Ухвала
від 14.01.2013 по справі 36/240
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

cpg1251

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

УХВАЛА

"14" січня 2013 р. Справа № 36/240

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Головуючого судді Прокопанич Г.К.

суддів Алєєвої І.В.,

Євсікова О.О.,

розглянувши касаційні скарги Дніпровського екологічного прокурора та Фонду державного майна України на постанову Київського апеляційного господарського суду від 19.09.2012 року

за заявою Дніпровського екологічного прокурора в інтересах держави в особі Фонду державного майна України про перегляд за нововиявленими обставинами рішення господарського суду міста Києва від 22.07.2009 року

у справі № 36/240 господарського суду міста Києва

за позовом відкритого акціонерного товариства "Кременчуцький річковий порт"

до Фонду державного майна України

треті особи Міністерство інфраструктури України

Державне підприємство "Адміністрація річкових портів"

про встановлення сервітуту, встановлення права та зобов'язання утримуватися від вчинення дій,

ВСТАНОВИВ:

У червні 2009 року відкрите акціонерне товариство "Кременчуцький річковий порт" звернулось до господарського суду міста Києва з позовною заявою до Фонду державного майна України, просило встановити йому сервітут щодо об'єктів нерухомості згідно переліку (причальна стінка, причал важких вантажів, береговий пірс, захисна дамба, захисний бон, місце розташування яких вул. Флотська, 2, м. Кременчук Полтавської області, та набережної, місце розташування якої м. Світловодськ Кіровоградської області, визнати за ним право включити право сервітуту до складу єдиного майнового комплексу та зобов'язати Фонд державного майна України не вчиняти будь-яких дій чи бездіяльності і не дозволяти вчиняти третім особам будь-яких дій, які б перешкоджали користуватись майном, щодо якого встановлено сервітут, у межах прав, наданих сервітутом, а також приводити чи допускати приведення майна, щодо якого встановлено сервітут, в стан, не придатний для користування за цільовим призначенням, включаючи закінчення дії документів, що дають право на експлуатацію майна.

Рішенням господарського суду міста Києва від 22.07.2009 року (суддя Трофименко Т.Ю.), залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 03.09.2009 року (головуючий суддя Отрюх В.В., судді Верховець А.А., Тищенко А.І.) (т. 1, а.с. 124-130) позовні вимоги задоволені.

Встановлено сервітут відкритого акціонерного товариства "Кременчуцький річковий порт" щодо наступних об'єктів нерухомості:

- причальна стінка - місце розташування вул. Флотська, 2, м. Кременчук, Полтавської області;

- причал важких вантажів - місце розташування вул. Флотська, 2, м. Кременчук Полтавської області;

- береговий пірс - місце розташування вул. Флотська, 2, м. Кременчук Полтавської області;

- захисна дамба - місце розташування вул. Флотська, 2, м. Кременчук Полтавської області;

- захисний бон - місце розташування вул. Флотська, 2, м. Кременчук Полтавської області;

- набережна - місце розташування м. Світловодськ Кіровоградської області, з наступними умовами:

відкрите акціонерне товариство "Кременчуцький річковий порт" з моменту набрання законної сили рішенням суду набуває наступних прав щодо користування майном:

- право безперешкодного користування майном, щодо якого встановлено сервітут для здійснення основної діяльності за переліком, наведеним у статуті відкритого акціонерного товариства "Кременчуцький річковий порт";

- право використовувати майно, щодо якого встановлено сервітут для вивантаження, навантаження, складання та зберігання піску, каміння, щебеню, інших будівельних матеріалів, а також будь-яких інших вантажів;

- право здійснювати власними силами й за власний рахунок ремонти, усунення окремих несправностей і пошкоджень майна, щодо якого встановлено сервітут, проходження технічних оглядів, розробку та погодження технічної документації, отримання відповідних документів щодо придатності майна щодо якого встановлено сервітут до експлуатації за призначенням у випадках, коли володілець не здійснює таких дій своєчасно або коли за обставинами такі дії повинні бути здійснені невідкладно для забезпечення безперебійної роботи відкритого акціонерного товариства "Кременчуцький річковий порт" з наступним відшкодуванням за рахунок володільця обґрунтованих витрат, понесених відкритим акціонерним товариством "Кременчуцький річковий порт" у зв'язку з виконанням таких дій, у порядку, передбаченому законодавством. При цьому відкрите акціонерне товариство "Кременчуцький річковий порт" має право вступати у відносини з контролюючими органами та службами, класифікаційними товариствами та іншими особами як експлуатуюча організація щодо підтримання експлуатаційної придатності майна щодо якого встановлено сервітут, пред'явлення майна до оглядів і обстежень, надання та отримання відповідних документів;

- право встановлювати в межах компетенції експлуатуючої організації правила поведінки третіх осіб (судновласників, капітанів суден та членів суднових команд, вантажовідправників, вантажоодержувачів та їх представників, пасажирів, працівників підрядних підприємств, установ та організацій тощо) при здійсненні будь-яких дій, бездіяльності, операцій на причалах, біля причалів та іншого майна:

- право встановлювати і обслуговувати навігаційні знаки, стовпчики, вогні, будь-які інші попереджувальні знаки та оголошення для забезпечення безпеки судноплавства тощо;

- право взагалі вчиняти всі дії, що можуть бути необхідними для роботи відкритого акціонерного товариства "Кременчуцький річковий порт" у зв'язку із зазначеним вище.

Сервітут встановлено без визначення строку.

Відкрите акціонерне товариство "Кременчуцький річковий порт" вносить плату за користування майном, щодо якого встановлено сервітут в порядку та розмірах, визначеному постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2000 року № 1544 "Про портові збори".

Даний сервітут не підлягає відчуженню.

Сервітут не позбавляє власника майна права володіння, користування та розпорядження майном щодо якого встановлено сервітут.

Сервітут зберігає чинність у разі переходу до інших осіб права власності (господарського відання, оперативного управління) чи зміни органу управління майном, його поділу, перейменування, об'єднання в один інвентарний об'єкт з іншим майном, зміни поштової адреси, а також у разі поєднання в одній особі власника й володільця майна щодо якого встановлено сервітут. В останньому випадку такий власник несе зобов'язання, що випливають із цього сервітуту для них обох.

Збитки, завдані відкритому акціонерному товариству "Кременчуцький річковий порт" власникові (володільцеві) майна, щодо якого встановлено сервітут, відшкодовуються на загальних підставах.

Збитки, завдані порушенням власником чи володільцем прав відкритого акціонерного товариства "Кременчуцький річковий порт", встановлених цим сервітутом, відшкодовуються на загальних підставах.

Визнано право відкритого акціонерного товариства "Кременчуцький річковий порт" включити право сервітуту до складу його єдиного майнового комплексу.

Зобов'язано Фонд державного майна України не вчиняти будь-яких дій чи бездіяльності і не дозволяти вчиняти третім особам будь-яких дій, що перешкоджають відкритому акціонерному товариству "Кременчуцький річковий порт" користуватися майном щодо якого встановлено сервітут в межах прав, наданих йому сервітутом, а також приводити чи допускати приведення майна щодо якого встановлено сервітут в стан, непридатний для користування за цільовим призначенням, включаючи закінчення дії документів, що дають право на експлуатацію майна.

Стягнуто з Фонду державного майна України на користь відкритого акціонерного товариства "Кременчуцький річковий порт" 85 грн. витрат по сплаті державного мита та 312, 50 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу (т. 1, а.с. 89-97).

08.08.2012 року Дніпровський екологічний прокурор звернувся до господарського суду міста Києва в інтересах держави в особі Фонду державного майна України з заявою про перегляд за нововиявленими обставинами рішення господарського суду міста Києва від 22.07.2009 року у справі № 36/240 за позовом відкритого акціонерного товариства "Кременчуцький річковий порт" до Фонду державного майна України про встановлення сервітуту, встановлення права та зобов'язання утримуватися від вчинення дій за нововиявленими обставинами, скасування його та прийняття нового рішення про відмову у задоволенні позовних вимог (т. 2, а.с. 10-14).

Рішенням господарського суду міста Києва від 27.06.2012 року у справі № 36/240 (суддя Бондарчук В.В.) заяву Дніпровського екологічного прокурора про перегляд за нововиявленими обставинами рішення господарського суду міста Києва від 22.07.2009 року у справі № 36/240 задоволено, рішення господарського суду міста Києва від 22.07.2009 у справі № 36/240 скасовано, прийнято нове рішення, яким у задоволенні позову відмовлено (т. 2. а.с. 100-106).

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 19.09.2012 року (головуючий суддя Тищенко А.І., судді Михальська Ю.Б., Отрюх Б.В.) рішення господарського суду міста Києва від 27.06.2012 року у справі № 36/240 скасовано, заяву Дніпровського екологічного прокурора про перегляд за нововиявленими обставинами рішення господарського суду міста Києва від 22.07.2009 року у справі № 36/240 залишено без задоволення, рішення господарського суду міста Києва від 27.06.2009 року у справі № 36/240 залишено без змін, стягнуто з Фонду державного майна України на користь відкритого акціонерного товариства "Кременчуцький річковий порт" витрати по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги в розмірі 536, 50 грн. (т. 2, а.с. 143-150).

Не погоджуючись із постановленим судовим актом, Дніпровський екологічний прокурор та Фонд державного майна України звернулися до Вищого господарського суду України з касаційними скаргами, в яких просять скасувати постанову Київського апеляційного господарського суду від 19.09.2012 року у справі № 36/240, рішення господарського суду міста Києва від 27.06.2012 року залишити в силі.

Ухвалою Вищого господарського суду України віл 08.11.2012 року касаційні скарги Дніпровського екологічного прокурора та Фонду державного майна України на постанову Київського апеляційного господарського суду від 19.09.2012 року у справі № 36/240 прийнято до провадження та призначено до розгляду на 27.11.2012 року (т. 2, а.с. 156).

Ухвалою Вищого господарського суду України від 27.11.2012 року розгляд касаційних скарг відкладено на 07.12.2012 року (т. 2, а.с. 204).

Розпорядженням керівника апарату Вищого господарського суду України № 03.14.03-04/1371 від 29.11.2012 року призначено повторний автоматичний розподіл справи у зв'язку з відпусткою судді Чернова Є.В. (т. 2, а.с. 205).

Ухвалою Вищого господарського суду України віл 05.12.2012 року касаційні скарги Дніпровського екологічного прокурора та Фонду державного майна України на постанову Київського апеляційного господарського суду від 19.09.2012 року у справі № 36/240 прийнято до провадження та призначено до розгляду на 18.12.2012 року (т. 2, а.с. 206).

Ухвалою Вищого господарського суду України від 18.12.2012 року розгляд касаційних скарг відкладено на 21.12.2012 року (т. 2, а.с. 226).

Розпорядженням керівника апарату Вищого господарського суду України № 03.14.03-04/1513 від 20.12.2012 року призначено повторний автоматичний розподіл справи у зв'язку з відпусткою судді Данилової М.В. (т. 2, а.с. 227).

Ухвалою Вищого господарського суду України віл 24.12.2012 року касаційні скарги Дніпровського екологічного прокурора та Фонду державного майна України на постанову Київського апеляційного господарського суду від 19.09.2012 року у справі № 36/240 прийнято до провадження та призначено до розгляду на 09.01.2013 року (т. 2, а.с. 228).

Розпорядженням керівника апарату Вищого господарського суду України № 08.03-04/23 від 08.01.2013 року призначено повторний автоматичний розподіл справи у зв'язку з перебуванням на лікарняному судді Корсака В.А.

Керуючись ст.ст. 86, 111 4 , 111 5 Господарського процесуального кодексу України,

У Х В А Л И В:

1. Прийняти касаційні скарги Дніпровського екологічного прокурора та Фонду державного майна України на постанову Київського апеляційного господарського суду від 19.09.2012 року у справі № 36/240 до провадження.

2. Розгляд справи призначити на 21 січня 2013 р. о 10:40 год. Судове засідання відбудеться у приміщенні Вищого господарського суду України за адресою: м. Київ, вул. Копиленка, 6, зал № 209 .

3. Копію ухвали надіслати учасникам провадження.

4. Представники сторін повинні мати паспорт, довіреність (оригінал -для огляду, копію -для залучення в матеріали справи), а в необхідних випадках -документ, що посвідчує службове становище.

5. З урахуванням порядку допуску в приміщення Вищого господарського суду України представникам рекомендується прибувати не пізніше 20 хвилин до початку судового засідання.

Головуючий суддя Г.К. Прокопанич

Судді І.В. Алєєва

О.О. Євсіков

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення14.01.2013
Оприлюднено17.01.2013
Номер документу28631494
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —36/240

Рішення від 25.08.2004

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 22.12.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 22.12.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 11.12.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 18.09.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 29.06.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 16.06.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 05.07.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Демидова A.M.

Постанова від 21.01.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Прокопанич Г.K.

Ухвала від 14.01.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Прокопанич Г.K.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні