Рішення
від 24.06.2009 по справі 12/94-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

12/94-09

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

24.06.09           Справа № 12/94-09.

Господарський суд Сумської області у складі  судді Костенко Л.А., при секретарі судового засідання  Бардаковій О.М. , за участю представників сторін:

від позивача – Петров А.В.; від відповідача - не прибув, від 3-ї особи – не прибув, розглянувши матеріали справи №  12/94-09

за позовом -  Товариства з обмеженою ввідповідальністю агрофірма «Лан-СК», Тростянецький район, с. Дернове до відповідача -  Товариства з обмеженою відповідальністю агрофірма “Родіна”, Тростянецький район, с. Дернове

третя особа на стороні позивача, яка не заявляє  самостійних вимог –                     Управління Державтоінспекції УМВС України в Сумській області

про зобов'язання вчинити певні дії та визнання права власності  

Суть спору: позивач просить суд визнати за ним право власності на автомашини загальною вартістю 24 790 грн. 00 коп. та зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю агрофірма “Родіна” зняти автотранспорт з реєстраційного обліку в ДАІ.

Відповідач відзив на позов, заперечень на вимоги суду не надав. Третя особа  - Управління Державтоінспекції УМВС України в Сумській області також відзиву на позов не подав.

Відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд

встановив:

  У власності Товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірми «Лан-СК» знаходилась частка у спільному майні, що раніше належала співвласникам майнових паїв реформованого КСП «Родіна», на загальну суму 342190 грн. Це підтверджується Свідоцтвом про право власності на майновий пай члена КСП (майновим сертифікатом) № 412 від 15.05.09. Загальний склад майна наведено в відповідному переліку, затвердженому органом місцевого самоврядування – Дернівською сільською Радою.

Відповідно до ч.1 ст. 364 Цивільного кодексу України, співвласник має право на виділ у натурі частки із майна, що є у спільній частковій власності.

За зверненням ТОВ АФ «Лан-СК» на зборах співвласників від 18.05.09 було вирішено передати ТОВ АФ «Лан-СК» у власність деяке майно, в т.ч. наступні автомобілі  (протокол від 18.05.2009р.):

          

Актом приймання-передачі майна від 18.05.09 машини від уповноваженої особи зборів співвласників майнових паїв Бриль Р.В. були передані до ТОВ АФ «Лан-СК».

В той же час машини зареєстровані в підпорядкованому Управлінню Державтоінспекції УМВС України в Сумській області Охтирському ВРЕР за Товариством з обмеженою відповідальністю Агрофірмою «Родіна», що підтверджує лист ДАІ № 2316 від 30.09.08, яке раніше на підставі договору оренди від 20.07.01 було орендатором спільного майна (в т.ч. машин).

Згідно п.5.1 зазначеного договору, Орендарю було надане право на період дії цього договору зареєструвати майно, що підлягає реєстрації, у відповідних органах тимчасово без права відчуження, з обумовленням того, що реєстрація основних засобів на своє ім'я не надає ТОВ АФ «Родіна» права власності на такі засоби. Однак ТОВ АФ «Родіна» зазначені положення договору порушило й зареєструвало машини на своє ім'я без відмітки у відповідних свідоцтвах про реєстрацію ТЗ про заборону відчуження. Відповідно до чинного законодавства ТОВ АФ «Родіна» по закінченню договору оренди повинне було зняти машини з обліку в ДАІ, однак цього не зробило.

Згідно п.8 Правил державної реєстрації та обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів та мотоколясок, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України № 1388 від 07.09.98, «Перед відчуженням, передачею такий транспортний засіб повинен бути знятий з обліку в підрозділі ДАІ».

В даний час ТОВ АФ «Родіна» визнане банкрутом. Листом № 18/5 від 18.05.09 ТОВ АФ «Лан-СК» звернулось до ліквідатора ТОВ АФ «Родіна» з проханням зняти машини з реєстраційного обліку в ДАІ в зв'язку з необхідністю реєстрації даних машин за ТОВ АФ «Лан-СК». Листом б\н від 26.05.09 ліквідатор ТОВ АФ «Родіна» у задоволенні нашого прохання відмовив.

Згідно ст. 392 Цивільного кодексу України, «Власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності».

Порушення ТОВ АФ «Родіна» договірних зобов'язань при постановці на облік в ДАІ машин та відмова знати їх з відповідного обліку унеможливлює проведення реєстрації права власності на машини за ТОВ АФ «Лан-СК» й відтак зумовлює невизнання за нашим товариством права власності на дані машини третіми особами й неможливість їх використання в нашій господарській діяльності.

Разом з тим, відповідно до Правил реєстрації, підставою для реєстрації машин, які були у власності іншої особи, є біржова угода або рішення суду. Між ТОВ АФ «Родіна» та ТОВ АФ «Лан-СК» відносно машин не може бути укладено біржову угоду, так як машини не є власністю ТОВ АФ «Родіна» і право власності на машини ТОВ АФ «Лан-СК» набуло шляхом виділу частки з спільного майна. Таким чином для реєстрації права власності на машини за ТОВ АФ «Лан-СК» належною підставою в даному випадку визнається рішення суду.

Відповідно до ст. 16 Цивільного кодексу України одним із  способів захисту цивільних прав може бути визнання права. Ст. 328 Цивільного кодексу України визначає, що право власності набувається на підставах, не заборонених законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону, або незаконність набуття права власності не встановлена судом. Відповідно до ст. 49 Закону України "Про власність", володіння майном вважається правомірним, якщо інше не буде встановлено судом.

Статтею 387 Цивільного кодексу України, передбачено право власника витребувати своє майно від особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним, тому вимоги позивача про витребування майна з чужого незаконного володіння відповідача є правомірними, обґрунтованими, та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

            З огляду на зазначене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є правомірними, обґрунтованими і підлягають задоволенню в повному обсязі.

Сплачені позивачем судові витрати підлягають стягненню з відповідача.

Керуючись ст. ст. 328, 387, 392 Цивільного кодексу України,  ст. ст. 82, 83, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю Агрофірмою «Лан-СК» право власності на наступні машини:

3. Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю Агрофірму «Родіна» зняти з реєстраційного обліку в ДАІ наступні машини:

4. Стягнути з Товариства з обмеженою ввідповідальністю агрофірма «Родіна» (42645, Сумська область, Тростянецький район, с. Дернове, вул. Леніна, 91; код 30902197) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю  агрофірма «Лан-СК»  (42645, Сумська область, Тростянецький район, с. Дернове, вул. Леніна, 91; код 34573531) 247 грн.  грн. 90 коп. державного мита та 312 грн. 50 коп.  витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

СУДДЯ                                                                                               Л. А. КОСТЕНКО

Повний  текст рішення підписано 26.06.2009р.

Згідно оригіналу

Секретар с/з                                                                                        О.М. Бардакова

СудГосподарський суд Сумської області
Дата ухвалення рішення24.06.2009
Оприлюднено11.07.2009
Номер документу4023412
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/94-09

Ухвала від 04.08.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мілєва Ірина Вікторівна

Постанова від 12.11.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Цвіркун Ю.І

Ухвала від 15.05.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Жукова Л.В.

Судовий наказ від 20.07.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Жукова Л.В.

Рішення від 15.06.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Жукова Л.В.

Ухвала від 01.06.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Жукова Л.В.

Постанова від 08.10.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Глос О.І.

Ухвала від 21.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Глос О.І.

Рішення від 24.06.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Костенко Л.А.

Постанова від 16.06.2009

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Жукова А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні