Ухвала
від 20.11.2012 по справі 18/248
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

УХВАЛА

Справа № 18/248 20.11.12 Суддя Господарського суду міста Києва -Мандриченко О.В, розглянувши скаргу Приватного акціонерного товариства «Украгровибухпром»на бездіяльність державних виконавців Відділу державної виконавчої служби Святошинського районного управління юстиції у м. Києві по виконанню наказу Господарського суду міста Києва від 14.02.2011 року у справі №18/248

За позовом Закритого акціонерного товариства «Украгровибухпром»;

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Енергетична група»в особі філії «Головківський гранітний кар'єр»;

про стягнення 173 283,65 грн.

Суддя Мандриченко О.В.

Представники:

Від скаржника: не з'явилися;

Від стягувача: не з'явилися;

Від ВДВС: Кравчук М. В., головний державний виконавець, довіреність №б/н від 20.11.2012 р.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Скаржник звернувся до суду із скаргою на бездіяльність державних виконавців Відділу державної виконавчої служби Святошинського районного управління юстиції у м. Києві по виконанню наказу Господарського суду міста Києва від 14.02.2011 року у справі №18/248, в якій просить визнати неправомірною бездіяльність державних виконавців Відділу державної виконавчої служби Святошинського районного управління юстиції у м. Києві щодо невиконання наказу Господарського суду міста Києва від 14.02.2011 року у справі №18/248; зобов'язати державних виконавців Відділу державної виконавчої служби Святошинського районного управління юстиції у м. Києві стягнути з боржника 166 997,46 грн. боргу з врахуванням індексу інфляції, 6 286,19 грн. трьох відсотків річних з простроченої суми, 1 732,84 грн. державного мита і 236,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, у зв'язку з чим господарський суд вважав за необхідне призначити її до розгляду.

Від представника скаржника надійшло клопотання про розгляд скарги без участі його представника.

Представники боржника в судове засідання не з'явилися, пояснень по суті скарги не надали, хоча боржник був належним чином повідомлений про день, час та місце розгляду справи, що підтверджується повідомленнями про вручення поштових відправлень Господарського суду міста Києва, які знаходяться в матеріалах справи.

Відділ державної виконавчої служби Святошинського районного управління юстиції у м. Києві у своїх запереченнях на скаргу просить суд відмовити у її задоволенні, оскільки жодних порушень, згідно Закону України «Про виконавче провадження», державним виконавцем допущено не було.

Розглянувши документи і матеріали, які знаходяться в матеріалах справи, заслухавши пояснення представника ВДВС, оцінивши докази, які мають значення для вирішення скарги, суд не вважає за можливе її задовольнити, виходячи з наступного.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 17.08.2010 р. у справі №18/248 позовні вимоги Закритого акціонерного товариства «Украгровибухпром»задоволені повністю: з Товариства з обмеженою відповідальністю «Енергетична група»в особі філії «Головківський гранітний кар'єр» стягнуто на користь позивача суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції у розмірі 166 997,46 грн., 6 286,19 грн. трьох відсотків річних з простроченої суми, 1 732,84 грн. витрат по сплаті держмита і 236,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 14.02.2011 року рішення Господарського суду міста Києва від 17.08.2010 року у справі №18/248 залишено без змін.

14.02.2011 р. Господарським судом міста Києва видано наказ про примусове виконання рішення Господарського суду міста Києва від 17.08.2010 р. у справі №18/248.

Постановою Вищого господарського суду України від 08.06.2011 року постанову Київського апеляційного господарського суду від 14.02.2011 року залишено без змін.

18.04.2011 року старшим державним виконавцем Відділу державної виконавчої служби Святошинського районного управління юстиції у м. Києві Кравчуком Максимом Володимирович було винесено постанову про відкриття виконавчого провадження по виконанню наказу Господарського суду міста Києва №18/248, виданого 14.02.2011 року. Боржнику було надано 7-ми денний строк на добровільне виконання наказу.

Постановою державного виконавця Кравчука М. В. Відділу державної виконавчої служби Святошинського районного управління юстиції у м. Києві від 10.05.2011 року зупинено виконавче провадження з примусового виконання наказу №18/248 у зв'язку з тим, що господарським судом винесено ухвалу про порушення справи про банкрутство.

Представник ВДВС Святошинського РУЮ у запереченнях на скаргу зазначив, що на виконанні у відділі перебуває 12 виконавчих проваджень стосовно боржника, які об'єднані у зведене виконавче провадження.

На виконання зведеного виконавчого провадження, ВДВС здійснював дії, передбачені Законом України «Про виконавче провадження», зокрема, було накладено арешт на рахунки боржника, неодноразово виставлялися платіжні вимоги, проте кошти на рахунках останнього відсутні.

Листом №25380 від 31.05.2011 року Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна повідомило ВДВС про те, що інформація про реєстрацію права власності на ім'я ТОВ «Енергетична група»відсутня.

Згідно відповіді УДАІ м. Києва, за боржником зареєстровано 9 транспортних засобів, на які накладено арешт та оголошено в розшук.

Статтею 1 Закону України «Про виконавче провадження»передбачено, що виконавче провадження, як завершальна стадія судового провадження та примусове виконання рішень інших органів (посадових осіб) - це сукупність дій органів і посадових осіб, зазначених у цьому Законі, спрямованих на примусове виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), які здійснюються на підставах, у спосіб та в межах повноважень, визначених цим Законом, іншими нормативно-правовими актами, виданими відповідно до цього Закону та інших законів, а також рішеннями, що відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Статтею 85 Закону України «Про виконавче провадження»встановлено, що на дії (бездіяльність) державного виконавця та інших посадових осіб Державної виконавчої служби по виконанню рішення або відмову у здійсненні вказаних дій стягувачем чи боржником може бути подана скарга до начальника відповідного відділу Державної виконавчої служби або до суду за місцем знаходження відповідного відділу Державної виконавчої служби, або до іншого суду згідно з вимогами закону.

Стаття 121 2 ГПК України надає право стягувачеві, боржникові та прокурору звертатись до господарських судів зі скаргами на дії чи бездіяльність органів Державної виконавчої служби щодо виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів протягом десяти днів з дня вчинення оскаржуваної дії, або з дня, коли зазначеним особам стало про неї відомо, або з дня, коли дія мала бути вчинена.

Як визначено частиною 1 статті 5 Закону України «Про виконавче провадження», державний виконавець зобов'язаний вживати заходів примусового виконання рішень, встановлених цим Законом, неупереджено, своєчасно, повно вчиняти виконавчі дії.

Відповідно до статті 18 Закону України «Про виконавче провадження»державний виконавець відкриває виконавче провадження на підставі виконавчого документа за заявою стягувача або його представника про примусове виконання рішення.

Згідно зі статтею 11 Закону України «Про виконавче провадження», державний виконавець зобов'язаний вживати передбачених цим Законом заходів примусового виконання рішень, неупереджено, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії.

Державний виконавець:

здійснює заходи, необхідні для своєчасного і в повному обсязі виконання рішення, зазначеного в документі на примусове виконання рішення (далі - виконавчий документ), у спосіб та в порядку, встановленому виконавчим документом і цим Законом;

надає сторонам виконавчого провадження та їх представникам можливість ознайомитися з матеріалами виконавчого провадження;

розглядає заяви сторін та інших учасників виконавчого провадження і їхні клопотання;

заявляє в установленому порядку про самовідвід за наявності обставин, передбачених цим Законом;

роз'яснює сторонам їхні права і обов'язки.

Державний виконавець у процесі здійснення виконавчого провадження має право:

1) проводити перевірку виконання боржниками рішень, що підлягають виконанню відповідно до цього Закону;

2) здійснювати перевірку виконання юридичними особами всіх форм власності, фізичними особами, фізичними особами - підприємцями рішень стосовно працюючих у них боржників;

3) з метою захисту інтересів стягувача одержувати безоплатно від органів, установ, організацій, посадових осіб, сторін та учасників виконавчого провадження необхідні для проведення виконавчих дій пояснення, довідки та іншу інформацію, у тому числі конфіденційну;

4) безперешкодно входити до приміщень і сховищ, що належать боржникам або зайняті ними, проводити огляд зазначених приміщень і сховищ, у разі необхідності примусово відкривати та опечатувати такі приміщення і сховища;

5) накладати арешт на майно боржника, опечатувати, вилучати, передавати таке майно на зберігання та реалізовувати його в установленому законодавством порядку;

6) накладати арешт на кошти та інші цінності боржника, зокрема на кошти, які перебувають на рахунках і вкладах у банках, інших фінансових установах, на рахунки в цінних паперах, а також опечатувати каси, приміщення і місця зберігання грошей;

7) за згодою власника використовувати приміщення, у тому числі комунальної власності, для тимчасового зберігання вилученого майна, а також транспортні засоби стягувача або боржника для перевезення майна;

8) звертатися до суду, який видав виконавчий документ, із заявою про роз'яснення рішення, про видачу дубліката виконавчого документа, про встановлення чи зміну порядку і способу виконання, про відстрочку та розстрочку виконання рішення;

9) звертатися до органу (посадової особи), який видав виконавчий документ, про роз'яснення змісту документа;

10) звертатися до суду з поданням про розшук боржника - фізичної особи або дитини чи про постановлення вмотивованого рішення про примусове проникнення до житла чи іншого володіння боржника - фізичної або іншої особи, в якої перебуває майно боржника чи майно та кошти, належні боржникові від інших осіб, або дитина, стосовно якої складено виконавчий документ про її відібрання;

11) викликати фізичних осіб, посадових осіб з приводу виконавчих документів, що знаходяться у виконавчому провадженні, а в разі неявки боржника без поважних причин виносити постанову про його привід через органи внутрішніх справ;

12) залучати у встановленому порядку до провадження виконавчих дій понятих, працівників органів внутрішніх справ, інших осіб, а також експертів, спеціалістів, а для оцінки майна - суб'єктів оціночної діяльності - суб'єктів господарювання;

13) накладати стягнення у вигляді штрафу на фізичних, юридичних та посадових осіб у випадках, передбачених законом;

14) застосовувати під час провадження виконавчих дій відеозапис, фото- і кінозйомку;

15) у процесі виконання рішень за наявності вмотивованого рішення суду про примусове проникнення до житла чи іншого володіння фізичної особи безперешкодно входити на земельні ділянки, до житлових та інших приміщень боржника - фізичної особи, особи, у якої знаходиться майно боржника чи майно та кошти, належні боржникові від інших осіб, проводити в них огляд, у разі необхідності примусово відкривати їх в установленому порядку із залученням працівників органів внутрішніх справ, опечатувати такі приміщення, арештовувати, опечатувати та вилучати належне боржникові майно, яке там перебуває та на яке за законом можливо звернути стягнення;

16) вимагати від матеріально відповідальних і посадових осіб боржників - юридичних осіб або від боржників - фізичних осіб надання пояснень за фактами невиконання рішень або законних вимог державного виконавця чи іншого порушення вимог законодавства про виконавче провадження;

17) з метою профілактичного впливу повідомляти органам державної влади, громадським об'єднанням, трудовим колективам і громадськості за місцем проживання або роботи особи про факти порушення нею вимог законодавства про виконавче провадження;

18) у разі ухилення боржника від виконання зобов'язань, покладених на нього рішенням, звертатися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи або керівника боржника - юридичної особи за межі України - до виконання зобов'язань за рішенням;

19) у разі необхідності залучати до проведення чи організації виконавчих дій суб'єктів господарювання, у тому числі на платній основі, за рахунок авансового внеску стягувача;

20) здійснювати інші повноваження, передбачені цим Законом та іншими законами.

Згідно з п. 3.12. Інструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої наказом Мінюсту України №512/5 від 02.04.2012 року, організацію розшуку майна боржника державний виконавець здійснює, зокрема, шляхом направлення запитів до органів державної податкової служби, банків, Державної автомобільної інспекції, Державного агентства земельних ресурсів, бюро технічної інвентаризації, нотаріату, органів статистики тощо.

Враховуючи вищевикладене, господарський суд приходить до висновку, що державний виконавець діяв у відповідності до вимог Закону України «Про виконавче провадження», а саме: прийняв до виконання виконавчий документ, відкрив виконавче провадження за ним, надав боржникові строк для добровільного виконання наказу, надсилав запити до державних органів, отримував на них відповіді, наклав арешт на кошти боржника.

Тобто, у господарського суду немає підстав для задоволення вимоги скаржника про визнання неправомірною бездіяльності державних виконавців ВДВС Святошинського РУЮ у м. Києві.

Також не підлягає задоволенню вимога скаржника про зобов'язання державних виконавців Відділу державної виконавчої служби Святошинського районного управління юстиції у м. Києві стягнути з боржника 166 997,46 грн. боргу з врахуванням індексу інфляції, 6 286,19 грн. трьох відсотків річних з простроченої суми, 1 732,84 грн. державного мита і 236,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, адже виконання наказу є посадовим обов'язком державного виконавця, тому господарський суд не вправі зобов'язувати посадову особу здійснювати дії, передбачені її посадовою інструкцією.

Враховуючи викладене та керуючись статтями 86, 121 2 ГПК України,-

У Х В А Л И В:

1. У задоволенні скарги Приватного акціонерного товариства «Укагровибухпром»на бездіяльність державних виконавців Відділу державної виконавчої служби Святошинського районного управління юстиції у м. Києві відмовити повністю.

2. Ухвалу направити сторонам та до ВДВС Святошинського районного управління юстиції у м. Києві.

3. Ухвалу може бути оскаржено у встановленому процесуальному порядку.

СуддяО.В. Мандриченко

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення20.11.2012
Оприлюднено26.11.2012
Номер документу27620186
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/248

Ухвала від 20.11.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Постанова від 29.03.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Ухвала від 22.02.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Ухвала від 09.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Ухвала від 09.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Рішення від 01.02.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Овсяннікова О.В.

Ухвала від 16.01.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Овсяннікова О.В.

Ухвала від 21.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Овсяннікова О.В.

Рішення від 17.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 06.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Овсяннікова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні