Постанова
від 10.09.2013 по справі 15/251-а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел.230-31-34

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.09.2013р.м.Київ№ 15/251-А 10:50

За адміністративним позовом Публічного акціонерного товариства "Укрнафта"

до Управління праці та соціального захисту населення Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації

про спонукання до вчинення дій

Третя особа , яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Управління казначейської служби у Шевченківському районі міста Києва

Суддя Ярмак О.М.

Представники :

Від позивача: Дяків Г.М. за дов.

Від відповідача: не з'явився

Від третьої особи: не з'явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ :

У квітні 2007р. позивач звернувся до Господарського суду міста Києва з адміністративним позовом про зобов'язання Управління праці та соціального захисту населення Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації відобразити у своєму обліку суму 18 970, 90 грн. заборгованості минулих років із відшкодування ВАТ "Укрнафта" виплачених працівникам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, компенсацій і допомоги та подати Відділенню державного казначейства у Шевченківському районі м. Києва платіжні документи для здійснення виплати вказаної суми заборгованості.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 28.04.2007р. було відкрито провадження в адміністративній справі № 15/251-А та призначено попереднє судове засідання.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 19.06.2007р. зупинено провадження у справі № 15/251-А до моменту подачі відповідачем господарському суду необхідних документів.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 28.01.2011р. поновлено провадження у справі № 15/251-А та закрито провадження на підставі ст. 157 КАС України.

Ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 16.08.2011р. по справі № 15/251-А ухвалу Господарського суду міста Києва від 28.01.2011р. залишено без змін.

Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 25.04.2013р. ухвалу Господарського суду міста Києва від 28.01.2011р. та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 16.08.2011р. по справі № 15/251-А скасовано, справу направлено на новий розгляд до суду першої інстанції.

За результатом автоматизованого розподілу справ у Господарському суді міста Києва, справу № 15/251-А передано для розгляду судді Ярмак О.М.

Ухвалою суду від 23.05.2013р. справу № 15/251-А прийнято до провадження та призначено попереднє судове засідання на 11.06.2013р.

Ухвалою суду від 25.06.13 залучено до участі у справі Управління казначейської служби у Шевченківському районі міста Києва в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача .

Ухвалою суду від 25.07.13 замінено відповідача у справі Управління праці та соціального захисту населення Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації на його правонаступника Управління праці та соціального захисту населення Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації.

25.06.13 позивач подав заяву про зміну позовних вимог шляхом доповнення заявлених вимог вимогою про визнання бездіяльності відповідача протиправною, в якій просить суд: визнати протиправною бездіяльність Управління праці та соціального захисту населення Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації щодо невідображення у своєму обліку заборгованості минулих років у розмірі 18970,90 грн. із відшкодування ПАТ «Укрнафта» виплачених працівникам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, компенсацій і допомоги; зобов'язати Управління праці та соціального захисту населення Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації відобразити у своєму обліку суму 18970,90 грн. заборгованості минулих років із відшкодування ПАТ «Укрнафта» виплачених працівникам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, компенсацій і допомоги;зобов'язати Управління праці та соціального захисту населення Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації подати відповідному територіальному органу Державної казначейської служби платіжні документи для здійснення виплати вказаної суми заборгованості.

Свої вимоги позивач обґрунтовує тим, що протягом 2001-2003 років ним були здійснені виплати працівникам, які мали статус осіб, що постраждали від Чорнобильської катастрофи. Чинним законодавством було передбачено, що виплати таким особам здійснюються за рахунок спеціально створеного Фонду. Залежно від категорій громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, останні отримують виплати, зокрема безпосередньо від їх роботодавців. Роботодавець у подальшому через відповідних розпорядників коштів Фонду нижчого рівня отримує відшкодування фактично здійснених ним виплат. Посилаючись на Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», Закон України «Про формування, порядок надходження і використання коштів Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення» та постанову Кабінету Міністрів України від 20 червня 2000 р. N 987 (яка діяла до 20.09.2005 року) «Про затвердження Порядку використання коштів Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення» позивач просить задовольнити позовні вимоги.

Відповідач у запереченнях на адміністративний позов зазначає, що починаючи з 01 січня 2006 року , управління праці та соціального захисту населення визначено розпорядником нижчого рівня коштів державного бюджету для виконання програм, пов'язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. В зв'язку з передачею функцій з 01.01.2006 року до управління від відділу з питань захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС було передано кредиторську заборгованість підприємств, установ та організацій за актом № 70 від 22.02.2006 р. Згідно даного акту кредиторська заборгованість по ВАТ «Укрнафта» станом 01.01.2006 року становила 11601,46 грн. та була погашена в повному обсязі згідно платіжного доручення від 05.04.2006 № 1552. Відповідач вказує, що заборгованість в сумі 18970,90 грн. станом на 01.01.2005 р., 01.01.2006 р. позивачем жодним документом не підтверджена.

Третя особа посилаючись на норми Бюджетного кодексу України зазначила, що згідно з своїми функціональними обов'язками не є учасником спірних відносин і не володіє будь - якими фактичними даними, що мають значення для правильного вирішення спору, просить відмовити в задоволенні позовних вимог.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення учасників судового процесу, суд -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до Закону України від 10.02.2000 «Про формування, порядок надходження і використання коштів Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення» фінансування видатків на заходи, пов'язані з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи та соціальним захистом населення, провадиться за рахунок коштів Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення, який утворюється у складі Державного бюджету України.

На виконання Закону України "Про формування, порядок надходження і використання коштів Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення", постановою Кабінету Міністрів України від 20.06.2000 за № 987 було затверджено Порядок використання коштів Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення (далі Порядок №987), який діяв до 20.09.2005р. та визначав механізм використання коштів Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення (далі - Фонд), а також обліку, звітності та контролю за використанням коштів Фонду.

Відповідно до пунктів 20, 27 вказаного Порядку виплата компенсацій і допомоги, передбачених Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", провадиться працюючим громадянам (у тому числі працюючим пенсіонерам за умови подання ними довідки про неодержання допомоги і компенсацій в органах, які виплачують пенсію) - підприємствами, установами, організаціями, військовими частинами, в яких громадяни працюють, навчаються або несуть службу; підприємства, установи та організації, зазначені у пунктах 20, 23, 24 цього Порядку, виплату компенсацій і допомоги здійснюють за рахунок власних коштів з наступним відшкодуванням їх за рахунок коштів Фонду за поданням органам Державного казначейства розрахунків витрат протягом двох тижнів від дня проведення виплати. На загальну суму витрат організації виписують платіжне доручення для перерахування коштів на їх рахунок.

Відшкодування підприємствам, установам та організаціям витрат, пов'язаних з виплатою компенсацій і допомоги та наданням пільг, провадиться територіальними органами Державного казначейства у межах коштів, що надійшли на рахунок фінансування цих витрат.

Позивач у позовній заяві та поясненнях вказує, що протягом 2001-2003 років, у межах яких ПАТ «Укрнафта» здійснювало відповідні виплати своїм працівникам, які постраждали від аварії на ЧАЕС, зміст зазначених пунктів не зазнавав змін. Керуючись зазначеним вище порядком, ПАТ «Укрнафта» протягом 2001- 2003 років здійснило виплати своїм працівникам на загальну суму 18 970,90 грн., яка залишається невідшкодованою позивачу.

В якості доказів позивач надав суду Розшифровку дебіторської заборгованості, що обліковується у ПАТ «Укрнафта» за відповідачем, копії звітів про використання коштів фонду за 2003 рік та акт звірки від 20.01.2004 року.

Основним доказом, на який посилається позивач, на підтвердження наявності заборгованості за здійсненими виплатами на користь працівників, які постраждали від аварії на ЧАЕС, ПАТ «Укрнафта» у 2001-2003 роках є залучений до матеріалів справи Акт звірки від 20.01.2004 року, складений між ВАТ «Укрнафта» та Відділом з питань захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС Шевченківської районної державної адміністрації.

Саме зазначений відділ згідно Порядку № 987 був уповноважений на складення подання до територіального органу казначейства з метою подальшого відшкодування здійснених роботодавцями виплат. Позивач зазначає, що повернення коштів здійснено не було за відсутності коштів на рахунках казначейства для таких відшкодувань, заборгованість перед ПАТ «Укрнафта» за згаданими виплатами продовжувала обліковуватись.

Дослідивши наявні в матеріалах справи та подані сторонами докази в їх сукупності, заслухавши пояснення представника позивача, суд дійшов висновку, що в задоволенні позовних вимог належить відмовити повністю виходячи з наступного.

28.09.2005 року набрав чинності новий Порядок використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов'язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 20 вересня 2005 р. N 936 (далі - Порядок № 936).

Відповідно до п. 1 Порядку № 936, цей Порядок визначає механізм використання, обліку, звітності і контролю за використанням коштів державного бюджету для виконання програм, пов'язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, головним розпорядником яких є Мінпраці. Розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня за програмами визначаються Міністерство праці та соціальної політики Автономної Республіки Крим, головні управління праці та соціального захисту населення обласних, Головне управління соціального захисту населення Київської міської, управління праці та соціального захисту населення Севастопольської міської, управління (відділи) праці та соціального захисту населення районних (міських) держадміністрацій, виконкомів міських, районних у містах рад, Фонд соціального захисту інвалідів (п.2.)

Згідно з п. 5 Порядку № 936 , соціальні виплати, доплати (види допомоги), передбачені підпунктами 5-13 пункту 4 цього Порядку, проводяться за місцем основної роботи (служби) громадян підприємствами, установами, організаціями (далі - підприємства) та фізичними особами - суб'єктами підприємницької діяльності без утворення юридичної особи, установами, організаціями та військовими частинами відповідно до розрахункових даних, поданих до уповноваженого органу за формою, затвердженою Мінпраці.

Таким чином, починаючи з дати набрання чинності Порядком № 936 функції щодо реєстрації, обліку розрахунків та подачі органам Державного казначейства платіжних документів для здійснення відповідних видатків виконувало Управління праці та соціального захисту населення Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації.

До зазначеної дати відповідні звіти подавались позивачем до Відділу у справах захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації, з яким було складено акт звірки від 20.01.2004 року.

В зв'язку з передачею функцій з 01.01.2006 року до управління праці та соціального захисту населення Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації (Код ЄДРПОУ 26064345) від відділу з питань захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації станом на 01.01 2006 рік було складено акт передачі кредиторської заборгованості підприємств, установ та організацій від 22.02.2006 № 70.

Згідно Акту № 70 відділом з питань захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації була передана управлінню праці та соціального захисту населення Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації (Код ЄДРПОУ 26064345) кредиторська заборгованість з компенсаційних виплат по КПКВ 2501200 "Доплата за роботу на радіоактивно забруднених територіях, збереження заробітної плати при переведенні на нижче оплачувану роботу та у зв'язку з відселенням, виплати підвищених стипендій та надання додаткової відпустки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", що утворилась станом на 01.01.2006 р., в сумі - 2148218,00 грн.

Кредиторська заборгованість по ВАТ "Укрнафта" станом на 01.01.2006р., згідно Акту № 70, становила суму 11601,46грн., яка була погашена (сплачена) в повному обсязі згідно платіжного доручення від 05.04.2006 № 1552

Вказані обставини підтверджуються копією акту № 70 та копією платіжного доручення, які долучені до матеріалів справи.

Акт звірки заборгованості з виплати компенсацій, допомог та надання пільг громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи з відділом з питань захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС Шевченківської районної державної адміністрації м. Києва станом на 01 січня 2004 року на суму 18970,90 грн. не приймається судом в якості належного доказу у справі, оскільки дана заборгованість станом на 01.01.2005 р., та на 01.01.2006 р. первісними документами не підтверджена.

Управління праці та соціального захисту населення Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації (Код ЄДРПОУ 26064345) припинено шляхом ліквідації, а до повноважень Управління праці та соціального захисту населення Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації (Код ЄДРПОУ 37470057) входить здійснення владних функцій у спірних правовідносинах, в зв'язку з чим вказане управління залучено в якості відповідача у справі.

Судом встановлено, що станом на 01.05.2013 року на обліку в Управлінні праці та соціального захисту населення Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації (Код ЄДРПОУ 37470057) перебуває Публічне акціонерне товариство "Укрнафта" ( Код ЄДРПОУ 00135390). Заборгованість перед вказаним товариством станом на 01.05.2013 становила - 1953,78 грн., що є поточною заборгованістю за березень місяць 2013 року, яка була погашена Управлінням праці та соціального захисту населення Шевченківської в місті Києві державної адміністрації 18.05.2013 року згідно платіжного доручення від 16.05.2013 № 616 (копія платіжного доручення наявна в матеріалах справи).

Відсутність заборгованості за минулі роки перед ПАТ "Укрнафта" підтверджується поданим позивачем до Управлінні праці та соціального захисту населення Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації розрахунком видатків, пов'язаних з виплатою компенсацій та допомог, наданих пільг, відповідно до Закону України " Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (форма № 3) станом на 01.05.2013р.

Згідно з частиною першою статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Відповідно до частини другої статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Судом встановлено, відповідач діяв у відповідності до вимог, встановлених чинним законодавством, та частиною третьою статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України, в свою чергу позивач не довів суду обставин, на яких ґрунтуються його вимоги, а тому, виходячи з меж заявлених позовних вимог, системного аналізу положень законодавства України та доказів, наявних у матеріалах справи, адміністративний позов ПАТ «Укрнафта» не підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись статтями 69, 70, 71, 158 - 163 Кодексу адміністративного судочинства України, Господарський суд міста Києва,-

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні адміністративного позову Публічного акціонерного товариства "Укрнафта" відмовити повністю.

Дана постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження або апеляційної скарги в порядку, встановленому ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України. Дана постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку та в строки, встановлені ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України

Суддя Господарського суду міста КиєваО.М.Ярмак

Постанова підписана 19.09.2013р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення10.09.2013
Оприлюднено26.09.2013
Номер документу33699924
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/251-а

Ухвала від 19.04.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Васильченко Н.В.

Ухвала від 05.11.2013

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Мамчур Я.С

Постанова від 10.09.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 06.08.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 25.07.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 25.06.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 11.06.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 25.04.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Васильченко Н.В.

Ухвала від 16.08.2011

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Бистрик Г.М.

Ухвала від 21.06.2011

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Бистрик Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні