Рішення
від 15.11.2012 по справі 2-2590/12
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 2-2590/12

Категорія 19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 листопада 2012 року Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді - Цокол Л.І. ,

при секретарі - Шарапа М. О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Приватного підприємства "Нива В.Ш.", Публічного акціонерного товариства "Універсал Банк", за участі третьої особи Відділу державної виконавчої служби Печерського районного управління юстиції у м. Києві про визнання прилюдних торгів з реалізації нерухомого майна недійсними,

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду і просить визнати недійсним прилюдні торги з реалізації квартири за адресою :АДРЕСА_1, що належить ОСОБА_1, які відбулись 11 квітня 2011 року та оформлені протоколом №1011009/1. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що процедура проведення прилюдних торгів здійснювалась у невідповідності з встановленим порядком їх проведення, з істотним порушенням норм чинного законодавства. Так, позивач категорично не погоджується з початковою ціною продажу предмета іпотеки , яка не може бути нижчою за 90 відсотків його вартості, визначеної шляхом його оцінки. Публікації оголошень згідно чинного законодавства не відбулось, повідомлень про оцінку нерухомого майна позивач не отримував, на час проведення прилюдних торгів було накладено арешт на предмет іпотеки. Сукупність наведених обставин дає підстави для визнання прилюдних торгів недійсними, оскільки за своєю правовою природою останні є продажем майна, а отже повинні відповідати вимогам ст. 203 ЦК України. В даному випадку їх недодержання є підставою для визнання правочину недійсним.

Під час судового розгляду представник позивача ОСОБА_4 підтримав вимоги позивача ОСОБА_1 , просив їх задовольнити, посилаючись на обставини викладені в позові.

Представник відповідача ПП «Нива В.Ш.» Танащук М.В. позовні вимоги не визнав, заперечував проти їх задоволення, посилаючись на те, що підприємством були проведені прилюдні торги у повній відповідності до норм чинного законодавства, без порушень прав іпотекодавця- власника нерухомого майна переданого на реалізацію під час здійснення виконавчого провадження.

Представник відповідача ПАТ «Універсал Банк» Чвалюк А.В. вимоги позивача не визнав, заперечував проти їх задоволення, посилаючись на те, що підстав для визнання прилюдних торгів недійсними немає, крім того, позивач пропустив встановлений строк для оскарження їх результатів.

Третя особа ВДВС Печерського районного управління юстиції в м. Києві будучи належним чином повідомленим про судовий розгляд, направили до суду заяву і просили проводити розгляд справи у відсутність їх представника.

Суд вислухавши пояснення представника позивача ОСОБА_4 , представника відповідача ПП «Нива В.Ш.» Танащук М.В., представника відповідача ПАТ «Універсал Банк» Чвалюк А.В., дослідивши письмові докази надані сторонами по справі, прийшов до наступного висновку.

Відповідно до ст. 203 ЦК України зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.

Згідно ст. 43 Закону України «Про іпотеку» Прилюдні торги проводяться в двомісячний строк з дня одержання організатором прилюдних торгів заявки державного виконавця на їх проведення. Початкова ціна продажу предмета іпотеки встановлюється рішенням суду або за згодою між іпотекодавцем та іпотекодержателем, а якщо вони не досягли згоди, - на підставі оцінки, проведеної відповідно до законодавства про оцінку майна і майнових прав та професійну оціночну діяльність, при цьому початкова ціна продажу майна не може бути нижчою за 90 відсотків його вартості, визначеної шляхом його оцінки. Організатор прилюдних торгів не пізніше ніж за 15 днів до дня початку прилюдних торгів публікує за місцезнаходженням предмета іпотеки принаймні в двох місцевих друкованих засобах масової інформації повідомлення про проведення прилюдних торгів. У повідомленні зазначається інформація про день, час, місце проведення прилюдних торгів, опис предмета іпотеки, що підлягає продажу, місце, де можна отримати додаткову інформацію про умови проведення прилюдних торгів та іншу необхідну інформацію. Організатор прилюдних торгів забезпечує будь-якій зацікавленій особі доступ до інформації про умови проведення прилюдних торгів та про предмет іпотеки, що підлягає продажу. Не пізніше дня публікації повідомлення про проведення прилюдних торгів у засобах масової інформації організатор прилюдних торгів письмово сповіщає державного виконавця,

іпотекодавця, іпотекодержателя та всіх осіб, що мають зареєстровані у встановленому законом порядку права та вимоги на предмет іпотеки, про день, час і місце проведення прилюдних торгів та про початкову ціну реалізації майна.

Судом встановлено наступні обставини. 19.11.2008р. ВАТ «Універсал Банк» звернувся до Відділу ДВС Печерського районного управління юстиції в м. Києві з питання відкриття виконавчого провадження з примусового виконання виконавчого напису нотаріуса №2617 виданого 18 листопада 2008 року про стягнення заборгованості за кредитом з ОСОБА_1 на користь ВАТ «Універсал Банк», за місцезнаходженням майна.

11грудня 2008 року відкрито виконавче провадження №10481768 з примусового стягнення коштів з ОСОБА_1 за рахунок заставленого майна, а саме квартири АДРЕСА_1 на користь ПАТ «Універсал Банк».

24 липня 2009 року складено акт опису й арешту майна, зокрема квартири АДРЕСА_1, що належить ОСОБА_1

01 жовтня 2009 року державним виконавцем винесено постанову про призначення експерта для участі у виконавчому провадженні.

16.09.2010р. державним виконавцем було направлено стягувачу та боржнику висновок з незалежної оцінки предмета іпотеки, згідно якого початкова вартість об'єкту оцінки станом на 10.09.2010р. складає 750 552,00грн.

25 листопада 2010 року в друкованому засобі масової інформації було розміщено оголошення ВДВС Печерського районного управління юстиції в м. Києві про визначення вартості майна - квартири АДРЕСА_1 .

11 лютого 2011 року між ВДВС Печерського РУЮ в м. Києві та філією 10 ПП «Нива -В.Ш.» укладено договір №1011009 про надання послуг по організації і проведенню прилюдних торгів з реалізації арештованого нерухомого майна (предмета іпотеки) : двокімнатної квартири загальною площею 47,00 кв.м., що знаходиться за адресою АДРЕСА_1. Стартова ціна становить 750 552,00грн. бер урахування ПДВ.

Прилюдні торги були призначені на 04.03.2011р. на 11.00 год., про що листом №223 від 17.02.2011р. було повідомлено боржника ОСОБА_1 , стягувача ПАТ «Універсал Банк» та державного виконавця . Вказане підтверджується реєстром поштового відправлення та фіскальним чеком від 21.02.2011р.

Інформаційні повідомлення про реалізацію майна ОСОБА_1 розміщені на сайті ДП «Інформаційний центр» Міністерства юстиції України №353992, в газеті «Експрес об'ява» №29(4296) від 17.02.2011р., в газеті «Вісті» №5(571) від 17.02.2011р.

Прилюдні торги були визнані такими, що не відбулись, оскільки жоден учасник не зареєструвався.

18.03.2011р. держаним виконавцем складено акт про уцінку майна на 15%, вартість після уцінки склала 637969,20грн. без ПДВ.

Повторні прилюдні торги по реалізації вищевказаного предмета іпотеки були призначені на 11.04.2011р. на 09.00год., про що листом №506 від 24.03.2011р. було повідомлено боржника, стягувача та державного виконавця, що підтверджується реєстром поштового відправлення та фіскальним чеком від 30.03.2011р.

Інформаційні повідомлення про реалізацію майна ОСОБА_1 були розміщені на сайті ДП «Інформаційний центр» Міністерства юстиції України за №359568, в газеті «Експрес об'ява» №54(4319) від 24.03.2011р., в газеті «Вісті» №10(576) від 24.03.2011р.

11 квітня 2011 року боржнику , стягувачу та державному виконавцю було направлено протокол проведення прилюдних торгів.

16 вересня 2011 року державним виконавцем складено акт проведення прилюдних торгів з реалізації нерухомого майна.

Згідно п.3.11.Тимчасового положення про порядок проведення прилюдних торгів реалізації арештованого нерухомого майна Спеціалізована організація письмово повідомляє державного виконавця, стягувача та боржника про дату, час, місце проведення прилюдних торгів, а також стартову ціну реалізації майна.

З досліджених в судовому засіданні обставин вбачається, що прилюдні торги проведені з дотриманням вимог чинного законодавства. Посилання представника позивача на те, що повідомлення про проведення прилюдних торгів 11 квітня 2011 року боржнику ОСОБА_1Є було направлено лише 11 квітня 2011 року є безпідставним, оскільки повідомлення як зазначено вище було направлено 30.03.2011р.. а протокол про їх проведення дійсно 11.04.2011р.

Згідно п. 5.7.4. Інструкції про проведення виконавчих дій Державний виконавець про оцінку арештованого майна повідомляє сторони, які мають право оскаржити оцінку майна до суду в 10-денний строк з дня отримання повідомлення.

Посилання на незгоду з визначеною початковою ціною продажу майна суд відхиляє, оскільки боржнику направлявся висновок експерта з незалежної оцінки предмета іпотеки, будь-яких заперечень з даного приводу ним подано не було, в судовому порядку не оскаржувалась.

Згідно п. 4.5. Інструкції про проведення виконавчих дій Виконавче провадження підлягає обов'язковому зупиненню у випадках: зупинення судом стягнення на підставі виконавчого документа. При цьому боржник має надати належним чином завірену копію відповідного рішення суду;

Посилання представника позивача на те, що на час проведення повторних прилюдних торгів існували підстави для зупинення стягнення, оскільки була заборона на відчуження нерухомого майна, суд відхиляє. Так, ухвалою Соснівського районного суду м. Черкаси від 31.03.2011р. було забезпечено позовні вимоги третьої особи щодо її вимог до ОСОБА_1 та накладено арешт на квартиру АДРЕСА_1 . При цьому копія вказаної ухвали дійсно була відправлена лише 22.04.2011р. учасникам виконавчого провадження, і зупинення судом стягнення на підстави виконавчого документу не проводилось . Вказане свідчить про те, що станом на 11 квітня 2011 року перешкод для проведення прилюдних торгів з реалізації арештованого майна не існувало.

Із встановлених під час судового розгляду обставин видно, що посилання представника позивача на недодержання вимог закону під час проведення прилюдних торгів з реалізації предмета іпотеки - квартири за адресою :АДРЕСА_1, що належить ОСОБА_1, є безпідставними, оскільки не знайшли свого підтвердження в ході розгляду, крім того були спростовані наданими відповідачами доказами.

За таких обставин в задоволенні вимог необхідно відмовити.

На підставі викладеного та керуючись ст. 15,16,203 ЦК України, ст.ст.8,10,60,88,208,212,213,214, 215 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В :

В задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до Приватного підприємства "Нива В.Ш.", Публічного акціонерного товариства "Універсал Банк", за участі третьої особи Відділу державної виконавчої служби Печерського районного управління юстиції у м. Києві про визнання прилюдних торгів з реалізації нерухомого майна недійсними, відмовити.

Рішення може бути оскаржено до Апеляційного суду м. Києва через районний суд протягом десяти днів з дня його проголошення, а особами, що брали участь у справі, але не були присутні під час проголошення ,- в той же строк з дня отримання копії рішення.

Суддя Цокол Л.І.

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення15.11.2012
Оприлюднено22.11.2012
Номер документу27572202
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-2590/12

Ухвала від 24.09.2012

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Цокол Л. І.

Рішення від 09.08.2013

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Болейко А. П.

Рішення від 09.08.2013

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Болейко А. П.

Ухвала від 14.01.2013

Цивільне

Ровеньківський міський суд Луганської області

Кулигін Є. В.

Ухвала від 05.12.2012

Цивільне

Свердловський міський суд Луганської області

Логвіна Л. С.

Рішення від 15.11.2012

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Цокол Л. І.

Ухвала від 20.11.2012

Цивільне

Апеляційний суд Донецької області

Соломаха Л.І.

Рішення від 15.11.2012

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Цокол Л. І.

Рішення від 12.10.2012

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Журба С. О.

Ухвала від 01.10.2012

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Журба С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні