Ухвала
від 15.08.2012 по справі 5015/1793/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

УХВАЛА

15.08.12 Справа№ 5015/1793/11

За заявою: приватного підприємства "Гал-Експресія", м. Львів, про: відстрочку виконання рішення господарського суду від 20.07.2011 року у справі за позовом: публічного акціонерного товариства "Райффайзен Банк Аваль" в особі Львівської обласної дирекції публічного акціонерного товариства "Райффайзен Банк Аваль" (надалі -Банк), м. Львів, до відповідача 1:комерційно-виробничої приватної фірми "Будекстра", м. Львів, до відповідача 2:приватного підприємства "Гал-Експресія", м. Львів, про: стягнення 349 698,79 доларів США. Суддя Т. Рим За участю представників: стягувача:не з'явився, боржника 1:не з'явився, боржника 2 (заявник):не з'явився. На розгляд господарського суду Львівської області подано заяву приватного підприємства "Гал-Експресія" про відстрочку виконання рішення господарського суду від 20.07.20111 року у справі №5015/1793/11. Ухвалою від 02.08.2012 року заяву призначено до розгляду на 15.08.2012 р.

В судове засідання представник заявника не з'явився, хоч був належним чином повідомлений про час та місце розгляду заяви, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення. Заяву мотивує наступним. У зв'язку з перебування підприємства у складному фінансовому становищі, боржник не може вчасно виконати свій солідарний обов'язок, сплатити борг та виконати рішення суду. Заявив про можливість повного виконання рішення суду у березні 2013 року з урахуванням динаміки росту ринку нерухомого майна у місті Львові та купівельної спроможності громадян. Жодних документів на підтвердження позиції не надав.

В судове засідання представники інших сторін також не з'явилися, проти вимог заяви не заперечили.

Вислухавши представників сторін, проаналізувавши матеріали справи, суд установив таке.

Рішенням суду від 20.07.2011 р. позов задоволено повністю, стягнуто солідарно з комерційно-виробничої приватної фірми "Будекстра" та приватного підприємства "Гал-Експресія" на користь публічного акціонерного товариства "Райффайзен Банк Аваль" в особі Львівської обласної дирекції публічного акціонерного товариства "Райффайзен Банк Аваль" 321 820,87 доларів США простроченої заборгованості за кредитом, 18 125,05 доларів США простроченої заборгованості за відсотками, 9 752,87 доларів США пені, 3 203,52 доларів США відшкодування витрат на оплату державного мита, 236,00 грн. відшкодування витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Заява про відстрочку виконання рішення не підтверджена жодними доказами.

При постановленні ухвали суд виходив з такого.

Судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов'язковими до виконання на всій території України (стаття 124 Конституції України).

Підприємництво -це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку (стаття 42 Господарського кодексу України).

Відповідно до частини 1 статті 121 Господарського процесуального кодексу України при наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, за заявою сторони, державного виконавця, прокурора чи його заступника або за своєю ініціативою господарський суд, який видав виконавчий документ, у десятиденний строк розглядає це питання у судовому засіданні з викликом сторін, прокурора чи його заступника і у виняткових випадках, залежно від обставин справи, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, ухвали, постанови, змінити спосіб та порядок їх виконання.

З правового аналізу наведеної норми вбачається, що відстрочка або розстрочка виконання рішення допускається у виняткових випадках і залежно від обставин справи, при чому такі обставини мають свідчити про неможливість або реальне ускладнення виконання рішення. Відстрочка -це відкладення чи перенесення виконання рішення на новий строк, який визначається господарським судом. Оскільки вказана стаття не обмежує відповідне право господарського суду певним строком, воно може бути реалізоване у будь-який час від набрання рішенням законної сили до його фактичного повного виконання.

Відстрочка або розстрочка виконання рішення надається лише в тих випадках, коли є достатньо доказів того, що у сторін з поважних причин немає можливості виконати рішення у встановлений строк чи встановленим способом. При цьому господарський суд повинен враховувати реально можливі негативні наслідки як для боржника при виконанні рішення у встановлений строк, так і для стягувача.

З аналізу процесуальних норм, які регламентують питання можливості надання відстрочки виконання рішення суду випливає, що законодавець у будь-якому випадку пов'язує розстрочку виконання судового рішення у судовому порядку з об'єктивними, непереборними, іншими словами -винятковими обставинами, що ускладнюють вчасне виконання судового рішення. В той же час наведені заявником підстави для відстрочки виконання судового рішення не є такими обставинами, які б давали підстави для відстрочки виконання судового рішення.

Так, доводи заяви обґрунтовано в цілому важким фінансовим становищем. Однак таке в період економічної рецесії не належить до якихось унікальних випадків. Економічна криза впливає на всіх учасників господарських відносин, не лише на боржника. Крім того, як убачається з матеріалів справи, боржником не було вжито заходів зі сплати боргу. З часу винесення рішення 20.07.2011 р., боржник мав достатньо часу хоча б для часткового погашення заборгованості.

Нарешті, матеріали справи не містять належних доказів скрутного фінансового становища, а тому заявником не доведено у встановленому порядку обставин, на які він посилається у заяві.

Із встановленого судом не вбачається достатніх підстав для висновку про винятковість обставин, неможливість або реальне ускладнення виконання рішення. За таких обставин суд відмовляє у задоволенні заяви про відстрочку виконання рішення суду.

Враховую наведене, керуючись статтями 32, 33, 34, 85, 86, 121 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

1. Відмовити в задоволенні заяви про відстрочку виконання рішення господарського суду Львівської області від 20.07.2011 року №5015/1793/11.

Суддя Рим Т.Я.

Дата ухвалення рішення15.08.2012
Оприлюднено20.08.2012
Номер документу25646831
СудочинствоГосподарське
Сутьможливість повного виконання рішення суду у березні 2013 року з урахуванням динаміки росту ринку нерухомого майна у місті Львові та купівельної спроможності громадян. Жодних документів на підтвердження позиції не надав. В судове засідання

Судовий реєстр по справі —5015/1793/11

Ухвала від 06.09.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Цікало А.І.

Ухвала від 30.08.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Цікало А.І.

Ухвала від 15.08.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

Ухвала від 02.08.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

Рішення від 20.07.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

Ухвала від 13.07.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

Постанова від 08.06.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Мурська Х.В.

Ухвала від 30.05.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Мурська Х.В.

Ухвала від 11.05.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні