Рішення
від 19.03.2013 по справі 11/410
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

19.03.13 р. Справа № 11/410

18.03.2013р. за розпорядженням голови господарського суду Донецької області справа передана на розгляд нового складу суддів.

Представниками сторін не надані письмоі клопотання про здійснення технічної фіксації судового процесу. Відповідно до статті 81-1 ГПК України складається протокол судового засідання.

Господарський суд Донецької області у складі головуючого судді Гринько С.Ю., суддів Мальцева М.Ю, Сич Ю.В. при секретарі судового засідання Кудель В.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали позовної заяви:

за участю представників сторін:

від позивача - Удачіна Е.А. - довіреність від 105.10.2011р.,

від відповідача - Макущенко В.І. - за довіреністю від 19.03ю.2013р.,

за позовом - Публічного акціонерного товариства «Горлівськтепломережа» м. Горлівка

до відповідача - Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Молодіжний» м. Горлівка

про стягнення 16190,58грн. заборгованості.

СУТЬ СПОРУ:

ПАТ „Горлівськтепломережа" м. Горлівка звернулось до господарського суду з позовом про стягнення з ОСББ «Молодіжний» м. Горлівка 22509,48грн. заборгованості за теплові витрати, надані за період з грудня 2009року по квітень 2011оку, з урахуванням стягнених втрат за рішенням по справі № 14/134 від 21.11.2012року в сумі 6318,90грн. за заявою про зміну суми, заявленої до стягнення від 17.01.2013р. (л.с. 41 т.2).

В підтвердження позову позивач посилається на укладений з відповідачем договір № 8 від 10.09.2008року на поставку теплової енергії за яким відповідачу відпускалася теплова енергія для опалення житлового будинку № 42 по вулиці Безсонова міста Горлівки. Об»єми наданої кількості теплової енергії визначені по фактичним показникам засобу обліку, за які виставлені відповідачу рахунки для оплати з урахуванням встановлених тарифів, які не були сплачені, що є невиконанням відповідачем договірних зобов»язань.

Відповідач не погодився з заявленою сумою в повному обсязі, вважаючи, що він не повинен сплачувати витрати за теплопостачання, надані поза межами балансової приналежності.

При дослідженні матеріалів справи, заслухавши пояснення представників сторін, господарським судом,

ВСТАНОВЛЕНО:

Предметом даного позову є стягнення з відповідача заборгованості, яка виникла в період з грудня 2009року по квітень 2011року за понесені витрати з теплопостачання на ділянках тепломережі, які знаходяться на балансі відповідача від межі балансової приналежності теплових мереж до місця встановлення засобу обліку, встановленого в житловому будинку № 42 по вулиці Безсонова м. Горлівки.

Підставою позову, якою обґрунтовує вимоги позивач, є договір на поставку теплової енергії №8 від 10.09.2008р.

Вирішуючи даний спір, господарський суд враховує, що договір, який є підставою даного позову був предметом розгляду всіх судових інстанцій, які розглядали справу № 14/134 (2010р.).

Факти, встановлені рішенням господарського суду (іншого органу, який вирішує господарські спори), під час розгляду однієї справи, не доводяться знову при вирішенні інших спорів, в яких беруть ті самі сторони.

Так, Вищий господарський суд України, скасовуючи своїми постановами від 06.06.2011року рішення господарського суду Донецької області від 25.11.2010р. та постанову Донецького апеляційного господарського суду від 28.02.2011р. і від 20.08.2012р. рішення господарського суду Донецької області від 28.03.2012р. та постанову Донецького апеляційного господарського суду від 12.06.2012р. визначив наступне:

Сторонами укладено договір № 8 від 10.09.2008року на поставку теплової енергії, за п.1.1 якого позивач зобов»язався поставити відповідачу теплову енергію згідно додатку № 1 за адресою: вул. Безсонова, 42 в приміщення площею 11439,70кв.м. з тепловим навантаженням на опалення 0,636 Гкал/год. та гаряче водопостачання 0,665 Гкал/год., а відповідач зобов»язався сплатити отриману теплову енергію за встановленими органами місцевого самоврядування тарифами (цінами) у строки, передбачені цим договором.

Початок та закінчення опалювального періоду встановлюється розпорядженням міської ради та не може бути змінено сторонами (п.1.2 договору).

Згідно п.1.4 договору відповідальність між постачальником та споживачем за технічний стан теплових мереж та теплових установок визначається межею розподілу згідно акту розмежування балансової приналежності та експлуатаційної відповідальності теплових мереж та теплових установок (додаток № 3).

Відповідно до п.ю5.1 договору у випадку установки прибору обліку теплової енергії не на межі балансової приналежності, до об»ємів теплової енергії , визначеним за фактичними показниками прибору обліку, додаються втрати теплової енергії на ділянках тепломережі, які знаходяться на балансі Споживача від межі балансової приналежності теплових мереж до місця установки прибору обліку.

Згідно пункту 7 договору Споживач сплачує відпущену теплову енергію по об»єктам з приборами обліку по одноставочному тарифу: за спожиту теплову енергію на опалення за показниками прибору обліку за тарифом 187,99 грн. за 1Гкал. Планова сума оплати за спожиту теплову енергію за опалювальний період 239 163,67грн.

Додатковою угодою від 06.10.2008року сторони згідно рішення виконавчого комітету Горлівської міської ради від 24.09.2008року № 1150 «Про тарифи на послуги з теплопостачання та гарячого водопостачання, які надаються споживачам міста» з 25.10.2008року погодили, що споживач оплачує відпущену теплову енергію по об»єктам з приборами обліку: за спожиту теплову енергію на опалення за показаннями прибору обліку по тарифу 262,82 грн. з ПДВ за 1 Гкал.

Розрахунковим періодом згідно п.7.3 договору визначено календарний місяць.

Оплату за теплове енергію споживач здійснює в строк до 20 числа місяця, наступного за розрахунковим, згідно платіжній вимозі-доручення, виставленого постачальником (п.7.4 договору).

Пунктами 9.5, 9.6 договору встановлено, що у випадку встановлення приборів заліку не на межі балансової приналежності тепломережі, розрахунок за теплову енергію сплачується з урахуванням фактичних витрат тепла і теплоносіїв на ділянці теплових мереж від цих мереж до міста встановлення прибору заліку по розрахунку Постачальника, який пред»являється Споживачу. За понаднормативні втрати тепла: при відсутності ізоляції на теплових мережах або при невідповідності ізоляції на теплових мережах СНиП 2.04.14-88 «Теплова ізоляція обладнання і трубопроводів», залиття водою каналів теплових мереж, які знаходяться на балансі споживача та ін.., споживач оплачує вартість втрат тепла з розрахунку постачальника, виконаного згідно СНиП II-3-79 «Будівельна теплотехніка».

Господарськими судом встановлено, що сторони погодили балансову приналежність позивачеві та відповідачеві частини теплотрас та той факт, що лічильник (прибор обліку теплопостачання) встановлений відповідачем не на межі балансової приналежності теплових мереж, а в самому будинку. Цей факт підтвердив відповідач. Сторони в договорі обумовили, що розрахунок теплової енергії буде виконуватися з урахуванням фактичних втрат тепла на дільниці теплових мереж за розрахунком постачальника, який пред»являється споживачу згідно «Правил технічної експлуатації теплових установок та мереж», «Правил технічної експлуатації систем теплопостачання комунальної енергетики України».

Як вбачається з листа-відповіді Горлівської міської ради Донецької області від 01.12.2011р. № 01-18-10036/11 на звернення відповідача (л.спр.157 т.1) за схемою розподілу балансової приналежності теплових мереж та експлуатаційної відповідальності сторін між ЗАТ «Горлівськтепломережа» (з 01.10.2011р. реорганізованою у ПАТ «Горлівськтеплотмережа») тепловими мережами ОСББ «Молодіжний» є підземна прокладка теплових мереж від ТК-8 через ТК-11, а саме: трубопроводи опалення 2d=89мм, довжиною 78м; 2d=76мм, довжиною 46м; трубопроводи гарячого водопостачання 2drв=89/57мм, довжиною 103м; 2drв=57/57мм, довжиною 15м. були передані за договором оренди цілісного майнового комплексу від 09.10.89р. ЗАТ «Горлівськтепломережа» (ПАТ «Горлівськтеплотмережа»). Мережі теплопостачання, що розташовані від зовнішньої стіни теплової камери (ТК-8) до внутрішньої сторони стіни фундаменту житлового будинку № 42 по вулиці Безсонова, в оренду ЗАТ «Горлівськтепломережа» (ПАТ «Горлівськтеплотмережа») не передавалися, як не передавалися на баланс тап обслуговування ОСББ «Молодіжний».

Сторонами договору не змінювалися умови договору щодо відповідальності за мережі теплопостачання, що розташовані від зовнішньої стіни теплової камери (ТК-8) до внутрішньої сторони стіни фундаменту житлового будинку № 42 по вулиці Безсонова, а тому пункти 9.5, 9.6 договору повинні бути виконанні відповідно до діючого законодавства і умов договору.

Статтею 714 ЦК України встановлено, що за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов'язується надавати другійстороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов'язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін.

Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору постачання енергетичними та іншими ресурсами.

Згідно ст. 275 ГК України, за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов'язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується.

Відповідно до п.5.1 договору у випадку установки прибору обліку теплової енергії не на межі балансової приналежності, до об'ємів теплової енергії, визначеним за фактичними показниками прибору обліку, додаються втрати теплової енергії на ділянках тепломережі, які знаходяться на балансі Споживача від межі балансової приналежності теплових мереж до місяця установки прибору обліку.

В акті технічного огляду систем теплопостачання ОСББ "Молодіжний" по вул. Безсонова, 42, який підписаний сторонами без зауважень та заперечень, встановлено, що у зв'язку з установкою лічильника не на межі розподілу теплових мереж за фактичні втрати тепла на ділянках від ТК-8 через ТК-11 до теплових лічильників 2d=89мм, І=78м, 2d=76мм, І=46м (не теплоізольовані) будуть пред'явлені рахунки по розрахунку постачальника, згідно "Правил технічної експлуатації теплових установок та мереж" та "Правил комунальної енергетики України".

Пунктом 11.1 договору встановлений строк його дії - з 01.10.2008р. по 01.01.2009р. Після закінчення строку дії договору, договір автоматично продовжується на кожний наступний такий же період (п.11.4 договору).

Таким чином, договір на поставку теплової енергії вважається судом укладеним, так як в ньому сторонами передбачені всі істотні умови, а тому за умовами статті 193 Господарського кодексу України, учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону і укладеного договору.

Відповідно до вимог ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ст. 629 ЦК України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Господарським судом встановлено, що засоби обліку теплової енергії встановлені відповідачем у технічному підвалі житлового будинку № 42 по вулиці Безсонова не на межі розподілу мереж, а на внутрішньої стороні будинку, тому законно і обґрунтовано позивачем зроблені наступні розрахунки по втратах:

- за період листопада 2009року в сумі 1430,31грн.

За грудень 2009р. в сумі 2019,62грн., січень 2010р. в сумі 2575,41грн. і лютий 2010р. в сумі 1723,87грн. вже стягнута заборгованість за цей період господарським судом Донецької області рішенням від 21.11.2012р. (лс. 45 т.2).

- за березень 2010р. в сумі 1765,42грн.;

- за квітень 2010р. в сумі 874,12грн.,

- за жовтень 914,85грн.,

- за листопад 2010 р. - 1529,82грн.,

- за грудень 2010р. - 1721,49грн.,

- за січень 1011р. в сумі 2248,56грн.,

- за лютий 2011р. - 2384,08грн.,

- за березень 2011р. - 2345,55грн.,

- за квітень 2011р. - 976,38грн. Таким чином за період з грудня 2009року по квітень 2011року за втрати по теплопостачанню з ділянок тепломережі, які знаходяться на балансі відповідача від межі балансової приналежності теплових мереж до місця встановлення засобу обліку позивачем надаровано 22509,48грн., з яких згідно рішення господарського суд Донецької області стягнуто 6318,90грн.

Позивачем відповідачу, з метою належного виконання договору, за теплові втрати виставлені рахунки, які відповідачем не сплачені до наступного часу, що є невиконанням умов пунктів 5.1, 9.5, 96 договору. Факт отримання цих вимог-доручень підтверджується підписами повноважних осіб відповідача в реєстрі сум, пред'явлених в платіжних вимогах, копії яких наявні в матеріалах справи.

Оскільки сторонами не визначений строк, протягом якого повинно бути виконано грошове зобов»язання відповідачем, тому на підставі п.2ст.530 Цивільного кодексу України, такі зобов»язання повинні бути виконанні в семиденний строк з моменту пред»явлення вимоги.

Статтею 610 ЦК України передбачено, що порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Згідно з частиною першою статті 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Враховуючи, що матеріалами справи доведений факт порушення відповідачем строків оплати витрат, обумовлених пунктами 5.1, 9.5, 9.6 договору, господарський суд вважає доведеними позовні вимоги, а тому їх задовольняє.

Приймаючи до уваги, що з вини відповідача виник цей спір, на нього покладається судові витрати позивача, оскільки заявлена сума позову в розмірі 6318,90грн. була стягнена за рішенням господарського суду Донецької області по справі № 14/134 від 21.11.2012р. після звернення позивача до суду.

На підставі Законів України „Про житлово-комунальні послуги", „Про теплопостачання", Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення", ст.ст.525,526,530,610,612,625,714 Цивільного кодексу України, ст. ст. 193,275 Господарського кодексу України та, керуючись статтями 49,82,84, п.1-1ст.80,81-1, 85 ГПК України, господарський суд -

В и р і ш и в:

Задовольнити позов Публічного акціонерного товариства „Горлівськтепломережа" м. Горлівка про стягнення 16190,58 грн. заборгованості, 3%річних з Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Молодіжний" м. Горлівка в повному обсязі.

Стягнути з Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Молодіжний" м. Горлівка на користь Публічного акціонерного товариства „Горлівськтепломережа" м. Горлівка заборгованості в розмірі 16190,58 грн. і 1411,50грн. судовий збір.

Головуючий суддя Гринько С.Ю.

Суддя Мальцев М.Ю

Суддя Сич Ю.В.

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення19.03.2013
Оприлюднено20.03.2013
Номер документу30042956
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/410

Ухвала від 15.08.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Винокуров К.С.

Судовий наказ від 22.04.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

С.Ю. Гринько

Рішення від 19.03.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гринько С.Ю.

Ухвала від 22.02.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Соболєва С.М.

Ухвала від 13.06.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Міщук М.С.

Ухвала від 07.03.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Соболєва С.М.

Постанова від 17.01.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Винокуров К.С.

Рішення від 21.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 03.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 04.10.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні