Постанова
від 10.07.2014 по справі 15/1136
РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" липня 2014 р. Справа № 15/1136

Рівненський апеляційний господарський суд у складі колегії:

Головуючого судді Демянчук Ю.Г.

судді Крейбух О.Г. ,

судді Юрчук М.І.

при секретарі судового засідання Лелех І.Ю.

за участю представників сторін:

позивача 1 - не з'явився

позивача 2 - не з'явився

відповідача - Остапович І.В. за довіреністю № 217 від 06.06.2014 р.

прокуратури - Білера І.В. посвідчення № 026119 від 12.05.2014 р.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Рівненського апеляційного господарського суду апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Горинь-Агро" на рішення господарського суду Хмельницької області від 25.03.14 р. у справі № 15/1136

за позовом Славутського міжрайонного прокурора м. Славута в інтересах держави в особі

- Славутської районної державної адміністрації м. Славута

- Ногачівської сільської ради с. Ногачівка Славутського району

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Горинь-Агро" с.Білашів Острозького району Рівненської області

про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки та стягнення шкоди в сумі 56240,81 грн.

Судом роз'яснено права та обов'язки сторін, визначені у ст. ст. 20, 22 ГПК України. Заяв та клопотань про відвід суддів - не надходило.

Представником відповідача подано клопотання про здійснення технічної фіксації судового процесу.

ВСТАНОВИВ:

Прокурор в інтересах держави в особі Славутської районної державної адміністрації, Ногачівської сільської ради звернувся до господарського суду Хмельницької області з позовом про зобов'язання ТзОВ "Горинь-Агро" звільнити самовільно зайняті земельні ділянки площею 48,92га та 13,32га, що розташовані за межами населеного пункту с. Ночагівка Славутського району, а також стягнення з відповідача шкоди 56240 грн. 81 коп. на користь Ночагівської сільської ради.

Рішенням господарського суду Хмельницької області від 25.03.2014 р. (у складі колегії суддів: Муха М.Є. - головуючий, суддя Виноградова В.В., суддя Танасюк О.Є.) позов задоволено частково.

Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Горинь-Агро" на користь Ногачівської сільської ради - 56 240,81 грн. (п'ятдесят шість тисяч двісті сорок гривень 81 коп.) шкоди.

Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Горинь-Агро" в доход Державного бюджету України судовий збір в розмірі 3045 грн. (три тисячі сорок п'ять гривень 00 коп.).

В частині позову щодо звільнення та повернення самовільно зайнятих земельних ділянок площею 48,92 га та 13,32 га, що розташовані за межами населеного пункту с. Ногачівка Славутського району провадження по справі припинено згідно п. 1-1 ст. 80 ГПК України.

Рішення мотивоване тим, що позовні вимоги є обґрунтованими і доведеними.

Не погодившись із вказаним судовим рішенням, відповідач звернувся до Рівненського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій посилаючись на порушення господарським судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права просить скасувати рішення господарського суду Хмельницької області від 25.03.2014 р. в частині стягнення суми в розмірі 56240,81 грн. і прийняти нове рішення, яким в задоволені позову відмовити або припинити провадження у справі.

Звертаючись з апеляційною скаргою апелянт посилається на те, що при прийнятті оскаржуваного рішення господарським судом першої інстанції в неповному обсязі були досліджені всі фактичні обставини справи, які мали суттєве значення для вирішення спору.

Славутська районна державна адміністрація та Ногачівська сільська рада не скористалися правом, наданим ст. 96 ГПК України та не направили до апеляційного господарського суду відзиву на апеляційну скаргу.

У запереченнях на апеляційну скаргу прокурор заперечує її доводи, вважає оскаржуване рішення законним та обгрунтованим, просить залишити його без змін, а апеляційну скаргу без задоволення.

Ухвалою Рівненського апеляційного господарського суду 15.05.2014 року у складі колегії суддів: головуючий-суддя Демянчук О.Г., судді Юрчук М.І., судді Крейбух О.Г. прийнято апеляційну скаргу до провадження та призначено до розгляду на 11.06.2014 року.

Ухвалами суду від 11.06.2014 р. та від 25.06.2014 р., в порядку, встановленому ст. 77 Господарського процесуального кодексу України, розгляд справи відкладався.

В судове засідання прибули представники скаржника та органу прокуратури, які надали суду усні пояснення по суті доводів та заперечень, викладених відповідно в апеляційній скарзі та у запереченнях на неї.

Славутська районна державна адміністрація та Ногачівська сільська рада не забезпечили явку повноважних представників у судове засідання.

Зважаючи, що судом вжито необхідних заходів для завчасного повідомлення сторін про час і місце розгляду справи, що стверджується наявними у справі матеріалами /а.с. 40-43/, явка представників сторін в судове засідання обов'язковою не визнавалась та додаткові докази судом не витребовувались, колегія суддів дійшла висновку про можливість розгляду апеляційної скарги без участі представників сторін за наявними у справі матеріалами.

Ознайомившись з матеріалами та обставинами справи на предмет надання їм попередньою судовою інстанцією належної юридичної оцінки та повноти встановлення обставин, дотримання норм матеріального та процесуального права, згідно з вимогами ст. 101 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з огляду на таке.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено місцевим господарським судом, державним інспектором Шепетіського міжрайонного відділу з контролю за використанням та охороною земель Левосюком В.С. за участю помічника Славутського міжрайонного прокурора Герасимчук О.Л. проведена перевірка, якою встановлено, що ТОВ "Горинь-Агро" використовує землі сільськогосподарського призначення земель запасу на території Ногачівської сільської ради, площею 13,32 га та 48,92 га самовільно, без документів, що посвідчують право власності чи право користування вказаними земельними ділянками. Даний факт зафіксовано актом перевірки від 17.12.2008 р.

З Актів обстеження земельної ділянки від 17.12.2008 р. № ІІ-4-1, № ІІ-4-2 вбачається, що ТОВ "Горинь-Агро" самовільно зайнято земельні ділянки площею 48,92 га та 13,32 га, які знаходяться на території Ногачівської сільської ради за межами с. Нагачівка для вирощування с/г культур. Правовстановлюючі документи у ТОВ "Горинь-Агро" на вказані земельні ділянки відсутні. До актів додано плани-схеми зазначених земельних ділянок.

За результатами перевірок державним інспектором управління з контролю за використанням та охороною земель у Хмельницькій області Левосюком В.С. 21.01.2009 р. складено протокол №003985 про адміністративне правопорушення, за ст. 53-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення та ст.211 Земельного кодексу України за самовільне зайняття ТОВ "Горинь-Агро", директором якого є Нероба В.М. земельних ділянок площею 48,92 га та 13,32 га, які знаходяться на території Ногачівської сільської ради за межами с. Нагачівка та винесено приписи № 006191, № 006190 щодо усунення порушення земельного законодавства в тридцятиденний термін з моменту їх отримання.

Відповідно до Методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття та знесення грунтового покриву (родючого шару грунту) без спеціального дозволу, затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України № 963 від 25.07.2007 р. розмір шкоди, завданої відповідачем у зв'язку із самовільним зайняттям земельних ділянок, становить 56 240,81 грн.

Враховуючи вказані обставини Славутський міжрайонний прокурор звернувся до суду із позовом у даній справі.

Місцевий господарський суд задоволивши позов частково, дійшов висновку, що позовні вимоги в частині стягнення на користь Ногачівської сільської ради 56240,81 грн. шкоди обґрунтовані матеріалами справи, відповідають чинному законодавству і підлягають задоволенню. При цьому, посилання відповідача на постанову Хмельницького окружного адміністративного суду від 29.09.2009 р. у справі № 2-а-6883/09/2270/09 за позовом ТОВ "Горинь-Агро" до Славутської міжрайонної прокуратури Хмельницької області про визнання недійсним (нечинним) припису якою визнано нечинним припис Славутського Міжрайонного прокурора Хмельницької області від 19.03.2009 р. за № 785 в частині визначення суми відшкодування шкоди, завданої самовільним зайняттям земельних ділянок в розмірі 56 240,81 грн. не спростовує факту вчинення відповідачем правопорушення, оскільки в ході розгляду даної справи суд прийшов до висновку, що прокурором на законних підставах та в межах своєї компетенції внесено припис про усунення порушень закону. Натомість визнано неправомірним зазначення прокурором розміру відшкодування збитків, так як розмір збитків є оціночним поняттям та підлягає доказуванню, що і було зроблено судом в процесі розгляду справи 15/1136 та встановлено, що розмір шкоди в сумі 56240,81 грн. обґрунтований матеріалами справи та відповідає чинному законодавству.

Судова колегія не погоджується з такими висновками суду першої інстанції, з огляду на таке.

Державні інспектори у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель мають право безперешкодно обстежувати в установленому законодавством порядку земельні ділянки, що перебувають у власності та користуванні юридичних і фізичних осіб, перевіряти документи щодо використання та охорони земель (ст. 10 Закону України "Про державний контроль за використанням та охороною земель").

Процедуру планування та проведення перевірок дотримання вимог земельного користування, оформлення матеріалів за їх результатами, визначення підготовчих заходів, які необхідно здійснити перед початком проведення перевірки, встановлено Порядком планування та проведення перевірок з питань здійснення державного контролю за використанням та охороною земель (надалі - Порядок), затвердженим наказом Державного комітету України по земельних ресурсах від 12 грудня 2003 р. № 312, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 25 грудня 2003 р. за № 1223/8544.

Відповідно до п.п. 5.1, 5.2 Порядку, при проведенні всіх видів перевірок державний інспектор складає акт перевірки дотримання вимог земельного законодавства. Акт перевірки дотримання вимог земельного законодавства (далі - акт) складається за результатами перевірки:

якщо виявлено чи не виявлено порушення земельного законодавства;

при усуненні чи не усуненні раніше виявлених порушень у строк, установлений у приписах (у тому числі і в повторно виданих приписах).

Відповідно до п. 6.1 Порядку, у разі виявлення порушення земельного законодавства державний інспектор складає протокол про адміністративне правопорушення.

Згідно з п. 6.2 Порядку, з метою усунення наслідків виявленого порушення державний інспектор видає особі, яка скоїла правопорушення, припис про їх усунення (додаток 3). Термін усунення наслідків правопорушення встановлюється державним інспектором, але не більше 30-денного строку.

Відповідно до п. 6.4 Порядку, у разі невиконання особою, яка допустила порушення земельного законодавства, припису протягом указаного в ньому строку, державний інспектор складає протокол про адміністративне правопорушення (за невиконання припису) за статтею 188-5 Кодексу України про адміністративні правопорушення. З метою усунення наслідків правопорушення державний інспектор повторно видає припис про припинення правопорушення чи усунення його наслідків та встановлює строк його виконання, але не більше 30-денного строку.

Натомість, в порушення п. 6.4 Порядку Управлінням з контролю за використанням та охороною земель у Хмельницькій області не проведено перевірку виконання ТОВ "Горинь-Агро" приписів № 006191, № 006190 від 21.01.2009 р., відповідно, немає можливості встановити чи були усунуті відповідачем в строк зазначений в приписах, виявлені перевіркою від 17.12.2008р. порушення вимог земельного законодавства.

Згідно з п. 6.5 Порядку, при повторній відмові особи виконати припис (припинити порушення земельного законодавства чи усунути його наслідки) та при вжитті до неї усіх можливих заходів адміністративного впливу, інспекційний орган Держкомзему інформує про це відповідний орган прокуратури, орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, що зроблено не було.

Відповідно до статті 10 Закону України "Про державний контроль за використанням та охороною земель", п. 6.7 Порядку та листа Держкомзему від 29.06.2004 р. № 14-26-7/5740 "Щодо порядку оформлення і надання органами Держкомзему України до органів прокуратури матеріалів про порушення земельного законодавства" державні інспектори з контролю за використанням та охороною земель передають до органів прокуратури акти перевірок та інші матеріали, якщо у діяннях службових осіб чи громадян вбачаються ознаки злочину, та в разі необхідності подання позову до суду щодо відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, а також повернення самовільно чи тимчасово зайнятих земельних ділянок, строк користування якими закінчився.

Враховуючи вищевикладене, Управлінням з контролю за використанням та охороною земель у Хмельницькій області при проведенні перевірки дотримання вимог земельного законодавства ТОВ "Горинь-Агро" не було дотримано вимог Порядку планування та проведення перевірок з питань здійснення державного контролю за використанням та охороною земель.

Здійснюючи судовий розгляд справи в частині позовних вимог про стягнення шкоди, судом першої інстанції не з'ясовано питання щодо правової природи заявленої прокурором до стягнення суми, а саме правомірність здійснення розрахунку шкоди в сумі 56240,81 грн. на підставі "Методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого ґрунту) без спеціального дозволу", затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 25.07.2007 р. № 963.

Як вбачається з матеріалів справи, постановою Хмельницького окружного адміністративного суду від 19.10.2009р. у справі № 2-а-6882/09/2270/08 за позовом ТОВ "Горинь-Агро" до Державної інспекції з контролю за використанням і охороною земель у Хмельницькій області про скасування припису № 006190 від 21.01.2009р. у позові відмовлено. Ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду від 21.02.2012р. постанову Хмельницького окружного адміністративного суду від 19.10.2009 р. у справі № 2-а-6882/09 залишено без змін. Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 17.01.13р. постанову Хмельницького окружного адміністративного суду від 19.10.2009 р. у справі № 2-а-6882/09/2270/08 та ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду від 21.02.2012 р. залишено без змін.

Постановою Хмельницького окружного адміністративного суду від 19.10.2009 р. у справі за позовом ТОВ "Горинь-Агро" до Державної інспекції з контролю за використанням і охороною земель у Хмельницькій області про скасування припису № 006191 від 21.01.2009р. у позові відмовлено. Ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду від 12.04.2011р. постанову Хмельницького окружного адміністративного суду від 19.10.2009р. залишено без змін. Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 03.10.13р. постанову Хмельницького окружного адміністративного суду від 19.10.2009р. та ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду від 12.04.11р. залишено без змін.

Колегія суддів звертає увагу на те, що постановою Хмельницького окружного адміністративного суду від 29.09.2009р. у справі № 2-а-6883/09/2270/09 за позовом ТОВ "Горинь-Агро" до Славутської міжрайонної прокуратури Хмельницької області про визнання недійсним (нечинним) припису визнано нечинним припис Славутського Міжрайонного прокурора Хмельницької області від 19.03.2009р. за № 785 в частині визначення суми відшкодування шкоди, завданої самовільним зайняттям земельних ділянок в розмірі 56 240,81грн. В решті позовних вимог відмовлено. Ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду від 18.04.12р. постанову Хмельницького окружного адміністративного суду від 29.09.2009р. у справі № 2-а-6883/09/2270/09 залишено без змін. Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 05.09.13 р. постанову Хмельницького окружного адміністративного суду від 29.09.2009р. у справі № 2-а-6883/09/2270/09 та ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду від 18.04.12 р. залишено без змін.

За змістом ст. 35 ГПК України обставини встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, крім встановлених рішенням третейського суду, не доказуються при розгляді інших справ, у яких буруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

Таким чином, факт неправомірності визначення розміру шкоди доведений та доказуванню не підлягає.

Згідно довідки Ногачівської сільської ради (вих. № 9 від 30.01.2013 р.) на земельній ділянці площею 48,92 га, що знаходиться на межі Ногачівської та Жуківської сільських рад та на земельній ділянці площею 13,32 га, що знаходиться на межі Ногачівської та Сьомаківської сільських рад, ТОВ "Горинь-Агро" господарську діяльність не проводить, вказані земельні ділянки звільнені.

Колегія суддів погоджується з висновками місцевого господарського суду, про те, що відповідачем (після порушення провадження у справі) усунено порушення земельного законодавства шляхом звільнення земельних ділянок сільськогосподарського призначення земель запасу Ногачівської сільської ради, площею 48,92 га та 13,32 га в цій частині провадження у справі підлягає припиненню згідно п. 1.1. ст. 80 ГПК України за відсутністю предмету спору.

Ухвалою господарського суду Хмельницької області від 29.01.2014 р. провадження у справі за позовом Славутського міжрайонного прокурора м. Славута в інтересах держави в особі Державної інспекції з контролю за використанням та охороною земель у Хмельницькій області м. Хмельницький до Товариства з обмеженою відповідальністю "Горинь-Агро" с. Вельбівне Острозького району Рівненської області про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки та стягнення шкоди в сумі 56240,81 грн. припинено у зв'язку із внесенням запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців про припинення юридичної особи Державної інспекції з контролю за використанням та охороною земель у Хмельницькій області, м. Хмельницький.

Враховуючи вищенаведене, апеляційний господарський суд приходить до висновку, що в позові про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю "Горинь-Агро" 540,59 грн. вартості обстеження самовільно зайнятих земельних ділянок на користь Державної інспекції з контролю за використанням і охороною земель у Хмельницькій області слід відмовити.

Оскільки, при ухваленні судового рішення місцевий суд неповно з'ясував обставини, що мають значення для справи та його висновки не відповідають обставинам справи, то колегія суддів вважає за необхідне рішення у даній справі скасувати в частині стягнення шкоди в сумі 56240,81 грн. та судового збору в розмірі 3045 грн .

Керуючись ст. ст. 49, п.1-1 ст. 80, 99, 101, 103 - 105 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Горинь-Агро" задоволити. Рішення господарського суду Хмельницької області від 25.03.2014 р. зі справи № 15/1136 в частині стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю "Горинь-Агро" с. Білашів, вул. Центральна, Острозького району Рівненської області (код за ЄДРПОУ 34112267) на користь Ногачівської сільської ради с. Ногачівка Славутського району Хмельницької області вул. Перемоги 1-А (р/р 33112331700407 в ГУДКСУ в Хмельницькій області, МФО 815013, код ЄДРПОУ 04405165, код платежу 24062100) - 56 240,81 грн. (п'ятдесят шість тисяч двісті сорок гривень 81 коп.) шкоди та судового збору в розмірі 3045 грн . (три тисячі сорок п'ять гривень 00 коп.) - скасувати.

Прийняти в цій частині нове рішення. В позові відмовити.

В позові про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю "Горинь-Агро" с. Білашів, вул. Центральна, Острозького району Рівненської області (код за ЄДРПОУ 34112267) на користь Державної інспекції з контролю за використанням і охороною земель у Хмельницькій області 540,59 грн. вартості обстеження самовільно зайнятих земельних ділянок - відмовити.

Головуючий суддя Демянчук Ю.Г.

Суддя Крейбух О.Г.

Суддя Юрчук М.І.

Дата ухвалення рішення10.07.2014
Оприлюднено21.07.2014
Номер документу39771675
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/1136

Ухвала від 17.02.2014

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Муха М.Є.

Ухвала від 06.03.2014

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Муха М.Є.

Ухвала від 29.01.2014

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Муха М.Є.

Ухвала від 25.06.2014

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Демянчук Ю.Г.

Ухвала від 11.06.2014

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Демянчук Ю.Г.

Постанова від 10.03.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Волковицька H.O.

Ухвала від 17.02.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Волковицька H.O.

Постанова від 24.12.2014

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Василишин А.Р.

Ухвала від 04.11.2014

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Василишин А.Р.

Постанова від 07.10.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Волковицька H.O.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні