Рішення
від 18.06.2009 по справі 10/94-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

10/94-09

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

  

18.06.09р.

Справа № 10/94-09

За позовом  Дніпропетровської обласної спортивної громадської організації "Клуб практичної стрільби " ( м. Дніпропетровськ )  

до  Підгороднянської міської ради ( м. Підгороднє Дніпропетровської області )

Третя  особа-1 на стороні відповідача , без самостійних вимог на предмет спору - Комунальне підприємство Дніпропетровського  району "Бюро  технічної інвентаризації" (м. Дніпропетровськ)

Третя  особа 2 на стороні Відповідача, яка  не заявляє  самостійних вимог на предмет спору - Дніпропетровська районна державна адміністрація (с. Ювілейне Дніпропетровського району Дніпропетровської області , вул. Теплична,5 ) та

Третя  особа 3 на стороні Відповідача, яка  не заявляє  самостійних вимог на предмет спору      Дніпропетровський відділ ДРФ ДРП "Центр Державного земельного кадастру при Держкомземі України" ( с. Ювілейне , вул. Фрунзе ,18) 

про визнання права власності

Суддя  Кощеєв І.М.

Представники:

  Від Позивача : Белько А. В. ( дов. № 1/09 від 06.04.2009 р.) - представник

Віл Відповідча: Чивіт Т. В. ( дов. № 4 від 14.01.2009 р. ) - представник

Від Третьої особи 1 : не з"явився

Від Третьої особи 2 : Гармаш Я. І. ( дов. № 5/19 - 1368 від 03.06.09 р. ) - представник

Від Третьої особи 3 : не з"явився   

СУТЬ СПОРУ:

           Позивач звернувся до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Відповідача в якому просить суд визнати за товариством Дніпропетровська обласна спортивна громадська організація "Клуб практичної стрільби" право власності на спортивно-оздоровчий комплекс, який в цілому складається з будівлі для відпочинку "А", загальною площею 208,0 кв. м., навісу "Б", вартової "В", площею 15,9 кв. м., навісу "Г", вбиральні "Д", зливної ями "з.я", свердловини "К", трансформаторної підстанції "ТП", замощення І, І', ІІ, що знаходиться за адресою : м. Підгородне , вул. Низова, 2 „д”.

             Підстави з якими Позивач пов”язує свої позовні вимоги –в порушення вимог чинного законодавства з місцевого врядування Дніпропетровська обласна спортивна громадська організація "Клуб практичної стрільби" здійснила будівництво без отримання в місцевому органі державної влади дозволу на здійснення будівництва, процедуру відповідних погоджень з контролюючими органами з питань будівництва не пройшла, тобто здійснила будівництво об”єкту нерухомості самовільно і  відповідно до ст. 376 ЦК України звернулася до суду з відповідним позовом.

          Відповідач проти задоволення позовних вимог заперечує, зазначаючи у відзиві на позов на їх необґрунтованості та безпідставності, оскільки після проходження поетапного оформлення документів міська рада матиме можливість вдруге розглянути заяву Позивача про визнання права власності за спірною земельною ділянкою.

             В доповненнях до заперечення на позовну заяву Відповідач вважає, що належним Відповідачем по справі необхідно визнати Дніпропетровську районну державну адміністрацію, оскільки земельна ділянка і самовільно збудований об”єкт нерухомості, розташовані за межами населеного пункту.

             Представники третіх осіб -1, -3 в судове засідання не з"явилися, витребуваних судом документів не надали.

             Від Комунального підприємства Дніпропетровського  району "Бюро  технічної інвентаризації" надійшов лист в якому Третя особа проти позову не заперечує та просить суд розглянути справу за відсутністю її представника.

            Представник Третьої особи -2 проти задоволення позовних вимог Позивача заперечує, зазначаючи на їх безпідставність та пред”явлення позову до неналежного відповідача.

            Третьою особою -2 заявлене клопотання про закриття провадження у справі в якому заявник просить суд припинити провадження у справі у зв”язку з тим, що предметом спору є оскарження бездіяльності суб”єкта владних повноважень, яким є Відповідач, а тому спір повинен розглядатися адміністративним судом.

            Господарський суд розглядає справу за наявними в справі документами.

  Клопотання про застосування засобів технічної фіксації судового процесу ( аудіо    запис ) представниками сторін  не заявлялося.

           У судовому засіданні, за згодою представників сторін та Третьої особи було оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

          Вислухавши пояснення представників сторін та Третьої особи, дослідивши матеріали справи, суд, -

ВСТАНОВИВ :

          19.07.2007 р. Голова Дніпропетровської районної державної адміністрації прийняв розпорядження № 1819-р, яким надав Дніпропетровській обласній спортивній громадській організації "Клуб практичної стрільби" в оренду терміном на 49 років земельну ділянку площею 1,2732 га, в тому числі : землі змішаного використання –1,2732 га, за рахунок земель, наданих в постійне користування Управлінню Служби безпеки України у Дніпропетровській області, для навчально-тренувального полігону та оздоровчого комплексу за межами населеного пункту на території Підгородненської міської ради з орендною платою в розмірі 5 % від грошової вартості земельної ділянки.

          На підставі розпорядження Голови Дніпропетровської районної державної адміністрації від 19.07.2007 р. № 1819-р - 05.12.2007 р. між Дніпропетровською районною державною адміністрацією ( Орендодавець ) та Дніпропетровською обласною спортивною громадською організацією "Клуб практичної стрільби" ( Орендар ) укладений Договір оренди землі, згідно з умовами якого Орендодавець надав, а Орендар прийняв в строкове  ( на 49 років ) платне користування земельну ділянку для навчально-тренувального полігону та оздоровчо-спортивного комплексу, яка знаходиться за межами населеного пункту на території Підгородненської міської ради.

         Рішенням Підгородненської  міської  ради  від 04.09.2008 р. присвоєно земельній ділянці, яка належить  Дніпропетровській  обласній  спортивній громадській  організації „Клуб практичної стрільби” ( на підставі  Договору оренди землі зареєстрованого  в Книзі записів державної реєстрації  договорів оренди землі № 040712001159 ) поштову адресу : Підгородненська міська рада, вул. Низова, 2-д.

          На підставі Договору підряду № 0/1 від 01.08.2008 р., укладеного між Дніпропетровською обласною спортивною громадською організацією "Клуб практичної стрільби" ( Замовник ) та Приватним підприємством „Спецбудмонтаж” ( Підрядник ), Підрядник за замовленням Дніпропетровської обласної спортивної громадської організації "Клуб практичної стрільби" здійснив будівельно-монтажні роботи по капітальному будівництву спортивно-оздоровчого комплексу, який знаходиться за адресою :                   м. Підгородне, вул. Низова, б. 2 „Д”.

          Відповідно до „Технічного висновку про стан конструкцій буідвель та споруд, розташованих на території спортивно-оздоровчого комплексу за адресою : Дніпропетровський район, м. Підгородне, вул. Низова, 2 „д” виконаного Державним проектним інститутом „Дніпродзержинськцивільпроект” - на підставі результатів  візуального обстеження будівельних конструкцій  будівель і  споруд, розташованих  на території спортивно-оздоровчого комплексу по  вул. Низовій, 2 „д” в м. Підгородне  Дніпропетровського району встановлено, що всі конструкції будинку для відпочинку в  цілому знаходяться в нормальному стані і відповідають категорії К-1. Конструкції вартової, навісів і вбиральні  знаходяться в задовільному стані і відповідають категорії     К-2. Металічні конструкції навісу ( літер Г ) необхідно пофарбувати. Показники по   будівлям  та спорудам приведені в „Технічному паспорті”. Інститут підтверджує, що якість основних несучих та огороджуючих конструкцій відповідає вимогам будівельних норм та забезпечить багаторічну надійну експлуатацію обстежених будівель і споруд.

          Відповідно до Бухгалтерської довідки Дніпропетровської обласної спортивної громадської організації "Клуб практичної стрільби" від 12.11.2008 р. станом на   12.11.2008 р. вартість капітальних інвестицій на будівництво Спортивно-оздорочого комплексу, розміщеного на території Підгородненської міської ради, за адресою вул. Низова, б. 2 „Д”, які обчислюються на балансі підприємства, складає 819 531 грн. 66 коп., у тому числі за об”єктами : будівля для відпочинку з верандою та терасою, вартова, навіс, вбиральня, зливна яма, свердловина, трансформаторна підстанція, замощення.

         10.04.2009 р. Комунальне підприємство Дніпропетровського району „Бюро технічної інвентаризації” прийняло рішення яким відмовило Дніпропетровській обласній спортивній громадській організації "Клуб практичної стрільби" в реєстрації права власності на об”єкти нерухомого майна за адресою : м. Підгородне, вул. Низова, 2 „д” в зв”язку з тим, об”єкти є самочинним будівництвом ( збудовані без належним чином оформленого дозволу на будівництво, проекту, дозволу ДАБК на виконання будівельних робіт ). БТІ порадило заявникові звернутися до Підгородненської міської ради або суду. У рішенні також зазначається, що за матеріалами інвентаризації БТІ від 08.10.2008 р. до складу спортивно-оздоровчого комплексу входять : будівля для відпочинку "А", загальною площею 208,0 кв. м., навіс "Б", вартова "В", площею 15,9 кв. м., навіс "Г", вбиральня "Д", зливна яма "з.я", свердловина "К", трансформаторна підстанція "ТП", замощення І, І', ІІ.

            На звернення Позивача, щодо оформлення права власності на вказане нерухоме майно, Підгородненська міська рада у своєму листі від 23.03.2009 р. за № 339 повідомила про те, що згідно договору оренди землі, земельна ділянка знаходиться за межами населеного пункту на території Підгородненської міської ради, тому міська рада не має можливості оформити право власності.

              З матеріалів справи вбачається, що в порушення діючого законодавства з місцевого будівництва, Позивач здійснив будівництво без отримання в місцевому органі державної влади дозволу на здійснення  будівництва, процедуру відповідних погоджень з контролюючими органами з питань будівництва  не пройшов, тобто  здійснив будівництво спортивно-оздоровчого комплексу самовільно.

             Позивач просить суд визнати за ним право власності на вказане самочинне будівництво.

             У відповідності до ч. 3 ст. 376 ЦК України право  власності  на  самочинно збудоване нерухоме  майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети,  за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно.

              Позивач отримав земельну ділянку під зазначеним у позові збудованим нерухомим майном у встановленому порядку.

             Згідно ст. 376 ЦК України, житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил. Частиною другою цієї норми визначено, що особа, яка здійснила або здійснює самочинне будівництво нерухомого майна, не набуває права власності на нього.

              Зазначене у позові нерухоме майно є самочинним  будівництвом,  оскільки воно збудоване  без належного дозволу та без належно  затвердженого проекту.

              Відповідно до ч. 5 ст. 376 ЦК України на вимогу власника (користувача) земельної ділянки  суд  може визнати за ним право власності на нерухоме  майно,  яке  самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

             Доказів порушення права інших осіб визнанням права власності Позивача на зазначене нерухоме  майно,  яке  самочинно збудоване  - суду не надано.

             Враховуючи наведене, господарський суд вважає позовні вимоги Позивача пов”язані із визнанням за ним права власності на самочинно збудоване нерухоме майно      ( спортивно-оздоровчий комплекс ) - обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

             Приймаючи до уваги місце знаходження спірного нерухомого майна -                    м. Підгородне, вул. Низова, б. 2 „Д”, присвоєння поштової адреси спортивно-оздоровчому комплексу саме рішенням Підгородненської міської ради, а також те, що земельна ділянка під самочинно збудованим нерухомим майном знаходиться на території Підгородненської міської ради ( договір оренди ), суд вважає, що позов заявлено до належного Відповідача.

             Не знаходить суд підстав для задоволення клопотання Третьої особи -2 про припинення провадження у справі, оскільки предметом спору є визнання права власності, а не оскарження бездіяльності суб”єкта владних повноважень, тому спір підвідомчий  господарському суду.

             Приймаючи до уваги самочинне будівництво, відповідно до ст. 49 ГПК України господарський суд покладає судові витрати на Позивача.

             Згідно вищезазначеного, керуючись ст. ст. 22, 33, 44, 49, 82 - 85 ГПК України, господарський суд, -

ВИРІШИВ :

           Позовні вимоги Позивача –задовольнити.

   Визнати за Дніпропетровською обласною спортивною громадською організацією "Клуб практичної стрільби" ( м. Дніпропетровськ, код ЄДРПОУ 34562963 )  право власності на спортивно-оздоровчий комплекс, який в цілому складається з будівлі для відпочинку "А", загальною площею 208,0 кв. м., навісу "Б", вартової "В", площею 15,9 кв. м., навісу "Г", вбиральні "Д", зливної ями "з.я", свердловини "К", трансформаторної підстанції "ТП", замощення І, І', ІІ, що знаходиться за адресою : м. Підгородне, вул. Низова, 2 „д”.

          Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

            Рішення суду може бути оскаржене протягом десяти днів з дня підписання рішення  шляхом подання апеляційної скарги до Дніпропетровського апеляційного господарського   суду.

Суддя

 І.М. Кощеєв

(   Рішення оформлене відповідно  до ст. 84 ГПК України  - 19.06.2008 р. )

 

   

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення18.06.2009
Оприлюднено23.06.2009
Номер документу3878858
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/94-09

Ухвала від 28.07.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зайцева Ірина Володимирівна

Рішення від 01.09.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Малафеєва Ірина Володимирівна

Ухвала від 28.07.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Малафеєва Ірина Володимирівна

Рішення від 18.01.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Бровченко І.О.

Ухвала від 24.12.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Малафеєва Ірина Володимирівна

Ухвала від 08.12.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Малафеєва Ірина Володимирівна

Постанова від 08.10.2009

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Стрелець Т.Г.

Ухвала від 17.03.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Малафеєва І.В.

Ухвала від 26.02.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Малафеєва І.В.

Рішення від 18.06.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кощеєв І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні