Рішення
від 12.08.2008 по справі 11/93/08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/93/08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.08.08                                                                                        Справа №  11/93/08

Суддя   Гончаренко С.А.

Господарський суд Запорізької області у складі:

головуючий –суддя Гончаренко С.А.,

при секретарі судового засідання –Вака В.С.,

розглянувши в відкритому судовому засіданні матеріали справи

За позовом: Сільськогосподарський виробничий кооператив (СВК) “Калініна” (70040, Запорізька область, Вільнянський район, с. Антонівка, вул. Леніна, 31)

до відповідача-1: Вільнянська районна державна адміністрація (70002, Запорізька область, м. Вільнянськ, вул. Бочарова, 12)

до відповідача-2: Антонівська сільська рада Вільнянського району Запорізької області (вул. Леніна, буд. 48, с. Антонівка, Вільнянський район, Запорізька область, 70040)

до відповідача-3: Відділ земельних ресурсів у Вільнянському районі Запорізької області (вул. Зачиняєва, буд. 22, м. Вільнянськ, Запорізька області, 70002)

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Сільськогосподарський виробничий кооператив (СВК) “Світанок” (с. Василькове, Вільнянський район, Запорізька область, 70045)

у присутності представників:

від позивача:   Азізбекін А.П. –голова правління, протокол № 1 від 06.01.07р.

від відповідача-1: не з'явився  

від відповідача-2: не з'явився

від відповідача-3: не з'явився

від третьої особи: не з'явився

про: визнання недійсними розпоряджень, -

В С Т А Н О В И В :

До господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява СВК “Калініна” про визнання недійсними розпоряджень Вільнянської районної державної адміністрації від 08.06.2007р. № 398 та від 05.12.2006р. № 845.

28.01.2008р. порушено провадження по справі, до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Сільськогосподарський виробничий кооператив (СВК) “Світанок” та справа призначена до розгляду.

З метою витребування додаткових доказів та для нормативного обґрунтування сторонами своїх доводів та заперечень судові засідання відкладались, строк розгляду справи продовжувався.

Ухвалою від 17.06.2008р. за клопотанням представників сторін до участі у справі у якості відповідачів були залучені Антонівська сільська рада Вільнянського району Запорізької області та відділ земельних ресурсів у Вільнянському районі Запорізької області.

Позивач підтримує позовні вимоги, викладені у позовній заяві, при цьому посилається на порушення відповідачем-1 прав власників земельних ділянок (паїв), яке виглядає у розпорядженні їх земельними ділянками без їхньої згоди на це.

Відповідач-1 проти позовних вимог заперечує, при цьому посилається на те, що при прийнятті оспорюваних розпоряджень керувався виключно діючим законодавством та діяв в межах наданих йому компетенції. При цьому, ним був проведений конкурс з набуття права на оренду, переможцем з чотирьох учасників якого, став СВК “Світанок”. Всі умови проведення конкурсу були дотримані.

Стверджує що документом, який підтверджує право на земельну ділянку є Державний акт, який видається власнику або користувачу лише після виділення землі в натурі (на місцевості). Посилання позивача на сертифікати вважає хибним виходячи з того, що сертифікат є документом, який підтверджує лише право на умовну, невиділену в натурі ділянку.

У задоволенні позовних вимог просить відмовити у повному обсязі.

Третя особа повністю підтримала заперечення відповідача-1, посилаючись на те, що право постійного користування земельною ділянкою, визначеної контурами полів № 313 та № 171а у СВК “Калініна” відсутнє. Розпорядження Вільнянської районної державної адміністрації від 08.06.2007р. № 398 та від 05.12.2006р. № 845 вважає законними, у задоволенні позовних вимог просить відмовити.

Відповідачі 2 та 3 відзив не надали, в судовому засіданні надали усні пояснення щодо відсутності у позивача Державного акту на право користування спірними землями та зареєстрованих договорів оренди.

В судовому засіданні представник позивача не погодився з доводами відповідача-1 та третьої особи, при цьому звернув увагу на те, що відповідно до ст. ст. 125, 126 Земельного кодексу України, право власності на земельну ділянку має посвідчуватися відповідним документом, яким є Державний акт про право власності на земельну ділянку. Стверджує, що КСП “Калініна” (правонаступником якого є позивач) такий акт мало, і на підставі цього акту та рішення загальних зборів співвласники отримали сертифікати на земельну частку (пай), які відповідно до перехідних положень Земельного кодексу України вважаються правовстановлюючими документами. Між СВК “Калініна” та власниками часток  (паїв) укладені договори оренди, в силу яких позивач є добросовісним користувачем спірної земельної ділянки.

Крім цього, спираючись на довідку Антонівської сільської ради від 08.04.2008р. про наявність 8 не витребуваних паїв, робить висновок, що відповідач-1 мав право розпоряджатися земельною ділянкою площею лише 0,99672 га.

Вивчивши матеріали справи і вислухавши пояснення представника позивача, встановив наступні обставини:

СВК “Калініна” є правонаступником прав та обов'язків Колгоспу ім. Калініна та КСП ім. Калініна.

13.01.1993р. проведені загальні збори членів колгоспу ім. Калініна з питання приватизації земель, за результатами яких вирішено: узгодити проект приватизації земель, який передбачає передачу в колективну власність 4742,2 га земель , у тому числі - 4436,7 га сільськогосподарських угодій, з яких пашні –3997,3  га, багаторічних насаджень - 79,3 га , сінокосів - 76,0 га , пасовищ - 284,1 га.

Землі загального користування складають - 305,5 га.

Антонівською сільською радою 14.01.2003р. прийнято рішення № 1 “Про узгодження проекту приватизації земель колгоспу ім. Калініна”, згідно якого вирішено утворити на території Антонівської сільської ради землі державної власності: - землі запасу - 591,6 га ; - резервний фонд - 706,6 га ; - лісовий фонд - 10,7 га ; - водний фонд - 73,6 га ; - землі природоохоронного призначення - 130,8 га .

Пунктом 1.3 вирішено організувати на землях колгоспу ім. Калініна колективного сільськогосподарського підприємства з передачею в колективну власність 4742,2 га земель, у тому числі, пашні - 3997,3 га, багаторічних насаджень - 79,3 га , сіножатей покращених - 76,0 га, пасовищ - 284,1 га.

21.01.1993р. Вільнянською районною радою народних депутатів Запорізької області прийнято рішення № 8 “Про затвердження проекту приватизації земель колгоспу ім. Калініна”, яким вирішено: - затвердити проект приватизації земель колгоспу ім. Калініна, яким передбачається організація колективного сільськогосподарського підприємства з передачею в колективну власність 4742,2 га земель, в тому числі ріллі - 3997,3 га, багаторічних насаджень - 79,3 га, сіножатей покращених - 76,0 га , пасовищ - 284,1 га.

На підставі Рішення № 8 від 21.01.1993р. Вільнянської районної Ради народних депутатів, Колективному сільськогосподарському підприємству їм. Калініна виданий Державний акт на право колективної власності на землю - 4742,2 га землі в межах згідно з планом

Акт зареєстровано в Книзі записів державних актів на право колективної власності на землю за № 636 , серія ЗП 00318 від 15.08.1995р.

До Державного акту ЗП 00318 від 15.08.1995р. оформлений Додаток № 1 - Список громадян - членів колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу або товариства.

Відповідно до ч. 1 Перехідних положень Закону України “Про оренду землі” № 161-XIV від 06.10.1998р., громадяни –власники сертифікатів на право на земельну частку (пай) до виділення їм у натурі (на місцевості) земельних ділянок мають право укладати договори оренди земель сільськогосподарського призначення, місце розташування яких визначається з урахуванням вимог раціональної організації території і компактності землекористування, відповідно до цих сертифікатів з дотриманням цього Закону.

Скориставшись цією нормою СВК “Калініна” уклав з громадянами –власниками сертифікатів на право на земельну частку (пай) договори оренди, копії яких залучені до матеріалів справи.

Таким чином, суд дійшов висновку що позивач є добросовісним користувачем спірних земель.

05.12.2006р. Вільнянською районною державною адміністрацією Запорізької області прийняте розпорядження №845 про надання СКВ “Світанок” дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок для подальшої їх передачі в оренду. Розпорядженням № 398 від 08.06.2007р. були внесені зміни до розпорядження № 845.

Суд вважає, що позовні вимоги СВК “Калініна” законні та обґрунтовані, а зазначені розпорядження підлягають визнанню недійсними виходячи з наступного:

Відповідно до ст. 17 Земельного кодексу у діючій редакції, до повноважень державної адміністрації у галузі земельних відносин належить: а) розпорядження землями державної власності в межах, визначених  цим Кодексом .

На підставі ст. 78 Земельного кодексу України, право власності на землю –це право володіти, користуватися і розпоряджатися земельними ділянками.

Земля в Україні може перебувати у приватній, комунальній та державній власності.

Згідно із ст. 84 Земельного кодексу України, право державної власності на землю набувається і реалізується державою в особі районних державних адміністрацій, відповідно до закону.

Відповідно до п. 5 ст. 84 Земельного кодексу України, Держава набуває права власності на землі у разі: - відчуження земельних ділянок у власників з мотивів суспільної необхідності для суспільних потреб; - придбання за договором купівлі - продажу, дарування, міни, іншими цивільно - правовими угодами; - прийняття спадщини; - передачі у власність держави земельних ділянок комунальної власності територіальними громадами; - конфіскація земельних ділянок.

Станом на день розгляду справи не надано жодного рішення, розпорядження Вільнянської районної державної адміністрації Запорізької області щодо вилучення спірних земельних ділянок із складу колективної власності СВК “Калініна” та передачі їх у державну власність.

У відзиві на позовну заяву Вільнянська районна державна адміністрація Запорізької області вказує, що 14.11.2006р. конкурсною комісією по проведенню конкурсу з набуття права оренди земельної ділянки державної власності, було проведено засідання земельної комісії на якому розглядалось питання набуття права оренди земельних ділянок на території Антонівської сільської ради.

Отже, до проведення конкурсу, землі, якими володіє СВК “Калініна” на законних підставах, Вільнянська районна державна адміністрація Запорізької області визначила як землі державної власності без прийняття відповідних рішень, розпоряджень щодо їх вилучення, викупу і таке інше.

Закон України “Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)” визначає організаційні та правові засади виділення власникам земельних часток (паїв) земельних ділянок в натурі (на місцевості) із земель, що належали сільськогосподарським кооперативам на праві колективної власності.

Відповідно до ст. 3 вказаного закону, підставами для виділення земельних ділянок у натурі власникам земельних часток є рішення районної державної адміністрації.

Згідно із ст. 9 вказаного закону, розподіл земельних ділянок у межах одного сільськогосподарського підприємства між власниками земельних часток (паїв), які подали заяви про виділення належних їм земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) проводиться відповідною радою за місцем розташування земельної ділянки.

В обґрунтування своєї позиції відповідач посилається на ст. 13 Закону України “Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)”, відповідно до якої використання нерозподілених (не витребуваних) земельних ділянок за рішенням відповідної районної державної адміністрації може передаватися в оренду для використання за цільовим призначенням на строк до моменту отримання їх власником державного акту на право власності на земельну ділянку, про що зазначається у договорі оренди, а власники земельних часток (паїв) чи їх спадкоємці, які не взяли участь у розподілі земельних ділянок повідомляються про результант проведеного розподілу земельних ділянок у письмовій формі, у разі якщо відомо їх місцезнаходження.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 122 від 04.02.2004р. “Про організацію робіт та методику розподілу земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв), з метою інформування власників земельних часток (паїв) про проведення розподілу земельних ділянок сільська рада чи районна державна адміністрація розміщує у загальнодоступному місці населеного пункту де проживають власники земельних часток (паїв), оголошення про проведення зборів власників земельних часток паїв, не пізніше ніж за 14 днів до їх проведення.

Результати розподілу оформлюються протоколом.

Сторонами не надані докази, які підтверджують факт повідомлення Антонівською сільською радою або Вільнянською районною державною адміністрацію Запорізької області власників земельних часток паїв про результати проведеного розподілу земельних ділянок.

Крім цього, відповідно до довідки № 01-21/89 від 08.04.2008р. Антонівської сільської ради на спірних землях знаходиться вісім не витребуваних паїв. Загальна кількість громадян –членів КСП становить 610 осіб, отже, виходячи із загальної площі землі –76,0 га, на одну особу надається земельна ділянка площею, 0,12459 га, а загальна площа не витребуваних земель (8 паїв), якими має право розпоряджатися відповідач становить 0,99672 га. Не зважаючи на це, у спірних розпорядженнях мова йдеться про 61,156 га не витребуваних земельних часток (паїв).

З огляду на викладене вимоги позивача законні, обґрунтовані і підтверджуються зібраними в справі доказами.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 82-85 Господарського процесуального Кодексу України, -                           

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Визнати недійсними розпорядження Вільнянської районної державної адміністрації від 05.12.2006р. № 845 та від 08.06.2007р. № 398.

Суддя                                                                               С.А. Гончаренко

В судовому засіданні, що відбулось 12.08.2008р. за згодою представника позивача оголошені вступна та резолютивні частини рішення. Рішення в повному обсязі складено 18.08.08.

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення12.08.2008
Оприлюднено24.03.2009
Номер документу3191391
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/93/08

Постанова від 09.04.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Гоголь Т.Г.

Рішення від 12.08.2008

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

Ухвала від 19.02.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Гоголь Т.Г.

Ухвала від 12.01.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Гоголь Т.Г.

Ухвала від 08.12.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Гоголь Т.Г.

Постанова від 16.10.2008

Господарське

Запорізький апеляційний господарський суд

Шевченко Т.М.

Ухвала від 09.06.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Василяка К.Л.

Рішення від 13.05.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Василяка К.Л.

Ухвала від 31.03.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Василяка К.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні