Ухвала
від 14.12.2011 по справі 2а-7880/10/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 79018, м.Львів, вул. Чоловського, 2 УХВАЛА

про зупинення провадження у справі

14 грудня 2011 р. р. № 2а-7880/10/1370

Львівський окружний адміністративний суд, суддя Гавдик З.В., секретар судового засідання Голуб О.Є., розглянувши в судовому засіданні адміністративну справу за адміністративним

позовом Релігійної організації: Релігійної громади Української Православної Церкви Сихівського району м. Львова, представник -ОСОБА_1 (довіреність № 1 від 30.08.2010 року) до Львівської обласної державної адміністрації, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору -Релігійної громади Української Православної Церкви Св. Володимира Великого Київського Патріархату, представник відповідача -не прибув представник третьої особи -ОСОБА_4 (довіреність від 26.04.2010 року), ОСОБА_5 про визнання незаконними розпорядження та дій суб'єкта владних повноважень

ВСТАНОВИВ:

Релігійна організація: Релігійної громади Української Православної Церкви Сихівського району м. Львова звернулася до Львівського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Львівської обласної державної адміністрації, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору -Релігійної громади Української Православної Церкви Св. Володимира Великого Київського Патріархату про визнання незаконними розпорядження та дій суб'єкта владних повноважень.

Представник позивача 31.10.2011 року за вхідним № 49810 подав суду заяву -клопотання у якому, крім іншого, просив про призначення судової почеркознавчої експертизи з підстав, що 14.07.1991 року громадяни ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15 подали на розгляд Виконавчого комітету Львівської обласної ради народних депутатів заяву про реєстрацію Статуту Української Православної Церкви м. Львова району «Сихів». На даний час правонаступником цієї релігійної громади є Релігійна громада Української Православної Церкви Сихівського району м. Львова. Однак, із змісту заяви від 16.07.1993 року вбачається, що громадяни ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_9, ОСОБА_8, ОСОБА_16, ОСОБА_17, ОСОБА_18, ОСОБА_19, ОСОБА_20, ОСОБА_10, яких ніхто не уповноважував, також подали заяву від 16.07.1993 року про внесення змін до Статуту іншої релігійної організації, в назві якої фігурують слова «церква Святого Володимира Великого».

Представник позивача також стверджує, що у поданій заяві від 16.07.1993 року містяться доведено підроблені підписи громадян ОСОБА_7 та ОСОБА_10 з числа тих громадян, які насправді підписували заяву від 14.07.1991 року про реєстрацію позивача. Вказане визначено у висновку № 2836 експертного почеркознавчого дослідження від 15.07.2011 року Львівського науково -дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України.

Як вбачається з Висновку спеціаліста з дослідження підписів № 3965 від 16.10.2008 року Львівського науково -дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України, у Дублікаті Свідоцтва про реєстрацію Статуту Релігійної громади Української Православної Церкви Св. Володимира Великого Київського Патріархату, перереєстрація якого відбулася у липні 1993 року на підставі підробленої заяви, міститься підпис Давимуки С.А., який виконано не Давимукою С.А., а іншою особою, оскільки встановлені розбіжності із справжнім підписом Давимуки С.А.

Позивач вказав питання, які слід поставити перед експертом та зазначив, що проведення такої експертизи може бути доручено Львівському науково -дослідному інституту судових експертиз (ЛНДІСЕ).

Представник відповідача 05.12.2011 року за вхідним № 56360 подав суду клопотання у якому просив долучити витребовувані судом оригінали офіційних документів на яких особисто підписувався С.А. Давимука для надання таких документів експерту в якості зразків підпису для порівняльного дослідження підписів вказаної особи при проведенні судової почеркознавчої експертизи, а саме Розпорядження виконавчого комітету Львівської обласної ради народних депутатів № 524 від 11.09.1991 року, № 525 від 11.09.1991 року, № 526 від 12.09.1991 року, № 530 від 13.09.1991 року та записки Першого заступника голови Львівського облвиконкому від 07.08.1991 року.

14.12.2011 року в судовому засіданні на запитання суду представники третьої особи вказали, що Дублікат Свідоцтва про реєстрацію Статуту релігійної громади від 17.09.1991 року за № 495 передано до Львівської обласної державної адміністрації для проведення перереєстрації Статуту Релігійної громади Української Православної Церкви Св. Володимира Великого Київського Патріархату в новій редакції, а відтак надання вказаного Дублікату третьою особою є неможливим.

Представник позивача в цьому ж судовому засіданні заявив усне клопотання про витребування у відповідача Дублікату Свідоцтва про реєстрацію Статуту третьої особи від 17.09.1991 року за № 495 для проведення судової експертизи.

Подане клопотання про призначення експертизи у справі підтримав, просив суд задоволити повністю.

Представник відповідача в судове засідання не прибув, раніше подав клопотання в якому просив розглядати справу без його участі. Питань на які потрібно відповіді експерта не подав.

Представники третьої особи проти витребування Дублікату Свідоцтва від відповідача не заперечили, а про призначення експертизи заперечили з підстав, що до вказаних в клопотанні позивача обставин не виникає спору. Питань на які потрібно відповіді експерта не подали.

Згідно ч. 3 ст. 71 КАС України, якщо особа, яка бере участь у справі, не може самостійно надати докази, то вона повинна зазначити причини, через які ці докази не можуть бути надані, та повідомити, де вони знаходяться чи можуть знаходитися. Суд сприяє в реалізації цього обов'язку і витребовує необхідні докази.

В частині клопотання представника позивача про витребування від відповідача Дублікату Свідоцтва про реєстрацію Статуту релігійної громади від 17.09.1991 року за № 495, підлягає задоволенню.

Згідно ст. 81 КАС України, для з'ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки, мистецтва, техніки, ремесла тощо, суд може призначити експертизу. Особи, які беруть участь у справі, мають право подати суду питання, на які потрібна відповідь експерта. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, визначаються судом. Особи, які беруть участь у справі, мають право просити суд призначити експертизу і доручити її проведення відповідній експертній установі або конкретному експерту.

Суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні, відтак суд прийшов до висновку про обґрунтованість заяви -клопотання представника позивача про призначення експертизи, проведення якої слід доручити Львівському науково- дослідному інституту судових експертиз, оскільки з'ясування обставин, що мають значення для справи потребують спеціальних знань.

Судом не враховуються заперечення представників третьої особи щодо призначення експертизи, оскільки лише при оцінці належності та допустимості доказів суд може враховувати обставини щодо яких не виникає спору.

Згідно ч. 2 ст. 156 КАС України, суд має право зупинити провадження у справі в разі призначення судом експертизи -до одержання її результатів. Відтак суд прийшов до висновку про зупинення провадження у справі, до одержання результатів експертизи.

Керуючись ст. ст. 71, 81, 156, 165 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Клопотання представника позивача задоволити.

2. Витребувати у Львівської обласної державної адміністрації Дублікат Свідоцтва про реєстрацію Статуту релігійної громади від 17.09.1991 року за № 495 для надання експерту для проведення судової почеркознавчої експертизи.

3. Призначити у справі № 2а-7880/10/1370 за адміністративним позовом

Релігійної організації: Релігійної громади Української Православної Церкви Сихівського району м. Львова доЛьвівської обласної державної адміністрації, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору -Релігійної громади Української Православної Церкви Св. Володимира Великого Київського Патріархату провизнання незаконними розпорядження та дій суб'єкта владних повноважень судову почеркознавчу експертизу дослідження підписів, проведення якої доручити Львівському науково- дослідному інституті судових експертиз . 3. Перед експертом поставити наступні питання:

- чи виконаний підпис, зображений від імені Представника Президента України у Львівській області С.А. Давимуки, що розташований на Дублікаті Свідоцтва про реєстрацію Статуту релігійної громади від 17.09.1991 року за № 495 самим С.А. Давимукою чи цей підпис виконаний іншою особою (з врахуванням порівняльного дослідження із справжніми підписами С.А Давимуки, що виконані ним на доданих оригіналах документів в якості зразків)?;

- чи виконані підписи, зображені від імені громадян ОСОБА_10, ОСОБА_7 на вищевказаній заяві від 16.07.1993 року, як об'єкті дослідження, у порівняльні з їх же дійсними, вчиненими на вищевказаній заяві від 14.07.1991 року, як зразку дослідження чи ці підписи виконані іншими особами?

3. Витрати за проведення експертизи покласти на позивача -Релігійну організацію: Релігійної громади Української Православної Церкви Сихівського району м. Львова.

4. Керівнику експертної установи подати суду засвідчені печаткою експертної установи копії тексту присяги і розписки про ознайомлення з правами та обов'язками експерта і про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок, за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов'язків.

5. Провадження у справі зупинити до одержання результатів експертизи.

6. Львівському науково - дослідному інституті судових експертиз (79004, м. Львів, пл. Соборна, 7) направити матеріали адміністративної справи № 2а-7880/10/1370 та оригінали Розпоряджень виконавчого комітету Львівської обласної ради народних депутатів № 524 від 11.09.1991 року, № 525 від 11.09.1991 року, № 526 від 12.09.1991 року, № 530 від 13.09.1991 року, записки Першого заступника голови Львівського облвиконкому від 07.08.1991 року, Дублікату Свідоцтва про реєстрацію Статуту релігійної громади від 17.09.1991 року за № 495.

Ухвала суду першої інстанції може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду.

Згідно ст. 186 КАС України, апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали. Якщо ухвалу було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Якщо суб'єкта владних повноважень було повідомлено про можливість отримання копії ухвали суду безпосередньо в суді, то п'ятиденний строк на апеляційне оскарження ухвали суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії ухвали суду.

Ухвала суду першої інстанції, набирає законної у порядку та строки згідно ст. 254 КАС України.

Суддя Гавдик З.В.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.12.2011
Оприлюднено03.07.2012
Номер документу24952024
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-7880/10/1370

Ухвала від 28.03.2013

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Матковська З.М.

Ухвала від 16.09.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

Ухвала від 14.12.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

Ухвала від 11.07.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

Постанова від 11.06.2012

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

Ухвала від 21.06.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

Ухвала від 22.02.2012

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

Ухвала від 08.02.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

Ухвала від 16.09.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

Ухвала від 03.09.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні