Рішення
від 12.03.2009 по справі 9/197
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

9/197

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98

          


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"12" березня 2009 р.Справа № 9/197

За позовом            Приватної фірми "Оптім" м. Хмельницький    

до  1. Ярмолинецького бюро технічної інвентаризації смт.Ярмолинці, Ярмолинецького району

до 2. Скаржинецької сільської ради с.Скаржинці  Ярмолинецького району

до 3. Ярмолинецької райдержадміністрація смт. Ярмолинці,

про  визнання права власності на самочинно збудовану будівлю - склад, загальною

       площею 417,7кв.м. за адресою провулок Садовий, 12, с.Скаржинці, Ярмолинецького

       району Хмельницької області.

Третя особа, які не заявляє самостійних вимог на предмет спору,  на стороні відповідача-

                      Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю в Хмельницькій

                         області м.Хмельницький

                                                                                                                         суддя   Ю.П. Олійник

Представники сторін:

Позивача -                Бляхарський Я.С. - за дов. від 23.02.09,

Від відповідачів –1. не з'явився,

                               2. не з'явився,

                               3.  Цісар О.А. –за дов. від  14.01.09,

Від  Третьої особи  - Матвіюк В.М. - за дов.від 01.01.09

У  судовому засіданні , за погодженням представників сторін, оголошено вступну і резолютивну частину рішення згідно ч.2 ст.85 ГПК України.

Ухвалою суду від 26.02.09  згідно ст. 24 ГПК України  судом залучено відповідачем по справі Скаржинецьку сільську раду с.Скаржинці Ярмолинецького району.

Ухвалою суду від 12.03.09 згідно ст. 24 ГПК України  судом залучено відповідачем по справі Ярмолинецьку райдержадміністрацію смт. Ярмолинці.

Позивач у позовній заяві та представник позивача у судовому засіданні просять визнати право власності на самочинно збудовану будівлю - склад, загальною площею 417,7кв.м. за адресою провулок Садовий, 12, с.Скаржинці, Ярмолинецького району, Хмельницької області. При цьому посилаються на ст.ст. 331, 376 ЦК України, Порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, ст.19 Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно”, Тимчасове положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно. Звертається  увага на  те, що будівля побудована   в  1990-х роках,  та на  визначене законом право на  визнання права власності на самочинне будівництво.  Позивачем надано письмові   пояснення  з посиланням  на ст.ст. 331 , 376 ЦК України , просить враховувати норми спеціального законодавства.

Ярмолинецьке бюро технічної інвентаризації, надалі 1-й відповідач,  у письмових поясненнях    зазначає, що не може бути відповідачем по справі, оскільки згідно Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно КП ”Ярмолинецьке БТІ” проводить реєстрацію на підставі правовстановлювальних документів вказаних в додатку 1 даного положення.  Відповідач  просить розглядати справу за відсутності його представника.

Скаржинецької сільської ради с.Скаржинці Ярмолинецького району, надалі 2-й відповідач, залучений   відповідачем ухвалою суду від 26.02.09,  у письмових поясненнях зазначає, що проти позовних вимог не заперечує, оскільки  позивач   користується виділеною радою земельною ділянкою, складське приміщення  не порушує прав  ради та відповідає плану забудови. Представник  у судовому засіданні  26.02.09 повідомила про те, що Рада немає заперечень щодо визнання за позивачем права власності на об'єкт самочинного будівництва, оскільки земельна ділянка видавалась позивачу на праві постійного користування  саме для виробничих цілей, при цьому права Ради позивачем не порушуються.

Ярмолинецька райдержадміністрація смт. Ярмолинці, надалі 3-й відповідач, залучений відповідачем ухвалою суду від 12.03.09, у письмових поясненнях  та представник   у  судовому   засіданні повідомляють, що не мають відношення до збудованого  об'єкту нерухомості. Звертається увага, що позивач здійснив самовільне будівництво і  визнання права  власності  можливе  лише у  судовому   порядку.

Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю в Хмельницькій області м. Хмельницький, надалі 2-а Третя особа письмових пояснень не надала, представник  Третьої особи  проти позову  заперечує, посилається на не введення  об'єкту  в   експлуатацію  та  на    ст. 18 Закону України „Про  основи містобудування”.  

Розглядом матеріалів справи встановлено наступне.

Позивачу 30.08.96 видано державний акт серії І-ХМ №001378 на право постійного користування земельною ділянкою площею 1,019га для виробничих цілей.

На вказаній земельній ділянці позивачем без одержання дозволу на проведення будівельних робіт побудовано приміщення складу, площею 399,5 м.кв. При  цьому позивачем надано генеральний план  з погодженням відповідних організацій.

         1-м відповідачем виготовлено техпаспорт від 1.07.08 на будівлю складу.

Згідно висновку будівельно-технічної експертизи №863-сю/09 від 14.01.09 , проведеного судовим експертом Щавінським В.В. ( свідоцтво Міністерства Юстиції  України № 93) ,побудована позивачем будівля складу , яка знаходиться за адресою Хмельницька область, Ярмолинецький район, с.Скаржинці, пров.Садовий, 12 станом на 14.01.09 відповідала будівельно-технічним, пожежним, санітарним нормам та правилам.

11.12.08  позивач звернувся до 1-го відповідача із заявою про проведення реєстрації права власності на будівлю складу площею 417,7 кв.м. , яка розташована на земельній ділянці за адресою провул. Садовий, 12, с. Скаржниці Ярмолинецького району.  Листом від 17.02.09 1-м відповідачем надана позивачу відповідь про те, відповідно до ст.331 ЦК України , Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, затвердженого постановою КМУ України від 08.10.08 №923, об'єкт нового будівництва підлягає прийняттю в експлуатацію приймальними комісіями, у зв'язку з цим реєстрація права власності  не може бути проведена.   

  У зв'язку з цим  позивач звернувся з позовом до суду про визнання права власності на самочинно збудовану будівлю.

Досліджуючи надані по справі докази, оцінюючи їх в сукупності, до уваги приймається наступне.

Згідно п.1 ст.16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу, зокрема, способом захисту цивільних прав  та інтересів може бути визнання права .

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із  правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Статтею  ст. 2 Закону України „Про державну реєстрацію речових  прав на нерухоме майно та їх обмежень” встановлено, що державна реєстрація речових прав  на  нерухоме  майно  та  їх обмежень  - офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обмежень, що супроводжується внесенням даних до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обмежень.    Оформлення  права власності на нерухоме майно проводиться відповідно до  Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затв. наказом Міністерства юстиції України 07.02.2002р. за №7/5.

Враховуючи, що  дослідження обставин у справі стосується виконання  повноважень Скаржинецької сільської ради та Ярмолинецької райдержадміністрації, визначених Законом України „Про місцеве самоврядування” та Законом України „Про місцеві державні адміністрації”, останні залучені згідно ст.24 ГПК України   відповідачами по справі. Визначення відповідачем по справі 1-го відповідача Ярмолинецького БТІ  випливає із змісту  норм Закону України „Про державну реєстрацію речових  прав на нерухоме майно та їх обмежень” ( така ж правова позиція зазначена Вищим господарським судом України  у п. 18  інформаційного  листа № 01-8/98 від 31.01.2001  „ Про деякі приписи  законодавства, яке регулює питання , пов'язані із здійсненням  права  власності та його захист” із змінами , внесеними  листами  від   22.11.05 № 01-8/2167 та   від 21.07.06 № 01-8/1609 ). Відповідно  зазначені відповідачі є належними відповідачами по справі.

Згідно ст. 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право.

Поняття самочинного будівництва, а  також правові   підстави  та умови   визнання права   власності на самочинно збудоване  нерухоме майно визначені нормами ст. 376 ЦК України, які є спеціальними в регулюванні спірних правовідносин, оскільки  унормовують відносини, що виникають у тих випадках, коли вимоги правових актів при будівництві порушені .

Зокрема, частинами 1,3,5 ст.376 ЦК України передбачено, що житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями норм і правил. Право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їх відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно. На вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

Відповідно  чинне законодавство  передбачає можливість  визнання права   власності особи на    самочинне  будівництво  за наявності  надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно та   за умови, що  нерухоме майно, яке самочинно збудоване  не порушує права інших осіб. При  цьому  чинне законодавство не встановлює  конкретного державного  чи   іншого   органу , до якого подається позов.

Судом враховується, що самочинне будівництво здійснене позивачем на земельній ділянці, виділеній останньому в установленому порядку в постійне користування для виробничих цілей (рішення сесії Скаржинецької сільської ради від 30.04.96 №5) , що відповідало ст.7 Земельного кодексу Української РСР в редакції від 13.03.92.

При цьому згідно з рішенням Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням 51 народного депутата України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень статті 92, пункту 6 розділу Х "Перехідні положення" Земельного кодексу України (справа про постійне користування земельними ділянками) від 22.09.2005 р. №5-рп/2005 (справа №1-17/2005) норма ст.92 Земельного Кодексу України від 25.10.01 зі змінами та доповненнями  не обмежує і не скасовує діюче право постійного користування земельними ділянками, набуте громадянами в установлених законодавством випадках  до введення   в  дію нового Земельного кодексу України .

Наявним в матеріалах справи Висновком будівельно-технічної експертизи №863-сю/09 від 14.01.09   підтверджено, що об'єкт будівництва відповідає державним будівельно-технічним, пожежним, санітарним нормам та правилам. При цьому відсутні докази порушення самочинним будівництвом прав інших осіб  (зокрема,  відповідачі та 1-а треті особи не висловлюють доводів щодо порушення їх прав) . Натомість   усними поясненнями Скаржинецької сільської ради та Ярмолинецької райдержадміністрації підтверджується відсутність заперечень володільців суміжних земельних ділянок і   порушення   їх прав.

Посилання представника Третьої особи на    ст. 18  Закону України „ Про  основи містобудування” судом до уваги не приймаються, оскільки  стосуються експлуатації нерухомого майна, однак не стосується  і не може впливати на визначення  об'єкта завершеного будівництва  об'єктом цивільних прав  і не може обмежувати прав на таке майно.

За   таких  обставин позов обґрунтований, відповідає чинному законодавству і підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 1, 2, 45, 12, 15, 33, 43 ,44,  82-85, 115   Господарського процесуального кодексу  України, СУД

в и р і ш и в :

Позов Приватної фірми "Оптім" м. Хмельницький до Ярмолинецького бюро технічної інвентаризації смт.Ярмолинці, Скаржинецької сільської ради с.Скаржинці Яромолинецького району, Ярмолинецької райдержадміністрації смт. Ярмолинці про  визнання права власності на самочинно збудовану будівлю - склад, загальною площею 417,7кв.м. за адресою провулок Садовий, 12, с.Скаржинці, Ярмолинецького району  задоволити.  

Визнати за Приватною фірмою "Оптім" м. Хмельницький (вул. Польова, 27, код 21311951) право власності на самочинно збудовану будівлю - склад, загальною площею 417,7кв.м. за адресою провулок Садовий, 12, с.Скаржинці Ярмолинецького району Хмельницької області.

                              Суддя                                                                      Ю.П. Олійник

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення12.03.2009
Оприлюднено20.03.2009
Номер документу3162192
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/197

Постанова від 26.10.2011

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Золотніков О.С.

Ухвала від 11.02.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Бондаренко В.П.

Ухвала від 25.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Подобєд Ігор Миколайович

Ухвала від 19.01.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Шевель О. В.

Окрема ухвала від 23.02.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Шевель О. В.

Ухвала від 21.01.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ребриста С. В.

Ухвала від 24.02.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Алексєєв М.В.

Ухвала від 08.09.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Меденцев П.А.

Ухвала від 21.03.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Черленяк М.І.

Ухвала від 04.12.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Ворожцов А.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні