Ухвала
від 12.06.2013 по справі 922/2393/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"12" червня 2013 р.Справа № 922/2393/13

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Шатернікова М.І.

розглянувши заяву АТ "Телемовна компанія "А/ТВК" про забезпечення позову по справі № 922/2393/13 за позовом Акціонерного товариства "Телемовна компанія "А/ТВК", м. Харків

до 1. Публічного акціонерного товариства "АКБ "Базис", м. Харків ,

2. Товариства з обмеженою відповідальністю "Культурний центр "Москва", м. Харків

про визнання недійсним договору

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Акціонерне товариство "Телемовна компанія "А/ТВК", звернувся до господарського суду Харківської області з позовною заявою до Публічного акціонерного товариства "АКБ "Базис" та Товариства з обмеженою відповідальністю "Культурний центр "Москва" про визнання недійсними договору № Б-6 продажу цінних паперів від 16.04.2007 р., укладених між Акціонерним товариством "Телемовна компанія "А/ТВК" та Акціонерним комерційним банком "Базис", яке діяло від свого імені та за рахунок Товариства з обмеженою відповідальністю "Культурний центр "Москва"; про застосування наслідків недійсності правочинів та зобов'язання Товариства з обмеженою відповідальністю "Культурний центр "Москва" повернути Акціонерному товариству "Телемовна компанія "А/ТВК" 38 акцій, емітованих АТ "Телерадіокомпанія "Право А/ТВК", номінальною вартістю 380,00 гривень.

Разом з позовною заявою від Позивача до суду надійшла заява про забезпечення позову, в якій заявник, в порядку ст. 66 ГПК України, просить суд забезпечити позов шляхом накладення арешту на акції, вартістю однієї акції 10,00 грн., кількістю 38 штук, загальною вартістю 380,00 грн., емітентом яких є Акціонерне товариство "Телерадіокомпанія "Право "А/ТВК" (код ЄДРПОУ 22722874), в тому числі:

- зберігачу - Публічному акціонерному товариству "Акціонерний комерційний банк "Базис" (61002, м. Харків, вул. Сумська, буд. 88; код ЄДРПОУ 19358916) заборонити вчиняти будь-які дії, пов'язані з обслуговуванням обігу всіх акцій, емітентом яких є Акціонерне товариство "Телерадіокомпанія "Право "А/ТВК" (код ЄДРПОУ 22722874), в тому числі вчиняти будь-які облікові операції з акціями, АТ "ТРК "Право "А/ТВК", що призводять до зміни власника або передачі хоча б однієї із правомочності власника, в тому числі операції зарахування, списання, переказу, переміщення цінних паперів, на всіх рахунках у цінних паперах, відкритих у ПАТ "Акціонерний комерційний банк "Базис";

- депозитарію - Приватному акціонерному товариству "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів» (адреса: 01032, м. Київ, вул. Вєтрова, 7-б; код ЄДРПОУ 24917996) заборонити вчиняти будь-які дії, пов*язані з обслуговуванням обігу всіх акцій, емітентом яких є Акціонерне товариство "Телерадіокомпанія "Право "А/ТВК" (код ЄДРПОУ 22722874), в тому числі із зарахуванням, списанням, переказом, переміщенням цих цінних паперів, із матеріалізацією всіх акцій;

- Департаменту державної реєстрації юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців Харківської міської ради (61068, м. Харків, проспект Московський, 96-А) заборонити здійснювати будь-які дії, пов'язаної із реєстрацією та перереєстрацією змін до статуту АТ "ТРК "Право А/ТВК" (код ЄДРПОУ 22722874), а також будь-яких дій, пов'язаних із зміною директора або будь-яких інших органів товариства.

Обґрунтовуючи заяву про забезпечення позову, заявник посилається на ст. 66, 67 ГПК України, п. 44 Постанови Пленуму ВСУ № 13 "Про практику розгляду судами корпоративних спорів" від 24.10.2008 року та зазначає, що у разі здійснення відповідачами дій щодо відчуження цінних паперів - акцій, емітентом яких є АТ "Телерадіокомпанія "Право А/ТВК", номінальною вартістю одного цінного паперу - 10,00 грн., кількістю 38 шт., загальною вартістю 380,00 гривень право власності на які перейшли за спірним договором купівлі-продажу, на користь третіх осіб може зробити неможливим виконання рішення у даній справі.

Згідно статті 66 Господарського процесуального кодексу України господарський суд за заявою сторони, прокурора чи його заступника, який подав позов, або з своєї ініціативи має право вжити, передбачених статтею 67 цього Кодексу, заходів до забезпечення позову. Забезпечення позову допускається в будь-якій стадії провадження у справі, якщо невжиття таких заходів може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду.

Згідно статті 67 Господарського процесуального кодексу України позов забезпечується: накладанням арешту на майно або грошові суми, що належать відповідачеві; забороною відповідачеві вчиняти певні дії; забороною іншим особам вчиняти дії, що стосуються предмета спору і т.і.

Відповідно до постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 16 від 26.12.2011р. застосування заходів до забезпечення позову є гарантією реального виконання рішення суду.

Предметом спору у даній справі є вимога про визнання недійсними договору № Б-6 продажу цінних паперів від 16.04.2007 р., укладеного між Акціонерним товариством "Телемовна компанія "А/ТВК" та Акціонерним комерційним банком "Базис", яке діяло від свого імені та за рахунок Товариства з обмеженою відповідальністю "Культурний центр "Москва"; про застосування наслідків недійсності правочинів та зобов'язання Товариства з обмеженою відповідальністю "Культурний центр "Москва" повернути Акціонерному товариству "Телемовна компанія "А/ТВК" 38 акцій, емітованих АТ "Телерадіокомпанія "Право А/ТВК", номінальною вартістю 380,00 гривень.

Суд зазначає, що при розгляді заяв про забезпечення позову не вирішується питання про законність або обґрунтованість позовних вимог по суті. До предмету дослідження на цій стадії входить лише питання про те чи може існуючий стан організації правовідносин ускладнити чи зробити неможливим виконання судового рішення.

Достатньо обґрунтованим для забезпечення позову є підтверджена доказами наявність фактичних обставин, з якими пов'язується застосування певного виду забезпечення позову. Про такі обставини може свідчити вчинення відповідачем дій, спрямованих на ухилення від виконання зобов'язання після пред'явлення вимоги чи подання позову до суду (реалізація майна чи підготовчі дії до його реалізації, витрачання коштів не для здійснення розрахунків з позивачем, укладення договорів поруки чи застави за наявності невиконаного спірного зобов'язання тощо). Саме лише посилання в заяві на потенційну можливість ухилення відповідача від виконання судового рішення без наведення відповідного обґрунтування не є достатньою підставою для задоволення відповідної заяви.

При цьому, вжиття таких заходів є правом господарського суду. Застосовуючи заходи забезпечення позову, суд діє за внутрішнім переконанням на підставі та у відповідності з вимогами чинного законодавства. При цьому розділ Х ГПК України не містить чіткого переліку спорів або обставин, за яких вживаються заходи до забезпечення позову.

Адекватність заходу до забезпечення позову, що застосовується господарським судом, визначається його відповідністю вимогам, на забезпечення яких він вживається. Оцінка такої відповідності здійснюється господарським судом, зокрема, з урахуванням співвідношення права (інтересу), про захист яких просить заявник, з вартістю майна, на яке вимагається накладення арешту, або майнових наслідків заборони відповідачеві вчиняти певні дії.

Обрані заходи до забезпечення позову не повинні мати наслідком повне припинення господарської діяльності суб'єкта господарювання, якщо така діяльність, у свою чергу, не призводитиме до погіршення стану належного відповідачеві майна чи зниження його вартості.

Господарський суд за змістом ст. 43 ГПК України оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили. Визнання однією стороною фактичних даних і обставин, якими інша сторона обґрунтовує свої вимоги або заперечення, для господарського суду не є обов'язковим.

Дослідивши підстави, викладені в заяві про забезпечення позову в її обґрунтування, та додані до позовної заяви матеріали, суд дійшов висновку про необхідність забезпечення позову у спосіб зазначений заявником у заяві про забезпечення позову, оскільки предмет спору стосується захисту корпоративних прав товариства та у разі невжиття таких заходів може бути порушено право заявника або буде існувати реальна загроза їх порушення, оскільки другий відповідач, ТОВ "Культурний центр "Москва" має необмежені можливості щодо розпорядження своїм майном, зокрема і майном придбаним за оспорюваним договором купівлі-продажу цінних паперів № Б-6 від 16 квітня 2007 року, укладеним між Акціонерним товариством "Телемовна компанія "А/ТВК" та Акціонерним комерційним банком "Базис", яке діяло від свого імені та за рахунок Товариства з обмеженою відповідальністю "Культурний центр "Москва", визнати недійсними який просить позивач.

З іншого боку, суд враховує, що зазначений вид та спосіб забезпечення позову не є суттєвим обмеженням для відповідачів, оскільки не заважає веденню ними господарської діяльності.

Розглянувши заяву позивача про вжиття заходів до забезпечення позову, дослідивши додані до позовної заяви докази, з урахуванням фактичних обставин справи суд вважає, що застосування заходів до забезпечення позову відповідає вимогам закону, а заява позивача підлягає задоволенню.

За таких обставин та керуючись статтями 65, 66, 67, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

Задовольнити заяву Акціонерного товариства "Телемовна компанія "А/ТВК" про забезпечення позову.

З метою забезпечення позову, накласти арешт на акції, вартістю однієї акції 10,00 грн., кількістю 38 штук, загальною вартістю 380,00 грн., емітентом яких є Акціонерне товариство "Телерадіокомпанія "Право "А/ТВК" (код ЄДРПОУ 22722874), в тому числі:

- зберігачу - Публічному акціонерному товариству "Акціонерний комерційний банк "Базис" (61002, м. Харків, вул. Сумська, буд. 88; код ЄДРПОУ 19358916) заборонити вчиняти будь-які дії, пов'язані з обслуговуванням обігу всіх акцій, емітентом яких є Акціонерне товариство "Телерадіокомпанія "Право "А/ТВК" (код ЄДРПОУ 22722874), в тому числі вчиняти будь-які облікові операції з акціями, АТ "ТРК "Право "А/ТВК", що призводять до зміни власника або передачі хоча б однієї із правомочності власника, в тому числі операції зарахування, списання, переказу, переміщення цінних паперів, на всіх рахунках у цінних паперах, відкритих у ПАТ "Акціонерний комерційний банк "Базис";

- депозитарію - Приватному акціонерному товариству "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів» (адреса: 01032, м. Київ, вул. Вєтрова, 7-б; код ЄДРПОУ 24917996) заборонити вчиняти будь-які дії, пов*язані з обслуговуванням обігу всіх акцій, емітентом яких є Акціонерне товариство "Телерадіокомпанія "Право "А/ТВК" (код ЄДРПОУ 22722874),, в тому числі із зарахуванням, списанням, переказом, переміщенням цих цінних паперів, із матеріалізацією всіх акцій;

- Департаменту державної реєстрації юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців Харківської міської ради (61068, м. Харків, проспект Московський, 96-А) заборонити здійснювати будь-які дії, пов'язаної із реєстрацією та перереєстрацією змін до статуту АТ "ТРК "Право А/ТВК" (код ЄДРПОУ 22722874), а також будь-яких дій, пов'язаних із зміною директора або будь-яких інших органів товариства.

Ухвала набирає чинності 12.06.2013р., підлягає негайному виконанню та є виконавчим документом згідно Закону України "Про виконавче провадження".

Строк пред`явлення ухвали до виконання - один рік до 13.06.2014 р.

Стягувачем за даною ухвалою є Акціонерне товариство "Телемовна компанія "А/ТВК" (61018, м. Харків, вул. Дерев'янка, 1-А; код 21208561).

Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання.

Суддя Шатерніков М.І.

Дата ухвалення рішення12.06.2013
Оприлюднено17.06.2013

Судовий реєстр по справі —922/2393/13

Ухвала від 05.09.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шатерніков М.І.

Ухвала від 13.11.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шатерніков М.І.

Ухвала від 21.03.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шатерніков М.І.

Ухвала від 30.10.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шатерніков М.І.

Рішення від 18.11.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шатерніков М.І.

Ухвала від 12.09.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шатерніков М.І.

Ухвала від 02.09.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шатерніков М.І.

Ухвала від 30.07.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шатерніков М.І.

Ухвала від 12.06.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шатерніков М.І.

Ухвала від 12.06.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шатерніков М.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні