Рішення
від 05.12.2006 по справі 14/366-06
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

14/366-06

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М      У К Р А Ї Н И

05.12.2006                                                                Справа №  14/366-06

Господарський суд Херсонської області у складі судді  Гридасова Ю.В. при секретарі Шепель І.М., розглянув у відкритому судовому засіданні справу              

за позовом споживчого кооперативу "ЮНИАС", м. Херсон,

до Херсонського споживчого товариства, м. Херсон,  

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача Херсонського обласного державного бюро технічної інвентаризації, м. Херсон,

про визнання права власності,

за участю представників

позивача: Ващук Я.В., дор. № 1 від 20.11.06 р.,

відповідача: Зайцева В.Г., дор. від 22.11.06 р.,

третьої особи на стороні відповідача: Жук В.Є., дов. від 05.12.06 р.

Позивач у позовній заяві просить визнати за Споживчим кооперативом «ЮНИАС»право власності на магазин - кафе з літнім майданчиком, загальною площею 518 кв.м., позначені на схематичному плані під літерами "А", "Б", "І", розташовані за адресою: м. Херсон, вул. Суворова, 15, посилаючись на положення ст. ст. 392 ЦК України.

Представник позивача на засіданні суду підтримав вимоги, викладені у позовній заяві та письмових поясненнях № 12-юр вих. від 04.12.06 р.

Представник відповідача в ході судового засідання визнав позовні вимоги. Відзив на позовну заяву до дня засідання суду не представив.

Відповідно до положень ст. 75 ГПК України справа розглядається за наявними у ній матеріалами.

Представник третьої особи на стороні відповідача в ході судового засідання надав усні пояснення відповідно до яких, та згідно з відзивом на позовну заяву заперечував проти залучення ХОДБТІ до участі у справі.

За згодою представників учасників судового процесу оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Заслухавши пояснення представників учасників судового процесу, що прибули в судове засідання, дослідивши наявні матеріали справи, господарський суд

                                                   в с т а н о в и в :

30 вересня 2004 року між Позивачем та Відповідачем укладено договір найму нерухомого майна, яке складається з магазину літ. "А", загальною площею 215,5 кв.м., навісу літ, "Б", мостіння "І", що знаходиться за адресою: м. Херсон, вул. Суворова, 15.

Відповідно до п. 1.6. Відповідач погодився з тим, що СК "ЮНИАС" буде здійснювати реконструкція цього нежилого приміщення.

18 жовтня 2005 року СК "ЮНИАС" отримано в оренду земельну ділянку площею 518 кв. м. під реконструкцію з розширенням продовольчого магазину, кафе з літнім майданчиком, яка знаходиться у м. Херсоні по вул. Суворова, 15 на підставі погодженого проекту землеустрою.

19 жовтня 2006 року відбулися збори СК "ЮНИАС", на яких прийнято рішення про те, що Відповідач, який є членом СК "ЮНИАС", передає до Пайового фонду кооперативу магазин літ. А (цегла) загальною площею 215,5 кв.м., навісу літ. Б, мостіння І, що знаходиться за адресою: м. Херсон, вул. Суворова, 15, та яке належало Відповідачу на підставі Свідоцтва про право власності, виданого Херсонською міськрадою 17.10.2000 року.

Відповідно до рішення, прийнятого на зборах СК "ЮНИАС", зареєстровано нову редакцію Статуту СК "ЮНИАС".

Згідно п. 8.1. Статуту для забезпечення діяльності кооперативу створено пайовий фонд, де пайовим внеском Відповідача є вищевказаний магазин. За актом приймання-передачі вказаний магазин переданий Відповідачем на баланс СК "ЮНИАС".

Відповідно до умов вищезазначених договорів, СК "ЮНИАС" здійснило реконструкцію з розширенням магазину-кафе з літнім майданчиком, які знаходяться на орендованій земельній ділянці загальною площею 518 кв. м., витративши на реконструкцію 821650грн.00коп., що підтверджується договорами на виконання підрядних робіт, кошторисом, довідками про виконання підрядних робіт, актами приймання-передачі робіт. За результатами реконструкції магазин з навісом переобладнаний в магазин-кафе з літнім майданчиком, які знаходяться на орендованій Позивачем земельній ділянці загальною площею 518 кв. м.

Але СК "ЮНИАС" не має можливості належним чином користуватись своїм майном, оскільки майно на даний момент не зареєстровано в бюро технічної інвентаризації через ненадання Відповідачем необхідних документів, а саме технічної документації на нерухоме майно.

Відповідно до ст. 19 Закону України "Про кооперацію", джерелами формування майна кооперативу є: вступні, членські та цільові внески його членів, паї та додаткові паї; майно,   добровільно   передане   кооперативу   його   членами;   кошти,   що   надходять   від провадження господарської діяльності; кошти, що надходять від створених кооперативом підприємств, установ, організацій; грошові та майнові пожертвування, благодійні внески, гранти, безоплатна технічна допомога юридичних і фізичних осіб, у тому числі іноземних; інші надходження, не заборонені законодавством.

Кооператив є власником будівель, споруд, грошових та майнових внесків його членів, виготовленої продукції, доходів, одержаних від її реалізації та провадження іншої передбаченої статутом діяльності, а також: іншого майна, придбаного на підставах, не заборонених законом.

Згідно ст. 48 Закону України "Про власність" Україна законодавчо забезпечує громадянам, організаціям та іншим власникам рівні умови захисту права власності.

Власник може вимагати усунення будь-яких порушень його права, хоч би ці порушення і не були поєднані з позбавленням володіння, і відшкодування завданих цим збитків.

Захист права власності здійснюється судом або третейським судом.

Відповідно до ст. 182 Цивільного кодексу України, право власності та інші речові права на нерухомі речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації. Державна реєстрація прав на нерухомість і праеочинів щодо нерухомості є публічною, здійснюється відповідним органом, який зобов'язаний надавати інформацію про реєстрацію та зареєстровані права в порядку, встановленому законом..

Відповідно до п. 1.3. Тимчасового положення "Про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно", затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 7 лютого 2002 p. N 7/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 28 січня 2003 p. N 6/5), державну реєстрацію прав власності на нерухоме майно здійснюють підприємства бюро технічної інвентаризації (далі - БТІ) у межах визначених адміністративно-територіальних одиниць.

Відповідно до ст. 392 ЦК України, власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також: у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Статтею 16 ЦК України, ст. 20 ГК України передбачено, що одним зі способів захисту порушених прав є визнання права.

За вказаних обставин, позовні вимоги підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на відповідача.

На підставі зазначених вище норм матеріального права, керуючись  ст. ст.  82-85 Господарського процесуального кодексу України,

                                                              в и р і ш и в :

1.           Позов задовольнити.

2.           Визнати право власності споживчого кооперативу "ЮНИАС" (м. Херсон), ідентифікаційний код –32928877, на магазин - кафе з літнім майданчиком, загальною площею 518 кв.м., позначені на схематичному плані під літерами "А", "Б", "І", розташовані за адресою: м. Херсон, вул. Суворова, 15.

3.          Стягнути з Херсонського споживчого товариства, ідентифікаційний код –01770384, адреса - будинок № 5, вулиця Східна, місто Херсон, р\рахунок –не відомий на користь споживчого кооперативу "ЮНИАС", ідентифікаційний код –32928877, адреса –будинок № 15, вулиця Суворова, місто Херсон, р\рахунок –не відомий, 85грн.00коп. витрат по сплаті державного мита,  118грн.00коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

 4.  Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання рішення, оформленого відповідно до вимог статті 84 Господарського процесуального кодексу України (вступна, описова, мотивувальна і резолютивна частини).

  

         Суддя                                                                                      Ю.В. Гридасов

Дата оформлення та підписання рішення

відповідно до вимог ст. 84 Господарського

       процесуального кодексу України                                                            "11" грудня 2006 р.

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення05.12.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу301892
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/366-06

Ухвала від 24.01.2007

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

Ухвала від 11.12.2006

Господарське

Господарський суд Сумської області

Миропольський С.О.

Ухвала від 04.12.2006

Господарське

Господарський суд Сумської області

Миропольський С.О.

Рішення від 05.12.2006

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

Рішення від 09.11.2006

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 13.11.2006

Господарське

Господарський суд Сумської області

Миропольський С.О.

Постанова від 09.10.2006

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Філатов Ю.М.

Ухвала від 23.10.2006

Господарське

Господарський суд Сумської області

Миропольський С.О.

Ухвала від 25.07.2006

Господарське

Господарський суд Сумської області

Миропольський С.О.

Ухвала від 04.07.2006

Господарське

Господарський суд Сумської області

Миропольський С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні