Ухвала
від 25.03.2008 по справі 27/280
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

27/280

   

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

УХВАЛА

про припинення провадженням справи

           25.03.08                                                                        Справа №  27/280

            Дроздова С.С.  

За позовом: Управління Пенсійного фонду України в м. Бердянську Запорізької області, м. Бердянськ

до відповідача: Відкритого акціонерного товариства “Азовкабель”, м. Бердянськ Запорізької області

про  стягнення 22 724 грн. 60 коп.

                                                                                                         Суддя Дроздова С.С.

Представники сторін :

Від позивача: Останіна О.В., дов. № 30/01  від 03.01.08 р.

Від відповідача:  Межуэв С.М., дов. № 07-164 выд 20.02.08 р.

                 У судовому засіданні, відкритому 07.09.05р., сторонами було заявлено клопотання відповідно до ст. 69 п. 4 ГПК України про продовження терміну розгляду спору. У судовому засіданні від 08.11.05р. було оголошено перерву для надання додаткових доказів у справі.

Ухвалою суду від 15.11.05 р. провадження у справі було зупинено, на підставі ст. 79 ГПК України.

Ухвалою суду від 28.02.08 р. провадження у справі № 27/280 поновлено та призначено судове засідання.

                Управління Пенсійного фонду України в м. Бердянську звернулось до господарського суду з позовною заявою про стягнення з Відкритого акціонерного товариства “Азовкабель” 22 724,60 грн. заборгованості по витратам на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Сутність спору викладена в ухвалах суду від 07.09.05 р., 15.11.05 р., 28.02.08 р.

25.03.08 р. розгляд справи № 27/280 продовжено.

25.03.08 р. до початку розгляду справи представники позивача та відповідача заявили письмове клопотання щодо відмови від здійснення технічної фіксації судового процесу.

Позивач у судовому засіданні, відкритому 25.03.08 р. підтримав позовні вимоги. Представник відповідача проти позову заперечив у повному обсязі.

Заслухавши представників позивача, відповідача та розглянувши матеріали справи, господарський суд дійшов висновку, що справу № 27/280 не належить розглядати в порядку господарського судочинства з наступних підстав.

01.09.2005р. набрав чинності Кодекс адміністративного судочинства України, який визначає повноваження адміністративних судів щодо розгляду справ адміністративної юрисдикції, порядок звернення до адміністративних судів і порядок здійснення адміністративного судочинства.

Відповідно до п. 6 розділу VІІ Прикінцевих і перехідних положень КАС України до початку діяльності окружних та апеляційних адміністративних судів адміністративні справи, підвідомчі господарським судам відповідно до Господарського процесуального кодексу України 1991 року, вирішують у першій та апеляційній інстанціях відповідні місцеві та апеляційні господарські суди за правилами Кодексу адміністративного судочинства України.

Пунктом 4 ч. 1 ст. 17 КАС України передбачено, що компетенція адміністративних судів поширюється на спори за зверненням суб'єкта владних повноважень у випадках, встановлених законом.

Відповідно до п. 1 ч. 1 статті 3 КАС України справа адміністративної юрисдикції –це переданий на вирішення адміністративного суду публічно-правовий спір, у якому хоча б однією зі сторін є орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа або інший суб'єкт, який здійснює владні управлінські функції на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень. Визначення суб'єкта владних повноважень дається в п. 7 ст. 3 КАС України, згідно з яким це орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа, інший суб'єкт при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

Позивачем у справі № 27/280 є Управління Пенсійного фонду України в м. Бердянську Запорізької області.

Згідно ч. 1 ст. 58 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування"  Пенсійний фонд є органом, який здійснює керівництво та управління солідарною системою, провадить збір, акумуляцію та облік страхових внесків, призначає пенсії та підготовляє документи для її виплати, забезпечує своєчасне і в повному обсязі фінансування та виплату пенсій, допомоги на поховання, здійснює контроль за цільовим використанням коштів Пенсійного фонду, вирішує питання, пов'язані з веденням обліку пенсійних активів застрахованих осіб на накопичувальних пенсійних рахунках, здійснює адміністративне управління Накопичувальним фондом та інші функції, передбачені цим Законом і статутом Пенсійного фонду.

Відповідно до п. 1 Положення про Пенсійний фонд України, затвердженого Указом Президента України від 01.03.01 р. № 121/2001, Пенсійний фонд України є центральним органом виконавчої влади, що, зокрема, здійснює керівництво та управління солідарною системою загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, провадить збір, акумуляцію та облік страхових внесків.

Згідно з п. 1.1 Положення про управління Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 30.04.02 р. № 8-2, управління у районах, містах і районах у містах є органами Пенсійного фонду, підвідомчими відповідно головним управлінням цього Фонду в АРК, областях, містах Києві та Севастополі, що разом з цими управліннями утворюють систему органів Пенсійного фонду.

Відповідно до підпунктів 6 п. 2.2 Положення про управління Пенсійного фонду, Управління відповідно до покладених до нього завдань  контролює надходження страхових внесків та інших платежів до Пенсійного фонду від підприємств, установ, організацій та громадян, збирає у встановленому порядку відповідну звітність, проводить планові та позапланові перевірки фінансово-бухгалтерських документів, звітів та інших документів щодо правильності обчислення та сплати страхових внесків, цільового використання коштів Пенсійного фонду в організаціях, що здійснюють виплату і доставку пенсій.

З наведеного випливає, що Управління, у даній справі, виступає як орган державної влади при здійсненні ним владних управлінських функцій і, відповідно, як суб'єкт владних повноважень.

Таким чином, у спірних правовідносинах позивач виступає не як суб'єкт господарської діяльності, а як суб'єкт владних повноважень.

Враховуючи, що однією із сторін є суб'єкт владних повноважень, а спір за своєю правовою природою належить до сфери регулювання публічного права, суд вважає, що він повинен вирішуватися за правилами Кодексу адміністративного судочинства України.              

За таких обставин господарський суд припиняє провадження у справі, на підставі ст. 80 п. 1  ГПК України – спір не підлягає вирішенню в господарських судах України.

У випадках припинення провадження у справі повторне звернення до господарського суду зі спору між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав не допускається.

 Керуючись  ст.ст. 80 п. 1, 86 ГПК України, -

                                      УХВАЛИВ:

Припинити провадження у справі № 27/280.

  

       

       Суддя                                                                           С.С.  Дроздова

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення25.03.2008
Оприлюднено24.03.2009
Номер документу3191114
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —27/280

Рішення від 12.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Дідиченко М.А.

Ухвала від 08.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Дідиченко М.А.

Ухвала від 14.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Дідиченко М.А.

Рішення від 14.10.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Мамалуй О.О.

Ухвала від 05.03.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Семенюк Г.В.

Рішення від 22.06.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Дідиченко М.А.

Ухвала від 25.03.2008

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

Ухвала від 25.09.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Татарчук В.О.

Ухвала від 17.10.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Татарчук В.О.

Постанова від 07.11.2007

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Авдєєв П.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні