Рішення
від 17.04.2013 по справі 2-536/12
КАГАРЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-536/12

Рішення

іменем України

"17" квітня 2013 р. Кагарлицький районний суд Київської області в складі:

головуючого - судді Іванюти Т.Є.

при секретарі Мозгова Н.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Кагарлику справу за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 до Приватного сільськогосподарського підприємства «Росава», третя особа управління Держземагенства у Кагарлицькому районі Київської області, державна реєстраційна служба Кагарлицького РУЮ про визнання недійсними договорів оренди земельних ділянок, -

встановив :

Позивачі звернулися до суду з даним позовом посилаючись на те, що між ними та відповідачем по справі було підписано договори оренди землі. Відповідно до умов цих договорів в оренду передавалися земельні ділянки, які розташовані на території Липовецької сільської ради Кагарлицького району. Однак дані договора оренди не містить всіх істотних умов договору оренди земельної ділянки визначених законом, а саме : строк дії договору орени з урахуванням періоду ротації основної сівозміни згідно з проектами землеустрою; існуючі обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки; умови передачі у заставу та внесення до статутного фонду права оренди земельної ділянки; визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об»єкта оренди чи його частини.

А тому позивачі просять визнати дані договори оренди земельних ділянок недійсними.

Представник позивачів в судовому засіданні позов підтримав.

Представники відповідача проти позову заперечив і суду пояснив, що при укладенні договорів оренди були дотримані всі істотні умови, передбачені ст.. 15 Закону Україн «Про оренду землі».

Представники третіх осіб в судове засідання не з»явився будучи належним чином повідомлені про день і час слухання справи, причини неявки суду не повідомили.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов слід задоволити з слідуючих підстав.

Так в судовому засіданні встановлено, що між позивачами та Приватним сільськогосподарським підприємством «Росава» (далі-Відповідач) було підписано договори оренди земельних ділянок, які розташовані на території Липовецької сільської ради.

Вказані договори були зареєстровані Управлінням Держкомзему у Кагарлицькому районі в книзі записів реєстрації договорів оренди земельних ділянок.

З підстав зазначених нижче, під час підписання сторонами договорів оренди в договорах не було передбачено всіх істотних умов, а тому такі договори необхідно визнати недійсними.

Згідно ч. 1 ст. 15 Закону України «Про оренду землі» істотними умовами договору оренди землі є: об'єкт оренди (місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату; умови використання та цільове призначення земельної ділянки, яка передається в оренду; умови збереження стану об'єкта оренди; умови і строки передачі земельної ділянки орендарю; умови повернення земельної ділянки орендодавцеві; існуючі обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки; визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини; відповідальність сторін; умови передачі у заставу та внесення до статутного фонду права оренди земельної ділянки.

Під час підписання договорів оренди не було досягнуто згоди щодо таких істотних умов:

- строк дії договору оренди;

Згідно ч. 2 ст. 19 Закону України «Про оренду землі» при передачі в оренду сільськогосподарських угідь для ведення товарного сільськогосподарського виробництва строк дії договору оренди земельних ділянок визначається з урахуванням періоду ротації основної сівозміни згідно з проектами землеустрою.

Відповідно договорів оренди такий договір укладається на 5 років (у разі укладання договору землі для товарного сільськогосподарського виробництва - з урахування ротації культур згідно з проектом землеустрою).

Також відповідно до договорів оренди орендар приймає земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Виходячи з положень договорів оренди, оскільки земельна ділянка передається для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, строк оренди має бути визначений з урахування ротації культур згідно з проектом землеустрою.

Проте, в договорах оренди відсутнє положення про те, що строк дії договорів оренди земельних ділянок визначений з урахуванням періоду ротації основної сівозміни згідно з проектом землеустрою. Також, в договорах взагалі відсутнє посилання на відповідний проект землеустрою і періоду ротації основної сівозміни.

В договорах оренди не вказано, які існують обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки, що свідчить про відсутність згоди щодо такої істотної умови; відсутні положення, які визначають умови передачі у заставу та внесення до статутного фонду права оренди земельної ділянки; положення, які визначають сторону, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини; відсутні положення, які визначають умови передачі у заставу та внесення до статутного фонду права оренди земельної ділянки.

Невід'ємною частиною договору оренди землі на підставі ч. 4 ст. 15 Закону України «Про оренду землі» є план або схема земельної ділянки, яка передається в оренду; кадастровий план земельної ділянки з відображенням обмежень (обтяжень) у її використанні та встановлених земельних сервітутів; акт визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості); акт приймання-передачі об'єкта оренди; проект відведення земельної ділянки у разі його розроблення згідно із законом.

В порушення цієї норми Закону до підписаних сторонами документів не долучено кадастровий план земельної ділянки з відображенням обмежень (обтяжень) у її використанні та встановлених земельних сервітутів.

Вказане стверджується копіями договорів оренди земельних ділянок, державних актів на право власності на землю, кадастровий план земельної ділянки, акт прийому - передачі земельної ділянки, акт про визначення меж земельної ділянки та передачу орендарю на зберігання межових знаків в межах Липовецької сільської ради, План-схемою розміщення земельної ділянки.

Згідно висновку Кагарлицького районного відділу земельних ресурсів, Який міститься в технічній документації зі складання державних актів на право приватної власності на землю власникам земельних часток (паїв) в межах Липовецької сільської ради, щодо земельних ділянок визначені слідуючі обмеження : правові: зміна цільового використання; продаж земельних ділянок іноземним громадянам; дотримання режиму використання земель для охорони і санітарно-захисних зон; екологічні : дотримання гранично допустимих концентрацій хімічних, радіоактивних та інших шкідливих речовин у грунті; дотримання вимог екологічного зонування.

Отже, підписані Позивачами та Відповідачем договори не містить всіх істотних умов договору оренди земельної ділянки визначених законом.

Що стосується актів про визначення меж земельної ділянки та передачі орендарю на зберігання межових знаків в межах Липовецької сільської ради, про при їх складанні та підписанні не було фактичного визначення в натурі на місцевості та передачі орендарю межових знаків, так як їх не існувало в натурі.

Згідно ч. 2 ст. 15 Закону України «Про оренду землі» відсутність у договорі оренди землі однієї з істотних умов, передбачених цією статтею, а також порушення вимог статей 4 - 6, 11, 17, 19 цього Закону є підставою для відмови в державній реєстрації договору оренди, а також для визнання договору недійсним відповідно до закону.

Згідно ст. 215 Цивільного кодексу України встановлює, що правочин є недійсним у зв'язку з недодержанням в момент його вчинення стороною (сторонами) загальних вимог, які необхідні для чинності правочину, передбачених статтею 203 Цивільного кодексу.

Згідно ст. 203 Цивільного кодексу України передбачені загальні вимоги, додержання яких є необхідним для чинності правочину, зокрема зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.

Таким чином, враховуючи те, що в підписаних Позивачами та Відповідачем договорах не міститься всіх істотних умов договору оренди земельної ділянки визначених законом, такі договори на підставі ч. 2 ст. 15 Закону України «Про оренду землі» та ст. 215 Цивільного кодексу України повинні бути визнані недійсними.

Згідно п. 18 договорів оренди передача земельної ділянки орендарю здійснюється у дводенний строк після державної реєстрації договорів за актом її приймання-передачі.

Земельні ділянки були передані згідно актів прийому-передачі 27.12.2011 р., а державна реєстрація проведена 13.03.2012 р., тобто передача земельних ділянок відбулася ще до державної реєстрації договорів оренди в Управлінні Держкомзему в Кагарлицькому районі, що в силу вимог ст. ст. 15, 17 Закону України «Про оренду землі» також тягне за собою недійсність договорів оренди.

Незважаючи на відсутність у договорах оренди всіх істотних умов, порушення порядку передачі земельних ділянок, Управління Держкомзему в Кагарлицькому районі в порушення ч. 2 ст. 15 Закону України «Про оренду землі» незаконно було проведено державну реєстрацію договорів.

Згідно п.8 Постанови пленуму Верховного Суду України №9 від 6 листопада 2009 року «Про судове практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними», зокрема, не є укладеними правочини (договори), у яких відсутні встановлені законодавством умови, необхідні для їх укладення ( відсутня згода за всіма істотними умовами договору; не отримано акцепт стороною, що направила оферту; не передано майно, якщо відповідно до законодавства для вчинення правочину потрібна його передача тощо). Вимога про визнання правочину (договору) неукладеним не відповідає можливим способам захисту цивільних прав та інтересів, передбачених законом. У цьому разі можуть заявлятися лише вимоги, передбачені гл.83 книги п»ятої ЦК України.

А тому, суд вважає, що державну реєстрацію таких договорів, яка проведена з порушенням вимог закону, необхідно скасувати, а також відповідно до ч.2 ст. 1212 ЦК України відповідач зобов»Язаний повернути позивачам земельні ділянки.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 209,212,213,214,215,218 ЦПК України, ст.. 203,215, 1212 ЦК України, ст.. 15, 17, 19 Закону України «Про оренду землі», суд,-

вирішив:

1. Визнати недійсним договір оренди земельної ділянки від 27.12.2011 р. підписаний між Приватним сільськогосподарським підприємством «Росава» та ОСОБА_1.

2. Зобов'язати Приватне сільськогосподарське підприємство «Росава» земельну ділянку площею 3,82 га, кадастровий номер 3222285400:03:001:0003, що розташована на території Липовецької сільської ради Кагарлицького району повернути ОСОБА_1.

3. Скасувати державну реєстрації договору оренди земельної ділянки від 27.12.2011 р. в державному реєстрі земель за №322220004002807.

4. Визнати недійсним договір оренди земельної ділянки від 27.12.2011 р. підписаний між Приватним сільськогосподарським підприємством «Росава» та ОСОБА_2.

5. Зобов'язати Приватне сільськогосподарське підприємство «Росава» земельну ділянку площею 3,81 га, кадастровий номер 3222285400:03:301:0007, що розташована на території Липовецької сільської ради Кагарлицького району повернути ОСОБА_2.

6. Скасувати державну реєстрації договору оренди земельної ділянки від 27.12.2011 р. в державному реєстрі земель за №322220004002806.

7. Визнати недійсним договір оренди земельної ділянки від 27.12.2011 р. підписаний між Приватним сільськогосподарським підприємством «Росава» та ОСОБА_3.

8. Зобов'язати Приватне сільськогосподарське підприємство «Росава» земельну ділянку площею 1,9 га, кадастровий номер 3222285400:03:303:0009, що розташована на території Липовецької сільської ради Кагарлицького району повернути ОСОБА_3.

9. Скасувати державну реєстрації договору оренди земельної ділянки від 27.12.2011 р. в державному реєстрі земель за №322220004002797.

10. Визнати недійсним договір оренди земельної ділянки від 27.12.2011 р. підписаний між Приватним сільськогосподарським підприємством «Росава» та ОСОБА_4.

11. Зобов'язати Приватне сільськогосподарське підприємство «Росава» земельну ділянку площею 3,81 га, кадастровий номер 3222285400:03:005:0006, що розташована на території Липовецької сільської ради Кагарлицького району повернути ОСОБА_4.

12. Скасувати державну реєстрації договору оренди земельної ділянки від 27.12.2011 р. в державному реєстрі земель за №322220004002808.

13. Визнати недійсним договір оренди земельної ділянки від 27.12.2011 р. підписаний між Приватним сільськогосподарським підприємством «Росава» та ОСОБА_5.

14. Зобов'язати Приватне сільськогосподарське підприємство «Росава» земельну ділянку площею 3,94 га, кадастровий номер 3222285400:03:305:0028, що розташована на території Липовецької сільської ради Кагарлицького району повернути ОСОБА_5.

15. Скасувати державну реєстрації договору оренди земельної ділянки від 27.12.2011 р. в державному реєстрі земель за №322220004002805.

Рішення суду набуває законної сили згідно ст.. 223 ч.1 ЦПК УКраїни.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Київської області протягом 10 днів.

Суддя: Т. Є. Іванюта

СудКагарлицький районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення17.04.2013
Оприлюднено12.12.2013
Номер документу35919095
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-536/12

Ухвала від 14.02.2012

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Стоцька Л. А.

Ухвала від 01.02.2012

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Стоцька Л. А.

Ухвала від 03.05.2012

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Стоцька Л. А.

Ухвала від 24.04.2020

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 15.11.2018

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 01.09.2011

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Линник В. Я.

Рішення від 05.03.2012

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Линник В. Я.

Ухвала від 05.11.2012

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Гончарук О. П.

Рішення від 07.02.2012

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кізюн Л. І.

Ухвала від 08.02.2012

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Чебан В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні