Постанова
від 16.07.2012 по справі 33/5009/7208/11
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"16" липня 2012 р. Справа № 33/5009/7208/11 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Капацин Н.В. - головуючий Бернацька Ж.О. Кривда Д.С. за участю представників: позивачане з'явились (про час та місце судового засідання повідомлені належним чином) відповідачівне з'явились (про час та місце судового засідання повідомлені належним чином) Генеральної прокуратури УкраїниТомчук М.О., прокурор відділу розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргуЗаступника прокурора Запорізької області на постановуДонецького апеляційного господарського суду від 24.04.2012 року у справі№ 33/5009/7208/11 господарського суду Запорізької області за позовомПершого заступника прокурора м. Запоріжжя в інтересах держави в особі Управління Державного комітету України по земельних ресурсах у м. Запоріжжі до 1) Запорізької міської ради 2) Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрбудсервісінвест" провизнання недійсним рішення та договору оренди,

ВСТАНОВИВ:

Перший заступник прокурора м.Запоріжжя звернувся до господарського суду Запорізької області в інтересах держави в особі Управління Державного комітету України по земельних ресурсах у місті Запоріжжі з позовом до Запорізької міської ради та Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрбудсервісінвест" про визнання недійсним та скасування рішення Запорізької міської ради від 24.09.2008 року № 62/7; визнання недійсним договору оренди землі від 05.12.2008 року.

Рішенням господарського суду Запорізької області від 14.02.2012 року (суддя Соловйов В.М.), залишеним без змін постановою Донецького апеляційного господарського суду від 24.04.2012 року у справі №33/5009/7208/11 (судді: Манжур В.В. - головуючий, Будко Н.В., Москальова І.В.) у задоволенні позову відмовлено.

Не погоджуючись з рішенням та постановою, Заступник прокурора Запорізької області звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить рішення та постанову у справі скасувати, прийняти нове рішення про задоволення позову, мотивуючи касаційну скаргу доводами про порушення судами норм матеріального та процесуального права, зокрема, Конституції України, Земельного кодексу України. Як зазначає заявник, судами залишено поза увагою, що при прийняття спірного рішення відповідачем-1 порушено порядок надання в оренду земельних ділянок, передбачений статтею 124 Земельного кодексу України (у відповідній редакції).

Відзив на касаційну скаргу не надано.

Відводів складу суду не заявлено.

Заслухавши доповідь судді - доповідача, перевіривши наявні матеріали справи та доводи, викладені у касаційній скарзі, колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.

Згідно статті 108 Господарського процесуального кодексу України судом касаційної інстанції є Вищий господарський суд України

Відповідно до вимог статті 111 7 Господарського процесуального кодексу України переглядаючи у касаційному порядку судові рішення, касаційна інстанція на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіряє застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права.

Як встановлено господарськими судами першої та апеляційної інстанцій, рішенням чотирнадцятої сесії п'ятого скликання від 29.08.2007 року № 77/416 Запорізька міська рада вирішила: надати ТОВ "Укрбудсервісінвест" дозвіл на розроблення матеріалів погодження місця розташування багатофункціонального торговельно-виставкового та логістичного комплексу по трасі Харків-Сімферополь (в районі вул. Складської) (п.1); затвердити ТОВ "Укрбудсервісінвест" матеріали погодження місця розташування багатофункціонального торговельно-виставкового та логістичного комплексу по трасі Харків-Сімферополь (в районі вул. Складської) (п.2); дозволити вести проектування багатофункціонального торговельно-виставкового та логістичного комплексу на протязі одного року по трасі Харків-Сімферополь на земельній ділянці (кадастровий номер 2310100000:03:030:0160) орієнтовною площею 4,1670га (інші відкриті землі, зелені насадження загального користування (спеціального призначення), в межах згідно з планом, що додається, на землях Запорізької міської ради (п.3); дозволити розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки після затвердження в установленому порядку проектно-кошторисної документації (п.7).

Рішенням Запорізької міської ради від 24.09.2008 року № 62/7 Товариству з обмеженою відповідальністю "Укрбудсервісінвест" було затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки по трасі Харків-Сімферополь (в районі вул.Складської) для розташування багатофункціонального торгівельно-виставкового та логістичного комплексу; вирішено передати останньому в оренду терміном на 10 років земельну ділянку (кадастровий номер 2310100000:03:030:0160) загальною площею 4,0524га (землі комерційного використання) на землях міста, які не передані у користування та власність.

На підставі зазначеного рішення, 05.12.2008 року між Запорізькою міською радою (орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Укрбудсервісінвест" (орендар) був укладений договір оренди землі, за умовами якого орендодавець передав, а орендар прийняв в строкове платне користування земельну ділянку загальною площею 4,0524га у м.Запоріжжя траса Харків-Сімферополь (в районі вул.Складської) для розташування багатофункціонального торгівельно-виставкового та логістичного комплексу, про що складено акт прийому-передачі.

Відповідно до статті 14 Конституції України земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

Статтею 16 частиною 3 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" передбачено, що матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є у комунальній власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об'єкти їхньої спільної власності, що перебувають в управлінні районних і обласних рад.

Згідно з частиною 1 статті 59 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" рада в межах своїх повноважень приймає нормативні та інші акти у формі рішень.

Акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування з мотивів їхньої невідповідності Конституції або законам України визнаються незаконними в судовому порядку (частина 10 статті 59 Закону).

Як вбачається з матеріалів справи, позовні вимоги мотивовані тим, що рішення Запорізької міської ради від 24.09.2008 року № 62/7 прийнято з порушенням наданих органу місцевого самоврядування повноважень та порядку передачі в оренду землі, що є підставою для скасування рішення та договору оренди, укладеного на підставі такого рішення. Зокрема, позивач зазначає, що земельна ділянка за спірним рішенням була передана в оренду без проведення земельних торгів (аукціону).

Відповідно до статті 124 Земельного кодексу України (в редакції, чинній на момент прийняття спірного рішення) передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Набуття права оренди земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється виключно на аукціонах (крім земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти нерухомого майна, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, в яких відсутні акції (частки, паї), що належать державі, набуття права на оренду земельних ділянок під об'єкти соціального призначення, будівництво соціального і доступного житла, використання земельних ділянок для розробки корисних копалин та спеціального водокористування відповідно до отриманих спеціальних дозволів (ліцензій), використання релігійними організаціями (під культовими будівлями), які легалізовані в Україні).

Таким чином, як вірно зазначено судами, положення Земельного кодексу України у відповідній редакції передбачали виключення з загального правила про проведення аукціонів на придбання права на оренду земельних ділянок. Зокрема, такими виключеннями є набуття права на оренду земельних ділянок під об'єкти соціального призначення, будівництво соціального і доступного житла.

При цьому господарськими судами попередніх інстанцій також враховано, що 14.10.2008р. набрав чинності Закон України від 16.09.2008р. № 509-VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння будівництву" , яким внесено зміни до п.1 Розділу X "Перехідні положення" ЗК України, а саме: пункт 1 доповнено абзацом третім наступного змісту: "У разі прийняття відповідними органами рішення про погодження місця розташування об'єкта або про надання дозволу на розроблення проекту відведення земельної ділянки до 1 січня 2008 року передача в оренду таких земельних ділянок із земель державної та комунальної власності здійснюється без проведення земельних торгів (аукціонів)".

Дію Закону № 509-VI від 16.09.2008р. було встановлено протягом року з дня набрання ним чинності, а згодом, із змінами, внесеними згідно із Законом №v0949224-10 від 29.06.2010р., - протягом двох років.

Відповідно до п.3 Прикінцевих положень Закону від 16.09.2008р. №509-VI (в редакції, чинній з 14.10.2008р. по 23.07.2010р.) було встановлено, що прийняті і не виконані до набрання чинності цим Законом рішення відповідних органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування про погодження місця розташування об'єкта або про надання дозволу на розроблення проекту відведення земельної ділянки зберігають чинність протягом двох років з дня набрання чинності цим Законом.

Враховуючи викладене, господарські суди попередніх інстанцій дійшли обґрунтованого висновку про відсутність підстав для задоволення позовних вимог.

Доводи, викладені заявником у касаційній скарзі, були розглянуті та обґрунтовано відхилені господарським судами попередніх інстанцій.

Твердження заявника про порушення судами норм матеріального права не знайшли свого підтвердження та суперечать матеріалам справи.

На підставі викладеного, колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що судом апеляційної інстанції було повно та всебічно з'ясовано обставини, що мають значення для справи, надано їм належну правову оцінку та винесено постанову з дотриманням норм матеріального та процесуального права, що дає підстави для залишення її без змін.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 111 5 , 111 7 , 111 9 , 111 11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України, -

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Заступника прокурора Запорізької області залишити без задоволення.

Постанову Донецького апеляційного господарського суду від 24.04.2012 року у справі № 33/5009/7208/11 господарського суду Запорізької області залишити без змін.

Головуючий Н.Капацин

Судді Ж.Бернацька

Д.Кривда

Дата ухвалення рішення16.07.2012
Оприлюднено23.07.2012
Номер документу25145367
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —33/5009/7208/11

Постанова від 16.07.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Кривда Д. С.

Ухвала від 03.07.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Кривда Д. С.

Постанова від 27.04.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Манжур В.В.

Ухвала від 23.03.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Манжур В.В.

Рішення від 14.02.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Соловйов В.М.

Ухвала від 03.02.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Соловйов В.М.

Ухвала від 18.01.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Соловйов В.М.

Ухвала від 20.12.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Мірошниченко М.В.

Ухвала від 04.11.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Мірошниченко М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні