Ухвала
від 26.06.2013 по справі 919/634/13
СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

УХВАЛА

26 червня 2013 року Справа № 919/634/13 Суддя Севастопольського апеляційного господарського суду Сікорська Наталя Іванівна, розглянувши заяву Державного професійно-технічного навчального закладу "Севастопольське вище професійне училище засобів зв'язку та інформаційних технологій" про відновлення строку на подання апеляційної скарги на ухвалу господарського суду міста Севастополя (суддя Грицай О.С.) від 05 червня 2013 року у справі №919/634/13

за позовом Державного професійно-технічного навчального закладу "Севастопольське вище професійне училище засобів зв'язку та інформаційних технологій" (вул. Вакуленчука, буд. 29,Севастополь,99053)

до Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_1,Севастополь,99040)

про спонукання до звільнення самовільно зайнятих площ

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду міста Севастополя від 05 червня 2013 року у справі №919/634/13 позовну заяву повернуто без розгляду.

Не погодившись з ухвалою господарського суду першої інстанції, Державний професійно-технічний навчальний заклад "Севастопольське вище професійне училище засобів зв'язку та інформаційних технологій" звернувся до Севастопольського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить ухвалу суду від 05 червня 2013 року скасувати, справу направити до господарського суду міста Севастополя.

Також заявником апеляційної скарги заявлено клопотання про поновлення процесуального строку на її подачу, пропущеного у зв'язку з отриманням оскаржуваної ухвали лише 11.06.2013р.

Розглянувши клопотання Державного професійно-технічного навчального закладу "Севастопольське вище професійне училище засобів зв'язку та інформаційних технологій" про поновлення строку на апеляційне оскарження ухвали господарського суду першої інстанції, судова колегія вважає за необхідне зазначити наступне.

Відповідно до частини 1 статті 91 Господарського процесуального кодексу України сторони у справі, прокурор, треті особи, особи, які не брали участь у справі, якщо господарський суд вирішив питання про їх права та обов'язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення місцевого господарського суду, яке не набрало законної сили.

Згідно з частиною 1 статті 93 Господарського процесуального кодексу України апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів, а на ухвалу місцевого господарського суду - протягом п'яти днів з дня їх оголошення місцевим господарським судом. У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 цього Кодексу.

Так, з матеріалів справи вбачається, що оскаржувана ухвала була прийнята в судовому засіданні господарським судом 05.06.2013р.

Таким чином, встановлений строк на подання апеляційної скарги з урахуванням правил статей 50, 51 Господарського процесуального кодексу України закінчується 10.06.2013р.

Державним професійно-технічним навчальним закладом "Севастопольське вище професійне училище засобів зв'язку та інформаційних технологій" апеляційна скарга подана 18.06.2013р., що підтверджується штампом канцелярії господарського суду першої інстанції на апеляційній скарзі, тобто скарга подана з порушенням встановленого строку.

Згідно з частиною 1 статті 53 вказаного Кодексу за заявою сторони, прокурора чи з своєї ініціативи господарський суд може визнати причину пропуску встановленого законом процесуального строку поважною і відновити пропущений строк.

При цьому Господарський процесуальний кодекс України не пов'язує право суду відновити пропущений процесуальний строк лише з певним колом обставин, що спричинили такий пропуск. Відтак, у кожному конкретному випадку суд повинен з урахуванням конкретних обставин оцінити доводи, що наведені на обґрунтування клопотання про відновлення пропущеного строку, та зробити мотивований висновок щодо поважності чи неповажності причин такого пропуску.

Відповідно до статті 129 Конституції України однією із основних засад судочинства є забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду.

Частиною 2 статті 93 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що апеляційний господарський суд постановляє ухвалу про повернення апеляційної скарги у випадках, якщо вона подана після закінчення строків, установлених цією статтею, і суд за заявою особи, яка її подала, не знайде підстав для поновлення строку, та незалежно від поважності причини пропуску цього строку - у разі, якщо апеляційна скарга подана прокурором, органом державної влади, органом місцевого самоврядування після спливу одного року з дня оголошення оскаржуваного судового рішення. Розгляд заяви особи про поновлення строку на подання апеляційної скарги здійснюється одним із суддів колегії суддів апеляційного господарського суду, склад якої визначений при реєстрації справи відповідно до положень частини четвертої статті 91 цього Кодексу.

Враховуючи викладені обставини, та з огляду на несвоєчасне отримання Державним професійно-технічним навчальним закладом "Севастопольське вище професійне училище засобів зв'язку та інформаційних технологій" оскаржуваної ухвали, що в свою чергу позбавило можливості останнього своєчасно підготувати мотивовану апеляційну скаргу, судова колегія вважає за можливе задовольнити заяву про відновлення строку на подачу апеляційної скарги.

Керуючись статтями 53, 86, 91,93 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Відновити Державному професійно-технічному навчальному закладу "Севастопольське вище професійне училище засобів зв'язку та інформаційних технологій" строк на подачу апеляційної скарги на ухвалу господарського суду міста Севастополя від 05 червня 2013 року у справі №919/634/13.

Суддя Н.І. Сікорська

СудСевастопольський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення26.06.2013
Оприлюднено01.07.2013
Номер документу32070949
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —919/634/13

Ухвала від 04.12.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Альошина Світлана Михайлівна

Ухвала від 09.10.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Альошина Світлана Михайлівна

Ухвала від 26.07.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Грицай Оксана Сергіївна

Постанова від 11.07.2013

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Сікорська Наталя Іванівна

Ухвала від 26.06.2013

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Сікорська Наталя Іванівна

Ухвала від 26.06.2013

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Сікорська Наталя Іванівна

Ухвала від 05.06.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Грицай Оксана Сергіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні