Рішення
від 11.06.2013 по справі 910/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 910/22 11.06.13

За позовом комунального підприємства «Центр обслуговування споживачів Шевченківського району»

до приватного підприємства «Альтернатива»

третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, комунальне підприємство «Житлово-експлуатаційна контора «Покровська» Шевченківської районної в місті Києві ради

про стягнення 26 222,26 грн.

Суддя Удалова О.Г. (головуючий) Суддя Курдельчук І.Д.

Суддя Ковтун С.А.

Представники учасників процесу:

від позивача Гутій І.В. (за довіреністю)

від відповідача не з'явились

від третьої особи Іванова Т.Ю (за довіреністю)

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До Господарського суду міста Києва звернулося з позовом комунальне підприємство «Центр обслуговування споживачів Шевченківського району» до приватного підприємства «Альтернатива» про стягнення 23 934,78 грн., а саме: 22 119,06 грн. основного боргу, 795,24 грн. інфляційних, 1 020,48 грн. трьох процентів річних.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач порушив взяті на себе зобов'язання щодо повноти та своєчасності внесення оплати за надані комунальні послуги.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 04.01.2013 р. порушено провадження у справі № 910/22.

Відповідач до суду не з'явився.

Позивачем на вимогу суду надано офіційні дані про місцезнаходження відповідача, відповідно до яких адресою останнього є: 03150, м. Київ, вул. Предславинська, 47, кв. 34.

Суд відклав розгляд справи на 14.02.2013 р., направивши ухвалу суду відповідачу за новою адресою.

Позивачем було подано заяву про уточнення позовних вимог, у якій позивач змінив підставу позову та просить стягнути грошові кошти у спірному розмірі як вартість фактично наданих послуг.

Крім того, позивач збільшив розмір позовних вимог та просив стягнути з відповідача 26 222,26 грн., а саме 22 119,06 грн. основного боргу, 2 608,16 грн. інфляційних та 1 495,04 грн. трьох процентів річних.

Суд відклав розгляд справи, залучивши до участі у справі комунальне підприємство «Житлово-експлуатаційна контора «Покровська» Шевченківської районної в місті Києві ради як третю особу на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на підставі ст. 27 ГПК України.

Зокрема, відповідачем 01.04.2007 р. було укладеного з вказаною особою договір № К-422 про нарахування та збір платежів з власників (орендарів) за спожиті комунальні послуги на користь їх виробників.

У судове засідання 28.02.2013 р. представники відповідача та третьої особи не з'явились.

Представником позивача було подано заяву про продовження строку вирішення спору на підставі ст. 69 ГПК України.

Строк вирішення спору було продовжено на підставі ст. 69 ГПК України та розгляд справи було відкладено на 18.03.2013 р.

У наступному судовому засіданні представник позивача надав письмові пояснення та частково документи на виконання ухвали суду від 28.02.2013 р. Представник відповідача в судове засідання не з'явився.

У зв'язку з тим, що даний спір належить до категорії складних, суд призначив колегіальний розгляд справи.

Розпорядженням заступника голови Господарського суду м. Києва від 18.03.2013 р. був визначений склад колегію суддів, а саме: Удалова О.Г. (головуючий), Блажівська О.Є., Ковтун С.А.

Суд прийняв справу № 910/22 до провадження та призначив її до розгляду на 17.04.2013 р.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 17.04.2013 р. розгляд справи було відкладено на 15.05.2013 р. у зв'язку з неявкою у судове засідання представників відповідача та третьої особи.

Розпорядженням в.о. голови Господарського суду м. Києва від 15.04.2013 р. був визначений склад колегії судців, а саме: Удалова О.Г. (головуючий), Курдельчук І.Д., Ковтун С.А.

15.05.2013 р. у судове засіданні представники відповідача не з'явились, вимоги ухвали суду не виконали.

Ухвалою суду від 15.05.2013 р. було відкладено розгляд справи на 11.06.2013 р.

У судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги.

Відповідач відзиву на позов не надав, представника в судове засідання не направив, про причини неявки не повідомив, про день та час проведення судового засідання був повідомлений належним чином.

За таких обставин, суд вважає за можливе на підставі ст. 75 ГПК України розглянути справу у відсутності відповідача за наявними матеріалами.

Розглянувши надані документи та матеріали, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно та повно з'ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи та вирішення спору по суті, суд встановив:

30.03.2007 р. між комунальним підприємством «Керуюча дирекція» Шевченківської районної в місті Києві ради, комунальним підприємством по утриманню житлового господарства Шевченківської районної у м. Києві ради (правонаступник комунальне підприємство «Центр обслуговування споживачів Шевченківського району») та, зокрема, комунальним підприємством «Житлово-експлуатаційна контора «Покровська» Шевченківської районної в місті Києві ради було укладено угоду про співробітництво та організацію взаємовідносин (далі - Угода), відповідно до якої комунальне підприємство по утриманню житлового господарства Шевченківської районної у м. Києві ради має наступні зобов'язання:

- виконання зобов'язань перед виробниками та постачальниками комунальних послуг за укладеними договорами на їх постачання;

- отримання у постачальників комунальних послуг табуляграм, рахунків, первинної документації, необхідних для виконання договірних умов;

- здійснення обліку та збір коштів від споживачів за спожиті комунальні послуги та розрахунків з постачальниками таких послуг.

01.09.2007 р. між комунальним підприємством по утриманню житлового господарства Шевченківської районної у м. Києві ради (правонаступник комунальне підприємство «Центр обслуговування споживачів Шевченківського району») (довірителем) та комунальним підприємством «Житлово-експлуатаційна контора «Покровська» Шевченківської районної в місті Києві ради (повіреним) укладено договір доручення № 45, за яким відповідно до п.п. 1.1.1, 1.1.2 повірений зобов'язується від імені, за рахунок та на користь довірителя укласти з власниками, наймачами, орендарями жилих приміщень договори на надання комунальних послуг, збирати платежі за надані комунальні послуги на користь виробників таких послуг.

01.04.2007 р. між комунальним підприємством «Житлово-експлуатаційна контора «Покровська» Шевченківської районної в місті Києві ради та приватним підприємством «Альтернатива» було укладено договір № к-422 про нарахування та збір платежів з власників (орендарів) за спожиті комунальні послуги на користь їх виробників, відповідно до якого відповідач зобов'язався сплачувати комунальні послуги за користування підвальним приміщенням за адресою м. Київ, вул. Тургенівська, 69, загальною площею 39,25 кв.м.

У період з 30.04.2007 р. по 31.08.2012 р. відповідно до табуляграм відповідач отримав від виробників комунальні послуги на загальну суму 22 119,06 грн.

Договір про надання комунальних послуг укладено не було.

Позивач, звертаючись до суду з даним позовом, просить стягнути з відповідача вказані кошти в сумі 22 119,06 грн., посилаючись на те, що відповідачем не було здійснено оплату за надані комунальні послуги, а претензія від 06.06.2013 р. залишена без відповіді та задоволення.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог з огляду на наступне.

Відповідно до статті 173 Господарського кодексу України (далі - ГК України), господарським визначається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених ГК України, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботи, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматись від певних дій, а інший суб'єкт (управлена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

В силу частини 1 статті 193 ГК України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим кодексом.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно зі статтями 18 та 20 постанови Кабінету Міністрів України № 630 від 21.07.2005 р. «Про затвердження правил надання послуг з централізованого опалення» (далі - постанова КМУ № 630 від 21.07.2005 р.), плата за надані послуги вноситься не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим, якщо договором не встановлено інший строк, і вноситься споживачем відповідно до показань засобів обліку води і теплової енергії або затверджених нормативів (норм) споживання на підставі платіжного документа (розрахункової книжки, платіжної квитанції тощо) або відповідно до умов договору на встановлення засобів обліку.

Відповідно до статті 610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Судом встановлено, матеріалами справи підтверджено, що позивачем фактично надавались відповідачу комунальні послуги за адресою: м. Київ, вул. Тургенівська, 69, при цьому укладення договору № к-422 від 03.01.2008 р. свідчить про згоду відповідача на оплату комунальних послуг.

Виходячи з даних, зазначених в табуляграмах, наданих виробниками послуг, відповідач користувався комунальними послугами, але не здійснював їх оплату.

Згідно з ч. 3 ст. 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов'язки можуть виникати безпосередньо з актів цивільного законодавства.

Відповідно до ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 24 червня 2004 р. № 1875-ІУ, споживач комунальних послуг зобов'язаний оплачувати житлово-комунальні послуги.

Відповідач за отримані комунальні послуги не розрахувався, внаслідок чого у нього утворилась заборгованість у розмірі 22 119,06 грн.

Оскільки в силу Угоди обов'язок щодо здійснення обліку та збір коштів від споживачів за спожиті комунальні послуги та розрахунків з постачальниками таких послуг покладено на позивача, зважаючи на встановлені факти та вимоги вищезазначених норм, господарський суд дійшов висновку, що позовні вимоги в частині стягнення боргу в розмірі 22 119,06 грн. нормативно та документально доведені, а тому підлягають задоволенню.

Крім того, позивач просить стягнути з відповідача на свою користь 2 608,16 грн. інфляційних та 1 495,04 грн. 3% річних.

Частиною другою статті 625 ЦК України передбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три процента річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

При цьому передбачене законом право кредитора вимагати сплати боргу з урахуванням індексу інфляції та процентів річних є способом захисту його майнового права та інтересу, суть яких полягає у отриманні компенсації (плати) від боржника за користування утримуваними ним грошовими коштами, належними до сплати кредиторові.

Оскільки у передбачений постановою КМУ № 630 від 21.07.2005 р. строк оплата комунальних послуг відповідачем не здійснювалась, вимога про стягнення 2 608,16 грн. інфляційних та 3% річних в розмірі 1 495,04 грн. обґрунтована та підлягає задоволенню.

Оцінивши подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на повному, всебічному та об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин в їх сукупності, враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд дійшов висновку про те, що позовні вимоги про стягнення 22 119,06 грн. основного боргу, 2 608,16 грн. інфляційних та 1 495,04 грн. 3% річних підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ст. 49 ГПК України судовий збір покладається на відповідача.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 4, 49, 82-85 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з приватного підприємства «Альтернатива» (03150, м. Київ, вул. Предславинська, 47, кв. 34, код 16285542) з будь-якого рахунку, виявленого державним виконавцем під час виконання рішення, на користь комунального підприємства «Центр обслуговування споживачів Шевченківського району» (03190, місто Київ, вулиця М. Кирпоноса, будинок 10/8; код 31731838) 22 119 (двадцять дві тисячі сто дев'ятнадцять) гривень 06 копійок основного боргу, 2 608 (дві тисячі шістсот вісім) гривен 16 копійок інфляційних, 1 495 (одну тисячу чотириста дев'яносто п'ять) гривень 04 копійки 3% річних, та 1 609 (одну тисячу шістсот дев'ять) грн. 50 коп. витрат по сплаті судового збору.

Повне рішення складено 02.07.2013 р.

Суддя О.Г. Удалова (головуючий)

Суддя І.Д. Курдельчук

Суддя С.А. Ковтун

Дата ухвалення рішення11.06.2013
Оприлюднено03.07.2013
Номер документу32168597
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 26 222,26 грн

Судовий реєстр по справі —910/22

Ухвала від 11.10.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Домнічева І.О.

Ухвала від 10.10.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Домнічева І.О.

Ухвала від 28.09.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Домнічева І.О.

Ухвала від 06.09.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Домнічева І.О.

Ухвала від 28.07.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Домнічева І.О.

Рішення від 11.06.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Постанова від 13.06.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Новіков М.М.

Ухвала від 21.05.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Новіков М.М.

Ухвала від 18.03.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 18.03.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні