Постанова
від 28.08.2012 по справі 6/193
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

04116 м.Київ, вул. Шолуденка, 1 (044) 230-06-58

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.08.2012 № 6/193

Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Сітайло Л.Г.

суддів: Алданової С.О.

Дикунської С.Я.

при секретарі: Кравчук О.І.

розглянувши матеріали апеляційної скарги Першого заступника прокурора Шевченківського району міста Києва, в інтересах держави, в особі Департаменту Державної служби охорони при МВС України на рішення Господарського суду міста Києва від 21.07.2011 року (суддя Ковтун С.А.)

за позовом Першого заступника прокурора Шевченківського району

міста Києва, в інтересах держави, в особі Департаменту

Державної служби охорони при МВС України

до 1.Головного управління комунальної власності міста Києва

Виконавчого органу Київської міської ради

(Київської міської Державної адміністрації)

2.Комунального підприємства «Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна»

3.Київської міської ради

про визнання права власності на нерухоме майно та зобов'язання вчинити дії

В С Т А Н О В И В :

Перший заступник прокурора Шевченківського району міста Києва, в інтересах держави, в особі Департаменту Державної служби охорони при МВС України звернувся до господарського суду міста Києв з позовом до Головного управління комунальної власності міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та Комунального підприємства «Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об`єкти нерухомого майна» про визнання права власності на нерухоме майно площею 4934,8 кв.м., яке знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Малопідвальна, 5, та зобов'язання Головного управління комунальної власності міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) здійснити дії по реєстрації права власності на нерухоме майно, а Комунального підприємства «Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна» вчинити дії щодо затвердження проектної документації та подальшого оформлення, згідно з вимогами чинного законодавства, права власності на нерухоме майно.

Позовні вимоги мотивовані тим, що на балансі Департаменту Державної служби охорони при Міністерстві внутрішніх справ України перебуває будівля, що знаходиться в м. Києві, вул. Малопідвальна, 5, право власності на яку належним чином не оформлено та не зареєстровано в органах БТІ, як того вимагає чинне законодавство. На звернення позивача відповідачем не було вчинено дій по оформленню та видачі правовстановлюючих документів на спірне майно.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 21.07.2011 року відмовлено в задоволені позову.

Не погоджуючись з вищезазначеним рішенням, Перший заступник прокурора Шевченківського району міста Києва, в інтересах держави, в особі Департаменту Державної служби охорони при МВС України звернувся з апеляційною скаргою до Київського апеляційного господарського суду, в якій просить скасувати рішення суду від 24.07.2012 року.

Ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 09.07.2012 року відновлено строк на подання апеляційної скарги, прийнято останню до провадження та призначено до розгляду 24.07.2012 року.

Розпорядженням Голови Київського апеляційного суду від 24.07.2012, в зв'язку з великою навантаженістю судді Зеленіна В.О., сформовано судову колегію у складі: головуючий суддя -Сітайло Л.Г., судді -Алданова С.О., Буравльов С.І.

В судове засідання 24.07.2012 року з'явились представник прокуратури, представник відповідача 1 та представник відповідача 3. Представники позивача та відповідача 2 у призначене судове засідання не з'явились.

19 липня 2012 року, через канцелярію суду, від представника позивача надійшло клопотання про відкладення розгляду справи, в зв'язку з неможливістю надіслати до суду представника.

Відповідно до ст. 77 ГПК України господарський суд відкладає розгляд справи, в межах строків, встановлених статтею 69 цього Кодексу, коли за якихось обставин спір не може бути вирішено в даному засіданні.

Ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 24.07.2012 року, на підставі ст. 77 ГПК України, відкладено розгляд справи на 28.08.2012 року

Розпорядженням Заступника голови Київського апеляційного господарського суду від 27.08.2012 року, в зв'язку з відпусткою судді Буравльова С.І., сформовано судову колегію у складі: головуючий суддя -Сітайло Л.Г., судді -Алданова С.О., Дикунська С.Я.

В судове засідання 28.08.2012 року з'явились представники прокуратури, Департаменту Державної служби охорони при МВС України та відповідача 3. представники відповідачів 1 та 2 у зазначене судове засідання не з'явились.

Представники прокуратури та Департаменту Державної служби охорони при МВС України в судовому засіданні підтримали доводи, викладені в апеляційній скарзі, та просили скасувати рішення господарського суду міста Києва від 21.07.2011 року.

Представник відповідача 3 в судовому засіданні заперечував проти доводів, викладених в апеляційній скарзі та просив залишити оскаржуване рішення без змін.

Відповідно до ч. 2 ст. 101 ГПК України апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги та перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.

Дослідивши доводи апеляційної скарги, заслухавши пояснення представників сторін, перевіривши матеріали справи, проаналізувавши на підставі встановлених фактичних обставин справи правильність застосування судом першої інстанції норм законодавства, апеляційний господарський суд встановив наступне.

Як встановлено місцевим господарським судом 06.01.2011 року Міністерство внутрішніх справ звернулось до Головного управління комунальної власності м. Києва для оформлення права державної власності на об'єкт нерухомого майна, розташований за адресою: м. Київ, вул. Малопідвальна, 5 літера А.

09 лютого 2011 року Головне управління комунальної власності м. Києва листом № 042/13/1-1140 повідомило Міністерство внутрішніх справ, що оформлення права власності на об'єкт нерухомості з видачею свідоцтва про право власності здійснюється Головним управлінням відповідно до Положення про порядок оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна, затвердженого розпорядженням Київської міської державної адміністрації № 1227 від 27.10.2009 р. на підставі визначеного пакету документів. Наданий позивачем пакет документів не містить усіх необхідних для оформлення права державної власності документів та не оформлений відповідно до вимог Положення. Тому, для оформлення права державної власності на об'єкт, крім наданих документів, необхідно надати документи, передбачені п. 8.1 Положення про порядок оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна, затвердженого розпорядженням Київської міської державної адміністрації № 1227 від 27.10.2009 р. У зв'язку з викладеним, відповідач зазначив, що у нього відсутні підстави для оформлення права власності.

Позивач, звертаючись до суду, зазначив, що вищевказані дії відповідача свідчать про невизнання Головним управлінням комунальної власності м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) права держави на спірний об'єкт, в зв'язку з чим порушуються права та охоронювані законом інтереси Міністерства внутрішніх справ України.

Проте колегія суддів не погоджується з таким твердженням, виходячи з наступного.

Відповідно до Положення про Міністерство внутрішніх справ України, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 04.10.2006 року № 1383, Міністерство є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади з питань формування і реалізації державної політики у сфері захисту прав і свобод людини та громадянина, охорони громадського порядку, забезпечення громадської безпеки, захисту об'єктів права власності, інтересів суспільства і держави від протиправних посягань, безпеки дорожнього руху, громадянства, реєстрації фізичних осіб, імміграції та протидії нелегальній міграції.

Підпунктом 25 пункту 4 зазначеного Положення встановлено, що Міністерство виконує, відповідно до законодавства, функції з управління об'єктами державної власності.

До сфери управління Міністерства внутрішніх справ України входить Департамент Державної служби охорони при Міністерстві внутрішніх справ України.

13 жовтня 2005 року наказом Міністерства внутрішніх справ України № 878 затверджено Положення про Департамент Державної служби охорони при Міністерстві внутрішніх справ України (далі - Департамент).

Відповідно до п. 8 Положення майно Департаменту є державною власністю, що закріплюється за ним на правах оперативного управління.

Пунктом 18 Положення про Департамент Державної служби охорони при Міністерстві внутрішніх справ України визначено, що Департамент знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Малопідвальна, 5.

Згідно з технічним паспортом, виданим Київським міським бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна, довідки про балансову вартість від 23.03.2011 року №11/1-2-1218/кр, наказом Міністерства внутрішніх справ України, № 615 від 10.12.2010 року «Про закріплення нерухомого майна за Департаментом будівля загальною площею 4934,8 кв.м., розташована за адресою: м. Київ, вул. Малопідвальна, 5 (згідно з даними технічного паспорту літ. А), обліковується на балансі Департаменту та перебуває в його оперативному управлінні.

Статтею 392 Цивільного кодексу України встановлено, що власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Згідно з підп. 28 п. 7 Положення про Головне управління комунальної власності м. Києва, Головне управління здійснює у встановленому порядку оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна (нежилі будинки, споруди, приміщення), з видачею свідоцтв про право власності.

Відносини, пов'язані з державною реєстрацією речових прав на нерухоме майно всіх форм власності, їх обмежень та правочинів щодо нерухомості регулюються Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень».

Відповідно до пп. 4.1 п. 4 Положення про порядок оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна, затвердженого розпорядженням Київської міської державної адміністрації від № 1227 від 27.10.2009 р., та зареєстрованого в Київському міському управлінні юстиції 31.08.2001 за № 62/364, Головне управління комунальної власності м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) здійснює оформлення права власності та видає свідоцтва про право власності на об'єкти нерухомого майна фізичним та юридичним особам, в тому числі іноземцям, особам без громадянства, іноземним юридичним особам, міжнародним організаціям, іноземним державам, а також територіальним громадам в особі органів місцевого самоврядування та державі в особі органів уповноважених управляти державним майном.

Положенням про порядок оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна передбачається необхідність подання заявником повного пакету документів, на підставі яких оформлюється свідоцтво про право власності на нежитлові приміщення в передбачених Положенням випадках.

Згідно з п. 8.1 Положення про порядок оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна, затвердженого розпорядженням Київської міської державної адміністрації від № 1227 від 27.10.2009 р. для оформлення права власності з видачею свідоцтва про право власності заявниками до Головного управління комунальної власності м. Києва надаються на збудовані, перебудовані (переплановані), реконструйовані, реставровані нежитлові будівлі, їх частини (приміщення), споруди: правовстановлюючий документ, що підтверджує право власності на об'єкт нерухомого майна на момент початку перебудови, реконструкції, зареєстрований в БТІ (відносно перебудованих та реконструйованих об'єктів); документи, що підтверджують право власності або право користування земельною ділянкою, на якій розташований об'єкт, оформлені (видані, укладені) в установленому порядку (за виключенням випадків оформлення права власності на приміщення); дозвіл на виконання будівельних робіт, виданий управлінням держархбудконтролю Київської міської державної адміністрації; документи щодо прийняття об'єкта в експлуатацію; перелік інвесторів, які приймали участь в будівництві, перебудові чи реставрації, затверджений замовником; документи про передачу функцій замовника (у відповідних випадках); документи, що підтверджують фінансування будівництва, перебудови (перепланування) або реконструкції об'єкта (платіжні доручення або інші документи); рішення відповідного органу про присвоєння поштової адреси; документи, що підтверджують сплату пайового внеску на створення соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури м. Києва або відстрочення його сплати.

Відповідно до п. 8.1. Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 07.02.2002 р. № 7/5 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.02.2002 за № 157/6445, оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна провадиться з видачею свідоцтва про право власності за заявою про оформлення права власності на нерухоме майно, зокрема, фізичним та юридичним особам на новозбудовані, реконструйовані об'єкти нерухомого майна за наявності документа, що посвідчує право на земельну ділянку, та документа, що відповідно до вимог законодавства засвідчує відповідність закінченого будівництвом об'єкта проектній документації, державним будівельним нормам, стандартам і правилам;

Таким чином, на Головне управління комунальної власності м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) покладено обов'язок здійснювати оформлення права власності на об'єкти нерухомості виключно при наявності всіх необхідних для оформлення права власності документів.

В судовому засіданні встановлено та не заперечувалось прокурором та представником позивача, що Міністерством внутрішніх справ України при зверненні до Головного управління комунальної власності м. Києва не було дотримано вимог, встановлених Положенням про порядок оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна, затвердженого розпорядженням Київської міської державної адміністрації від 31.08.2001 № 1820, оскільки не було надано, всіх необхідних документів.

Враховуючи викладене, колегія суддів погоджується з висновком місцевого господарського суду, що відповідач не оспорює право державної власності на об'єкт нерухомості, а відмовив в його оформленні та видачі свідоцтва з підстав ненадання всіх необхідних документів для оформлення такого права.

Твердження апелянта щодо порушення місцевим господарським судом норм процесуального права в частині неповідомлення останнього належним чином про час та місце судового засідання спростовуються матеріалами справи.

В зв'язку з вищевикладеним, апеляційний господарський суд приходить до висновку, що судом першої інстанції повно, всебічно та об'єктивно з'ясовано обставини справи, а рішення ухвалено відповідно до норм матеріального і процесуального права.

За наведених обставин, апеляційна скарга Першого заступника прокурора Шевченківського району міста Києва, в інтересах держави, в особі Департаменту Державної служби охорони при МВС України, а рішення Господарського суду міста Києва від 21.07.2011 року у справі № 6/193 не підлягає скасуванню.

Відповідно до викладеного та керуючись ст. 101, п. 1 ст. 103, ст. 105 ГПК України, Київський апеляційний господарський суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу Першого заступника прокурора Шевченківського району міста Києва, в інтересах держави, в особі департаменту Державної служби охорони при МВС України залишити без задоволення, рішення Господарського суду міста Києва від 21.07.2012 року у справі № 6/193 без змін.

Матеріали справи № 6/193 повернути до Господарського суду міста Києва.

Головуючий суддя Сітайло Л.Г.

Судді Алданова С.О.

Дикунська С.Я.

СудКиївський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення28.08.2012
Оприлюднено30.08.2012
Номер документу25766634
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/193

Ухвала від 23.09.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Міліціанов Р.В.

Ухвала від 17.09.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Міліціанов Р.В.

Ухвала від 17.05.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваленко Олександр Олексійович

Постанова від 28.08.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Сітайло Л.Г.

Рішення від 14.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 31.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 31.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 21.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Рішення від 04.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Подколзіна Л.Д.

Ухвала від 14.09.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Подколзіна Л.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні