Постанова
від 11.06.2012 по справі 2а-7880/10/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 червня 2012 р. № 2а-7880/10/1370

о 12 год., 13 хв. м. Львів Львівський окружний адміністративний суд, головуючий суддя Гавдик З.В., секретар судового засідання Кавка Н.І., розглянувши в судовому засіданні адміністративну справу № 2а-7880/10/1370 за адміністративним

позовом Релігійної організації: Релігійної громади Української Православної Церкви Сихівського району м. Львова, представник -представник -ОСОБА_2 (довіреність № 1 від 30.08.2010 року) до Львівської обласної державної адміністрації, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору -Релігійної громади Української Православної Церкви Св. Володимира Великого Київського Патріархату, представник відповідача -ОСОБА_5 (довіреність № 5/34-58/0/2-12-2 від 05.01.2012 року) представник третьої особи -ОСОБА_6 (довіреність від 11.06.2012 року) про визнання незаконними розпорядження та дій суб'єкта владних повноважень

Позивач -Релігійна організація: Релігійної громади Української Православної Церкви Сихівського району м. Львова звернулася до Львівського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Львівської обласної державної адміністрації, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору -Релігійної громади Української Православної Церкви Св. Володимира Великого Київського Патріархату у якому із врахуванням уточнено позовних вимог просила:

1. Встановити відсутність компетенції (повноважень) станом на 17 вересня 1991 року у Львівської обласної державної адміністрації (ЛОДА) здійснювати державну реєстрацію статуту релігійної громади Української Православної Церкви у зв'язку з тим, що ЛОДА та інститут Представника Президента України у Львівській області законодавством України введено в дію після 20.03.1992 року.

2. Визнати протиправними дії та рішення (розпорядження) суб'єкта владних повноважень Львівської обласної державної адміністрації (ЛОДА) видати «ДУБЛІКАТ Свідоцтва про реєстрацію статуту релігійної громади Української Православної Церкви»від 17 вересня 1991 року за № 495 у зв'язку з невірним зазначенням державного органу, що здійснював реєстрацію статутів релігійних організацій у зазначений період.

3. Визнати нечинним та скасувати «ДУБЛІКАТ Свідоцтва про реєстрацію статуту релігійної громади Української Православної Церкви»від 17 вересня 1991 року за № 495 у зв'язку невірним зазначенням державного органу, що здійснював реєстрацію статутів релігійних організацій у зазначений період; зобов'язати Львівську обласну державну адміністрацію (ЛОДА) скасувати (вчинити дії по припиненню дії) зазначений «ДУБЛІКАТ Свідоцтва».

4. Визнати протиправним та скасувати пункт 5.1.1. Розпорядження Львівської обласної державної адміністрації (ЛОДА) від 31.08.1993 року за № 787 «Про реєстрацію статутів релігійних громад і передачу культових будівель», в частині реєстрації змін до статуту релігійної громади УПЦ-КП, вул. Б.Антоненка-Давидовича-Криворізька, Галицький район міста Львова, щодо заміни слів «Українська Православна Церква»на «Українська Православна Церква -Київський Патріархат».

Вказані позовні вимоги позивач обґрунтовує наступним:

Державну реєстрацію статутів релігійних організацій на території Львівської області у вересні 1991 року здійснював виконавчий комітет львівської обласної ради народних депутатів відповідно до приписів, визначених Законом України «Про свободу совісті та релігійних організацій»чим забезпечував реалізацію державної політики в даній сфері на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

Згідно тексту спірного дублікату Свідоцтва про реєстрацію статуту релігійної громади Української Православної Церкви від 17 вересня 1991 року № 495 -реєстрацію статуту цієї релігійної громади здійснено нібито у Львівській обласній державній адміністрації Представником Президента України у Львівській області С. Давимука, тобто вказано орган влади, який станом на 17.09.1991 року взагалі в державі ще не існував.

Підпис на спірному дублікаті Свідоцтва вчинено не С.Давимукою - про що підтверджуємо належним та допустимим доказом: Експертним Висновком № 3965 від 16.10.2008 року Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства Юстиції України (копію додано до матеріалів справи), в якому конкретно зазначено, що «Підпис від імені Давимуки С., зображення якого знаходиться на електрофотографічній копії дублікату свідоцтва про реєстрацію статуту релігійної громади УПЦ (тобто -на документі, що в даний час є установчим первинним документом «релігійної громади УПЦ КП») за № 495 від 17 вересня 1991 р., виконаний не С.Давимукою, а іншою особою».

Дії та рішення Львівської обласної державної адміністрації щодо видачі спірного дублікату Свідоцтва третій особі є протиправними та підлягають скасуванню у судовому порядку з метою забезпечення дотримання та захисту прав, свобод, інтересів людини, громадянина, інших суб'єктів у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку суб'єкта владних повноважень.

Зміни до Статуту релігійної громади УПЦ КП вул. Б.Антоненка-Давидовича-Криворізька, Галицький район міста Львова щодо заміни слів «Українська Православна Церква»на «Українська Православна Церква -Київський Патріархат», які зареєстровані пунктом 5.1.1. Розпорядження Львівської обласної державної адміністрації «Про реєстрацію статутів релігійних громад і передачу культових будівель»від 31 серпня 1993 року № 787, - містять явні протиправні ознаки, оскільки проводились щодо релігійної організації, яка не мала на час цієї реєстраційної дії та не має до даного часу належного документу про реєстрацію свого статуту, а спірний дублікат Свідоцтва, як первинний установчий документ, на підставі якого діє ця релігійна організація та яким керувався суб'єкт владних повноважень при видачі розпорядження про перереєстрацію -є незаконним, оскільки містить недостовірні дані.

Хронологічний порядок реєстраційних дій щодо позивача, за процесуальним законодавством не доказуванню, оскільки такий був належно перевірений у Рішенні господарського суду Львівської області від 14.05.2009 року у справі № 9/215, яке набрало законної сили у встановленому порядку.

Згідно відповідь Сихівської районної адміністрації Львівської міської ради від 29.05.2012 за вих. № 34-773, поштовий номер 89 на проспекті Червоної Калини у м. Львові не присвоювався.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав, надав суду додаткові докази та пояснення, просив позов задоволити повністю з викладених підстав.

Позиція відповідач викладена у запереченні на позовну заяву у якому відповідач вказав, що оскільки оригінал свідоцтва Релігійної громади Української Православної Церкви Св. Володимира Великого Київського Патріархату був втрачений і його у третьої особи немає, останні зверталися про видачу їм його дубліката із зазначенням дати реєстрації, яка відповідає оригіналу свідоцтва. Сама видача відбувалася через декілька днів і зазначається не в свідоцтві чи дублікаті, як неправильно зазначає позивач, а в реєстраційній картці.

Позивач зазначає, що ЛОДА, як державний орган, був створений в 1992 році, і в той самий час просить встановити відсутність компетенції (повноважень) в даного органу станом на 17 вересня 1991 року чим визнає його існування.

Представник відповідача в судовому засіданні заперечення проти позову підтримав, просив в задоволенні позову відмовити повністю.

Третя особа в судовому засіданні позовні вимоги заперечила з наступних підстав, що 17.09.1991 року рішенням виконавчого комітету Львівської обласної ради народних депу татів № 495 було зареєстровано статут релігійної громади Української Православної Церкви у м. Львові, пр. Червоної Калини, 89 (колишня - вул. Криворізька).

У свідоцтві про реєстрацію статуту релігійної громади від 17.09.1991 року № 495/1 вка зано, що цього дня зареєстровано статут релігійної громади Української Православної Церкви м. Львів, територія, на яку поширюється діяльність релігійної громади м. Львів, Галицький район, Сихівський житловий масив, керівний орган релігійної громади парох, виконавчий орган, підстава - Закон Української Радянської Соціалістичної Рес публіки «Про свободу совісті та релігійні організації», на свідоцтві підпис голови ви конкому Львівської обласної ради народних депутатів В.М.Чорновола та печатка вико навчого комітету Львівської обласної ради народних депутатів.

У 1993 році здійснені зміни до статуту парафії м. Львів-Сихів, вул. Криворізька, 89, згідно з якими у назві і у всьому тексті після слів «Українська Православна Церква» до даються слова «Київський Патріархат», які затверджені архієпископом Львівським і Дрогобицьким Андрієм та посвідчені його печаткою, зареєстровані 31.08.1993 року роз порядженням Представника Президента України у Львівській області № 787 від 25.09.1993 року, посвідчені підписом заступника завідуючого та печаткою відділом у справах релігій Львівської обласної державної адміністрації та Ради у справах релігій при Кабі неті Міністрів України.

У розпорядженні Представника Президента України у Львівській області від 31.08.1993 року № 787, яким було зареєстровано зміни до статутів релігійних громад, у п.1 вказано: «Зареєструвати зміни до статутів релігійних громад, змінивши слова: «Українська Автокефальна Православна Церква»на «Українська Православна Церква - Київський Патріархат»: 5.1. міста Львова: 5.11. УПЦ-КП, вул. Б.Антоновича-Давидовича - Кри ворізька, Галицький район (зареєстрований статут УПЦ рішенням облвиконкому від 17.09.1991 року № 495).

Релігійній громаді Української Православної Церкви СВ Володимира Великого Київсь кого Патріархату видано дублікат свідоцтва про реєстрацію статуту релігійної громади від 17.09.1991 року № 495, в якому вказано, що цього дня зареєстровано статут релігійної громади Української Православної Церкви в м. Львові, Галицького району, вул. Фадєєва-Криворізька, територія, на яку поширюється діяльність релігійної громади - м. Львів, керівний орган релігійної громади - парох, виконавчий орган, підстава - Закон Української Радянської Соціалістичної Республіки «Про свободу совісті та релігійні організації»

В той же час, на останній сторінці дублікату свідоцтва вказано, що зміни до статуту релігійної громади УПЦ-КП зареєстровані розпорядженням Представника Президента України у Львівській області № 787 від 31.08.1993 року і підпис вчинено С.А.Давимукою.

Дата видачі дублікату свідоцтва не зафіксована саме на ньому, хоча, це легко встано вити за реєстраційними даними управління у справах релігій Львівської обласної дер жавної адміністрації Державного комітету України, попри те, що зазначені вище обста вини дають всі підстави стверджувати, що дублікат виготовлений після 31.08.1993 року.

Релігійна громада Української Православної Церкви СВ Володимира Великого Київсь кого Патріархату отримала свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи (серія А00 № 762062) з місцезнаходженням - м. Львів, пр. Червоної Калини, 89, видане державним реєстратором виконавчого комітету Львівської міської ради Б.Ф.Білецьким, яке ніким не оспорено та оскаржено.

Заслухавши пояснення представника позивача, представника відповідача, третьої особи, безпосередньо, всебічно, повно та об'єктивно дослідивши наявні у справі докази, давши їм оцінку, суд встановив:

14.07.1991 року виконкому Львівської обласної ради народних депутатів подано заяву від громадян на реєстрацію статуту (положення) громади Української Православної Церкви м. Львова району «Сихів»прийнятих зборами віруючих 14.07.1991 року.

17.09.1991 року рішенням № 495 виконавчого комітету Львівської обласної ради народних депутатів «Про реєстрацію статутів релігійних громад»вирішено п. 1. зареєструвати статути релігійних громад, п. 1.1. Української Православної Церкви (УПЦ, м. Львів, Галицький район, вул. Фадеєва -Криворізька).

17.09.1991 року виконкомом Львівської обласної ради народних депутатів видано свідоцтво про реєстрацію статуту релігійної громади № 495/1 , в якому зазначено, що цього дня зареєстровано статут релігійної громади Української Православної Церкви м. Львів, територія, на яку поширюється діяльність релігійної громади м. Львів, Галицький район, Сихівський житловий масив, керівний орган релігійної громади парох, виконавчий орган, підстава - Закон Української Радянської Соціалістичної Рес публіки «Про свободу совісті та релігійні організації», на свідоцтві підпис голови ви конкому Львівської обласної ради народних депутатів В.М.Чорновола та печатка вико навчого комітету Львівської обласної ради народних депутатів.

17.09.1991 року видано дублікат свідоцтва про реєстрацію статуту релігійної громади № 495, в якому зазначено, що цього дня зареєстровано статут релігійної громади Української Православної Церкви в м. Львові, Галицького району, вул. Фадеєва -Криворізька, територія, на яку поширюється діяльність релігійної громади м. Львів, , керівний орган релігійної громади парох, виконавчий орган, підстава для реєстрації - Закон Української Радянської Соціалістичної Рес публіки «Про свободу совісті та релігійні організації», на свідоцтві підпис Представника Президента України у Львівській області С. Давимука, скріплений печаткою Представника Президента України у Львівській області Львівської обласної державної адміністрації.

На зворотній стороні вказаного дублікату свідоцтва зазначено про зміни до статуту релігійної громади УПЦ-КП зареєстровані розпорядженням облдержадміністрації від 31.08.1993 року за № 787, слова «Українська Православна Церква»замінити на «Українська Православна Церква Київського Патріархату», підпис Представника Президента України у Львівській області С. Давимука, скріплений печаткою Представника Президента України у Львівській області Львівської обласної державної адміністрації.

24.09.1991 року ОСОБА_14 отримав свідоцтво за № 495/1 від 17.09.1991 року.

16.07.1993 року Львівській обласній державній адміністрації подано заяву від громадян на реєстрацію змін і доповнень до статуту Української Православної Церкви у м. Львові -Сихів (вул. Криворізька, 89) Галицького району Львівської області, який зареєстрований Львівським облвиконкомом 17.09.1991 року за № 495.

31.08.1993 року розпорядженням Представника Президента України Львівської обласної державної адміністрації № 787 «Про реєстрацію статутів релігійних громад і передачу культових будівель», п. 5 зареєстровано зміни до статутів релігійних громад, замінивши слова «Українська Автокефальна Православна Церква», «Українська Православна Церква»на «Українська Православна Церква - Київський Патріархат», п. 5.1. міста Львова, 5.11. УПЦ-КП, вул. Б.Антоненка - Давидовича - Кри ворізька, Галицький район (зареєстрований статут УПЦ рішенням облвиконкому від 17.09.1991 року № 495).

Спірні правовідносини регулюються Конституцією України, Законом України «Про свободу совісті та релігійні організації»№ 987-XII від 23.04.1991 року, Указом Президента України №166 від 20.03.1992 року «Про призначення Представника Президента України у Львівській області», Кодексом адміністративного судочинства України.

Згідно ст. 2 Закону Української Радянської Соціалістичної Республіки «Про свободу совісті та релігійні організації», введеного в дію з дня опублікування - 6 червня 1991 року, який діяв на час спірних правовідносин, законодавство Української РСР про свободу совісті та релігійні організації складається з цього ж Закону та інших законодавчих актів Української РСР, виданих відповідно до нього ж.

Згідно ст. 12 цього ж Закону, статут (положення) релігійної організації, який відповідно до цивільного законодавства визначає її правоздатність, підлягає реєстрації у порядку, встановленому статтею 14 цього ж Закону.

Статут (положення) релігійної організації приймається на загальних зборах віруючих громадян або на релігійних з'їздах, конференціях. Статут (положення) релігійної організації повинен містити крім інших відомості про місцезнаходження.

Згідно ст. 14 цього ж Закону, для одержання релігійною громадою правоздатності юридичної особи громадяни в кількості не менше десяти чоловік, які утворили її і досягли 18-річного віку, подають заяву та статут (положення) на реєстрацію до виконавчого комітету обласної, Київської і Севастопольської міських Рад народних депутатів, а у Кримській АРСР - до Уряду Кримської АРСР.

Зміни і доповнення статутів (положень) релігійних організацій підлягають реєстрації в тому ж порядку і в ті ж терміни, що і реєстрація статутів (положень).

Згідно ст. 30 цього ж Закону, Державний орган Української РСР у справах релігій покликаний забезпечувати проведення державної політики щодо релігій і церкви. З цією метою він здійснює реєстрацію статутів (положень) релігійних організацій, зазначених у частині другій статті 14 цього ж Закону, а також змін і доповнень до них.

Згідно Указу Президента України №166 від 20.03.1992 року «Про призначення Представника Президента України у Львівській області»призначено Давимуку Степана Антоновича Представником Президента України у Львівській області.

Згідно ст. 11 КАС України, суд розглядає адміністративні справи не інакше як за позовною заявою, поданою відповідно до цього Кодексу, і не може виходити за межі позовних вимог.

Стаття 70 КАС України встановлює правила належності доказів, які визначають об'єктивну можливість доказу підтверджувати обставину, що має значення для вирішення справи, а також правила допустимості доказів, що визначають легітимну можливість конкретного доказу підтверджувати певну обставину у справі. Предметом доказування, згідно з ч. 1 ст. 138 КАС України, є обставини (факти), якими обґрунтовуються позовні вимоги чи заперечення та які належить встановити при ухваленні судового рішення у справі.

Судом враховуються обґрунтування позивачем позовних вимог щодо відсутності компетенції (повноважень) станом на 17 вересня 1991 року у Львівської обласної державної адміністрації здійснювати державну реєстрацію статуту релігійної громади Української Православної Церкви, оскільки згідно ст. 14 Закону Української Радянської Соціалістичної Республіки «Про свободу совісті та релігійні організації», в редакції яка діяла станом на 31.08.1993 року, для одержання релігійною громадою правоздатності юридичної особи громадяни в кількості не менше десяти чоловік, які утворили її і досягли 18-річного віку, подають заяву та статут (положення) на реєстрацію до виконавчого комітету обласної, Київської і Севастопольської міських Рад народних депутатів, а у Кримській АРСР - до Уряду Кримської АРСР.

Лише 23.12.1993 року Законом України, «Про внесення доповнень і змін до Закону Української РСР «Про свободу совісті та релігійні організації», який набрав чинності 12.01.1994 року, внесено зміни до ст. 14 вказаного Закону, про те, що для одержання релігійною громадою правоздатності юридичної особи громадяни в кількості не менше десяти чоловік, які утворили її і досягли 18-річного віку, подають заяву та статут (положення) на реєстрацію до обласної, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, а у Республіці Крим - до Уряду Республіки Крим.

Відповідно повноваження відповідача щодо реєстрації статутів (положень) релігійних організацій виникли лише з 12.01.1994 року.

Відтак в цій частині позовні вимоги підлягають задоволенню.

Судом враховуються обґрунтування позовних вимог позивача щодо визнання протиправними дії відповідача щодо видачі Дублікату «Свідоцтва про реєстрацію статуту релігійної громади Української Православної Церкви» від 17 вересня 1991 року за № 495, оскільки в матеріалах справи та у відповідача відсутні будь які належні та допустимі докази обґрунтованості видачі вказаного дублікату, а саме заяви із зазначенням причин видачі спірного дублікату, рішення про його видачу, відмітки про його видачу.

Крім цього, з врахування вищевказаних встановлених судом обставин у відповідача станом на 17.09.1991 року були відсутні повноваження здійснювати державну реєстрацію статуту релігійної громади.

Відтак в цій частині позовні вимоги підлягають задоволенню.

Судом не враховується обґрунтування позивачем позовних вимог в частині визнання протиправними рішення (розпорядження) відповідача щодо видачі спірного дублікату «Свідоцтва про реєстрацію статуту релігійної громади Української Православної Церкви»від 17 вересня 1991 року за № 495, оскільки в матеріалах справи відсутні у визначеній законодавцем формі рішення (розпорядження) відповідача, що видачі спірного дублікату свідоцтва. Представник відповідача за запитання суду, вказав про те, що відповідачем не приймалось рішення (розпорядження), щодо видачі спірного дублікату свідоцтва.

Відтак в цій частині позовні вимоги задоволенню не підлягають.

Судом враховуються обґрунтування позивачем позовних вимог щодо визнання протиправним та скасування ділі кату «Свідоцтва про реєстрацію статуту релігійної громади Української Православної Церкви»від 17 вересня 1991 року за № 495, оскільки згідно тексту вказаного дублікату його видано за підписом Представника Президента України у Львівській області С. Давимукою, скріплений печаткою Представника Президента України у Львівській області Львівської обласної державної адміністрації.

В матеріалах справи є висновок № 266 від 20.02.2012 року судово-почеркознавчої експертизи за матеріалами даної справи, в якому зазначено, що підпис від імені С. Давимуки на вказаному дублікаті виконаний не Давимукою С.А., а іншою особою. Лише 20.03.1992 року Давимуку С.А. Указом Президента України, призначено Представником Президента України у Львівській області.

Згідно ст. 14 Закону Української Радянської Соціалістичної Республіки «Про свободу совісті та релігійні організації», в редакції яка діяла станом на 17.09.1991 року, для одержання релігійною громадою правоздатності юридичної особи громадяни в кількості не менше десяти чоловік, які утворили її і досягли 18-річного віку, подають заяву та статут (положення) на реєстрацію до виконавчого комітету обласної, Київської і Севастопольської міських Рад народних депутатів, а у Кримській АРСР - до Уряду Кримської АРСР.

В матеріалах справи, а також у відповідача по справі відсутні будь які докази, що підставності видачі спірного дублікату, рішення про його видачу, відмітки про його видачу, про що надав пояснення представник відповідача. Назва релігійної громади зазначеної в спірному дублікаті свідоцтва не відповідає назві зазначеній в самому свідоцтві.

Судом не враховуються заперечення третьої особи, про відсутність порушеного права позивача вищевказаними обставинами, через відсутність в Законі Української Радянської Соціалістичної Республіки «Про свободу совісті та релігійні організації» норми щодо видачі такого свідоцтва взагалі, оскільки за юридичною природою свідоцтво - документ, який офіційно підтверджує певний факт, що має юридичне значення, або право особи.

Позивач наділений правом на ефективний судовий захист у компетентному суді у випадку порушення прав, наданих конституцією або законом. Засіб судового захисту - це такий засіб, за допомогою якого право здійснюється, або компенсується його порушення. Судовий захист -це вид державного захисту, який є гарантією і конкретним засобом ефективного поновлення права через правосуддя. Це право не може бути обмежено, а зміст його поновлення полягає у тому, щоб забезпечити особі гарантію захисту її прав та інтересів.

Відсутність законодавчо врегульованих підстав видачі в даному випадку дублікату свідоцтва про реєстрацію статуту релігійної громади, з огляду Конституційний принцип, що кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань, не позбавляє права позивача звернутись до суду із вказаними позовними вимогами.

Судовий захист є одним із основних механізмів захисту прав, на думку суду недопустимою є відмова в розгляді та вирішенні адміністративної справи з мотивів неповноти, неясності, суперечливості чи відсутності законодавства, яке регулює спірні відносини.

Лише відсутність законодавчо врегульованих підстав видачі в даному випадку дублікату свідоцтва про реєстрацію статуту релігійної громади, не є підставою для відмови в задоволенні таких позовних вимог, оскільки ефективність судового захисту полягає саме в захисті прав, свобод та інтересів у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади.

На думку суду спосіб захисту позивача відповідає змісту права, що порушене, характеру дій, якими воно порушене, а також наслідкам, що спричинені цим порушенням, оскільки будь яких інших документів виникнення у третьої особи правоздатності юридичної особи сторонами по справі не надано.

Відтак в цій частині позовні вимоги підлягають задоволенню.

Судом не враховуються обґрунтування позовних вимог позивача щодо зобов'язання відповідача скасувати - вчинити дії по припиненню дії спірного дублікату свідоцтва, оскільки суд не може порушувати Конституційний принцип, що органи державної влади, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, та зобов'язувати відповідача вчиняти дії за межами його повноважень.

Відтак в цій частині позовні вимоги підлягають задоволенню.

Судом враховуються обґрунтування позивачем позовних вимог щодо визнання протиправним і скасування пункт 5.1.1. Розпорядження Львівської обласної державної адміністрації від 31.08.1993 року за № 787 «Про реєстрацію статутів релігійних громад і передачу культових будівель», в частині реєстрації змін до статуту релігійної громади УПЦ-КП, вул. Б.Антоненка-Давидовича-Криворізька, Галицький район міста Львова, щодо заміни слів «Українська Православна Церква»на «Українська Православна Церква -Київський Патріархат», оскільки така відбулась на підставі заяви від 16.07.1993 року про реєстрацію змін і доповнень до статуту.

В матеріалах справи є висновок № 266 від 20.02.2012 року судово-почеркознавчої експертизи за матеріалами даної справи, в якому зазначено, що підписи від імені ОСОБА_15, ОСОБА_16 розташовані в графі «Підписи авторів заяв»на заяві від 16.07.1993 року виконані іншими особами.

Згідно ст. 14 Закону Української Радянської Соціалістичної Республіки «Про свободу совісті та релігійні організації», в редакції яка діяла станом на 31.08.1993 року, для одержання релігійною громадою правоздатності юридичної особи громадяни в кількості не менше десяти чоловік, які утворили її і досягли 18-річного віку, подають заяву та статут (положення) на реєстрацію до виконавчого комітету обласної, Київської і Севастопольської міських Рад народних депутатів, а у Кримській АРСР - до Уряду Кримської АРСР.

Згідно цієї ж норми, зміни і доповнення статутів (положень) релігійних організацій підлягають реєстрації в тому ж порядку і в ті ж терміни, що і реєстрація статутів (положень).

Лише 23.12.1993 року Законом України, «Про внесення доповнень і змін до Закону Української РСР «Про свободу совісті та релігійні організації», який набрав чинності 12.01.1994 року, внесено зміни до ст. 14 вказаного Закону, про те, що для одержання релігійною громадою правоздатності юридичної особи громадяни в кількості не менше десяти чоловік, які утворили її і досягли 18-річного віку, подають заяву та статут (положення) на реєстрацію до обласної, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, а у Республіці Крим - до Уряду Республіки Крим.

Відповідно повноваження відповідача щодо реєстрації зміни і доповнення статутів (положень) релігійних організацій виникли лише з 12.01.1994 року.

Відтак в цій частині позовні вимоги підлягають задоволенню.

Згідно ч. 2 ст. 71 КАС України, в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Відповідач, представник відповідача належними та допустимими доказами не спростували позовних вимог позивача, не підтвердили правомірність спірних дій та рішень.

Згідно ст. 72 КАС України, обставини, встановлені судовим рішенням в господарській справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини. Відповідно обставини встановлені рішенням господарського суду Львівської області від 14.05.2009 року по справі № 9/215 за позовом Релігійної громади Української Православної Церкви Сихівського району м. Львова до ТОВ «Румпекс ЛТД»за участю третіх осіб про визнання незаконними дій та рішення про відмову у виготовленні технічної документації із землеустрою щодо передачі в оренду земельної ділянки розміром 0,5686 га, розміщеної у місті Львові по проспекту Червоної Калини, 89 (в минулому: м. Львів, Криворіжська-Фадеєва, в мікрорайоні № 19 житлового масиву «Сихів») для потреб релігійної громади Української Православної Церкви Сихівського житлового масиву м. Львова, а саме: для проектування та будівництва церкви, згідно поданої вказаною релігійною громадою заяви від 24.05.2008 року № 2405 з додатками встановленого переліку документів; зобов'язати ТОВ «Румпекс ЛТД»укласти договір на надання послуг та виготовлення технічної документації, спростовують заперечення третьої особи по даній справі.

В ході розгляду справи господарським судом встановлено, що позивач є юридичною особою (п. 1.8. Статуту), Статут релігійної громади Української Православної Церкви, зареєстрований у встановленому законом порядку, 17 вересня 1991 року за реєстраційним № 495/1 , перереєстрацію Статуту проведено 12 червня 2001 року, реєстраційний № 617, що підтверджується Свідоцтвом про державну реєстрацію Статуту № 495/1 від 17.09.1991 року, та Свідоцтвами про державну перереєстрацію Статуту № 617 від 12.06.2001 року, Статутом релігійної громади Української Православної Церкви Сихівського району м. Львова, номер запису: 1 515 120 0000 021461, Свідоцтвом про державну реєстрацію Статуту (нова редакція) за № 1482/0/5-08 від 15 грудня 2008 року, Свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи серії А01 від 206140, Випискою з ЄДР серії ААА № 381071, довідкою Головного управління статистики у Львівській області про включення до ЄДРПОУ № 2922, позивачу йому присвоєно ідентифікаційний код 25262853, організаційно-правова форма господарювання: релігійна організація, місцезнаходження: 79000, м. Львів, Галицький район, Сихівський житловий масив, вул. Енергетична, будинок 7, кв. 4.

Як вбачається з матеріалів справи, 17.09.1991 року, вперше, було зареєстровано Статут релігійної громади Української Православної Церкви м. Львів, Сихівського житлового масиву м. Львова, про що було видано Свідоцтво про реєстрацію статуту релігійної громади за № 495/1 .

12.06.2001р. Головою Львівської обласної державної адміністрації зареєстровано Статут (із змінами) релігійної громади Української православної церкви Сихівського житлового масиву м. Львова, про що було видано Свідоцтво про реєстрацію статуту релігійної громади за № 617 (оригінал оглянуто в судовому засіданні -копія у справі).

В наступному, для приведення у відповідність до вимог чинного законодавства, у зв'язку з завершенням адміністративного переділу меж Сихівського району міста Львова, зміни найменування релігійної громади, у встановленому законом порядку, зареєстровано Статут (нова редакція) релігійної громади Української Православної Церкви Сихівського району м. Львова, що підтверджується Свідоцтвом про реєстрацію статуту релігійної громади УПЦ Сихівського району м. Львова (нова редакція) за № 1482/0/5-08.

Релігійна організація: Релігійної громади Української Православної Церкви Сихівського району м. Львова, з часу своєї первинної державної реєстрації юридичної особи, з 17.09.1991 року під найменуванням: релігійна громада Української Православної церкви м. Львів, Сихівський житловий масив, по даний час, під найменуванням:релігійна громада Української Православної Церкви Сихівського району м. Львова, є правонаступником всіх прав та обов'язків, майнових та немайнових прав попередньої юридичної особи: релігійної громади Української Православної Церкви м. Львів, Сихівського житлового масиву (універсальне правонаступництво), що стосуються офіційно діючої в Україні релігійної конфесії -Української православної Церкви.

Отже, виходячи із вищенаведеного, судом встановлено, що релігійна громада Української Православної Церкви Сихівського району м. Львова, на підставі вимог ст. 13 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», та на підставі чинного законодавства України, яке регулює вказані правовідносини, з часу своєї первинної реєстрації, як юридичної особи, з 17.09.1991р. по даний час, є юридичною особою, наділена дієправоздатністю, з моменту реєстрації Статуту, є правонаступником попередньої юридичної особи, під найменуванням: релігійна громада Української Православної Церкви м. Львова Сихівський житловий масив (універсальне правонаступництво), що стосуються офіційно діючої в Україні релігійної конфесії -Української православної Церкви, про що зазначено вище у цьому рішенні.

Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності. Докази подані позивачем переконують в обґрунтованості позовних вимог. Відтак, на думку суду, спірне рішення, викладене у протоколі комісії № 3 від 26.09.2008 року щодо заяви позивача від 27.08.2008 року є протиправним і підлягає скасуванню

Згідно ст. 49, 70 КАС України, сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, а відтак зобов'язані обґрунтовувати належність та допустимість доказів для підтвердження своїх вимог або заперечень, чого відповідачем зроблено не було.

Таким чином, з врахуванням ст. ст. 11, 162 КАС України, позовні вимоги Релігійної організації: Релігійної громади Української Православної Церкви Сихівського району м. Львова про визнання незаконними розпорядження та дій суб'єкта владних повноважень, підлягають задоволенню частково.

Згідно ч. 3 ст. 94 КАС України, якщо адміністративний позов задоволено частково, судові витрати, здійснені позивачем, присуджуються йому відповідно до задоволених вимог.

Керуючись ст.ст. 69, 70, 159-163, 167 КАС України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Адміністративний позов задоволити частково.

2. Встановити відсутність компетенції (повноважень) станом на 17 вересня 1991 року у Львівської обласної державної адміністрації здійснювати державну реєстрацію Статуту Релігійної громади Української Православної Церкви.

3. Визнати протиправними дії Львівської обласної державної адміністрації в частині щодо видачі «ДУБЛІКАТУ Свідоцтва про реєстрацію статуту релігійної громади Української Православної Церкви» від 17 вересня 1991 року за № 495.

4. Визнати протиправним і скасувати Дублікат Свідоцтва про реєстрацію статуту релігійної громади Української Православної Церкви» від 17 вересня 1991 року за № 495.

5. Визнати протиправним та скасувати пункт 5.1.1. Розпорядження Львівської обласної державної адміністрації від 31.08.1993 року за № 787 «Про реєстрацію статутів релігійних громад і передачу культових будівель».

6. В іншій частині адміністративного позову відмовити.

7. Стягнути з Державного бюджету України на користь Релігійної організації: Релігійної громади Української Православної Церкви Сихівського району м. Львова (ЄДРПОУ 25262853, вул. Енергетична, 7/4, м. Львів) 25,50 грн. судового збору.

Постанова суду першої інстанції може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду.

Згідно ст. 186 КАС України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього ж Кодексу апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова суду першої інстанції, набирає законної сили у порядку та строки згідно ст. 254 КАС України.

Постанова складена у повному обсязі 18.06.2012 року.

Суддя Гавдик З.В.

Дата ухвалення рішення11.06.2012
Оприлюднено03.07.2012
Номер документу24952019
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-7880/10/1370

Ухвала від 28.03.2013

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Матковська З.М.

Ухвала від 16.09.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

Ухвала від 14.12.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

Ухвала від 11.07.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

Постанова від 11.06.2012

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

Ухвала від 21.06.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

Ухвала від 22.02.2012

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

Ухвала від 08.02.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

Ухвала від 16.09.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

Ухвала від 03.09.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні