Ухвала
від 05.06.2013 по справі 919/634/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. СЕВАСТОПОЛЯ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

05 червня 2013 року справа № 919/634/13

Суддя господарського суду міста Севастополя Грицай О.С., розглянувши матеріали позовної заяви Державного професійно-технічного навчального закладу "Севастопольське вище професійне училище засобів зв'язку та інформаційних технологій"

(вул. Вакуленчука, 29, м. Севастополь, 99053)

до фізичної особи-підприємця ОСОБА_1

АДРЕСА_1

про спонукання до звільнення самовільно зайнятих площ,

ВСТАНОВИВ :

Державний професійно-технічний навчальний заклад "Севастопольське вище професійне училище засобів зв'язку та інформаційних технологій" звернувся до господарського суду міста Севастополя з позовом до фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 про зобов'язання відповідача звільнити від його майна незаконно заняті ним площі на території позивача, а саме: 10,2 кв.м. механічної ділянки УМП №5, а також 2,3 кв.м. території у механічного цеху, а також 2,16 кв.м. у металічної прибудови на території училища після чого передати ці площі Державному професійно-технічному навчальному закладу "Севастопольське вище професійне училище засобів зв'язку та інформаційних технологій" за актом прийому - передачі.

З позовної заяви вбачається, що відповідач добровільно відмовляється звільнити незаконно зайняті їм площі.

Тобто, з вимоги позивача про зобов'язання відповідача звільнити від його майна незаконно зайняті їм площі на території позивача є вимогою про витребування майна від особи, яка незаконно заволоділа їм, що також кореспондується зі статтею 387 Цивільного кодексу України.

Відповідно до пункту 3 частини першої статті 57 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених законом порядку і розмірі.

Сплата судового збору здійснюється в порядку і розмірі, встановленому Законом України "Про судовий збір" (далі - Закон).

Пунктом 2.2 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 21.02.2013 № 7 "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України", статтею 55 ГПК України передбачено визначення ціни позову у позовах про стягнення грошей і про витребування майна. Відповідні позовні заяви мають майновий характер, і розмір ставок судового збору за їх подання визначається за приписом підпункту 1 пункту 2 частини другої статті 4 Закону.

Відповідно до підпункту 2.2.1 пункту 2.2 вищевказаної постанови судовий збір з позовної заяви про визнання права власності на майно, витребування або повернення майна (в тому числі в зв'язку з вимогами, заснованими на приписах частини п'ятої статті 216, статті 1212 Цивільного кодексу України тощо) визначається з урахуванням вартості спірного майна, тобто як зі спору майнового характеру. При цьому суд не повинен визначати вартість майна за відповідними вимогами, оскільки за змістом пункту 3 частини другої статті 54 і статті 55 ГПК України такий обов'язок покладається на позивача.

Відповідно до частини першої статті 4 Закону судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

За подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру судовий збір справляється у розмірі 2 відсотків ціни позову, але не менше 1,5 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 60 розмірів мінімальних заробітних плат (підпункт 1 пункту 2 частини другої статті 4 Закону).

Згідно із Законом України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" розмір мінімальної заробітної плати з 01.01.2013 становить 1147,00 грн.

Таким чином, мінімальний розмір судового збору, який позивач повинен сплатити при зверненні до господарського суду з позовом про витребування майна з чужого незаконного володіння, як за вимогу майнового характеру, складає 1720,50 грн (1147 грн * 1,5).

Натомість, позивачем до позовної заяви додано платіжні доручення від 15.03.2013 № 85 про сплату судового збору у розмірі 1147,00 грн та від 18.04.2013 № 161 про сплату судового збору у розмірі 573,50 грн, що є меншим, ніж передбачено Законом. Зазначене свідчить про те, що позивачем не подано належних доказів сплати судового збору у встановленому розмірі.

Відповідно до пункту 4 частини першої статті 63 Господарського процесуального кодексу України України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо не подано доказів сплати судового збору у встановлених порядку та розмірі.

Вищезазначене також було відображено в ухвалі господарського суду міста Севастополя від 17.05.2013 у справі 919/546/13.

Враховуючи вищевикладене позивачу потрібно самостійно визначати вартість майна та при повторному зверненні до суду сплатити судовий збір за відповідними вимогами.

Отже, позивачем у порушення норм пункту 3 частини першої статті 57 Господарського процесуального кодексу України, не додано до позовної заяви належних доказів, які підтверджують сплату судового збору у встановленому розмірі за поданою позовною заявою та відповідно до припису пункту 4 частини першої статті 63 Господарського процесуального кодексу України підлягає поверненню позивачу без розгляду.

Крім того, надані до позовної заяви документи належним чином не завірені.

Відповідно до пункту 5.27 Держстандарту України № 4163-2003 "Уніфікована Система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлювання документів" відмітку про засвідчення копії документа складають зі слів "Згідно з оригіналом",

назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища,

дати засвідчення копії і проставляють нижче реквізиту "підпис".

Відповідно до частини третьої статті 63 Господарського процесуального кодексу України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущенного порушення.

Керуючись пунктом 4 частини першої статті 63, статтею 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

у х в а л и в :

Позовну заяву Державного професійно-технічного навчального закладу "Севастопольське вище професійне училище засобів зв'язку та інформаційних технологій" до фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 про спонукання до звільнення самовільно зайнятих площ , - повернути без розгляду.

Суддя О.С. Грицай

СудГосподарський суд м. Севастополя
Дата ухвалення рішення05.06.2013
Оприлюднено07.06.2013
Номер документу31656924
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —919/634/13

Ухвала від 04.12.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Альошина Світлана Михайлівна

Ухвала від 09.10.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Альошина Світлана Михайлівна

Ухвала від 26.07.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Грицай Оксана Сергіївна

Постанова від 11.07.2013

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Сікорська Наталя Іванівна

Ухвала від 26.06.2013

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Сікорська Наталя Іванівна

Ухвала від 26.06.2013

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Сікорська Наталя Іванівна

Ухвала від 05.06.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Грицай Оксана Сергіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні