Ухвала
від 12.03.2013 по справі 2а-4295/12/1470
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

----------------------

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 березня 2013 р.Справа № 2а-4295/12/1470

Категорія: 8.1.1 Головуючий в 1 інстанції: Мороз А. О.

Колегія суддів Одеського апеляційного адміністративного суду у складі:

головуючого судді - Вербицької Н.В.,

суддів Лук'янчук О.В.,

Кравченка К.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Центральному районі м.Миколаєва Миколаївської області Державної податкової служби на постанову Миколаївського окружного адміністративного суду від 06 грудня 2012 року у справі за адміністративним позовом Державної податкової інспекції у Центральному районі м.Миколаєва Миколаївської області Державної податкової служби до товариства з обмеженою відповідальністю «Аліка - НК», реєстрацій ної палати виконавчого комітету Миколаївської міської ради про припинення юридичної особи та визнання недійсними установчих документів,

В С Т А Н О В И Л А :

10.08.2012 року Державна податкова інспекція у Центральному районі м.Миколаєва Миколаївської області Державної податкової служби (далі - ДПІ) звернулась з позовом до приватного підприємства «Аліка-НК» (код ЄДРПОУ 36954764) (далі - ПП «Аліка-НК») про визнання недійсними установчих документів та припинення юридичної особи з моменту реєстрації - з 16.02.2010 року. Свої вимоги позивач обґрунтовує тим, що директор підприємства ОСОБА_2 не здійснювала від імені підприємства безпосередньої самостійної діяльності, що підтверджується поясненнями останньої в ході розслідування кримінальної справи, порушеної відносно ОСОБА_3, який є засновником цього підприємства. Зібрані по кримінальній справі докази свідчать про те, що ПП «Аліка-НК» було зареєстровано з подальшою передачею в управління підставній особі - ОСОБА_2, яка не мала наміру провадити фінансово-господарську діяльність або реалізовувати повноваження всупереч інтересам держави та з порушенням норм чинного законодавства, з метою ухилення від сплати податків.

Справу розглянуто за відсутності відповідача.

Постановою Миколаївського окружного адміністративного суду від 06 грудня 2012 року в задоволенні позовних вимог відмовлено.

В апеляційній скарзі позивач ставить питання про скасування судового рішення в зв'язку з тим, що воно постановлено з порушенням норм матеріального права, висновки суду не відповідають фактичним обставинам справи.

В зв'язку із неявкою сторін, які належним чином були повідомлені про дату, час і місце судового засідання, відповідно п.2 ч. 1 ст. 197 КАС України, справа розглядається в порядку письмового провадження.

Заслухавши доповідача, дослідивши доводи апеляційної скарги, матеріали справи, перевіривши правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, правової оцінки обставин у справі, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом першої інстанції встановлено та вбачається з матеріалів справи наступне.

ТОВ «Аліка-НК» (код ЄДРПОУ 36954764), про визнання недійсними установчих документів та про припинення якого фактично звернувся позивач зареєстровано виконавчим комітетом Миколаївської міської ради 16.02.2010 року (а.с.6). Керівником і засновником товариства є ОСОБА_3.

14.10.2010 року слідчим відділом ПМ ДПА України в Одеській області відібрані пояснення від ОСОБА_2, з яких вбачається,що вона працювала менеджером в ПП «Топ Транс Сервіс». За адресою реєстрації цього підприємства знаходились і інші суб'єкти господарювання, серед яких є ПП «Аліка». Директором цього підприємства був ОСОБА_3

Відмовляючи в задоволенні позову, суд першої інстанції виходив з того, що ДПІ не надано доказів, які б свідчили про наявність ознак фіктивної діяльності ТОВ «Аліка-НК». Посилання на пояснення ОСОБА_2 є безпідставними, оскільки в них вона зазначає на здійснення управління та фактичне керівництво ОСОБА_3 приватним підприємством «Аліка», яке не є тотожнім ТОВ «Аліка-НК».

Судова колегія погоджується з висновком суду першої інстанції та вважає його законним та обґрунтованим.

Відповідно до пп.20.1.12 п.20.1 ст.20 ПК України органи державної податкової служби мають право у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Вказане повноваження з урахуванням вимог Закону України від 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців»( далі - Закон № 755-IV), який є спеціальним законом з питань державної реєстрації та припинення суб'єктів підприємницької діяльності, слід розуміти як повноваження на звернення до адміністративного суду з позовом про припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця.

Частиною 2 ст. 38 Закону № 755-IV(в редакції, чинної на час звернення з позовом до суду) визначено вичерпний перелік підстав для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з її банкрутством, якими є: визнання судом недійсною державної реєстрації юридичної особи через допущені при її створенні порушення, які не можна усунути, а також в інших випадках, встановлених законом;

провадження нею діяльності, що суперечить установчим документам, або такої, що заборонена законом;

невідповідність мінімального розміру статутного капіталу юридичної особи вимогам закону;

неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону;

наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Стаття 55-1 ГК України встановлює ознаки фіктивності, що діють підстави для звернення до суду про припинення юридичної особи, в т.ч. визнання реєстраційних документів недійсними. Однією з таких ознак є зареєстровано (перереєстровано) у органах державної реєстрації фізичними особами з подальшою передачею (оформленням) у володіння чи управління підставним (неіснуючим), померлим, безвісти зниклим особам або таким особам, що не мали наміру провадити фінансово-господарську діяльність або реалізовувати повноваження.

З пояснень ОСОБА_2, яка згідно наданих позивачем документів станом на 2010 рік була директором ТОВ «Аліка НК», не вбачаються посилання на те, що зазначене товариство було створено без мети проводити фінансово-господарську діяльність, всупереч інтересам держави або ухилення від сплати податків. ОСОБА_2 пояснила, що вона була лише директором ПП «Ойл Транс», яке фактично не займалось підприємницькою діяльністю, та було створено ОСОБА_3, який також являвся директором ПП «Аліка». Будь-які пояснення щодо діяльності ТОВ «Аліка-НК», надані не були.

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців є записи двох юридичних осіб ТОВ «Аліка-НК» (код ЄДРПОУ 36954764) і ПП «Аліка» (код ЄДРПОУ 32056173), керівником яких є ОСОБА_3 (а.с.76-79).

З матеріалів справи також вбачається, що 22.09.2010 року прокуратурою Приморського району м.Одеси порушена кримінальна справи № 058201000173 відносно директора ПП «Аліка» (код ЄДРПОУ 32056173) - ОСОБА_3 за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.212, ч.2 ст.366 КК України (ухилення від сплати податків, службове підроблення). Враховуючи, що ОСОБА_3 одночасно є засновником ТОВ «Аліка-НК», досудовим слідством прийнято рішення про вилучення в реєстраційній палаті виконкому Миколаївської міської ради документів, що слугували для реєстрації ТОВ «Аліка-НК » (код ЄДРПОУ 36954764) (а.с.43).

З наданої прокуратурою Одеської області відповіді ОСОБА_4, яка надана до письмових заперечень ОСОБА_3 по справі, вбачається, що станом на 17.07.2012 року кримінальна справа № 058201000173 знаходиться на стадії досудового слідства.

Враховуючи, що пояснення ОСОБА_2 не свідчать на підтвердження фіктивної діяльності ТОВ «Аліка-НК» або такої, що створена всупереч інтересам держави, висновки ДПІ про наявність ознак фіктивності цього товариства, які ґрунтуються лише на поясненнях ОСОБА_2, є необґрунтованими та недоведеними.

Оцінюючи викладені обставини в їх сукупності, судова колегія приходить до висновку, що суд першої інстанції правильно та у достатньому обсязі встановив обставини справи, і ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Підстав для скасування чи зміни постанови суду першої інстанції колегія суддів не вбачає, а доводи апеляції вважає такими, що висновків суду не спростовують.

Керуючись ст.ст. 195,196,198,200,205,206,254 КАС України, судова колегія, -

У Х В А Л И Л А :

Апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Центральному районі м.Миколаєва Миколаївської області Державної податкової служби - залишити без задоволення.

Постанову Миколаївського окружного адміністративного суду від 06 грудня 2012 року у справі за адміністративним позовом Державної податкової інспекції у Центральному районі м.Миколаєва Миколаївської області Державної податкової служби до товариства з обмеженою відповідальністю «Аліка - НК», реєстраційної палати виконавчого комітету Миколаївської міської ради про припинення юридичної особи та визнання недійсними установчих документів - залишити без змін.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копій особам, які беруть участь у справі, однак може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів після набрання законної сили судовим рішенням апеляційної інстанції.

Головуючий: Н.В.Вербицька

Суддя: О.В.Лук'янчук

Суддя: К.В.Кравченко

Дата ухвалення рішення12.03.2013
Оприлюднено21.03.2013
Номер документу30067912
СудочинствоАдміністративне
Сутьприпинення юридичної особи та визнання недійсними установчих документів

Судовий реєстр по справі —2а-4295/12/1470

Ухвала від 15.07.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Муравйов О.В.

Ухвала від 16.05.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Муравйов О.В.

Ухвала від 12.03.2013

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Вербицька Н. В.

Ухвала від 11.01.2013

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Вербицька Н. В.

Ухвала від 14.01.2013

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Вербицька Н. В.

Постанова від 06.12.2012

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Мороз А. О.

Ухвала від 01.11.2012

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Мороз А. О.

Ухвала від 29.08.2012

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Мороз А. О.

Ухвала від 17.08.2012

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Мороз А. О.

Ухвала від 10.08.2012

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Мороз А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні