Ухвала
від 15.05.2014 по справі 1915/10309/2012
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

15.05.2014 Справа №1915/10309/2012 Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі:

головуючого-судді Дуди О.О.

з участю секретаря Добрянської О.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у м. Тернопіль заяву ОСОБА_1, ОСОБА_2 про забезпечення позову у справі за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_3, ОСОБА_2, ОСОБА_4 до Тернопільської міської ради, треті особи приватне підприємство «Перлина», інспекція державного архітектурно-будівельного контролю у Тернопільській області, Управління Держкомзему в м. Тернополі про визнання протиправним та скасування рішення, зобов'язання відповідача утриматися від вчинення певних дій, -

В С Т А Н О В И В:

Позивачі ОСОБА_1, ОСОБА_3, ОСОБА_2, ОСОБА_4 звернулися в суд з позовом до Тернопільської міської ради, треті особи приватне підприємство «Перлина», інспекція державного архітектурно-будівельного контролю у Тернопільській області, Управління Держкомзему в м. Тернополі про визнання протиправним та скасування рішення Тернопільської міської ради №6/21/71 від 17 травня 2012 року «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для обслуговування закладу громадського харчування «Майдан» з реконструкцією входу та влаштування літнього майданчика за адресою вул. Кардинала Сліпого, 1, приватному підприємству «Перлина» та надання в оренду терміном на три роки та зобов'язання Тернопільську міську раду утриматися в майбутньому в прийнятті рішень, що стосуються передачі земельної ділянки між будинками № 1 та № 3 по вул. Кардинала Йосипа Сліпого в оренду та компенсувати судові втрати.

15.05.2014 року позивачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулись до суду із клопотанням про забезпечення адміністративного позову, у якому просять заборонити проведення будь-яких дій щодо прийняття в експлуатацію (реєстрації органом державного архітектурно-будівельного контролю декларації про готовність об'єкта до експлуатації) та проведення державної реєстрації права власності на будівлі, споруди, зведені третьою особою - ПП «Перлина» на земельній ділянці між будинками №№1, 3 по вул. Кардинала Сліпого у м. Тернополі на підставі рішення Тернопільської міської ради від №6/21/71 від 17.05.2012 року «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для обслуговування закладу громадського харчування «Майдан» з реконструкцією входу для влаштування літнього майданчика за адресою: вул. Кардинала Сліпого, 1 у м. Тернополі приватному підприємству «Перлина» та надання в оренду терміном на три роки».

В обґрунтування клопотання посилається на наступне.

Предметом суперечки є протиправність дій відповідача щодо надання в оренду ПП «Перлина» прибудинкової території багатоквартирних житлових будинків, співвласниками яких є позивачі, на якій розташовані елементи благоустрою - проїзд, в'їзна брама з хвірткою для пішохідного проходу, що підтверджено генеральним планом прибудинкової території будинку №1 по вул. Кардинала Сліпого. В даний час вся площа земельної ділянки, яка була протизаконно надана відповідачем третій особі - ПП «Перлина» для влаштування літнього майданчика, фактично останнім використовується для будівництва. А саме на протиправно зведеному у вересні - грудні 2010р. фундаменті завершується зведення капітальної споруди, проектна висота якої сягає 7 метрів, що убачається з: договору оренди земельної ділянки, укладеного між відповідачем та ПП «Перлина»; зареєстрованої ІДАБК 11.09.2013 року Декларації про початок виконання будівельних робіт ПП «Перлина» на підставі згаданого вище договору оренди земельної ділянки; містобудівних умов та обмежень №311 від 05.08.2013 року та погодженої проектно-кошторисної документації. Тобто вчиняються дії, що роблять неможливим захист прав та інтересів позивачів або для їх відновлення необхідно буде докласти значних зусиль та витрат, адже завершується зведення запроектованої споруди на всій площі спірної ділянки з метою оформлення права власності на неї шляхом реєстрації органом державного архітектурно-будівельного контролю декларації про готовність об'єкта до експлуатації з наступним зверненням до Реєстраційної служби Тернопільського міського управління юстиції.

Встановлено, що 17 травня 2012 року Тернопільська міська рада VI скликання під час проведення двадцять першої сесії прийняла рішення №6/21/71 від 17 травня 2012 року, яким вирішила затвердити приватному підприємству „Перлина" проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки, площею 0,0111 га для обслуговування закладу громадського харчування "Майдан" з реконструкцією входу та влаштуванням літнього майданчика за адресою вул. Кардинала Сліпого, 1. Вилучити з користування комунального житлово-експлуатаційного підприємства «Залізничник» Тернопільської міської ради, земельну ділянку площею 0,0111 га, за адресою вул. Кардинала Сліпого,1, враховуючи письмову згоду землекористувача. Надати приватному підприємству „Перлина" в оренду терміном на три роки земельну ділянку площею 0,0111 га для обслуговування закладу громадського харчування "Майдан" з реконструкцією входу та влаштуванням літнього майданчика за адресою вул. Кардинала Йосипа Сліпого,1. Після проведення державної реєстрації договору оренди земельної ділянки, віднести земельну ділянку, зазначену в п. 2 до земель житлової та громадської забудови. Зобов'язати приватне підприємство „Перлина": Перед початком земляних робіт звернутися в Тернопільську філію інституту археології HAH України - ОАСУ «Подільська археологія» для проведення археологічного нагляду. Земельну ділянку використовувати із врахуванням умов висновку постійної комісії з розгляду питань, пов'язаних з погодженням документації із землеустрою. Обмеження, зазначені у висновку постійної комісії з розгляду питань, пов'язаних з погодженням документації із землеустрою зазначити в договорі оренди землі, як одна із істотних умов і обов'язкові до виконання. Зобов'язати приватне підприємство „Перлина" в місячний термін оформити право користування земельних ділянкою відповідною документацією.

До клопотання також додано Декларацію про початок виконання будівельних робіт ПП «Перлина» на підставі договору оренди спірної земельної ділянки від 20.06.2012 року, зареєстровану ІДАБК 10.09.2013 року за №787.

Крім цього, встановлено, що ухвалою Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 21.06.2012 року в порядку забезпечення адміністративного позову було зупинено рішення Тернопільської міської ради №6/21/71 від 17.05.2012 року «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для обслуговування закладу громадського харчування «Майдан» з реконструкцією входу для влаштування літнього майданчика за адресою: вул. Кардинала Сліпого 1 приватному підприємству «Перлина» в частині укладення договору оренди з приватним підприємством «Перлина». Ухвалою Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 25.03.2013 року застосовані заходи забезпечення адміністративного позову скасовані, однак вказана ухвала від 25.03.2013 року скасована ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду від 20.03.2014 року.

Згідно ч.1 ст.117 КАС України, суд за клопотанням позивача або з власної ініціативи може постановити ухвалу про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову, якщо існує очевидна небезпека заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам позивача до ухвалення рішення в адміністративній справі, або захист цих прав, свобод та інтересів стане неможливим без вжиття таких заходів, або для їх відновлення необхідно буде докласти значних зусиль та витрат, а також якщо очевидними є ознаки протиправності рішення, дії чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень.

Як вбачається із ст.31 Закону України "Про оренду землі", договір оренди землі припиняється в разі: набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на орендованій іншою особою земельній ділянці.

Враховуючи наведені позивачем підстави позову, його предмет, доводи позивача щодо необхідності вжиття заходів для забезпечення позову, дослідивши матеріали справи, а також те, що в даному випадку невжиття заходів забезпечення позову може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду, суд вважає за доцільне клопотання про забезпечення позову задовольнити.

На підставі наведеного, керуючись ст.117 КАС України, суд,-

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1, ОСОБА_2 про забезпечення позову у справі за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_3, ОСОБА_2, ОСОБА_4 до Тернопільської міської ради, треті особи приватне підприємство «Перлина», інспекція державного архітектурно-будівельного контролю у Тернопільській області, Управління Держкомзему в м. Тернополі про визнання протиправним та скасування рішення, зобов'язання відповідача утриматися від вчинення певних дій - задовольнити.

Заборонити проведення будь-яких дій до щодо прийняття в експлуатацію (реєстрації органом державного архітектурно-будівельного контролю декларації про готовність об'єкта до експлуатації) та проведення державної реєстрації права власності на будівлі, споруди, зведені третьою особою - ПП «Перлина» на земельній ділянці між будинками №№1, 3 по вул. Кардинала Сліпого у м. Тернополі на підставі рішення Тернопільської міської ради від №6/21/71 від 17.05.2012 року «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для обслуговування закладу громадського харчування «Майдан» з реконструкцією входу для влаштування літнього майданчика за адресою: вул. Кардинала Сліпого, 1 у м. Тернополі приватному підприємству «Перлина» та надання в оренду терміном на три роки».

Копію ухвали негайно надіслати особам, які беруть участь у справі, а також до реєстраційної служби Тернопільського міського управління юстиції .

Виконання ухвал з питань забезпечення адміністративного позову здійснюється негайно. Виконання ухвал про заборону вчиняти певні дії виконуються в порядку, встановленому законом для виконання судових рішень.

Ухвала з питань забезпечення адміністративного позову може бути оскаржена. Оскарження ухвали не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

Ухвалу може бути оскаржено до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський міськрайонний суд шляхом подання апеляційної скарги у строки, встановлені статтею 186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Головуючий Дуда О.О.

Головуючий суддяОСОБА_5

СудТернопільський міськрайонний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення15.05.2014
Оприлюднено26.06.2014
Номер документу39354344
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1915/10309/2012

Ухвала від 29.12.2015

Адміністративне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Сташків Н. М.

Ухвала від 19.06.2015

Адміністративне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Братасюк В. М.

Ухвала від 19.06.2015

Адміністративне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Братасюк В. М.

Ухвала від 29.05.2015

Адміністративне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Ромазан В. В.

Ухвала від 11.11.2014

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Кузьмич С.М.

Ухвала від 15.05.2014

Адміністративне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дуда О. О.

Ухвала від 02.06.2014

Адміністративне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дуда О. О.

Ухвала від 30.05.2014

Адміністративне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дуда О. О.

Ухвала від 25.03.2013

Адміністративне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Вийванко О. М.

Ухвала від 25.03.2013

Адміністративне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Вийванко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні