення кредиту на умовах Положення про порядок фінансово-кредитної підтримки молодих сімей та одиноких молодих громадян на будівництво (реконструкцію) житла в м. Києві, затвердженого рішенням Київської міської ради №570/1980 від 18.11.2004 року та ч.7 ст.10 Закону України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні»- в порядку відновлення порушеного права ОСОБА_1 на отримання квартири АДРЕСА_1 в м. Києві із наданням фінансово-кредитної підтримки на будівництво (придбання) розподіленої йому квартири за програмою молодіжного кредитування.

В задоволенні решти вимог ОСОБА_1 -відмовити.

Рішення може бути оскаржено до Апеляційного суду м. Києва через Дарницький районний суд м. Києва протягом 10 днів з дня його проголошення.

Суддя: (підпис) Парамонов М.Л.

СудДарницький районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення21.11.2011
Оприлюднено12.06.2012
Номер документу24529624
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-7032/11

Ухвала від 07.11.2011

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Пучкова І. М.

Ухвала від 03.11.2011

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Єлісєєва Т. Ю.

Ухвала від 29.11.2011

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Морозов М. О.

Ухвала від 29.11.2011

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Морозов М. О.

Рішення від 30.01.2012

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Морозов М. О.

Рішення від 11.06.2012

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Пучкова І. М.

Рішення від 21.11.2011

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Парамонов М. Л.

Рішення від 30.01.2012

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Морозов М. О.

Ухвала від 21.11.2011

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Букіна О. М.

Рішення від 21.12.2011

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Оксененко В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні