Ухвала
від 29.11.2012 по справі 14/259
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 листопада 2012 року м. Київ К-11002/10

Вищий адміністративний суд України у складі колегії суддів:

головуючого Степашка О.І.

суддів: Борисенко І.В.

Федорова М.О.

розглянувши у попередньому судовому засіданні касаційну скаргу Державної податкової інспекції у Святошинському районі м. Києва

на постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 15.01.2009

та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 09.02.2010

у справі № 14/259

за позовом Приватного підприємства «Соломія-М»

до Державної податкової інспекції у Святошинському районі м. Києва

про скасування рішення

ВСТАНОВИВ:

Приватне підприємство «Соломія-М»(далі по тексту -позивач, ПП «Соломія-М») звернулось до суду з позовом до Державної податкової інспекції у Святошинському районі м. Києва (далі по тексту -відповідач, ДПІ у Святошинському районі м. Києва) про скасування рішення від 24.07.2008 № 0003152330/0.

Постановою Окружного адміністративного суду м. Києва від 15.01.2009, яка залишена без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 09.02.2010, позовні вимоги задоволено.

В касаційній скарзі відповідач, посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права, просить скасувати рішення судів першої та апеляційної інстанцій і прийняти нове рішення, яким відмовити в задоволенні позовних вимог у повному обсязі.

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що Державною податковою інспекцією у Святошинському районі м. Києва було проведено перевірку щодо контролю за здійсненням розрахункових операцій у сфері готівкового та безготівкового обігу суб'єктами підприємницької діяльності та складено акт від 14.07.2008, на підставі якого було прийнято рішення від 24.07.2008 №0003152330/0 про застосування до приватного підприємства «Соломія М»штрафних санкцій у сумі 188061,85 грн. Штрафні санкції застосовано за порушення позивачем п. 1 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»від 06.07.1995 № 265/95-ВР (далі по тексту -Закон №265/97).

В акті перевірки від 14.07.2008 відображено, що при проведенні перевірки щодо контролю за здійсненням розрахункових операцій у сфері готівкового та безготівкового обігу суб'єктами підприємницької діяльності встановлено порушення щодо розрахункових документів, які роздруковувались при проведені розрахункових операцій, в яких відсутні обов'язкові реквізити, а саме назва господарської одиниці - «кафе», натомість зазначалась назва підприємства - ПП «Соломія М».

Задовольняючи позовні вимоги, суди попередніх інстанцій виходили з наступних обставин, з чим погоджується суд касаційної інстанції.

У відповідності до п.1 та 2 ст.3 Закону №265/97, суб'єкти підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов'язані: 1) проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок; 2) видавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, розрахунковий документ встановленої форми на повну суму проведеної операції.

У відповідності до п. 3.2 Положення про форму та зміст розрахункових документів, яке затверджено наказом Державної податкової адміністрації України від 01.12.2000 №614 (далі по тексту -Положення), касовий чек повинен містити такі обов'язкові реквізити: назву господарської одиниці; адресу господарської одиниці; для СПД, що зареєстровані як платники ПДВ, - індивідуальний податковий номер платника ПДВ, який надається згідно з Законом України «Про податок на додану вартість»; перед номером друкуються великі літери «ПН»; для СПД, що не є платниками ПДВ, - ідентифікаційний код за ЄДРПОУ або ідентифікаційний номер за ДРФО, перед яким друкуються великі літери «ІД»; якщо кількість придбаного товару (отриманої послуги) не дорівнює одиниці виміру, - то кількість, вартість придбаного товару (отриманої послуги); вартість одиниці виміру товару (послуги); найменування товару (послуги); літерне позначення ставки ПДВ праворуч від надрукованої вартості товару (послуги); позначення форми оплати (готівкою, карткою, у кредит, чеками тощо) та суму коштів за даною формою оплати; загальну вартість придбаних товарів (отриманих послуг) у межах чека, перед якою друкується слово «СУМА»або «УСЬОГО»; для СПД, що зареєстровані як платники ПДВ, окремим рядком - літерне позначення ставки ПДВ, розмір ставки ПДВ у відсотках, загальну суму ПДВ за всіма зазначеними в чеку товарами (послугами), на початку рядка - великі літери «ПДВ»; порядковий номер касового чека, дату (день, місяць, рік) та час (година, хвилина) проведення розрахункової операції; фіскальний номер реєстратора розрахункових операцій, перед яким друкуються великі літери «ФН»; напис «ФІСКАЛЬНИЙ ЧЕК».

Згідно з п .2.1 вказаного Положення, установлені в даному Положенні вимоги до змісту розрахункових документів визначають обов'язкові реквізити розрахункових документів. У разі відсутності хоча б одного з обов'язкових реквізитів документ не є розрахунковим.

У відповідності до Положення, господарська одиниця - стаціонарний або пересувний об'єкт, у тому числі транспортний засіб, де реалізуються товари чи надаються послуги та здійснюються розрахункові операції.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що позивачем застосовується опломбований, зареєстрований та переведений у фіскальний режим реєстратор розрахункових операцій.

Дозвіл на розміщення господарської одиниці був наданий Святошинською районною у м. Києві державною адміністрацією для приватного підприємства «Соломія М»№1230 від 17.04.2007, місце знаходження суб'єкта господарювання: місто Київ, проспект Перемоги, 73/1.

Відповідно до реєстраційного посвідчення Київського міського бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна від 21.11.2001 нежитлове приміщення в будинку за адресою: місто Київ, проспект Перемоги, 73/1 зареєстровано за приватним підприємством «Соломія М»

Як вірно встановлено судами, позивачем використовується одна торгівельна точка здійснення господарської діяльності : місто Київ, проспект Перемоги, 73/1

Враховуючи вищенаведене, колегія суддів погоджується з висновками судів попередніх інстанцій про наявність всіх обов`язкових реквізитів на розрахункових документах.

За таких обставин та з урахуванням вимог ч. 3 ст. 2, ч. 2 ст. 71 КАС України, суди дійшли обґрунтованого висновку щодо наявності підстав для задоволення позову.

Враховуючи викладене, Вищий адміністративний суд України дійшов висновку про те, що судами попередніх інстанцій належним чином з'ясовані обставини справи та надано їм відповідну правову оцінку. Порушень норм матеріального чи процесуального права, які могли призвести до зміни чи скасування рішень судів попередніх інстанцій не встановлено.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 220-1, 223, 224, 230 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

УХВАЛИВ:

Касаційну скаргу Державної податкової інспекції у Святошинському районі м. Києва відхилити.

Постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 15.01.2009 та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 09.02.2010 залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту постановлення та може бути переглянута Верховним Судом України у випадках, встановлених Кодексом адміністративного судочинства України.

Головуючий (підпис)О.І. Степашко Судді (підпис)І.В. Борисенко (підпис)М.О. Федоров

СудВищий адміністративний суд України
Дата ухвалення рішення29.11.2012
Оприлюднено14.12.2012
Номер документу27993284
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —14/259

Ухвала від 12.03.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 25.03.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 22.11.2012

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Степашко О.І.

Ухвала від 19.11.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Мирошниченко C.B.

Ухвала від 29.11.2012

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Степашко О.І.

Постанова від 26.06.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Плюшко І.А.

Ухвала від 19.06.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Плюшко І.А.

Постанова від 12.04.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Борисенко І.В.

Ухвала від 22.02.2012

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Бившева Л.І.

Ухвала від 25.01.2012

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Бившева Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні