Постанова
від 31.03.2014 по справі 904/2295/13
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31.03.2014 року Справа № 904/2295/13

Дніпропетровський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів: головуючого судді Павловського П.П.-доповідача

суддів: Науменка І.М., Кузнецова В.О.

при секретарі судового засідання: Мацекос І.М.

Представники сторін:

від позивача: Лобода І.О., довіреність № б/н від 17.05.13, представник;

від відповідача-1: Кириченко Т.О., довіреність № б/н від 02.12.13, представник;

інші учасники судового процесу у судове засідання не з'явились, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином

розглянувши апеляційні скарги Компанії "Еджімтеко Лімітед" (AGIMTECO LIMITED)

на рішення господарського суду Дніпропетровської області від 05.11.13р.

у справі № 904/2295/13

за позовом Компанії "Хантінгтон Інтеркапітал ЛТД" (Huntington Interkapital LTD), (The Compani), Британські Віргінські Острови, Дрейк Чемберс, Род-Таун, Тортола

до відповідача-1: товариства з обмеженою відповідальністю "Проксима",

м. Дніпропетровськ

відповідача-2: Гагарінської районної державної адміністрації у м. Севастополі,

м. Севастополь

відповідача-3: Реєстраційна служба Дніпропетровського міського управління юстиції Дніпропетровської області, м. Дніпропетровськ

відповідача-4: Реєстраційна служба Головного управління юстиції у

м. Севастополі, м. Севастополь

третьої особи-1, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача-1: Компанія "Євро Капітал ЛТД" (Euro Capital LTD), (The Compani), Маршаллові острови МН 96960, Манджуро, Аджелтейк Айленд, Аджелтейк Роад

третьої особи-2, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача-1: Товариство з обмеженою відповідальністю Будівельна компанія "С.Е.Р.", м. Севастополь

третьої особи-3, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача-1: Компанію "Парсівал Бізнес Лімітед" (юридична адреса: Мапп Стріт, № 1, м. Беліз, Центральна Америка, реєстраційний номер 103,197 від 21.03.2011 року; поштова адреса: 49000,м. Дніпропетровськ, вул. Леніна, 36, 6-й поверх);

третьої особи-4, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів: Компанію "Еджімтеко Лімітед" (AGIMTECO LIMITED) (юридична адреса: Глобал Гейтвей 8, РУ ДЕ ЛА ПЕРЛ, ПРОВІДЕНС, МАЕ, Сейшельські острови (GLOBAL GATEWAY 8, RUE DE LA PERLE, PROVIDENCE, MANE SEYCHELLES); поштова адреса (адреса представника):м. Дніпропетровськ, пров. Баженова, буд.3))

про визнання недійсними рішень загальних зборів учасників товариства, рішень учасників (учасника) товариства про підтвердження правомочності прийняття рішень про внесення змін до установчих документів товариства, скасування державної реєстрації змін до установчих документів товариства.

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 05.11.2013 року (суддя Крижний О.М.) позов задоволено.

Визнано недійсним рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Проксима" від 11.03.2013р., оформлені протоколом № 11/03/13 загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Проксима" від 11.03.2013р. та рішення учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Проксима" від 11.03.2013р. "Про підтвердження правомочності прийняття рішення про внесення змін до установчих документів Товариства з обмеженою відповідальністю "Проксима"; рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Проксима" від 12.03.2013р., оформлені протоколом № 12/03/13 загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Проксима" від 12.03.2013р. та рішення учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Проксима" від 12.03.2013р. "Про підтвердження правомочності прийняття рішення про внесення змін до установчих документів Товариства з обмеженою відповідальністю "Проксима".

Скасовано державну реєстрацію нової редакції Статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "Проксима", яка затверджена рішенням загальних зборів від 11.03.2013 року (протокол № 11/03/13), номер запису 10761050017003061, що здійснена Державним реєстратором Гагарінської районної державної адміністрації у м. Севастополі 14 березня 2013 року.

Скасовано державну реєстрацію нової редакції Статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "Проксима", яка затверджена рішенням загальних зборів від 12.03.2013 року (протокол № 12/03/13), номер запису 10761050018003061, що здійснена Державним реєстратором Гагарінської районної державної адміністрації у м. Севастополі 14 березня 2013 року.

Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Проксима" на користь компанії "Хантінгтон Інтеркапітал ЛТД" судовий збір у розмірі 7742,25 грн.

Не погодившись з зазначеним рішенням, Компанія "Еджімтеко Лімітед" (AGIMTECO LIMITED), звернулась до Дніпропетровського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою в якій посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, просить скасувати оскаржуване рішення та прийняти нове, яким відмовити в задоволенні позовних вимог.

В обґрунтування своїх вимог посилаються на те, що:

- суд першої інстанції належним чином не повідомив компанію "Еджімтеко Лімітед" про час місце розгляду справи;

- ТОВ «Проксима» є власністю компанії "Еджімтеко Лімітед", а суд першої інстанції позбавив скаржника права власності.

Ухвалою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 02.12.13р. прийнято апеляційну скаргу до розгляду

Представником компанії "Хантінгтон Інтеркапітал ЛТД" та представником ТОВ «Проксима» надано відзиви на апеляційну скаргу Компанія "Еджімтеко Лімітед", в яких зазначено, що судом першої інстанції в повному обсязі досліджено матеріали справи, прийнято вірне рішення у відповідності до норм чинного законодавства, доводи скаржника, в свою чергу, які зазначені в апеляційній скарзі є безпідставними та необґрунтованими. Просять залишити оскаржуване рішення - без змін, а апеляційну скаргу - без задоволення.

В судовому засіданні 31.03.14р. оголошені вступна та резолютивна частини постанови Дніпропетровського апеляційного господарського суду.

Відповідно до ст.101 ГПК України, в процесі перегляду справи апеляційний господарський суд за наявними у справі і додатково поданими доказами повторно розглядає справу. Додаткові докази приймаються судом, якщо заявник обґрунтував неможливість їх подання суду першої інстанції з причин, що не залежали від нього.

Апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.

Відповідно до вимог ст.33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Отже, перевіривши законність та обґрунтованість рішення господарського суду, дослідивши та проаналізувавши матеріали справи, перевіривши доводи апеляційної скарги, відзиву на неї, колегія суддів вважає, що оскаржуване рішення слід залишити без змін, виходячи з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, станом на 07 березня 2013 року учасниками ТОВ "Проксима" були:

- Юридична особа, нерезидент України - "Huntington Interkapital LTD" (Компанія "Хангінгтон Інтеркапітал ЛТД") - 37,5 % статутного капіталу, що дорівнює 476250,00 грн.;

- Юридична особа, нерезидент України - "EURO CAPITAL LTD" (Компанія "Євро Капітал ЛТД") -57,5 % статутного капіталу, що дорівнює 730 250,00 грн.;

- Товариство з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія "С.Е.Р." - 5,0% статутного капіталу, що дорівнює 63500,00 грн., що підтверджується Статутом Товариства в редакції від 06 березня 2013 року та Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 07.03.2013 р. №16030951.

Водночас судом першої інстанції було встановлено, що учасниками Товариства (треті особи-1,-2), ТОВ "Проксима" (Відповідач-1), Компанія "Парсівал Бізнес Лімітед" (третя особа-3) заявлено про те, що компанії "Huntington Interkapital LTD", "EURO CAPITAL LTD" та Товариство з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія "С.Е.Р." ні 11 чи 12 березня 2013 року, ні в інший час не приймалося будь-яких рішень стосовно відчуження корпоративних прав ТОВ "Проксима" Компанії "Парсівал Бізнес Лімітед" чи будь-якій іншій особі, прийняття її до складу учасників, державної реєстрації цим змін у статутних документах Товариства, підписи та печатки учасників на спірних протоколах та рішеннях є підробленими; в період з 06 по 18 березня 2013 р. учасники ТОВ "Проксима" - "Huntington Interkapital LTD" (Компанією "Хангінгтон Інтеркапітал ЛТД"), "EURO CAPITAL LTD" (Компанією "Євро Капітал ЛТД") та Товариством з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія "С.Е.Р." не уповноважували ані директора ТОВ "Проксима" ОСОБА_7 ані будь-яку іншу особу за довіреністю від Директора здійснювати державну реєстрацію будь-яких змін до статутних документів Товариства; директор ТОВ "Проксима" ОСОБА_7 не надавав будь-яким особам довіреності на подання 14 березня 2013 р. документів державному реєстратору для проведення державної реєстрації змін до установчих документів ТОВ "Проксима" стосовно зміни складу учасників (власників) Товариства на Компанію "Парсівал Бізнес Лімітед", Компанію "Еджімтеко Лімітед" чи будь-яку іншу особу; підписи директора ОСОБА_7 та печатка ТОВ "Проксима" на спірних документах, Довіреності на ОСОБА_8, Реєстраційних картках Товариства від 14 березня 2013 р. є підробленими.

До того ж, Компанія "Парсівал Бізнес Лімітед" ніколи не була присутня на загальних зборах учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Проксима" та жоден з її повноважних представників, таких, зокрема, як ОСОБА_9, який діє на підставі дійсної довіреності, посвідченої державним нотаріусом Магалі Марін Молодшим, №828 Коней Драйв, місто Беліз, Беліз, Центральна Америка 21.03.12 р., апостильованої у м.Беліз 22.03.12 р., ОСОБА_12 за №4233/2012 заступником генерального реєстратора, не здійснював підписання будь-яких документів, що прямо чи опосередковано пов'язані з ТОВ "Проксима". Підпис від імені ОСОБА_9, як представника Компанії "Парсівал Бізнес Лімітед", та печатка Компанії "Парсівал Бізнес Лімітед" на спірних протоколах та рішеннях від 11 та 12 березня 2013 р., Статуті Товариства від 14 березня 2013 р., Договорах купівлі-продажу корпоративних прав ТОВ "Проксима" є підробленими; Компанія "Парсівал Бізнес Лімітед" не укладала будь-яких угод купівлі-продажу корпоративних прав ТОВ "Проксима" з будь-ким.

Відповідно до ст. 60 Закону України "Про господарські товариства"- загальні збори учасників вважаються повноважними, якщо на них присутні учасники (представники учасників), що володіють у сукупності більш як 60 відсотками голосів.

Брати участь у зборах з правом дорадчого голосу можуть члени виконавчих органів, які не є учасниками товариства. Учасники зборів, які беруть участь у зборах, реєструються з зазначенням кількості голосів, яку має кожний учасник. Цей перелік підписується головою та секретарем зборів.

Будь-хто з учасників товариства з обмеженою відповідальністю вправі вимагати розгляду питання на загальних зборах учасників за умови, що воно було ним поставлено не пізніш як за 25 днів до початку зборів.

У випадках, передбачених установчими документами або затвердженими товариством правилами процедури, допускається прийняття рішення методом опитування. У цьому разі проект рішення або питання для голосування надсилається учасникам, які повинні у письмовій формі сповістити щодо нього свою думку. Протягом 10 днів з моменту одержання повідомлення від останнього учасника голосування всі вони повинні бути проінформовані головою про прийняте рішення.

За змістом ст. 61 Закону України "Про господарські товариства" - загальні збори учасників товариства з обмеженою відповідальністю скликаються не рідше двох разів на рік, якщо інше не передбачено установчими документами.

Позачергові загальні збори учасників скликаються головою товариства при наявності обставин, зазначених в установчих документах, у разі неплатоспроможності товариства, а також у будь-якому іншому випадку, якщо цього потребують інтереси товариства в цілому, зокрема, якщо виникає загроза значного скорочення статутного капіталу.

Загальні збори учасників товариства повинні скликатися також на вимогу виконавчого органу.

Учасники товариства, що володіють у сукупності більш як 20 відсотками голосів, мають право вимагати скликання позачергових загальних зборів учасників у будь-який час і з будь-якого приводу, що стосується діяльності товариства. Якщо протягом 25 днів голова товариства не виконав зазначеної вимоги, вони вправі самі скликати загальні збори учасників.

Про проведення загальних зборів товариства учасники повідомляються передбаченим статутом способом з зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 30 днів до скликання загальних зборів. Будь-хто з учасників товариства вправі вимагати розгляду питання на загальних зборах учасників за умови, що воно було ним поставлено не пізніш як за 25 днів до початку зборів. Не пізніш як за 7 днів до скликання загальних зборів учасникам товариства повинна бути надана можливість ознайомитися з документами, внесеними до порядку денного зборів. З питань, не включених до порядку денного, рішення можуть прийматися тільки за згодою всіх учасників, присутніх на зборах .

Проте, доказів належного скликання та проведення загальних зборів учасників ТОВ "Проксима" сторонами у справі не надано.

Таким чином, судом першої інстанції визнав недійсними рішення загальних зборів учасників Товариства від 11.03.13р. та правомірно дійшов висновку при цьому про те, наступні рішення учасників товариства від 13.03.13р. прийняті загальними зборами без повідомлення та участі законних учасників Товариства є також неправомочними, оскільки на вказаних зборах був відсутній кворум.

Більш того, пункт 25 постанови пленуму Верховного Суду України від 24.10.2008 року № 13 "Про практику розгляду судами корпоративних спорів" визначає, що відсутність кворуму на загальних зборах є безумовною підставою для визнання в судовому порядку прийнятих загальними зборами рішень недійсними.

Відповідно до постанови Пленуму Вищого господарського суду України

від 23 березня 2012 року N 6 "Про судове рішення" - рішення з господарського спору повинно прийматися у цілковитій відповідності з нормами матеріального і процесуального права та фактичними обставинами справи, з достовірністю встановленими господарським судом, тобто з'ясованими шляхом дослідження та оцінки судом належних і допустимих доказів у конкретній справі.

Отже, апеляційний суд приходить до висновку про те, що суд першої інстанції правильно встановив фактичні обставини справи, дав їм правильну юридичну оцінку, прийняв законне і обґрунтоване рішення, підстави для скасування якого відсутні.

Доводи апеляційної скарги не спростовують рішення суду, а тому його слід залишити без задоволення.

Керуючись ст.ст.101, 103, 105 ГПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Рішення господарського суду Дніпропетровської області від 05.11.2013. у справі № 904/2295/13 - залишити без змін, а апеляційні скарги Компанії "Еджімтеко Лімітед" (AGIMTECO LIMITED) - без задоволення.

Постанова може бути оскаржена до Вищого господарського суду України.

Головуючий суддя П.П. Павловський

Суддя І.М.Науменко

Суддя В.О. Кузнецов

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення31.03.2014
Оприлюднено07.04.2014
Номер документу38012674
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/2295/13

Ухвала від 24.04.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Крижний Олександр Миколайович

Ухвала від 14.04.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Крижний Олександр Миколайович

Постанова від 31.03.2014

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Павловський Павло Павлович

Ухвала від 02.12.2013

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Павловський Павло Павлович

Ухвала від 25.11.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Крижний Олександр Миколайович

Ухвала від 18.11.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Крижний Олександр Миколайович

Рішення від 05.11.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Крижний Олександр Миколайович

Ухвала від 24.10.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Крижний Олександр Миколайович

Ухвала від 26.09.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Крижний Олександр Миколайович

Ухвала від 05.09.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Крижний Олександр Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні