Постанова
від 13.06.2013 по справі 915/250/13-г
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" червня 2013 р.Справа № 915/250/13-г Колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду у складі:

Головуючого судді: Лашина В.В.

Суддів: Єрмілова Г.А.

Воронюка О.Л.

При секретарі Гавричкові С.В.

За участю представників сторін:

Від Миколаївського воєнізованого гірничорятувального (аварійно-рятувального) загону - Островський Ю.В., посвідчення № ОС-001 від 01.08.09;

Від Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління МНС України у Миколаївській області - Валах О.А.., довіреність № 64/222, від 01.04.13;

Від ПАТ "Микитівський гранітний кар'єр" - Гулай В.М., довіреність № 01/Ю, від 01.10.12;

Від Миколаївського воєнізованого гірничорятувального (аварійно-рятувального) загону - Віштал Д.А., довіреність № б/н, від 17.10.12;

Розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Миколаївського воєнізованого гірничорятувального (аварійно-рятувального) загону

на рішення господарського суду Миколаївської області

від 19.04.2013р.

справа №915/250/13-г

за позовом: Приватного акціонерного товариства "Микитівський гранітний кар'єр"

до відповідача: Миколаївського воєнізованого гірничорятувального (аварійно-рятувального) загону

третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Аварійно-рятувальний загін спеціального призначення Управління МНС України у Миколаївській області

про розірвання договору на постійне та обов'язкове аварійно-рятувальне обслуговування від 17.12.07р. № 8/05-10/07

Відповідно до ст. 77 ГПК України в судовому засіданні 04.06.2013р. оголошувалась перерва до 13.06.2013р.

ВСТАНОВИЛА:

11 лютого 2013 року Приватне акціонерне товариство «Микитівський гранітний кар'єр» (далі за текстом - ПрАТ «МГК») звернулося до господарського суду Миколаївської області із позовом до Миколаївського воєнізованого гірничорятувального (аварійно-рятувального) загону Державної спеціалізованої (воєнізованої) аварійно-рятувальної служби Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи (в подальшому - Миколаївський ВГАРЗ МНС України) про розірвання договору № 8/05-10/07 на постійне та обов'язкове аварійно-рятувальне обслуговування від 17.12.2007 р., укладеного між сторонами. Свої вимоги позивач обґрунтував тим, що з боку відповідача відбулося порушення умов згаданого договору через невиконання останнім свого зобов'язання по погодженню плану локалізації та ліквідації аварій на об'єктах позивача, без якого діяльність позивача заборонена, що змусило ПрАТ «МГК» укласти відповідний договір з третьою особою.

Рішенням господарського суду Миколаївської області від 19.04.2013 р. (суддя Бездоля Д.О.) позов ПрАТ «МГК» задоволений. Договір № 8/05-10/07 на постійне та обов'язкове аварійно-рятувальне обслуговування від 17.12.2007 р., укладений між ПрАТ «МГК» та Миколаївським ВГАРЗ МНС України, вирішено розірвати. З відповідача на користь ПрАТ «МГК» стягнено 1147 грн. судового збору.

Не погоджуючись з цим рішенням, Миколаївський ВГАРЗ МНС України в апеляційній скарзі просить його скасувати та винести постанову, якою в позові відмовити, посилаючись на порушення місцевим господарським судом норм матеріального права та на неповне з'ясування обставин, що мають значення для справи, оскільки господарським судом не правильно було розтлумачено положення п. 4.5 наказу МНС України № 440 від 17.11.2003 р., без системного зв'язку із приписами п. 6.2, 6.2 додатку до вказаного наказу та положень укладеного між сторонами договору, які не передбачають права односторонньої відмови від договору на постійне й обов'язкове обслуговування небезпечних об'єктів. Також скаржник зазначає про помилковість висновків суду першої інстанції щодо порушення з боку Миколаївського ВРАГЗ МНС України умов укладеного договору від 17.12.2007 р., так як вимоги п. 1.9 Інструкції від 31.03.2003 р. № 87 відповідачем виконані, що підтверджується планом взаємодії аварійно-рятувального загону і пожежної частини при виникненні аварії, який судом не був витребуваний. До того ж, зазначені позивачем плани ліквідації аварій, що знаходиться у матеріалах справи, містять порушення п. 2.3 (відсутність нанесених шляхів евакуації, запасних виходів, номерів позицій), п. 3.3 згаданої Інструкції (номера позицій не збігаються з відповідним номером сторінки оперативної частини плану), а також статті 18 Закону України «Про аварійно-рятувальну службу» щодо визначення уповноваженого керівника з ліквідації аварії.

Обговоривши доводи апеляційної скарги, заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи та перевіривши правильність застосування господарським судом норм матеріального права, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

ПрАТ «МГК» є кар'єром, тобто гірничим підприємством, що добуває корисні копалини відкритим способом на Микитівському родовищі гранітів та Софіївському родовищі гранітів у Миколаївській області.

Відповідно до ст. 27 Гірничого закону України від 06.10.1999 р. № 1127-XIV усі гірничі підприємства незалежно від форми власності в період їх будівництва, реконструкції, експлуатації, ліквідації або консервації обслуговуються державними воєнізованими аварійно-рятувальними службами (формуваннями), які фінансуються за рахунок коштів Державного бюджету України, коштів гірничих підприємств, а також за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством.

Микитівське родовище гранітів та Софіївське родовище гранітів входять до Переліку об'єктів та окремих територій, які підлягають постійному та обов'язковому на договірній основі обслуговуванню державними аварійно-рятувальними службами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04.08.2000 р. № 1214.

У відповідності до наказу Міністерства надзвичайних ситуацій України від 13.10.2011 р. № 1087 зона відповідальності за вказаними об'єктами, які потребують гірничорятувального обслуговування, визначена за Миколаївським ВГАРЗ МНС України.

Як вбачається з матеріалів справи, 17 грудня 2007 року між сторонами був укладений договір № 8/05-10/07, за умовами якого Миколаївський ВГАРЗ МНС України зобов'язався організувати цілодобове функціонування своїх структурних підрозділів у режимі постійної готовності до виконання необхідного комплексу аварійно-рятувальних робіт в умовах надзвичайних ситуацій або загрози їх виникнення, а також виконання аварійно-рятувальних робіт та забезпечення заходів, спрямованих на запобігання та профілактику виникнення ситуацій техногенного та природного характеру, а ПрАТ «МГК» зобов'язалося оплачувати ці роботи в сумі 2100 грн. щомісячно.

Додатковими угодами до цього договору сторони вносили зміни щодо вартості послуг.

За своєю правовою природою даний договір відноситься до договорів про надання послуг.

Умовами зазначеного договору встановлені права та обов'язки сторін, підстави й порядок припинення договірних зобов'язань.

Зокрема, пунктом 2.6 договору передбачено, що відповідач зобов'язаний погоджувати плани локалізації та ліквідації аварій на об'єктах позивача.

Згідно з п. 6.2 договору його дія може бути припинена за ініціативою позивача у разі виключення об'єктів ПрАТ «МГК» з переліку об'єктів, що підлягають постійному та обов'язковому обслуговуванню державними аварійно-рятувальними службами, а також зникнення причин, які зумовлюють небезпеку виникнення надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Пунктом 6.3 визначені підстави для припинення дії договору за ініціативою відповідача, а саме: у разі невиконання умов договору ПрАТ «МГК», а також при неможливості проводити аварійно-рятувальне обслуговування об'єктів позивача з причин ліквідації або реорганізації аварійно-рятувальної служби Миколаївського ВГАРЗ МНС України.

Підставою позовних вимог ПрАТ «МГК» стало порушення умов договору з боку відповідача, що виразилося у непогоджені плану ліквідації аварій на 2012 рік.

21 березня 2012 року позивачем було укладено договір № 85 на постійне та обов'язкове обслуговування державними аварійно-рятувальними службами об'єктів та окремих територій із Управлінням МНС України в Миколаївській області, за умовами якого Аварійно-рятувальний загін спеціального призначення Управління МНС України в Миколаївській області зобов'язався організувати та здійснювати аварійно-рятувальне обслуговування, виконувати аварійно-рятувальні роботи на об'єктах позивача за вартістю послуг у сумі 6005,09 грн. у місяць.

Зазначеною особою, яка, до речі, не є воєнізованою аварійно-рятувальною службою, був погоджений план ліквідації аварій на 2012 рік /т.2, а.с. 45- 106; т. 4, а.с. 79-110/.

09 квітня 2012 року ПрАТ «МГК» заявив відповідачу про розірвання договору № 8/05-10/07 від 17.12.2007 р., укладеного з ним /т.2, а.с. 25/, керуючись приписами ч. 3 ст. 651, ст. 907 ЦК України, ч. 1 ст. 188 ГК України, п. 6.4 зазначеного договору, а також п. 4.5 наказу Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 17.11.2003 р. № 440, що стосуються питання розірвання відповідного договору.

З припиненням договірних правовідносин Миколаївський ВГАРЗ МНС України не погодився у зв'язку з відсутністю причин, викладених у п. 6.2 договору від 17.12.2007 р., що й викликало судовий спір.

Приймаючи рішення про задоволення позовних вимог, місцевий господарський суд виходив з того, що відповідачем не здійснені дії, передбачені п. 1.9 Інструкції зі складання планів ліквідації аварій для кар'єрів (розрізів) та збагачувальних (брикетних) фабрик, затвердженої наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 31.03.2003 р. № 87 й, в порушення умов договору, не проведено погодження плану ліквідації аварій у кар'єрі на 2012 рік, без якого діяльність підприємства заборонена. Господарський суд визначився щодо можливості розірвання спірного договору за наявністю одночасно двох умов: порушення відповідачем умов договору відповідачем та укладення позивачем договору на постійне і обов'язкове аварійно-рятувальне обслуговування з іншою атестованою державною аварійно-рятувальною службою (Аварійно-рятувальний загін спеціального призначення Управління МНС України в Миколаївській області).

Аналізуючи матеріали справи, судова колегія зазначає про передчасність висновків суду першої інстанції щодо порушення Миколаївським ВГАРЗ МНС України умов договору від 17.12.2007 р. та можливість розірвання зазначеного договору в односторонньому порядку.

У відповідності до ч. 1, 4 статті 188 ГК України зміна та розірвання господарських договорів в односторонньому порядку не допускаються, якщо інше не передбачено законом або договором. У разі якщо сторони не досягли згоди щодо зміни (розірвання) договору або у разі неодержання відповіді у встановлений строк з урахуванням часу поштового обігу, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду.

Згідно до ч. 2 ст. 651 ЦК дія договору може бути припинена внаслідок порушення його умов.

Водночас, відповідно до ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог чи заперечень. Докази подаються сторонами.

З матеріалів справи вбачається, що позивачем не доведено надіслання листом від 13.12.2011 р. за № 55 /т.1, а.с. 26/ саме тих планів ліквідації аварій, які в подальшому були погоджені Аварійно-рятувальним загоном спеціального призначення ГУ МНС у Миколаївській області, з яким був укладений договір № 85 на постійне та обов'язкове обслуговування від 21.03.2012 р.

Навпаки, відповідачем надіслано позивачу листи від 02.04.2012 р. за № 03-05/109 /т.1, а.с. 46/ та від 22.11.2012 р. за № 01-319/03-05 /т.1, а.с. 47/, яким Миколаївським ВГАРЗ МНС України пропонувалось ПрАТ «МГК» направити особу, відповідальну за розробку плану ліквідації аварій для його погодження, однак доказів направлення цих планів матеріали справи не містять.

До того ж, лише направлення плану ліквідації аварій не означає його безумовного погодження з боку відповідача при наявності у ньому неточностей або суперечності вимогам, викладеним в Інструкції зі складання планів ліквідації аварій для кар'єрів (розрізів) та збагачувальних (брикетних) фабрик, затвердженої наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи 31.03.2003 р. № 87.

Посилання ПрАТ «МГК» на положення п. 4.5 Порядку обслуговування об'єктів та окремих територій державними аварійно-рятувальними службами, затвердженого наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 17.11.2003 р. № 440 та на ст. 907 ЦК України, як на підставу розірвання договору в односторонньому порядку, судова колегія вважає помилковими, оскільки у даному випадку та у відповідності до ст.ст. 6, 627 ЦК України сторони керуються положеннями, встановленими в укладеному ними договорі.

Доказів наявності підстав, визначених у п. 6.2 договору від 17.12.2007 р., саме який передбачає правомірність розірвання договору за ініціативою позивача: виключення об'єктів ПрАТ «МГК» з переліку об'єктів, що підлягають постійному та обов'язковому обслуговуванню державними аварійно-рятувальними службами, або зникнення причин, які зумовлюють небезпеку виникнення надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру, позивачем не надано.

Враховуючи викладені обставини, судова колегія приходить до висновку про відсутність достатніх правових підстав для задоволення позовних вимог ПрАТ «МГК».

За таких обставин, судова колегія вважає, що оскаржуване рішення господарського суду Миколаївської області не відповідає обставинам справи та вимогам закону, а тому підлягає скасуванню з постановленням нового судового рішення, яким у задоволенні позову ПрАТ «МГК» належить відмовити.

Керуючись ст. ст. 44, 49, 101-105 Господарського процесуального кодексу України, судова колегія

П О С Т А Н О В И Л А:

Апеляційну скаргу Миколаївського воєнізованого гірничорятувального (аварійно-рятувальний) загону задовольнити, а рішення господарського суду Миколаївської області від 19.04.2013 р. по справі № 915/250/13-г - скасувати, в позові відмовити.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства «Микитівський гранітний кар'єр» (56500, Миколаївська область, м. Вознесенськ, а/с 48, ідентифікаційний код 01033255) на користь Миколаївського воєнізованого гірничорятувального (аварійно-рятувальний) загону (54028, м. Миколаїв, вул. Гмирьова, 4, ідентифікаційний код 33896375) судовий збір за апеляційний розгляд справи в розмірі 573,50 грн.

Наказ доручити видати господарському суду Миколаївської області.

Повний текст постанови складено та підписано 17.06.2013р.

Головуючий суддя В.В. Лашин

Суддя Г.А. Єрмілов

Суддя О.Л. Воронюк

Дата ухвалення рішення13.06.2013
Оприлюднено19.06.2013
Номер документу31904502
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/250/13-г

Ухвала від 23.01.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Кот O.B.

Постанова від 06.11.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Васищак І.М.

Ухвала від 21.10.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Васищак І.М.

Ухвала від 13.08.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Васищак І.М.

Постанова від 13.06.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лашин В.В.

Ухвала від 17.05.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лашин В.В.

Рішення від 19.04.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Бездоля Д.О.

Ухвала від 03.04.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Бездоля Д.О.

Ухвала від 28.02.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Бездоля Д.О.

Ухвала від 12.02.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Бездоля Д.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні