Рішення
від 23.07.2013 по справі 905/4962/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

23.07.2013р. Справа № 905/4962/13

Господарський суд Донецької області у складі судді Сковородіної О.М.

при секретарі судового засідання: Стасюк О.В.

за участю представників сторін

від позивача: не з'явився

від відповідача: Вознюк С.В. директор

у справі за позовом: ОСОБА_2, м. Севастополь

до відповідача: Приватного акціонерного товариства «Райагрохим», м. Донецьк

про визнання недійсним рішення правління товариства

в судовому засіданні оголошувалась

перерва до 09:45год - 23.07.2013р.

Позивач, ОСОБА_2, звернувся до господарського суду з позовом до Приватного акціонерного товариства «Райагрохим» про визнання недійсним рішення правління товариства.

В обгрунтування позовних вимог позивач посилався на те, що правлінням Приватного акціонерного товариства «Райагрохим» (як виконавчим органом товариства) було прийнято рішення про передачу в заставу (іпотеку) єдиного майнового комплексу ВАТ «Райагрохим», для отримання фізичною особою - підприємцем ОСОБА_3 кредиту в розмірі 800000,00доларів США в КБ «Банк Морський». Позивач вважає, що дане рішення не відповідає вимогам діючого законодавства України, положенням статуту підприємства, та, як слід є таким, що порушує права та охоронювані законом інтереси ОСОБА_2, як акціонера ПрАТ «Райагрохим».

Відповідач у відзиві на позовну заяву проти задоволення позовних вимог заперечував, вказуючи на те, що в матеріалах справи міститься, лише, копія виписки з протоколу засідання правління ВАТ «Райагрохим» від 15.06.2007р., яка завірена головою зборів Рижовою Г.М. у відповідності до положень статуту відповідача.

Разом з цим, відповідач в судовому засіданні надав усні пояснення стосовно спірних правовідносин, з яких вбачається, що членами правління ПрАТ «Райагрохим» не приймались рішення про передачу в заставу (іпотеку) єдиного майнового комплексу ВАТ «Райагрохим», для отримання фізичною особою - підприємцем ОСОБА_3 кредиту в розмірі 800000,00доларів США в КБ «Банк Морський» від 15.06.2007р.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши обставини спору, доводи учасників судового процесу суд встановив.

У відповідності до положень статуту Відкритого акціонерного товариства «Райагрохим» (зі змінами внесеними 18.08.2000р.), товариство створено за рішенням Фонду державного майна м. Севастополя № 2/8 від 26.05.1994р. шляхом перетворення Севастопольського районного державного підприємства по виконанню агрохімічних робіт «Райагрохим» у відкрите акціонерне товариство, відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України «Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі» №51/93 від 17.05.1993р.

Товариство діє згідно з діючими законодавчими актами України та на підставі цього статуту. Товариство є правонаступником Севастопольського районного державного підприємства по виконанню агрохімічних робіт «Райагрохим».

Відповідно до п. 3.4 статуту майно товариства складається з основних та оборотних засобів, а також, цінностей, вартість яких відображена в балансі товариства.

Засновниками товариства є: члени трудового колективу товариства, ЗАТ «Южная звезда», громадяни України. Акціонери (учасники) товариства мають право: приймати участь в загальних зборах акціонерів, обиратись та бути обраними в наглядову раду, ревізійну комісію та інші органи товариства з урахуванням вказаного в п.8.3.1 цього статуту (розділ 4 статуту).

Статутний капітал товариства становить у розмірі 5370,75грн. який поділено на 1023 простих іменних акцій номінальною вартістю 5,25 грн. (п. 5.1, 5.2 статуту).

Відповідно до п. 8.1 статуту управління товариством здійснюють: загальні збори акціонерів; ревізійна комісія; правління, яке очолює голова правління.

Згідно з пунктом 8.11 статуту правління є виконавчим органом товариства, який здійснює, зокрема, оперативно господарську діяльність товариства. Голова правління призначає правління у складі двох осіб. Правління вирішує всі питання діяльності товариства, окрім тих, що відносяться до компетенції загальних зборів.

Засідання правління вважається правомочним, якщо на ньому присутні не менш, ніж 2 члена правління. Рішення приймаються простою більшістю голосів членів правління.

Правління товариства, зокрема, надає згоду на здійснення операцій з об'єктами нерухомості, включаючи житло, здійснює заставу майна товариства.

Голова правління здійснює ведення протоколів загальних зборів товариства та засідання правління. На вимогу учасників товариства їм надається книга протоколів та видаються засвідчені виписки з книги протоколів (п. 8.11.9 статуту).

Відповідно до положень нової редакції статуту, зареєстрованого державним реєстратором Нахімовської районної у м. Севастополі державної адміністрації 29.09.2010р. за №10781050007003040, у зв'язку із змінами в законодавстві України, відповідно до яких назву Відкрите акціонерне товариство «Райагрохим» було змінено на Приватне акціонерне товариство «Райагрохим».

Також, з наданого до матеріалів справи витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, станом на 22.07.2013р. вбачається, що відповідачем була змінена юридична адреса підприємства, та на час звернення позивача до суду з даним позовом, адресою відповідача є:83004, АДРЕСА_1.

Після ознайомлення з результатами перевірки фінансово-господарської діяльності ПрАТ «Райагрохим», позивачу стало відомо про те, що 15.06.2007р. відбулось засідання правління товариства на якому, зокрема, було вирішено питання про надання згоди передачі в заставу (іпотеку) єдиного майнового комплексу ВАТ «Райагрохим», для отримання фізичною особою - підприємцем ОСОБА_3 кредиту в розмірі 800000,00доларів США в КБ «Банк Морський». Дані обставини підтверджуються наявною в матеріалах справи копією виписки з протоколу засідання правління ВАТ «Райагрохим» від 15.06.2007р. (арк.справи 8).

При цьому, позивач звертав увагу суду на те, що спірне рішення фактично приймалось головою правління одноособово, без участі інших членів правління товариства, як того вимагають положення статуту товариства та інших законодавчих актів.

На підтримку своєї правової позиції, позивачем до матеріалів справи були надані письмові пояснення колишніх членів правління товариства відповідача громадян: ОСОБА_5 та ОСОБА_6, зі змісту яких вбачається, що вони, як члени правління товариства, 15.06.2007р. участі в засіданні правління ВАТ «Райагрохим» не приймали, протокол та виписку з цього протоколу, щодо надання згоди передачі в заставу (іпотеку) майна товариства, не підписували.

За твердженнями позивача, оскаржуване рішення, яке оформлено випискою з протоколу від 15.06.2007р., прийнято з порушенням приписів норм діючого законодавства та положень статуту товариства, а саме, що спірне рішення приймалось головою правління одноособово, протокол (яким оформлювалось це рішення) не був внесений до книги протоколів та не підписувався іншими членами правління, а тому, прийняте рішення є незаконним та таким, що порушує права та інтереси позивача, як акціонера ВАТ «Райагрохим» щодо порядку управління корпоративними правами та наслідками у вигляді небажаного обтяження майна товариства (зобов'язання майнового поручительства за кредитом).

Оцінюючи позовні вимоги, суд виходить з наступного.

Згідно ст.16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу у спосіб та порядок, встановлений договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 167 ГК України, корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному фонді (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

Позивач є акціонером ПрАТ «Райагрохим» та власником простих іменних акцій в кількості 63 штук.

Відповідно до приписів ст. 10 Закону України «Про господарські товариства» передбачено, що учасники мають право, зокрема, одержувати інформацію про діяльність товариства. На вимогу учасника товариство зобов'язане надавати йому для ознайомлення річні баланси, звіти товариства про його діяльність, протоколи зборів.

Статтею 23 Закону України «Про господарські товариства» передбачено, що управління товариством здійснюють його органи, склад і порядок обрання (призначення) яких здійснюється відповідно до виду товариства.

Згідно зі ст. 47 Закону України «Про господарські товариства» та ст. 161 Цивільного кодексу України виконавчим органом акціонерного товариства, який здійснює керівництво його поточною діяльністю, є правління або інший орган, визначений статутом. Виконавчий орган діє від імені акціонерного товариства в межах, встановлених статутом акціонерного товариства і законом. Виконавчий орган акціонерного товариства може бути колегіальним (правління, дирекція) чи одноособовим (директор, генеральний директор).

Статтею 48 Закону України «Про господарські товариства» передбачено, що голова правління товариства організує ведення протоколів засідань правління. Книга протоколів повинна бути в будь-який час надана акціонерам. На їх вимогу видаються засвідчені витяги з книги протоколів.

Статтею 191 Цивільного кодексу України передбачено, що підприємство є єдиним майновим комплексом, що використовується для здійснення підприємницької діяльності. Підприємство або його частина можуть бути об'єктом купівлі-продажу, застави, оренди та інших правочинів.

Як вбачається зі змісту виписки протоколу засідання правління ВАТ «Райагрохим» від 15.06.2007р., були присутні голова правління Рижова Г.М. та члени правління ОСОБА_5, ОСОБА_6 По питанню порядку денного щодо надання згоди про передачу в заставу (іпотеку) єдиного майнового комплексу ВАТ «Райагрохим» для отримання фізичною особою - підприємцем ОСОБА_3 кредиту в розмірі 800000,00доларів США в КБ «Банк Морський», голосували „за" - одноголосно.

Але, ані позивачем, ані відповідачем, під час розгляду даної справи не надано повного тексту протоколу засідання правління ВАТ «Райагрохим» від 15.06.2007р., який би містив підписи голови та членів правління, які були зазначені, як присутні.

Також, суду було зауважено про відсутність, взагалі, вказаного протоколу засідання правління ВАТ «Райагрохим» від 15.06.2007р.

Разом з цим, суд звертає увагу на те, що в матеріалах справи містяться письмові пояснення громадян: ОСОБА_5 та ОСОБА_6, зі змісту яких вбачається, що вони, як члени правління товариства, 15.06.2007р. участі в засіданні правління ВАТ «Райагрохим» не приймали, протокол та виписку з цього протоколу не підписували. Вказані пояснення суд приймає, як письмові докази, в порядку ст. 36 Господарського процесуального кодексу України.

Враховуючи зазначені обставини, як спірне рішення правління ВАТ «Райагрохим», слід оцінювати документ, що оформлений у вигляді виписки з протоколу засідання правління ВАТ «Райагрохим» від 15.06.2007р. за підписом голови правління Рижовою Г.М.

Відповідно до ст. 161 Цивільного кодексу України виконавчим органом акціонерного товариства, який здійснює керівництво його поточною діяльністю, є правління або інший орган, визначений статутом. Виконавчий орган вирішує всі питання діяльності акціонерного товариства, крім тих, що віднесені до компетенції загальних зборів і наглядової ради товариства. Виконавчий орган є підзвітним загальним зборам акціонерів і наглядовій раді акціонерного товариства та організовує виконання їхніх рішень.

Виконавчий орган діє від імені акціонерного товариства у межах, встановлених статутом акціонерного товариства і законом.

Статтями 99 Цивільного кодексу України, 47 Закону України «Про господарські товариства», встановлено, що виконавчий орган акціонерного товариства може складатися з однієї або кількох осіб. Виконавчий орган, що складається з кількох осіб, приймає рішення у порядку, встановленому абзацом першим частини другої статті 98 Цивільного кодексу України.

Наведені положення законодавчих актів, стосовно складу та діяльності правління, як виконавчого органу товариства, конкретизовані пунктом 8.11.1 статуту, відповідно до якого правління, як виконавчий орган товариства формується з його голови та двох членів.

Пунктом 8.11.2 статуту товариства передбачено, що засідання правління є правомочним, якщо на ньому присутні не менш ніж 2 члени правління. Його рішення приймаються простою більшістю голосів членів правління, які приймають участь в його роботі.

Суд окремо зазначає, що у відповідності до роз'яснень Президії Вищого арбітражного суду України №2-5/35 від 26.01.2000р., господарські суди розглядають на загальних підставах справи у спорах про визнання недійсними актів, прийнятих (виданих)

іншими, крім державних, органами, у тому числі актів органів господарських товариств, громадських організацій тощо, які відповідно до закону чи установчих документів мають обов'язковий характер. Оскільки відповідний орган не є юридичною особою, стороною у спорі може бути підприємство чи організація, яка здійснює свої права і бере на себе обов'язки через цей орган (наприклад, відповідачем у спорі про визнання недійсним рішення загальних зборів чи виборного органу підприємства має бути це підприємство).

Підставами для визнання акта недійсним є невідповідність його вимогам чинного законодавства та/або визначеній законом компетенції органу, який видав цей акт. Обов'язковою умовою визнання акта недійсним є також порушення у зв'язку з прийняттям відповідного акта прав та охоронюваних законом інтересів підприємства чи організації - позивача у справі.

Аналогічна правова позиція викладена в Пленумі Верховного суду України № 13 від 24.10.08р. «Про практику розгляду судами корпоративних спорів», у пункті 38 якого вказано, що: «Учасники товариства (акціонери), а також інші особи, права та законні інтереси яких порушено рішенням наглядової ради чи виконавчого органу товариства, вправі оскаржити до суду відповідні рішення як акти, оскільки наглядова рада та виконавчий орган товариства є його органами управління, що приймають обов'язкові для виконання рішення. Це відповідає також нормі статті 55 Конституції України.

Матеріалами справи доведено, що спірне рішення приймалось головою правління одноособово, протокол (яким оформлювалось це рішення) не був внесений до книги протоколів та не підписувався іншими членами правління (голова правління, члени правління у складі двох осіб)

Все вищевикладене, дає суду підстави зробити висновок про те, що рішення прийняте правлінням товариства, яке оформлено випискою з протоколу засідання від 15.06.2007р., про передачу в заставу (іпотеку) єдиного майнового комплексу ВАТ «Райагрохим», для отримання фізичною особою - підприємцем ОСОБА_3 кредиту в розмірі 800000,00доларів США в КБ «Банк Морський», є таким, що порушує порядок скликання та визначення кворуму в засіданні колегіального виконавчого органу товариства (як-то обов'язковість повідомлення всіх членів колегіального виконавчого органу про проведення засідання, надання інформації з питань порядку денного, тощо), та, як слід, є неправомірним, прийнятим з грубим порушенням норм діючого законодавства України.

А тому, позовні вимоги ОСОБА_2 до Приватного акціонерного товариства «Райагрохим» про визнання недійсним рішення правління товариства, яке оформлено випискою з протоколу засідання від 15.06.2007р., є доведеними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Судові витрати, розподіляються відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись ст. 3, 16 Цивільного кодексу України, ст.ст. 167 Господарського кодексу України, ст.ст. 23, 47, 48 Закону України «Про господарські товариства», ст.ст. 20, 22, 33, 49, 77, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_2 до Приватного акціонерного товариства «Райагрохим» про визнання недійсним рішення правління товариства, яке оформлено випискою з протоколу засідання від 15.06.2007р. - задовольнити.

Визнати недійсним рішення правління Відкритого акціонерного товариства «Райагрохим» про передачу в заставу (іпотеку) єдиного майнового комплексу ВАТ «Райагрохим», для отримання фізичною особою - підприємцем ОСОБА_3 кредиту в розмірі 800000,00доларів США в КБ «Банк Морський», яке оформлено випискою з протоколу засідання від 15.06.2007р.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства «Райагрохим» (83004, м. Донецьк, вул. Артема, буд. 189, кв.37, код ЄДРПОУ 05489744) на користь ОСОБА_2 (99001, АДРЕСА_3, ІПН НОМЕР_1) витрати по сплаті судового збору в розмірі 1147,00грн.

Повний текст рішення підписаний 29.07.2013р.

Рішення набирає законної сили 09.08.2013р.

Рішення може бути оскаржено в Донецький апеляційний господарський суд згідно розділу XII ГПК України.

Суддя О.М. Сковородіна

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення23.07.2013
Оприлюднено05.08.2013
Номер документу32741363
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/4962/13

Постанова від 15.04.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Білоусова Ярослава Олексіївна

Ухвала від 15.04.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Білоусова Ярослава Олексіївна

Ухвала від 19.03.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Білоусова Ярослава Олексіївна

Ухвала від 12.03.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.М. Сковородіна

Ухвала від 27.02.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.М. Сковородіна

Судовий наказ від 19.08.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.М. Сковородіна

Ухвала від 08.01.2014

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Ушенко Л.В.

Ухвала від 18.12.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Ушенко Л.В.

Ухвала від 15.11.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Ушенко Л.В.

Ухвала від 23.10.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Ушенко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні