Рішення
від 05.11.2008 по справі 17/415
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

17/415

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М  У К Р А Ї Н И

№  17/415

05.11.08

За позовом     Акціонерного товариства «Алвіго»

До                    1) Київської міської ради

2) Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської

                       міської державної адміністрації)  

Про                 внесення змін до договору оренди земельної ділянки

Суддя  Кролевець О.А.

Представники :

Від позивача            Алєксєєнко І.О. (довіреність №б/н від 15.09.2008)

Від відповідача-1    не з'явився     

Від відповідача-2    не з'явився     

 

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Акціонерне товариство «Алвіго»звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом про зобов'язання відповідача-1 внести зміни до договору оренди земельної ділянки від 17.09.2007, укладеного між позивачем та відповідачем-1 шляхом визнання укладеною угоди про внесення змін до договору та про зобов'язання відповідача-2 зареєструвати та видати Угоду про внесення змін до договору оренди земельної ділянки між Орендодавцем –Київською міською радою та Орендарем –АТ «Алвіго», у встановленому порядку.

Київська міська рада (відповідач-1) у відзиві на позов проти позовних вимог заперечує, з тих підстав, що Київською міською радою не приймалось рішення про внесення змін до договору оренди земельної ділянки в частині зміни цільового призначення спірної земельної ділянки, прийняття якого є обов'язковим за законом.

Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (відповідач-2) у відзиві на позов просить суд відмовити в позові, оскільки Головне управління земельних ресурсів не порушувало прав та інтересів позивача.

Представники відповідачів в судові засідання жодного разу не з'явилися.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження.

Пунктом 12 Перехідних положень Земельного кодексу України  визначено, що до розмежування земель державної і комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями в межах населених пунктів, крім земель, переданих у приватну власність, здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів - відповідні органи виконавчої влади.

Відповідно до ч. 5 ст.16 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»від імені та в інтересах територіальних громад права суб'єкта комунальної власності здійснюють відповідні ради.

Відповідно до рішення Київради від 27.05.2004 №281/1491 «Про надання і вилучення земельних ділянок та припинення права користування землею»Акціонерному товариству «Алвіго»було передано у довгострокову оренду на 25 років земельну ділянку площею 0,29 га для реконструкції, експлуатації та обслуговування адміністративного будинку на вул. Виборзькій, 42-а у Солом'янському районі м. Києва за рахунок земель міської забудови.

Рішенням Київської міської ради від 24.05.2007 №692/1353 «Про продовження терміну дії рішень Київської міської ради»термін дії рішень Київської міської ради про передачу в оренду земельних ділянок продовжено до 1 жовтня 2007р.

На підставі зазначених рішень 17.09.2007 між Київською міською радою та позивачем був укладений договір оренди земельної ділянки розміром 0,2917 га. Договір оренди був зареєстрований Київським міським управлінням земельних ресурсів 26.09.2007 за №72-6-00445 (термін дії договору 2 роки). Також були складені Акт визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) від 28.03.2006, план земельної ділянки, акт приймання-передачі земельної ділянки від 26.09.2007

22.05.2008 позивач звернувся до Київської міської ради з листом №37-102 про внесення змін до договору оренди земельної ділянки, зокрема до п.п.2.1, 3.1, 11.1, 11.4, 11.6 договору, а також надіслав два примірника Угоди про внесення змін до договору оренди, що підписані з боку АТ «Алвіго»для їх підписання Орендодавцем. Клопотання позивача про внесення змін до договору оренди обґрунтовано виробничою необхідністю.

Судом встановлено, що запропонований позивачем проект угоди про внесення змін до договору оренди до цього часу відповідачем-1 не підписаний, і будь-яких заперечень щодо цієї редакції або протоколу розбіжностей до нього Київрада не надала.

Заперечення Київради проти позовних вимог обґрунтовані тим, що рішення про внесення змін до договору оренди Київською міською радою не приймалось, а тому вимоги орендаря (позивача) про внесення таких змін є безпідставними.

Відповідно до ст.30 Закону України «Про оренду землі»зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. В разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку.

Статтею 181 Господарського кодексу України визначено загальний порядок укладання господарських договорів, відповідно до якого господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладення даного виду договорів.

Частиною четвертою статті 188 Господарського кодексу України визначено, що у разі якщо сторони не досягли згоди щодо зміни договору або у разі неодержання відповіді у встановлений строк з урахуванням часу поштового обігу, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду.

Частиною п'ятою статті 188 Господарського кодексу України передбачено, що якщо судовим рішенням договір змінено або розірвано, договір вважається зміненим з дня набрання чинності даним рішенням, якщо іншого строку набрання чинності не встановлено за рішенням суду.

Таким чином, на виконання ст. 188 та ст. 181 Господарського кодексу України позивач підписав угоду про внесення змін до договору оренди земельної ділянки від 26.09.2007 №72-6-00445 та надіслав її до Київради, яка у двадцятиденний термін зобов'язана була її підписати або надати два примірники протоколу розбіжностей з підписаною угодою.

Відповідно до статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»міський голова укладає договори від імені територіальної громади та на підставі рішень Київради.

Відповідно до статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»сесія ради скликається в міру необхідності, але не менше одного разу на квартал, а з питань відведення земельних ділянок - не рідше ніж один раз на місяць.

Приймаючи до уваги вищевикладене, суд вважає вимоги позивача до Київської міської ради про укладення угоди про внесення змін до договору оренди земельної ділянки в редакції, яка підписана позивачем, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.  

Щодо позовних вимог до Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) про зобов'язання зареєструвати угоду про внесення змін до договору оренди земельної ділянки від 26.09.2007 №72-6-00445 між Орендодавцем –Київською міською радою та орендарем –АТ «Алвіго», у встановленому порядку, то вони також підлягають задоволенню виходячи з наступного.

Згідно зі статті 20 Закону України «Про оренду землі»укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації.

Відповідно до Положення про Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації), що затверджене рішенням Київської міської ради від 19 грудня 2002 р. №182/342, дане управління організовує видачу державних актів на право власності на землю і право користування землею, оформлення та видачу договорів оренди земельних ділянок та здійснює їх реєстрацію.

Також, відповідно до рішення Київради від 29.05.2003 №433/593 «Про забезпечення ефективного землекористування в місті Києві»Головному управлінню земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) доручено у повному обсязі здійснювати підготовку документів, що посвідчують право власності та право користування, відповідно до пункту "з" статті 9 та пункту "є" статті 184 Земельного кодексу України. 

Таким чином, Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) зобов'язано у встановленому порядку забезпечити підготовку угоди про внесення змін до договору оренди земельної ділянки від 26.09.2007 №72-6-00445 та здійснити його державну реєстрацію. 

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Відповідачі доказів на спростування обставин, повідомлених позивачем, не надали.  

З огляду на вищевикладене судом вбачаються обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню вимоги позивача до Київської міської ради та Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації).

Відповідно до ст. 49 ГПК України в разі задоволення позову судові витрати підлягають стягненню з відповідачів на користь позивача, але, оскільки позивачем подано заяву про відмову від стягнення судових витрат з відповідачів, тому зазначені витрати покладаються на позивача.

Керуючись ст.ст. 33, 49, 82-85 ГПК України, Господарський суд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

1.          Позов задовольнити повністю.

   2. Зобов'язати Київську міську раду внести зміни до Договору оренди земельної ділянки від 17 вересня 2007 року, що був зареєстрований Головним управлінням земельних ресурсів –виконавчий орган Київради (Київської міської державної адміністрації) 26 вересня 2007 року за №72-6-00445, вважати укладеною угоду про внесення змін до договору оренди земельної ділянки в наступній редакції, яка підписана Акціонерним товариством «Алвіго», на умовах, визначених Угодою:

«Угода про внесення змін

до Договору оренди земельної ділянки від 17 вересня 2007 року, зареєстрований Головним управлінням земельних ресурсів –виконавчий орган Київради (Київської міської державної адміністрації) 26 вересня 2007 року за №72-6-00445»

Київська міська рада (м. Київ, Хрещатик, 36) - далі  у тексті – «Орендодавець», в особі Київського міського голови Черновецького Леоніда Михайловича, який діє на підставі ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» - з однієї сторони, та Акціонерне товариство «Алвіго»(Республіка Естонія, м.Таллінн, Панеелі, 4 Д) далі у тексті –«Орендар»в особі Голови правління Полохова Віктора Олександровича, що мешкає в м. Київ, пр-т Оболонський, 22-в, кв.127 та діє на підставі Статуту, - з другої сторони, керуючись ст.ст.30 та 33 Закону України «Про оренду землі», домовились внести зміни до Договору оренди земельної ділянки, укладеного між сторонами та зареєстрованого Головним управлінням земельних ресурсів –виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) 26 вересня 2007 року за №72-6-00445 у книзі записів державної реєстрації договорів (далі –Договір), та уклали цю угоду (далі у тексті – Угода) про наступне:

1.          Поновити на 23 (двадцять три) роки Договір, укладений між сторонами, посвідчений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу 17.09.2007р. за реєстром №584 та зареєстрований Головним управлінням земельних ресурсів Виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) 26 вересня 2007 роки №72-6-000445 у книзі записів державної реєстрації договорів.

2.          Внести зміни до пункту 2.1 Договору, виклавши його в наступній редакції:

«2.1. Об'єктом оренди відповідно до цього Договору є Земельна ділянка з наступними характеристиками:

- місце розташування –вул. Виборзька,42-а у Солом'янському районі м. Києва;

- розмір –0,2917 (нуль цілих і дві тисячі дев'ятсот сімнадцять десятитисячних) га;

- цільове призначення –для реконструкції з надбудовою, експлуатації та обслуговування багатофункціонального адміністративно-громадського будинку;

- кадастровий номер 8000000000:69:152:0020».

     3. Внести зміни до пункту 3.1 Договору, виклавши його в наступній редакції:

          «3.1 Договір укладено на 25 (двадцять п'ять) років».

   

    4. Внести зміни до пункту 11.1 Договору, виклавши його в наступній редакції:

«11.1 Всі зміни та/або доповнення до цього Договору вносяться за згодою сторін, шляхом підписання сторонами відповідної угоди викладеної у формі єдиного документа».

     5. Внести зміни до пункту 11.4 Договору, виклавши його в наступній редакції:

          «11.5 Припинення Договору шляхом розірвання:

          - за взаємною згодою сторін;

          - за рішенням суду, в порядку, встановленому законом;

          - за ініціативою Орендодавця, із звільненням Орендодавця від відповідальності, згідно з Господарським кодексом України, в разі, коли Орендар використовує земельну ділянку способами, які суперечать екологічним вимогам, не за цільовим призначенням, систематично не сплачує орендну плату (протягом півроку), порушенням строків завершення забудови земельної ділянки, встановлених п.8.4 Договору, здійснення без згоди Орендодавця передачі або відчуження права користування земельною ділянкою третім особам».

     6. Внести зміни до пункту 11.6 Договору, виклавши його в наступній редакції:

«11.6. Розірвання цього Договору в односторонньому порядку забороняється».

   

    7. Дана угода набуває чинності з дня її реєстрації Головним управління земельних ресурсів –виконавчий орган Київради (Київської міської державної адміністрації).

8. Усі спори, пов'язані з виконанням умов цієї Угоди, вирішуються судами України, при неможливості досудового врегулювання спорів, що виникають при виконанні умов цієї Угоди.

9. Витрати, пов'язані з нотаріальним посвідченням цієї Угоди сплачує Орендар.

10. Ця Угода є невід'ємною частиною Договору і складена у трьох примірниках. Один примірник для Орендодавця (знаходиться на зберіганні у Головному управлінні земельних ресурсів –виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації), один –для зберігання у справах нотаріуса, один –для Орендаря.  

Київський міський голова


 

Орендар   


                        

3. Зобов'язати Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) зареєструвати  та видати Угоду про внесення змін до договору оренди земельної ділянки від 17 вересня 2007 року, зареєстрований Головним управлінням земельних ресурсів Київської міської державної адміністрації 26 вересня 2007 року за №72-6-00445, що є його невід'ємною частиною, між Орендодавцем –Київською міською радою та орендарем –Акціонерним товариством «Алвіго»,  у встановленому порядку.

4. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

          Суддя                                                                                       О.А.Кролевець

                                                                      

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення05.11.2008
Оприлюднено10.12.2008
Номер документу2463153
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/415

Ухвала від 13.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Дідиченко М.А.

Ухвала від 14.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Дідиченко М.А.

Постанова від 01.12.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Палій В.М.

Ухвала від 18.08.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Палій В.М.

Ухвала від 13.10.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Палій В.М.

Постанова від 16.06.2009

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Чорногуз М.Г.

Ухвала від 12.05.2009

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Чорногуз М.Г.

Ухвала від 16.02.2009

Господарське

Господарський суд Київської області

Суховий В.Г.

Ухвала від 26.11.2008

Господарське

Господарський суд Київської області

Суховий В.Г.

Рішення від 05.11.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Кролевець О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні