Ухвала
від 27.08.2013 по справі 5020-9/257-13/061-5/586-9/077-4/268
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. СЕВАСТОПОЛЯ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

УХВАЛА

27 серпня 2013 року справа № 5020-9/257-13/061-5/586-9/077-4/268

За заявою Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у місті Херсоні про визнання вимог кредиторів в сумі 80558,01 грн

за заявою Севастопольського державного підприємства "Атлантика" (99014, м. Севастополь, вул. Правди, 10)

до Державного підприємства "Севастопольське управління океанічного риболовства" (99014, м. Севастополь, вул. Правди, 10)

про визнання банкрутом,

Суддя Погребняк О.С.

Представники:

Ініціюючий кредитор (Севастопольське державне підприємство "Атлантика") - не з'явився;

Боржник (ДП "СУОР") - не з'явився;

Кредитор (Відділення виконавчої дирекції у м. Херсоні Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України) - не з'явився;

Ліквідатор - Херсонський С.А., паспорт серії АР 217058, виданий Гагарінським РВ УМВС України в м. Севастополі 21.12.1999;

Кредитор (Панченко В.М.) - Кальчєнко Г.Ф., довіреність від 05.12.2012;

Прокурор - Махиня В.В., посвідчення № 015753 від 21.03.2013;

Головне управління юстиції у м. Севастополі - Попов М.Г., довіреність від 03.06.2013.

встановив:

Севастопольське державне підприємство "Атлантика" звернулось до господарського суду міста Севастополя із заявою про порушення справи про банкрутство Державного підприємства "Севастопольське управління океанічного риболовства" (далі -ДП "СУОР").

Ухвалою суду від 14.07.2008 визнані грошові вимоги СДП "Атлантика" в розмірі 610061,31 грн., введено процедуру розпорядження майном боржника, розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого Бондаря О.А.

Ухвалою від 24.03.2009 затверджено уточнений реєстр вимог кредиторів ДП "СУОР".

Ухвалою суду від 19.10.2009 введено процедуру санації ДП "СУОР" на строк дванадцять місяців, призначено керуючим санацією Бондаря О.А.

Ухвалою суду від 08.06.2010 суд зобов'язав керуючого санацією Бондаря О.А. надати план санації боржника та докази його погодження відповідними державними органами.

Ухвалою від 02.12.2010 суд припинив повноваження керуючого санацією Бондаря О.А., призначив керуючим санацією боржника - Херсонського С.А., зобов'язавши його. надати суду план санації.

Постановою господарського суду м.Севастополя від 14.05.2013 припинено процедуру санації боржника, визнати боржника банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру строком на 12 місяців, призначити ліквідатором арбітражного керуючого Херсонського С.А.

03.06.2013 від Відділення виконавчої дирекції у м.Херсоні Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України до господарського суду м.Севастополя надійшла заява щодо капіталізації коштів ДП "СУОР" загальнообов`язкового державного соціального страхування для розрахунку з потерпілими на виробництві - в сумі 80558,01 грн.

Ухвалою від 18.06.2013 заяву було призначено до розгляду в судовому засіданні.

У судове засідання 27.08.2013 заявник явку уповноважених представників не забезпечив, про дату, час та місце розгляду заяви був повідомлений належним чином та своєчасно, про причини нез'явлення не сповістив.

Арбітражний керуючий у порядку статті 22 ГПК України надав суду клопотання, у якому просив суд визнати вимоги Відділення виконавчої дирекції у м.Херсоні Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у розмірі 80558,01 грн та включити їх до другої черги реєстру вимог кредиторів.

Розглянувши у судовому засіданні заяву Відділення виконавчої дирекції у м.Херсоні Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України про визнання поточних кредиторських вимог, вислухавши пояснення присутніх у судовому засіданні представників учасників судового процесу, суд вважає наявними підстави для визнання кредиторських вимог виходячи з наступного.

Відповідно до статті 1 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", грошове зобов'язання - зобов'язання боржника сплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового правочину (договору) та на інших підставах, передбачених законодавством України.

Кредитор - юридична або фізична особа, а також органи державної податкової служби та інші державні органи, які мають підтверджені у встановленому порядку документами вимоги щодо грошових зобов'язань до боржника; конкурсні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, які виникли до порушення провадження у справі про банкрутство і виконання яких не забезпечено заставою майна боржника; поточні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, які виникли після порушення провадження у справі про банкрутство; забезпечені кредитори - кредитори, вимоги яких забезпечені заставою майна боржника (майнового поручителя).

Постановою господарського суду м. Севастополя від 14.05.2013 про визнання боржника банкрутом встановлено необхідність проведення ліквідаційної процедури відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в редакції закону, що діє з 19.01.2013.

Частиною 5 статті 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в редакції закону, що діє з 19.01.2013, встановлено, що поточні кредитори з вимогами до боржника, які виникли після порушення провадження у справі про банкрутство, можуть пред'явити такі вимоги після прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Згідно з пунктом 19 Листа Вищого господарського суду України № 01-06/606/2013 від 28.03.2013 «Про Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" після визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури кредитори з поточними вимогами до боржника повинні звертатися з такими вимогами до останнього в межах провадження у справі про банкрутство незалежно від того, чи розглянуті відповідні вимоги у позовному провадженні.

За розрахунком Відділення виконавчої дирекції у м.Херсоні Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України потреби в капіталізації коштів для розрахунку з потерпілим на виробництві, станом на 31.05.2013, загальна потреба в капіталізації становить 80558,01 грн. (т. 35, арк.с. 134).

Згідно з частиною 1 статті 509 ЦК України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Згідно ч. 2 ст. 31 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у другу чергу задовольняються вимоги, що виникли із зобов'язань банкрута перед працівниками підприємства - банкрута (за винятком повернення внесків членів трудового колективу до статутного фонду підприємства), крім вимог, задоволених у першу чергу, зобов'язань, що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю та здоров'ю громадян, шляхом капіталізації відповідних платежів, у тому числі до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за громадян, які застраховані в цьому Фонді, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Постановою КМУ № 765 від 06.05.2000р. зі змінами від 16.05.2007р. № 743 "Про реалізацію статей 31 і 43 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" затверджено Порядок капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства - банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю, пунктом 1 якого визначено, що капіталізація платежів здійснюється щодо кожної особи з урахуванням заборгованості за попередні роки та необхідності виплати майбутніх платежів.

Згідно п. 5-1 Порядку у вимогах Фонду до боржника, щодо якого порушено справу про банкрутство, зазначається сума, визначена з урахуванням кожного платежу, що підлягає капіталізації. Сума платежів, капіталізованих відповідно до зазначених вимог у процесі ліквідації підприємства-банкрута, перераховується ліквідатором (арбітражним керуючим) органу виконавчої дирекції Фонду, у якому підприємство перебуває на обліку.

Таким чином, вищевказаними нормами передбачена обов'язковість виконання зобов'язань підприємства-банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю незалежно від визнання їх судом після публікації оголошення про відкриття ліквідаційної процедури банкрута.

Відповідно до частини 1 статті 38 ЗУ «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» вимоги за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної процедури протягом двох місяців з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає. Кредитори, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними, а їх вимоги погашаються в шосту чергу в ліквідаційній процедурі.

Тому з огляду на приписи положень Закону та матеріалів справи заявлені суми капіталізованих платежів є поточними вимогами.

З викладених положень вбачається, що з моменту визнання боржника банкрутом фінансові зобов'язання перед Фондом у зв'язку із зобов'язанням підприємства банкрута відшкодувати шкоду, заподіяну життю і здоров'ю, не припиняються, а набувають іншу форму у вигляді капіталізації відповідних платежів на стадії ліквідації підприємства-банкрута. Отже такі вимоги Фонду можуть бути пред'явлені лише на стадії ліквідації та відповідно до Закону про банкрутство є кредиторськими вимогами поточного кредитора.

Аналогічна правова позиція викладена зокрема у Постанові ВГСУ від 12.01.2012.

Судом встановлено, що поточні вимоги ґрунтуються на зобов'язаннях, що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю та здоров'ю працівників ДП «СУОР», шляхом капіталізації відповідних платежів.

Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 45 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» у другу чергу задовольняються вимоги із зобов'язань, що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю та здоров'ю громадян, шляхом капіталізації у ліквідаційній процедурі відповідних платежів, у тому числі до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за громадян, які застраховані в цьому фонді, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, зобов'язань із сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інше соціальне страхування, крім вимог, задоволених позачергово, з повернення невикористаних коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, а також вимоги громадян - довірителів (вкладників) довірчих товариств або інших суб'єктів підприємницької діяльності, які залучали майно (кошти) довірителів (вкладників).

На підставі викладеного, керуючись Законом України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", статтею 86 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ухвалив :

Визнати грошові вимоги Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у місті Херсоні в сумі 80558,01 грн - сума капіталізації коштів ДП «СУОР» для розрахунку з потерпілими на виробництві з віднесенням їх до другої черги реєстру вимог кредиторів боржника.

Суддя підпис О.С. Погребняк

Згідно з оригіналом помічник судді І.О. Кузьміна 27.08.2013

СудГосподарський суд м. Севастополя
Дата ухвалення рішення27.08.2013
Оприлюднено29.08.2013
Номер документу33158448
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5020-9/257-13/061-5/586-9/077-4/268

Ухвала від 21.01.2014

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Погребняк Олексій Станіславович

Ухвала від 27.08.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Погребняк Олексій Станіславович

Ухвала від 27.08.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Погребняк Олексій Станіславович

Ухвала від 27.08.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Погребняк Олексій Станіславович

Постанова від 14.05.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Погребняк Олексій Станіславович

Ухвала від 10.01.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Погребняк Олексій Станіславович

Ухвала від 04.12.2012

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Погребняк Олексій Станіславович

Ухвала від 21.11.2012

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Погребняк Олексій Станіславович

Ухвала від 20.03.2012

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Погребняк Олексій Станіславович

Ухвала від 20.07.2011

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Погребняк Олексій Станіславович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні