Постанова
від 26.06.2013 по справі 906/160/13-г
РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"26" червня 2013 р. Справа № 906/160/13-г

Рівненський апеляційний господарський суд у складі колегії:

Головуючої судді Бригинець Л.М.

суддів Демидюк О.О.

суддів Огороднік К.М.

секретар судового засідання Дика А.І.

розглянувши апеляційну скаргу Підприємства Андрушівської райспоживспілки "Кооперативний ринок" на рішення господарського суду Житомирської області від 04.04.2013 р. у справі № 906/160/13-г (суддя Терлецька-Байдюк Н.Я.)

за позовом Підприємства Андрушівської райспоживспілки "Кооперативний ринок" (м. Андрушівка)

до фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (м. Андрушівка, Житомирська область)

про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою

за участю представників сторін:

позивача (апелянта) - Мацієвська Т.В. (довіреність від 03.04.2013р.)

відповідача - не "явився

Розпорядженням голови Рівненського апеляційного господарського суду від 25.06.13р. внесено зміни до складу колегії суддів у справі №906/160/13-г. Колегію суддів визначено у складі: головуючий суддя Бригинець Л.М., суддя Огороднік К.М., суддя Демидюк О.О.

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Житомирської області від 04.04.2013р. у справі №906/160/13-г ( суддя Терлецька-Байдюк Н.Я.) в позові Підприємства Андрушівської райспоживспілки "Кооперативний ринок" (м. Андрушівка) до Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (м. Андрушівка, Житомирська область про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою відмовлено.

Не погодившись з вказаним рішенням, Підприємство Андрушівської райспоживспілки "Кооперативний ринок" звернулось до Рівненського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить рішення господарського суду Житомирської області від 04.04.2013р. у справі №906/160/13-г скасувати та прийняти нове рішення, яким зобов"язати фізичну особу-підприємця ОСОБА_1 звільнити від малих архітектурних форм (контейнерів) торгові місця НОМЕР_2,НОМЕР_3,НОМЕР_4,НОМЕР_5 по АДРЕСА_1 та стягнути з відповідача судові витрати у справі.

Обгрунтовуючи вимоги апеляційної скарги, скаржник зазначає, що оскаржуване рішення суду першої інстанції прийняте з неправильним застосуванням та порушенням норм матеріального та процесуального права, неповним дослідженням всіх обставин у справі, невідповідністю висновків, викладених у рішенні місцевого господарського суду, обставинам справи.

Про час та місце розгляду апеляційної скарги всі учасники провадження повідомлені належним чином. Відповідач правом на участь в судовому засіданні не скористався, про причини неявки суд не повідомив.

Оскільки явка представників сторін в судове засідання обов'язковою не визнавалась та додаткові докази судом не витребовувались, колегія суддів дійшла висновку про можливість розгляду апеляційної скарги без участі представника відповідача за наявними у справі матеріалами.

Згідно статті 101 ГПК України апеляційний господарський суд не зв"язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду в повному обсязі.

Обговоривши доводи апеляційної скарги, проаналізувавши правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, колегія суддів апеляційного господарського суду дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з огляду на таке.

В лютому 2013р. Підприємство Андрушівської райспоживспілки "Кооперативний ринок" (позивач) звернулось з позовом до господарського суду Житомирської області про зобов'язання фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (відповідач) звільнити торгові місця НОМЕР_2 НОМЕР_3, НОМЕР_4, НОМЕР_5 по АДРЕСА_1 від належних їй малих архітектурних форм (контейнерів).

З матеріалів справи вбачається , що рішенням сорок п'ятої сесії п'ятого скликання Андрушівської міської ради від 30.06.2010 року "Про надання дозволу на заключення тимчасового договору оренди" вирішено надати адміністрації Андрушівського кооперативного ринку земельну ділянку площею 0,2866 га за адресою: АДРЕСА_1, в оренду для підприємницької діяльності із земель запасу міської ради на 11 місяців та 20 днів (а.с.12 т.1).

Відповідно до вказаного рішення 30 червня 2010 року Андрушівською міською радою (орендодавець) та Підприємством Андрушівської райспоживспілки "Кооперативний ринок" (орендар) було укладено договір оренди землі, за умовами якого орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку несільськогосподарського призначення, землі комерційного призначення загальною площею 0,2866 га, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 (кадастровий номер 1820310100:01:009:0053).

На підставі рішення шістнадцятої сесії шостого скликання Андрушівської міської ради від 12.03.2012 року "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки підприємству Андрушівської райспоживспілки Кооперативний ринок з метою передачі земельної ділянки в оренду" переукладено договір оренди від 30.06.2010р. земельної ділянки площею 0,2866 га для комерційного використання, яка знаходиться за адресою АДРЕСА_1 терміном на 1 рік (а.с.13 т.1).

12 березня 2012 року Андрушівською міською радою (орендодавець) та Підприємством Андрушівської райспоживспілки "Кооперативний ринок" (орендар) укладено договір оренди земельної ділянки площею 0,2866га, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.32-34 т.1).

Земельна ділянка по АДРЕСА_1 використовується ринком для здійснення його основної діяльності - створення торгових місць з метою надання їх у користування іншим особам за плату.

01 червня 2011 року адміністрацією ринку було проведено інвентаризацію розташованих на його території торгових точок шляхом обміру кожного зайнятого торгового місця та визначення власників встановлених металевих контейнерів. За результатами інвентаризації кожному торговому місцю було присвоєно індивідуальні номери та запропоновано фізичним особам-підприємцям, які самовільно встановили на території ринку металеві контейнери та здійснюють торгівлю без внесення плати, запропоновано укласти з ринком договори утримання торгового місця.

Порядок здійснення торгівельної діяльності на ринках врегульовано Правилами торгівлі на ринках, затверджених наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної податкової адміністрації України, Державного комітету стандартизації, метрології та сертифікації України від 26 лютого 2002 року N 57/188/84/105 (далі - Правила ).

Відповідно до п. 2 Правил ринок - це суб'єкт господарювання, створений на відведеній за рішенням місцевого органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування земельній ділянці і зареєстрований в установленому порядку, функціональними обов'язками якого є надання послуг та створення для продавців і покупців належних умов у процесі купівлі-продажу товарів за цінами, що складаються залежно від попиту і пропозицій (далі - ринок).

Торговельне місце - площа, відведена для розміщення необхідного для торгівлі інвентарю (вагів, лотків тощо) та здійснення продажу продукції з прилавків (столів), транспортних засобів, причепів, візків (у тому числі ручних), у контейнерах, кіосках, палатках тощо. Розмір торговельного місця визначається в правилах торгівлі на ринках, що затверджуються відповідно до законодавства (п.13 Правил).

Продавець повинен мати при собі: документи про сплату ринкового збору та послуг ринку; належним чином оформлену особисту медичну книжку в разі продажу продовольчих товарів (для суб'єктів підприємницької діяльності); копії документів, що підтверджують якість та безпеку продукції та товарів; у разі реалізації тропічних плодів - копії документів, що підтверджують їх походження та проходження фітосанітарного контролю; висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку в разі продажу продуктів тваринного і рослинного походження.

У разі використання торговельного місця на умовах оренди в продавця повинна бути копія угоди з адміністрацією ринку про оренду, а на умовах суборенди - копія такої угоди із суб'єктом підприємницької діяльності (орендодавцем).

Під час проведення органами контролю та адміністрацією ринку перевірок роботи суб'єктів підприємницької діяльності продавці повинні пред'явити зазначені документи (п.16 Правил)

Пунктом 20 передбачено, що адміністрація ринку при наданні продавцям торговельних місць на визначений термін укладає з ними письмову угоду, в якій рекомендується зазначати термін дії угоди, асортимент (вид) товарів, що реалізуються, розташування торговельного місця, умови оренди торговельного місця, розмір та порядок оплати за оренду майна, перелік послуг, які надає ринок, та їх вартість.

Таким чином, безпосередньо Правила торгівлі на ринках передбачають укладення між адміністрацією ринку і підприємцями, що займаються торговельною діяльністю, саме договорів, що за своєю правовою природою є договорами оренди (найму) торгових площ та підпадають під регулювання глави 58 ЦК України найм (оренда) .

Позивачем стверджувалось, що відповідач договір оренди не уклав, належної плати за користування торговими місцями НОМЕР_2, НОМЕР_3, НОМЕР_4, НОМЕР_5 загальною площею 36,42 кв.м. не вносить та відмовляється звільнити ці торгові місця від контейнерів, що стало причиною звернення Підприємства Андрушівської райспоживспілки "Кооперативний ринок" до господарського суду з відповідним позовом.

Нормативно апелянт покликається на ч. 1 ст. 15 та п.3 ч. 2 ст. 16 Цивільного кодексу України, ч. 2 ст. 152 Земельного кодексу України.

Згідно Наказу № 17 від 22.03.2012р. "Про заключення договорів на утримання торгового місця" пунктом 1 наказано: "роз"яснити підприємцям особисто під підпис власникам контейнерів, які займають торгові місця, що в разі не заключення договору з адміністрацією, адміністрація ринку буде вважати дане місце вільним, контейнер буде вилучено, місце буде надано згідно живої черги на підставі заключеного договору".

Отже, адміністрацією ринку попереджено приватних підприємців про необхідність знесення контейнерів у разі відсутності укладених договорів.

Від підпису про отримання повідомлення про надання дозволу на утримання торгівельного місця приватний підприємець ОСОБА_1 відмовилась, про що складено відповідний акт від 23.03.2012р. (Наказ від 22.03.2012р., акт від 23.03.2012р. та список підприємців, які отримали повідомлення (оригінали) ( а.с.3-8 т.2) оглянуті судом першої інстанції ).

З протоколу спільних зборів приватних підприємців та адміністрації Підприємства Андрушівської райспоживспілки "Кооперативний ринок" від 19.09.2012р. вбачається, що зборами прийнято рішення: дотримуватись правил торгівлі на ринках, приватним підприємцям плату за торгове місце здійснювати в повному обсязі відповідно до затверджених тарифів та зайнятої площі; для розміщення постійно діючої торгової точки підприємцям заключити договір про утримання торгового місця, при відмові приватного підприємця заключити договір, звільнити самовільно зайняте торгове місце від належного йому майна.

Тобто, необхідність укладення договорів оренди торгових місць підтверджено також спільними зборами приватних підприємців та адміністрації вищевказаного ринку.

Предметом спору у даній справі є усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою, що знаходиться в м. Андрушівка Житомирської області по вул. Корольова шляхом зобов'язання фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 звільнити торгові місця НОМЕР_2, НОМЕР_3, НОМЕР_4, НОМЕР_5 по АДРЕСА_1 від належних їй малих архітектурних форм (контейнерів). Позовна вимога містить посилання на приписи ст. 152 Земельного кодексу України.

Згідно положенням ст.16 ЦК України кожна особа вправі звернутись до суду з вимогою про захист порушеного права будь-яким способом, що є адекватним змісту порушеного права, який ураховує порядок порушення та дає можливість захистити порушене право, в тому числі шляхом припинення дії, яка порушує право.

Статтею 152 Земельного кодексу України визначені способи захисту прав на земельні ділянки та встановлено, що держава забезпечує громадянам та юридичним особам рівні умови захисту прав власності на землю. Власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків. Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом, зокрема, застосуванням передбачених законом способів.

За приписами статті 27 Закону України "Про оренду землі" орендареві забезпечується захист його права на орендовану земельну ділянку нарівні із захистом права власності на земельну ділянку відповідно до закону. Орендар в установленому законом порядку має право, зокрема, на витребування орендованої земельної ділянки з будь-якого незаконного володіння та користування, а також на усунення перешкод у користуванні нею.

Відповідно до ст. 759 ЦК України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору найму (оренди).

Згідно ч. 1 ст. 283 Господарського кодексу України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендодавцеві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Частиною 1 ст. 284 Господарського кодексу України встановлено, що істотними умовами договору оренди є: об'єкт оренди (склад і вартість майна з урахуванням її індексації); строк, на який укладається договір оренди; орендна плата з урахуванням її індексації;… відновлення орендованого майна та умови його повернення або викупу.

Згідно ст.ст. 32-34 ГПК України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких грунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

З матеріалів справи вбачається, що 04.04.2013р. в судове засідання суду першої інстанції представником відповідача подано клопотання про залучення до матеріалів справи копій документів, в т.ч. договір оренди торгового місця від 14.12.2007р. (Наявність вказаного договору у адміністрації ринку позивачем заперечується).

Судом першої інстанції без надання правової оцінки поданому договору встановлено, що згідно договору оренди торгового місця від 14 грудня 2007 року, укладеного між Андрушівським кооперативним ринком Андрушівської райспоживспілки (наймодавець), в особі директора ринку Троценко А.М. і приватним підприємцем ОСОБА_1 (ОСОБА_1) (далі - наймач), укладено договір оренди торгового місця №2, за умовами якого наймодавець передає, а наймач приймає у тимчасове платне користування торгівельне місце НОМЕР_2 НОМЕР_3, НОМЕР_4, НОМЕР_5 (далі об'єкт найму), яке розташоване на території Андрушівського кооперативного ринку (торгових рядів) за адресою АДРЕСА_1 (а.с.67 т.2).

Суд першої інстанції також встановив, що казаний договір діє з 14.12.2007р. по 14.12.2020р. (п.6.1 Договору від 14.12.2007р.).

З таким висновком суду першої інстанції колегія суддів не погоджується враховуючи наступне.

Договір оренди від 14.12.2007р. (оригінал оглянуто в засіданні суду першої інстанції), який взято за основу висновку судом першої інстанції, не є належним та допустимим доказом, у розумінні ст.ст. 32-34 ГПК України. Підпункт 1.2 пункту 1 вказаного договору містить виправлення розміру загальної площі, яка передається в оренду, що унеможливлює дійти висновку, яку саме площу займає по договору підприємець ОСОБА_1 - 2, 4 чи 9 кв. м. Дописка "за одне торгове місце" не завірена наймодавцем. Пункт 6.1. договору також не підтверджує термін дії договору саме до 2020р., оскільки цифри чітко не написані, а тому не читаються. Акт прийому - передачі ( п.4.3.1 договору) відповідачем до договору не залучався.

Згідно наказу директора Підприємства Андрушівської райспоживспілки "Кооперативний ринок" № 37 від 25.05.2011р. комісією у складі: ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 проведено інвентаризацію торгових місць шляхом обміру кожного зайнятого торгового місця та визначення власників встановлених металевих контейнерів. Пронумеровано 115 торгових точок, площа яких становить 616 кв. м. Виведено середню плату за один календарний місяць - 710 грн. ( а.с. 52 т. 2).

Відповідно до інвентаризаційної відомості площі торгівельних місць, розташованих на території філії Андрушівського кооперативного ринку, торгівельним місцям відповідача присвоєно номери 46,НОМЕР_3,НОМЕР_4,НОМЕР_5 ( а.с. 54-57 т.2). Інвентаризаційна відомість підтверджує, що основна торгова точка відповідача НОМЕР_2 становить: ширина - 2,95м, довжина 5,40м, площа 15,93 кв. м., тариф за 1 кв. м. - 2,50грн. , сума 39,83грн., додаткове місце: ширина 2,10м, довжина - 5,40м, площа 11,34кв. м.; торгове місце № НОМЕР_3 - площа торгового місця - 0,00 кв. м.; торгове місце НОМЕР_4 становить: ширина - 1,90м, довжина - 2,05м, площа - 3,895кв. м. кв. м., тариф за 1 кв. м. - 2,50грн., сума 9,74грн. торгове місце № НОМЕР_5 становить: ширина - 2,50м, довжина - 2,10м., площа - 5,25 кв. м., тариф за 1 кв. м. - 2,50грн. , сума 13,13грн.

Відповідачем до відзиву на позовну заяву долучено копії фіскальних чеків, які свідчать про сплату ринкового збору за період з 05.06.2011р. по 10.10.2012р. за торгівельні місця № № НОМЕР_3,НОМЕР_4,НОМЕР_5, розмір кожного торгового місця зазначено - 2кв. м., тоді як з інвентаризаційної відомості вбачається, що підприємець ОСОБА_1 займає загальну торгівельну площу 36,42 кв. м., що є значно більшою ніж зазначається відповідачем.

Виходячи з аналізу матеріалів справи, апеляційний господарський суд дійшов висновку, що відповідач займає на ринку торговельні місця НОМЕР_2,НОМЕР_3,НОМЕР_4,НОМЕР_5 (на яких розміщені контейнери) та здійснює торгівлю без відповідної угоди з позивачем, яка б давала право відповідачеві на використання вказаних торговельних місць.

Матеріали справи не містять доказів укладення договору між Підприємством Андрушівської райспоживспілки "Кооперативний ринок" і фізичною особою - підприємцем ОСОБА_9 щодо оренди торгівельних місць відповідно до займаної площі. Пропозиція адміністрації ринку про укладення договорів на утримання торгового місця відповідачем до уваги не взята. Факт зайняття торгових місць за вказаними вище номерами відповідачем не заперечується. Доказів сплати орендної плати відповідно до затверджених тарифів та фактично зайнятої площі відповідачем не надано.

Право адміністрації ринку укладати письмові угоди з продавцями про надання торговельних місць на визначений термін передбачено пунктом 20 Правил торгівлі на ринках, затверджених наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної податкової адміністрації України, Державного комітету стандартизації, метрології та сертифікації України від 26 лютого 2002 року № 57/188/84/105.

Матеріали справи свідчать про залучення проекту договору оренди торгового місця від 20.03.2013р. та докази його направлення на адресу позивача. Однак, вказаний договір підписаний лише відповідачем, а тому не може бути доказом укладення договору між позивачем - Підприємством Андрушівської райспоживспілки "Кооперативний ринок" і відповідачем фізичною особою - підприємцем ОСОБА_9. Крім того, вказаний примірник договору датовано 20.03.2013р., тоді як позивач звернувся до господарського суду з позовом 01.02.2013р. Докази врегулювання спору між сторонами під час судового розгляду справи відсутні.

Враховуючи відсутність відповідного договору оренди та доказів сплати орендної плати, колегія судді дійшла висновку, що позовні вимоги позивача є обгрунтованими та підлягають задоволенню.

В той же час, відповідач не позбавлений права звернутися до позивача для укладення договору оренди торгового місця відповідно до вимог чинного законодавства.

Колегія суддів вважає, що суд першої інстанції приймаючи оскаржуване рішення неповно з"ясував обставини, що мають значення для справи, що відповідно до п.1 ч. 1 ст. 104 ГПК України є підставою для скасування оскаржуваного рішення.

Керуючись ст.ст. 34,43,49, 99,101,103-105 ГПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу Підприємства Андрушівської райспоживспілки "Кооперативний ринок" на рішення господарського суду Житомирської області від 04.04.2013 р. у справі № 906/160/13-г задовольнити.

2. Рішення господарського суду Житомирської області від 04.04.2013 р. у справі № 906/160/13-г скасувати.

3. Прийняти нове рішення: Позов задовольнити.

Зобов"язати фізичну особу - підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_2, ідентифікаційний код НОМЕР_1) усунути перешкоди в користуванні земельною ділянкою по АДРЕСА_1 Житомирської області, яка перебуває в оренді Підприємства Андрушівської райспоживспілки "Кооперативний ринок" (АДРЕСА_1, ідентифікаційний код 01559146) шляхом звільнення від розташованих на ній контейнерів, встановлених на торговельних місцях НОМЕР_2, НОМЕР_3, НОМЕР_4, НОМЕР_5.

4. Судові витрати, пов"язані з розглядом справи у судах першої та апеляційної інстанцій покласти на відповідача.

5. Видачу відповідних наказів доручити суду першої інстанції.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку.

Головуюча суддя Бригинець Л.М.

Суддя Демидюк О.О.

Суддя Огороднік К.М.

Дата ухвалення рішення26.06.2013
Оприлюднено08.07.2013
Номер документу32220839
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —906/160/13-г

Ухвала від 20.11.2013

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кравець С.Г.

Рішення від 24.01.2014

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Давидюк В.К.

Ухвала від 25.11.2013

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Давидюк В.К.

Постанова від 30.10.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Гольцова Л.A.

Ухвала від 14.10.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Гольцова Л.A.

Ухвала від 25.09.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Гольцова Л.A.

Ухвала від 11.09.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Гольцова Л.A.

Постанова від 26.06.2013

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Бригинець Л.М.

Ухвала від 20.05.2013

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Бригинець Л.М.

Рішення від 04.04.2013

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Терлецька-Байдюк Н.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні