Рішення
від 12.09.2012 по справі 2-2096/12
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 2-2096/12

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 вересня 2012 року Соснівський районний суд м. Черкаси в складі:

головуючого-судді -МАРЦІШЕВСЬКОЇ О.М.

при секретарі Снугірській Т.В.

за участю прокурора -Завгороднього О.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до держави Україна в особі Державної казначейської служби України, відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Черкаській області, за участю прокурора міста Черкаси про відшкодування моральної шкоди,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом, посилаючись на те, що постановою Тальнівського районного суду Черкаської області від 07.05.2012р. визнано незаконною постанову державного виконавця відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Черкаській області від 25.11.2011р. про закінчення виконавчого провадження за п.4 ст.49 Закону «Про виконавче провадження»за виконавчим листом Тальнівського районного суду про зобов'язання управління Пенсійного фонду України в Тальнівському районі здійснити перерахунок основної та додаткової пенсій по інвалідності з 30.12.2010р. відповідно до ст.ст.39, 49, 50, 54, 67 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Приймаючи рішення про закінчення виконавчого провадження з посиланням на повне фактичне виконання рішення суду, державний виконавець свідомо проявив неуважність до фактів фактичного невиконання даного рішення, що призвело до порушення прав позивача на виконання судового рішення та змусило звернутись до суду за захистом своїх прав. Дані обставини призвели до негативних наслідків морального характеру, душевних страждань, який позивач зазначав в зв'язку з протиправною поведінкою щодо нього внаслідок порушення своїх прав, що за п.1 ст.23 ЦК України надає право на відшкодування моральної шкоди. Просить суд стягнути з держави Україна 1000 грн. на відшкодування моральної шкоди, заподіяної незаконним рішенням державного виконавця про закінчення виконавчого провадження, шляхом списання Державною казначейською службою України цією суми безпосередньо із Державного бюджету України.

Позивач в судове засідання не з'явився, звернувся до суду з заявою про розгляд справи в його відсутність, позовні вимоги підтримує у повному обсязі та просить позов задовлити.

Представник Державної казначейської служби України в судове засідання не з'явився, в наданих суду заперечення просить відмовити у задоволенні позову, справу розглянути в його відсутність.

Прокурор м.Черкаси, який звернувся до суду з заявою про вступ до судового розгляду справи на стороні Державної казначейської служби України, вважав позов таким, що не підлягає до задоволення за необгрунтованістю та недоведеністю позовних вимог.

Представник відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Черкаській області Тимощук А.В. в судовому засіданні позов не визнала, пояснила, що в провадженні органу державної виконавчої служби перебувало виконавче провадження за виконавчим листом Тальнівського районного суду про зобов'язання управління Пенсійного фонду України в Тальнівському районі здійснити ОСОБА_1 перерахунок основної та додаткової пенсій по інвалідності з 30.12.2010р. відповідно до ст.ст.39, 49, 50, 54, 67 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». 25.11.2011р. державним виконавцем було винесено постанову про закінчення виконавчого провадження за п.4 ст.39 Закону «Про виконавче провадження», підставою для чого було повідомлення стягувача про проведення перерахунку пенсії та призначення до виплати на грудень 2011 року. В березні 2012 року за скаргою позивача була проведена перевірка, та постановою від 25.03.2012р. скасована постанова про 25.11.2011р. з відновленням виконавчого провадження, Зазначала, що посадовими особами органу державної виконавчої служби до винесення постанови суду від 07.05.2011р. про визнання постанови від 25.11.2011р. незаконною було вжито заходи щодо поновлення виконавчого провадження та прав позивача, в подальшому постановою від 26.04.2012р. виконавче провадження було закінчене за п.11 ст.49 ЗУ «Про виконавче провадження»(виплата коштів буде проведена при надходженні коштів державного бюджету на ці виплати). Вказувала, що позивачем не доведено, в чому полягали та коли були спричинені позивачу моральні страждання з вини державного виконавця, не наведено аргументів щодо розміру відшкодування моральної шкоди, заперечила завдання душевних страждань та пов'язане з цим завдання моральної шкоди з вини посадових осіб державної виконавчої служби, просила відмовити у задоволенні позову.

Заслухавши представника відповідача, думку прокурора, дослідивши матеріали справи судом встановлені наступні факти та відповідні їм правовідносини, які регулюються нормами цивільного законодавства.

В провадженні відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Черкаській області перебувало виконавче провадження за виконавчим листом Тальнівського районного суду про зобов'язання управління Пенсійного фонду України в Тальнівському районі здійснити ОСОБА_1 перерахунок основної та додаткової пенсій по інвалідності з 30.12.2010р. відповідно до ст.ст.39, 49, 50, 54, 67 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Виконавче провадження було відкрите 18.10.2011р.

Начальником УПФУ в Тальнівському районі повідомлено про виконання рішення суду, проведення перерахунку пенсії та призначення виплати на грудень 2011 року. На підставі даного повідомлення постановою державного виконавця від 25.11.2011р. було закінчено виконавче провадження.

В березні 2012 року за скаргою позивача була проведена перевірка та постановою від 25.03.2012р. скасована постанова про 25.11.2011р. з відновленням виконавчого провадження.

Постановою від 26.04.2012р. виконавче провадження було закінчене за п.11 ст.49 ЗУ «Про виконавче провадження».

Постановою Тальнівського районного суду Черкаської області від 07.05.2012р. визнано незаконною постанову державного виконавця відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Черкаській області від 25.11.2011р. про закінчення виконавчого провадження за п.4 ст.49 Закону «Про виконавче провадження»

Згідно ст.1167 ЦК України моральна шкода, завдана фізичній або юридичній особі неправомірними рішеннями, діями або бездіяльністю, відшкодовується особою, яка її завдала, за наявністю її вини.

Відповідно до ст.23 ЦК України особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав.2. Моральна шкода полягає:1) у фізичному болю та стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я;2) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім'ї чи близьких родичів;3) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку із знищенням чи пошкодженням її майна;4) у приниженні честі, гідності, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи. Розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення.

Згідно роз'яснення Пленуму Верховного Суду України в постанові № 4 від 31.03.1995р. "Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди під моральною шкодою слід розуміти втрати не майнового характеру внаслідок моральних чи фізичних страждань, завданих фізичній особі незаконними діями чи бездіяльністю інших осіб. Розмір відшкодування моральної (немайнової) шкоди суд визначає залежно від характеру та обсягу страждань (фізичних, душевних, психічних тощо, характеру немайнових втрат (їх тривалості, можливості відновлення тощо) та з урахуванням інших обставин.

Оцінивши зібрані у справі докази в їх сукупності, суд вважає, що позов не підлягає до задоволення з наступних підстав.

При вирішення спору про відшкодування моральної шкоди предметом доказування є не тільки факт неправомірних дій (бездіяльності) державного виконавця при виконанні вимог виконавчого документа, а також виникнення шкоди та причинний зв'язок між неправомірними діями (бездіяльністю) державного виконавця і заподіяння ним шкоди. Моральну шкоду розуміють як втрати немайнового характеру внаслідок моральних чи фізичних страждань або інших негативних явищ, заподіяних фізичній чи юридичній особі незаконними діями або бездіяльністю інших осіб.

Отже, звертаючись до суду із зазначеним позовом, позивач має довести факт заподіяння йому відповідачем моральної шкоди, яка за змістом ст. 1167 ЦК України завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю, вину відповідача, а також яких саме втрат немайнового характеру він зазнав та яке саме їх матеріальне вираження. Недоведеність позивачем зазначених обставин по справі є підставою для відмови у задоволенні позову .

Суд вважає обґрунтованими доводи відповідачів, думку прокурора про недоведеність позивачем факту спричинення моральних страждань та пов'язаної з цим моральної шкоди, в чому конкретно полягають його немайнові втрати, їх характер, тривалість періоду спричинення, причинний зв'язок між неправомірними діями (бездіяльністю) державного виконавця і заподіяння ним шкоди, тому позовні вимоги не підлягають до задоволення.

Що стосується посилань на душевні переживання внаслідок не виконання рішення суду про перерахунок пенсії, суд бере до уваги, що за скаргою позивача у березні 2012 року, до ухвалення рішення суду від 07.05.2012р., посадовими особами органу державної виконавчої служби у досудовому порядку було вжито заходи щодо поновлення виконавчого провадження та прав стягувача, в подальшому виконання рішення не відбулось в зв'язку з ненадходженням коштів державного бюджету на ці виплати, тобто з причин, незалежних від органу державної виконавчої служби.

При подачі позову позивач був звільнений від оплати судового збору, тому на підставі ст.88 ЦПК України оплату судового збору слід віднести на рахунок держави.

Керуючись ст.ст. 10, 11, 61, 88, 209, 212, 214-215, 218 ЦПК України, ст.23, 1167, ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Відмовити у задоволенні позову ОСОБА_1 до держави Україна в особі Державної казначейської служби України, відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Черкаській області, за участю прокурора міста Черкаси про відшкодування моральної шкоди.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду через суд першої інстанції в 10-ти денний відповідачем з моменту отримання копії рішення суду.

ГОЛОВУЮЧИЙ:

СудСоснівський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення12.09.2012
Оприлюднено17.09.2012
Номер документу25956795
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-2096/12

Рішення від 10.12.2012

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Коцюрба М. П.

Рішення від 23.05.2013

Цивільне

Ровеньківський міський суд Луганської області

Ібадова Н. П.

Рішення від 10.04.2013

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Грубіян Є. О.

Ухвала від 22.02.2013

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Коцюрба М. П.

Рішення від 05.12.2012

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Новак Р. В.

Рішення від 05.12.2012

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Новак Р. В.

Ухвала від 07.09.2012

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Данилюк М. І.

Рішення від 07.09.2012

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Данилюк М. І.

Ухвала від 13.08.2012

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Марцішевська О. М.

Рішення від 12.09.2012

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Марцішевська О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні