Ухвала
від 05.11.2013 по справі 15/251-а
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251 КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД Справа: № 15/251-а Головуючий у 1-й інстанції: Ярмак О.М. Суддя-доповідач: Мамчур Я.С.

У Х В А Л А

Іменем України

05 листопада 2013 року м. Київ

Колегія суддів Київського апеляційного адміністративного суду у складі:

головуючого судді Мамчура Я.С.

суддів Горяйнова А.М., Желтобрюх І.Л.

при секретарі Гімарі Н.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства «Укрнафта» на постанову Господарського суду м. Києва від 10 вересня 2013 року у справі за адміністративним позовом Публічного акціонерного товариства «Укрнафта» до Управління праці та соціального захисту населення Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації, третя особа яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Управління казначейської служби у Шевченківському районі м. Києва, про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити дії, -

ВСТАНОВИЛА:

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому з урахуванням заяви про зміну адміністративного позову, просив: визнати протиправною бездіяльність Управління праці та соціального захисту населення Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації щодо невідображення у своєму обліку заборгованості минулих років у розмірі 18970,90 грн. із відшкодування ПАТ «Укрнафта» виплачених працівникам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, компенсацій і допомоги; зобов'язати відповідача відобразити у своєму обліку суму 18970,90 грн. заборгованості та подати відповідному територіальному органу Державної казначейської служби платіжні документи для здійснення виплати вказаної суми заборгованості.

В обгрнтування поданого адміністративного позову позивач вказує на те, що протягом 2001-2003 років ним були здійснені виплати працівникам, які мали статус осіб, що постраждали від Чорнобильської катастрофи. Чинним на той законодавством було передбачено, що виплати таким особам здійснюються за рахунок спеціально створеного Фонду. Залежно від категорій громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, останні отримують виплати, зокрема безпосередньо від їх роботодавців. Роботодавець у подальшому через відповідних розпорядників коштів Фонду нижчого рівня отримує відшкодування фактично здійснених ним виплат.

Посилаючись на Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», Закон України «Про формування, порядок надходження і використання коштів Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення» та постанову Кабінету Міністрів України від 20 червня 2000 р. N 987 (яка діяла до 20 вересня 2005 року) «Про затвердження Порядку використання коштів Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення» позивач просить задовольнити позовні вимоги.

Постановою Господарського суду м. Києва від 10 вересня 2013 року - в задоволенні адміністративного позову відмовлено повністю.

Не погоджуючись з прийнятою постановою, позивач подав апеляційну скаргу, в якої просить дану постанову скасувати та прийняти нову про задоволення адміністративного позову повністю, посилаючись на те, що судом першої інстанції порушено норми матеріального та процесуального права.

В обґрунтування апеляційної скарги, позивач вказує на те, що протягом 2001-2003 років ним здійснювалась виплата коштів особам, якої постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи всього на суму 18 970,90 грн. На думку позивача відповідач безпідставно, в супереч вимогам чинного законодавства, відмовляється відобразити дану суму у своєму обліку.

Як вбачається зі змісту адміністративного позову, ПАТ «Укрнафта» протягом 2001-2003 років здійснило виплати своїм працівникам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на загальну суму 18 970,90 грн.,

В якості доказів позивач надав суду Розшифровку дебіторської заборгованості, що обліковується у ПАТ «Укрнафта» за відповідачем, копії звітів про використання коштів фонду за 2003 рік та акт звірки від 20 січня 2004 року.

Відмовляючи в задоволенні адміністративного позову, суд першої інстанції зазначив, що матеріали справи не містять належних доказів існування кредиторської заборгованості відповідача за період 2001-2003 роки в сумі 18 970,90 грн.

Колегія суддів погоджується з висновками суду першої інстанції.

На час виникнення спірних правовідносин (2001-2003 роки) діяв Порядок використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов'язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 20 червня 2000 року за №987.

Відповідно до положень даного Порядку №987 на складання подання до територіального органу казначейства з метою подальшого відшкодування здійснених роботодавцями виплат був уповноважений Відділ з питань захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС Шевченківської районної державної адміністрації.

Так, з 28 вересня 2005 року набрав чинності Порядок використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов'язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 20 вересня 2005 р. N 936 (далі - Порядок № 936).

Відповідно до п. 1 Порядку № 936, цей Порядок визначає механізм використання, обліку, звітності і контролю за використанням коштів державного бюджету для виконання програм, пов'язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської/ катастрофи, головним розпорядником яких є Мінпраці. Розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня за програмами визначаються .Міністерство праці та соціальної політики Автономної Республіки Крим, головні управління праці та соціального захисту населення обласних, Головне управління соціального захисту населення Київської міської, управління праці та соціального захисту населення Севастопольської міської, управління (відділи) праці та соціального захисту населення районних (міських) держадміністрацій, виконкомів міських, районних у містах рад, Фонд соціального захисту інвалідів (п.2.)

Згідно з п. 5 Порядку № 936, соціальні виплати, доплати (види допомоги), передбачені підпунктами 5-13 пункту 4 цього Порядку, проводяться за місцем основної роботи (служби) громадян підприємствами, установами, організаціями (далі - підприємства) та фізичними особами - суб'єктами підприємницької діяльності без утворення юридичної особи, установами, організаціями та військовими частинами відповідно до розрахункових даних, поданих до уповноваженого органу за формою, затвердженою Мінпраці.

Таким чином, починаючи з дати набрання чинності Порядком № 936 функції щодо реєстрації, обліку розрахунків та подачі органам Державного казначейства платіжних документів для здійснення відповідних видатків виконувало Управління праці та соціального захисту населення Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації.

До зазначеної дати відповідні звіти подавались позивачем до Відділу у справах захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації, з яким було складено акт звірки від 20 січня 2004 року.

В зв'язку з передачею функцій з 01 січня 2006 року до Управління праці та соціального захисту населення Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації (Код ЄДРПОУ 26064345) від Відділу з питань захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації, станом на 01 січня 2006 рік складено акт передачі кредиторської заборгованості підприємств, установ та організацій від 22 лютого 2006 № 70.

Згідно даного акту Відділом з питань захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації передана управлінню праці та соціального захисту населення Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації (Код ЄДРПОУ 26064345) кредиторська заборгованість з компенсаційних виплат по КПКВ 2501200 «Доплата за роботу на радіоактивно забруднених територіях, збереження заробітної плати при переведенні на нижче оплачувану роботу та у зв'язку з відселенням, виплати' підвищених стипендій та надання додаткової відпустки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», що утворилась станом на 01 січня 2006 р. становить 2148218,00 грн.

Кредиторська заборгованість по ВАТ «Укрнафта» станом на 01 січня 2006р., згідно акту № 70, становила суму 11601,46грн. Дана заборгованість погашена (сплачена) в повному обсязі згідно платіжного доручення від 05 квітня 2006 № 1552.

Акт звірки заборгованості з виплати компенсацій, допомог та надання пільг громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи з відділом з питань захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС Шевченківської районної державної адміністрації м. Києва станом на 01 січня 2004 року на суму 18970,90 грн. не є належним доказом існування кредиторської заборгованості відповідача перед позивачем, оскільки сума такої заборгованості не підтверджена первинними документами.

Управління праці та соціального захисту населення Шевченківської районної у м.Києві державної адміністрації (Код ЄДРПОУ 26064345) припинено шляхом ліквідації, а до повноважень Управління праці та соціального захисту населення Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації (Код ЄДРПОУ 37470057) входить здійснення владних функцій у спірних правовідносинах.

Станом на 01 травня 2013 року на обліку в Управлінні праці та соціального захисту населення Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації (Код ЄДРПОУ 37470057) перебуває Публічне акціонерне товариство «Укрнафта» ( Код ЄДРПОУ 00135390). Заборгованість перед вказаним товариством станом на 01 травня 2013 року становить - 1953,78 грн., що є поточною заборгованістю за березень місяць 2013 року.

Дана заборгованість погашена Управлінням праці та соціального захисту населення Шевченківської в місті Києві державної адміністрації 18 травня 2013 року згідно платіжного доручення від 16 травня 2013 № 616 (копія платіжного доручення наявна в матеріалах справи).

Відсутність заборгованості за минулі роки перед ПАТ «Укрнафта» підтверджується поданим позивачем до Управлінні праці та соціального захисту населення Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації розрахунком видатків, пов'язаних з виплатою компенсацій та допомог, наданих пільг, відповідно до Закону України « Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (форма № З ) станом на 01 травня 2013р.

За таких обставин, колегія суддів приходить до висновку що, адміністративний позов є необґрунтованим та таким, що не підлягає задоволенню. Відповідачем у відповідності до положення ч.2 ст.71 КАС України доведено правомірність його дій.

Колегія суддів дійшла висновку, що суд першої інстанції вірно встановив фактичні обставини справи, дослідив наявні докази, надав їм належну оцінку та прийняв законне і обґрунтоване рішення, з дотриманням норм матеріального і процесуального права, а тому підстав для його скасування не вбачається.

Доводи апеляційної скарги не спростовують висновків суду першої інстанції, а тому апеляційну скаргу потрібно залишити без задоволення, а оскаржувану постанову суду без змін.

Керуючись статтями 196, 198, 200, 205, 206, 212 КАС України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства «Укрнафта» - залишити без задоволення.

Постанову Господарського суду м. Києва від 10 вересня 2013 року - залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена протягом двадцяти днів з дня її складення в повному обсязі шляхом подачі касаційної скарги до Вищого адміністративного суду України.

Головуючий суддя Мамчур Я.С.

Судді Горяйнов А.М.

Желтобрюх І.Л.

Повний текст виготовлено 11.11.13 року.

.

Головуючий суддя Мамчур Я.С

Судді: Горяйнов А.М.

Желтобрюх І.Л.

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.11.2013
Оприлюднено14.11.2013
Номер документу35194498
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —15/251-а

Ухвала від 19.04.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Васильченко Н.В.

Ухвала від 05.11.2013

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Мамчур Я.С

Постанова від 10.09.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 06.08.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 25.07.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 25.06.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 11.06.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 25.04.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Васильченко Н.В.

Ухвала від 16.08.2011

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Бистрик Г.М.

Ухвала від 21.06.2011

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Бистрик Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні