Ухвала
від 03.12.2013 по справі 504/169/13- ц
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 504/169/13- ц

2/504/541/13

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"03" грудня 2013 р. смт. Комінтернівське

Комінтернівський районний суд Одеської області у складі:

Головуючого судді - Барвенка В.К.,

при секретарі - Мельниковій В.М.,-

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду № 9, смт. Комінтернівському, клопотання ОСОБА_1, ОСОБА_2 в своїх інтересах та в інтересах малолітнього ОСОБА_3, про витребування доказів у справі за позовом Державного підприємства «Гвардійське» до ОСОБА_1, ОСОБА_2, третя особа - служба у справах дітей Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області про усунення перешкод у користуванні нерухомим майном, зобов'язання не перешкоджати у користуванні нерухомим майном, стягнення матеріальних збитків та судового збору, а також про прийняття поданого ОСОБА_1, ОСОБА_2 в своїх інтересах та в інтересах малолітнього ОСОБА_3 зустрічного позову до Державного підприємства «Гвардійське», Чорноморської селищної ради Комінтернівського району Одеської області, третя особа - служба у справах дітей Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області, про встановлення факту проживання у спірному приміщенні, визнання права проживання, усунення перешкод у користуванні приміщенням, скасування рішення про визнання права власності, визнання недійсним свідоцтво про право власності на нерухоме майно, стягнення судового збору, -

ВСТАНОВИВ:

На розгляді у Комінтернівському районному суді Одеської області перебуває цивільна справа за позовом Державного підприємства «Гвардійське» до ОСОБА_1, ОСОБА_2, третя особа - служба у справах дітей Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області про усунення перешкод у користуванні нерухомим майном, зобов'язання не перешкоджати у користуванні нерухомим майном, стягнення матеріальних збитків та судового збору.

Відповідачі за первісним позовом подали до суду зустрічний позов до Державного підприємства «Гвардійське», Чорноморської селищної ради Комінтернівського району Одеської області, третя особа - служба у справах дітей Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області, про встановлення факту проживання у спірному приміщенні, визнання права проживання, усунення перешкод у користуванні приміщенням, скасування рішення про визнання права власності, визнання недійсним свідоцтво про право власності на нерухоме майно, стягнення судового збору, і просили прийняти його до спільного розгляду із первісним позовом Державного підприємства «Гвардійське».

В судовому засіданні представник позивача за первісним позовом заперечувала проти прийняття до спільного розгляду поданого відповідачами зустрічного позову, при цьому послалась на те, що зустрічні позовні вимоги є безпідставними і не можуть бути задоволені.

Представник служби у справах дітей Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області залишив питання прийняття зустрічного позову на розсуд суду.

Заслухавши думку сторін, дослідивши матеріали справи, суд дійшов до висновку про можливість прийняття зустрічного позову до спільного розгляду із первісним позовом з наступних підстав:

В силу ч. 2 ст. 123 ЦПК України зустрічний позов приймається до спільного розгляду з первісним позовом, якщо обидва позови взаємопов'язані і спільний їх розгляд є доцільним, зокрема, коли вони виникають з одних правовідносин, або коли вимоги за позовами можуть зараховуватися, або коли задоволення зустрічного позову може виключити повністю або частково задоволення первісного позову.

Суд вважає, що позови взаємопов'язані і спільних їх розгляд є доцільним, оскільки ці позови виникають з одних і тих самих правовідносин - наявності/відсутності права на користування спірним приміщенням.

Також, ОСОБА_1, ОСОБА_2 в своїх інтересах та в інтересах малолітнього ОСОБА_3, подали клопотання про забезпечення доказів по справі шляхом їх витребування, зокрема, просили суд витребувати з КП Комінтернівське БТІ інвентаризаційну справу на приміщення будинку АДРЕСА_1, план земельної ділянки та відкориговані геопідоснови; витребувати з виконавчого комітету Чорноморської селищної ради Комінтернівського району Одеської області документи, які стали підставою для прийняття рішення виконавчого комітету Чорноморської селищної ради Комінтернівського району Одеської області від 22.06.2011 року № 36 та видачі свідоцтва про право власності на приміщення будинку АДРЕСА_1.

Також, заявники просили суд викликати в судове засідання в якості свідків ОСОБА_4, ОСОБА_5 для їх допиту з приводу відомих їх обставин, що, на думку заявників, мають значення для правильного вирішення справи по суті.

Представник ДП «Гвардійське» заперечував проти задоволення клопотання в частині витребування технічної документації, та проти доводів заявників, що свідчення свідків, можуть підтвердити факт проживання позивачів у гуртожитку.

Представник служби у справах дітей Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області не заперечував проти задоволення даного клопотання.

Суд, вважає, що дане клопотання підлягає частковому задоволенню, з наступних підстав:

У відповідності до ст. 60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків передбачених ст. 61 цього Кодексу. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі.

У відповідності до ст. 57 ЦПК України доказами є будь -які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обгрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Ці фактичні дані встановлюються на підставі пояснень сторін, третіх осіб, їхніх представників, допитаних як свідків, показань свідків, письмових доказів, речових доказів, висновків експертів.

У відповідності до ст. 58 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

У відповідності до ст. 137 ЦПК України особи, які беруть участь у справі і вважають, що подання потрібних доказів є неможливим або у них є труднощі в поданні цих доказів, мають право заявити клопотання про витребування доказів у справі.

Таким чином, забезпечення доказів по справі шляхом їх витребування стороною, передбачено наведеним нормам ЦПК України, і відповідає загальній концепції змагальності сторін.

Разом із тим, суд вважає, що витребування плану земельної ділянки та відкориговані геопідоснови під спірним приміщенням не стосується предмету спору, і в цій частині заява задоволенню не підлягає.

В решті клопотання, суд знаходить вимоги обгрунтованими, оскільки свідчення свідків та матеріали інвентарної справи на спірне приміщення можуть мати значення для правильного вирішення справи по суті.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 57-61, 123, 135-137, 208-210, 293 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Прийняти до спільного розгляду з первісним позовом Державного підприємства «Гвардійське» до ОСОБА_1, ОСОБА_2, третя особа - служба у справах дітей Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області про усунення перешкод у користуванні нерухомим майном, зобов'язання не перешкоджати у користуванні нерухомим майном, стягнення матеріальних збитків та судового збору, поданий ОСОБА_1, ОСОБА_2 в своїх інтересах та в інтересах малолітнього ОСОБА_3 зустрічного позову до Державного підприємства «Гвардійське», Чорноморської селищної ради Комінтернівського району Одеської області, третя особа - служба у справах дітей Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області, про встановлення факту проживання у спірному приміщенні, визнання права проживання, усунення перешкод у користуванні приміщенням, скасування рішення про визнання права власності, визнання недійсним свідоцтво про право власності на нерухоме майно, стягнення судового збору.

Клопотання ОСОБА_1, ОСОБА_2 в своїх інтересах та в інтересах малолітнього ОСОБА_3 про витребування доказів по справі - задовольнити частково.

Витребувати з Комінтернівського районного БТІ Одеської області завірену належним чином копію інвентаризаційної справи на приміщення будинку АДРЕСА_1.

Витребувати з виконавчого комітету Чорноморської селищної ради Комінтернівського району Одеської області завірені належним чином копії документів, які стали підставою для прийняття рішення виконавчого комітету Чорноморської селищної ради Комінтернівського району Одеської області від 22.06.2011 року № 36 та видачі свідоцтва про право власності на нерухоме майно.

Викликати в судове засідання для допиту свідків ОСОБА_4, ОСОБА_5.

В решті клопотання - відмовити.

Ухвала окремо від остаточного рішення суду оскарженню не підлягає, проте заперечення на неї можуть бути включені до апеляційної скарги на остаточне рішення суду по справі.

Суддя В. К. Барвенко

Дата ухвалення рішення03.12.2013
Оприлюднено31.12.2013
Номер документу35910421
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —504/169/13- ц

Рішення від 05.12.2014

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Погорєлова С. О.

Ухвала від 14.10.2014

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Погорєлова С. О.

Рішення від 24.06.2014

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Барвенко В. К.

Рішення від 24.06.2014

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Барвенко В. К.

Ухвала від 03.12.2013

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Барвенко В. К.

Ухвала від 14.05.2013

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Барвенко В. К.

Ухвала від 04.03.2013

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Барвенко В. К.

Ухвала від 25.02.2013

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Барвенко В. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні