Ухвала
від 03.10.2013 по справі 1/337
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

cpg1251

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

УХВАЛА

03 жовтня 2013 року Справа № 1/337 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Головуючого судді:Запорощенка М.Д., суддів:Акулової Н.В., Владимиренко С.В. -доповідач, розглянув касаційну скаргу Приватного акціонерного товариства "МТС Україна" на постановуКиївського апеляційного господарського суду від 24.07.2013р. у справі№ 1/337 господарського суду міста Києва за позовомПриватного акціонерного товариства "МТС Україна" доПриватного акціонерного товариства "Європейський страховий альянс" простягнення 141625,02грн.,

В с т а н о в и В :

Подана Приватним акціонерним товариством "МТС Україна" касаційна скарга не може бути прийнята до розгляду Вищим господарським судом України, оскільки вона не відповідає вимогам розділу ХІІ 1 Господарського процесуального кодексу України з наступних підстав.

Відповідно до статті 110 Господарського процесуального кодексу України касаційна скарга може бути подана протягом двадцяти днів з дня набрання судовим рішенням апеляційного господарського суду законної сили. Суд касаційної інстанції постановляє ухвалу про повернення касаційної скарги у випадках, якщо вона подана після закінчення строків, установлених цією статтею, і суд за заявою особи, яка її подала, не знайде підстав для поновлення строку, та незалежно від поважності причини пропуску цього строку - у разі, якщо вона подана прокурором, органом державної влади, органом місцевого самоврядування після спливу одного року з моменту набрання оскаржуваним судовим рішенням законної сили.

Колегія суддів Вищого господарського суду України звертає увагу на ч.3 ст.105 Господарського процесуального кодексу України, в якій зазначено, що постанова набирає законної сили з дня її прийняття.

Оскаржену постанову Київського апеляційного господарського суду у справі №1/337 було прийнято 24.07.2013р. в судовому засіданні за участю присутнього представника скаржника, тоді як всупереч ст.110 Господарського процесуального кодексу України Приватне акціонерне товариство "МТС Україна" звернулося до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою після закінчення строку, встановленого для її подання, без клопотання про відновлення процесуального строку (14.08.2013р., про що свідчить відмітка поштового штампу на поштовому конверті).

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 111 3 Господарського процесуального кодексу України, касаційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом, якщо скаргу подано після закінчення строку, встановленого для її подання, без клопотання про поновлення цього строку або таке клопотання відхилено.

Відповідно до п.4 ч.1 ст.111 Господарського процесуального кодексу України касаційна скарга повинна містити вимоги особи, що подала скаргу із зазначенням суті порушення або неправильного застосування судом норм матеріального чи процесуального права.

Як роз'яснено в п.6 2 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 24.10.2011 №11 "Про деякі питання практики застосування розділу XII 1 Господарського процесуального кодексу України", за приписом п.4 ч.1 ст.111 Господарського процесуального кодексу України у касаційній скарзі має бути зазначена суть порушення або неправильного застосування норм матеріального чи процесуального права. Недодержання цієї вимоги тягне за собою повернення скарги на підставі п.6 ч.1 ст.111 3 названого Кодексу. Отже, якщо в касаційній скарзі не зазначено, порушення або неправильного застосування яких конкретно норм матеріального і/або процесуального права припустилися суди нижчих інстанцій у прийнятті оскаржуваних судових рішень, в чому саме полягає таке порушення або неправильне застосування і яким чином воно вплинуло на прийняття цих рішень, то касаційна скарга до розгляду не приймається і підлягає поверненню судом.

В касаційній скарзі має бути чітко викладено зміст порушення з обґрунтуванням порушених норм законодавчими актами та вказано конкретні їх пункти та статті з урахуванням встановлених попередніми судами фактичних обставин справи.

Відповідно до положень ч.2 ст.111 5 та ч.ч.1, 2 ст.111 7 Господарського процесуального кодексу України касаційна інстанція на підставі вже встановлених судом фактичних обставин справи перевіряє судові рішення виключно на предмет правильності юридичної оцінки обставин справи та повноти їх встановлення у рішенні або постанові господарського суду. Касаційна інстанція не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у судовому рішенні чи відхилені судом, вирішувати питання про перевагу одних доказів над іншими, збирати нові докази чи додатково перевіряти докази.

Тому касаційна скарга повинна містити дані, які б свідчили, що судом при розгляді спору не застосований закон, який підлягає застосуванню до спірних правовідносин, або застосований закон, який не підлягає застосуванню, або судами неправильно застосована норма закону.

Всупереч наведеному, у поданій касаційній скарзі заявник стверджує про прийняття постанови судом апеляційної інстанції з невірним застосуванням норм матеріального та процесуального права. Проте, суті порушення або неправильного застосування судом попередньої інстанції норм матеріального та процесуального права скаржником не вказано.

Згідно з п.6 ч.1 ст.111 3 Господарського процесуального кодексу України касаційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом, якщо у скарзі не зазначено суті порушення або неправильного застосування норм матеріального чи процесуального права.

За таких обставин, касаційна скарга Приватного акціонерного товариства "МТС Україна" не може бути прийнята до розгляду Вищим господарським судом України і підлягає поверненню на підставі п.5, 6 ч.1 ст.111 3 Господарського процесуального кодексу України.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст.86, 110, п.5, 6 ч.1 ст.111 3 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України

У Х В А Л И В :

Касаційну скаргу Приватного акціонерного товариства "МТС Україна" на постанову Київського апеляційного господарського суду від 24.07.2013р. у справі №1/337 повернути скаржнику.

Головуючий суддя:М. Запорощенко Судді: Н. Акулова С. Владимиренко

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення03.10.2013
Оприлюднено04.10.2013
Номер документу33892696
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —1/337

Ухвала від 03.08.2012

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Крусян А.В.

Ухвала від 22.05.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гут С.Ф.

Ухвала від 14.05.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гут С.Ф.

Ухвала від 11.11.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Владимиренко C.B.

Ухвала від 11.11.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гарник Л.Л.

Ухвала від 03.10.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Владимиренко C.B.

Постанова від 24.07.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Гарник Л.Л.

Ухвала від 02.07.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Гарник Л.Л.

Ухвала від 07.11.2012

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Розваляєва Т.С.

Ухвала від 26.09.2012

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Крусян А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні