Ухвала
від 11.11.2014 по справі 1915/10309/2012
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 листопада 2014 р. Справа № 876/7674/14

Львівський апеляційний адміністративний суд в складі:

головуючого-судді Кузьмича С. М.,

суддів Шавель Р. М., Гулида Р. М.,

за участю секретаря Коцур В. К.

представника третьої особи Помазанської С. І.

розглянувши в відкритому судовому засіданні в місті Львові апеляційну скаргу Приватного підприємства "Перлина" на ухвалу Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 15 травня 2014 року у справі № 1915/10309/2012 за позовом ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 до Тернопільської міської ради, за участю третіх осіб: Приватного підприємства "Перлина", Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Тернопільській області, Управління Держкомзему у м. Тернополі про визнання протиправним та скасування рішення, зобов'язання відповідача утриматися від певних дій,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 звернулися з адміністративним позовом до Тернопільської міської ради про скасування рішення Тернопільської міської ради №6/21/71 від 17 травня 2012 року «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для обслуговування закладу громадського харчування «ІНФОРМАЦІЯ_1» з реконструкцією входу та влаштуванням літнього майданчика ПП «Перлина» та надання в оренду на 3 роки та зобов'язати відповідача утриматись в майбутньому від прийняття рішень, що стосуються передачі земельної ділянки між будинками АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 в оренду.

Позивачі також звернулись з заявою про забезпечення позову.

Ухвалою Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 15 травня 2014 року вказану заяву задоволено. Заборонено проведення будь-яких дій щодо прийняття в експлуатацію (реєстрації органом державного архітектурно-будівельного контролю декларації про готовність об'єкта до експлуатації) та проведення державної реєстрації права власності на будівлі, споруди, зведені третьою особою - ПП «Перлина» на земельній ділянці між будинками АДРЕСА_1, АДРЕСА_2 на підставі рішення Тернопільської міської ради від №6/21/71 від 17 травня 2012 року «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для обслуговування закладу громадського харчування «ІНФОРМАЦІЯ_1» з реконструкцією входу для влаштування літнього майданчика за адресою: АДРЕСА_1 приватному підприємству «Перлина» та надання в оренду терміном на три роки».

З таким рішенням суду не погодилося Приватне підприємство "Перлина". Подало апеляційну скаргу, в якій посилається на порушення судом першої інстанції норм процесуального права. Просить скасувати ухвалу суду першої інстанції.

В судовому засіданні представник апелянта надав пояснення, підтримав апеляційну скаргу, просив ухвалу суду першої інстанції скасувати та направити справу в суд першої інстанції на продовження розгляду.

Інші сторони явку своїх представників в судове засідання не забезпечили, хоч і були належним чином повідомлені про дату, час і місце слухання справ, що не перешкоджає продовженню розгляду за їх відсутності у відповідності до статті 196 КАС України.

Колегія суддів, заслухавши суддю-доповідача, пояснення сторони, вивчивши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, приходить до висновку, що апеляційна скарга не належить до задоволення з наступних підстав.

Встановлено, що ухвалою Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 15 травня 2014 року заяву про забезпечення позову задоволено.

Приймаючи оскаржене рішення суд першої інстанції виходив з того, що предметом позову є протиправність дій відповідача щодо надання в оренду ПП «Перлина» прибудинкової території багатоквартирних житлових будинків, співвласниками яких є позивачі, по АДРЕСА_1.

Судом враховано, що на вказаній ділянці ведуться будівельні роботи, що не заперечується апелянтом.

Відповідно до статті 117 КАС України суд за клопотанням позивача або з власної ініціативи може постановити ухвалу про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову, якщо існує очевидна небезпека заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам позивача до ухвалення рішення в адміністративній справі, або захист цих прав, свобод та інтересів стане неможливим без вжиття таких заходів, або для їх відновлення необхідно буде докласти значних зусиль та витрат, а також якщо очевидними є ознаки протиправності рішення, дії чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень.

Ухвалу про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову постановляє суд першої інстанції, а якщо розпочато апеляційне провадження, то таку ухвалу може постановити суд апеляційної інстанції.

Подання адміністративного позову, а також відкриття провадження в адміністративній справі не зупиняють дію оскаржуваного рішення суб'єкта владних повноважень, але суд у порядку забезпечення адміністративного позову може відповідною ухвалою зупинити дію рішення суб'єкта владних повноважень чи його окремих положень, що оскаржуються. Ухвала негайно надсилається до суб'єкта владних повноважень, що прийняв рішення, та є обов'язковою для виконання.

Адміністративний позов, крім способу, встановленого частиною третьою цієї статті, може бути забезпечено забороною вчиняти певні дії.

Оскільки клопотання про забезпечення позову має на меті заборону проведення будь-яких дій щодо прийняття в експлуатацію (реєстрації органом державного архітектурно-будівельного контролю декларації про готовність об'єкта до експлуатації) та проведення державної реєстрації права власності за ПП «Перлина», яка проводить такі будівельні роботи, до вирішення справи по суті, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції, що існує очевидна небезпека заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам позивача до ухвалення рішення в адміністративній справі, а для їх відновлення необхідно буде докласти значних зусиль та витрат.

Доводи апелянта на правомірність оскаржуваної ухвали не впливають, в основному містять посилання на судову практику невірно трактовану позивачем.

З огляду на викладене апеляційний суд вважає, що суд першої інстанції, вирішуючи питання про забезпечення позову, прийняв судове рішення з додержанням норм процесуального права, а відтак подана апеляційна скарга не належить до задоволення.

Керуючись статтями 160, 195, 196, 199, 200, 205, 206, 254 КАС України апеляційний суд,

УХВАЛИВ :

Апеляційну скаргу Приватного підприємства "Перлина" залишити без задоволення, а ухвалу Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 15 травня 2014 року у справі № 1915/10309/2012 - без змін.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили негайно, є остаточною та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя: Кузьмич С. М.

Судді: Шавель Р. М.

Гулид Р. М.

Повний текст ухвали складено 16 листопада 2014 року

СудЛьвівський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення11.11.2014
Оприлюднено09.12.2014
Номер документу41737001
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1915/10309/2012

Ухвала від 29.12.2015

Адміністративне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Сташків Н. М.

Ухвала від 19.06.2015

Адміністративне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Братасюк В. М.

Ухвала від 19.06.2015

Адміністративне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Братасюк В. М.

Ухвала від 29.05.2015

Адміністративне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Ромазан В. В.

Ухвала від 11.11.2014

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Кузьмич С.М.

Ухвала від 15.05.2014

Адміністративне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дуда О. О.

Ухвала від 02.06.2014

Адміністративне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дуда О. О.

Ухвала від 30.05.2014

Адміністративне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дуда О. О.

Ухвала від 25.03.2013

Адміністративне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Вийванко О. М.

Ухвала від 25.03.2013

Адміністративне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Вийванко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні