Постанова
від 22.06.2009 по справі 34/395
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

34/395

      КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД       

01025, м.Київ, пров. Рильський, 8                                                            т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 22.06.2009                                                                                           № 34/395

 Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

 головуючого:          Калатай  Н.Ф.

 суддів:            Пашкіної С.А.

          Коротун  О.М.

 при секретарі:            

 За участю представників:

 від позивача -     Малиневський П.П. (довір. № 31-01/09 від 31.12.08р.)

відповідача           1. Головіна О.І. (довір. № 01/16-9642 від 11.12.08р.)

                              2. Пургіна О.В. (довір. № 258 від 02.03.09р.)

третьої особи          не з'явився

 

 розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційні скарги Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації

Шевченківської районної у м. Києві ради

 на рішення Господарського суду м.Києва від 07.04.2009

 у справі № 34/395 (суддя Хрипун О.О.)

 за позовом                               ТОВ "Промислово-інвестиційна група "Арсенал"

 до                                                   Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації

                                                  Шевченківської районної у м. Києві ради

              

 третя особа           Комунальне підприємство "Центрінвест" Шевченківської районної у м. Києві ради

 про                                                   зобов"язання передати майно

 

ВСТАНОВИВ:

           Рішенням Господарського суду міста Києва від 07.04.09р. у справі            № 34/395 задоволено позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю „Промислово-інвестиційна група „Арсенал”, витребувано у власність Товариства з обмеженою відповідальністю „Промислово-інвестиційна група „Арсенал” частину будинку № 17-Б площею 51,0 кв.м, частину будинку   № 17-В площею 134,21 кв.м. та будинок № 17-Г площею 202,2 кв.м. по вул. Терещенківській в м. Києві. Стягнуто з Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації і Шевченківської районної у      м. Києві ради  на користь Товариства з обмеженою відповідальністю “Промислово-інвестиційна група “Арсенал” по 42,5 грн. витрат по сплаті державного мита та по 59,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Рішення суду першої інстанції ґрунтується на тому, що відповідно до статті 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов'язань. Згідно з частиною 1 статті 620 Цивільного кодексу України у разі невиконання боржником обов'язку передати кредиторові у власність або у користування річ, визначену індивідуальними ознаками, кредитор має право витребувати цю річ у боржника та вимагати її передання відповідно до умов зобов'язання.

Суд першої інстанції зазначає, що Позивач виконав свої зобов'язання відповідно до пункту 4 Розпорядження № 400, пункту 3.1.6 Договору щодо звільнення від мешканців та орендарів житлового будинку № 17-Б і нежитлових будинків 17-В і № 17-Г по вулиці Терещенківській та пункту 1.5 Протоколу № 17/02 щодо перерахування частини залишкової балансової вартості житлового будинку № 17-Б по вул. Терещенківській в сумі 8 547,06 грн. (без ПДВ); за нежитлові приміщення житлового будинку № 17-Б по вул. Терещенківській-172 490 грн. (без ПДВ); залишкової балансової вартості нежитлового будинку № 17-В по вул. Терещенківській в сумі 9 875,11 грн. (без ПДВ); залишкової балансової вартості нежитлового будинку № 17-Г по вул. Терещенківській в сумі 13 233,39 грн. (без ПДВ). Шевченківська районна у м. Києві державна адміністрація, як сторона за Договором, та Шевченківська районна у м. Києві рада, як власник комунального майна, всупереч вимогам пунктів 1.4, 1.5 Протоколу № 87, пунктів 1, 2 Розпорядження № 1392, Розпорядження № 888 та пункту 3.1.6 Договору не передали у власність Позивача частину будинку № 17-Б площею 51 м.кв., частину будинку № 17-В площею 134,21 м.кв. та будинок № 17-Г площею 202,2 кв.м по вулиці Терещенківській в м. Києві.

          Не погоджуючись із вказаним рішенням суду, Шевченківська районна у м. Києві державної адміністрація і Шевченківська районна у м. Києві рада звернулися з апеляційними скаргами, в яких просять Київський апеляційний господарський суд скасувати рішення Господарського суду міста Києва від 07.04.09р. у справі № 34/395 та прийняти нове рішення, яким відмовити позивачу в задоволенні позовних вимог.

В апеляційній скарзі Шевченківська районна у м. Києві рада вказує на те, що вилучення спірного майна із комунальної власності територіальної громади Шевченківського району і його передача у власність ТОВ „ПІГ „Арсенал” можлива тільки за рішенням Шевченківської районної у м. Києві ради. Згідно зі статтею 60 Закону Україну „Про місцеве самоврядування в Україні” органи місцевого самоврядування від імені та в інтересах територіальних громад відповідно до закону здійснюють правоможності щодо володіння, користування та розпорядження об'єктами права комунальної власності, в тому числі виконують усі майнові операції, можуть передавати об'єкти права комунальної власності у постійне або тимчасове користування юридичним та фізичним особам, здавати їх в оренду, продавати і купувати, використовувати як заставу, вирішувати питання їхнього відчуження, визначати в угодах та договорах умови використання та фінансування об'єктів, що приватизуються та передаються у користування і оренду. 

Судом безпідставно взято до уваги  посилання Позивача на рішення Шевченківської районної у м. Києві ради від 23.06.05р. „Про затвердження переліку житлових будинків комунальної власності територіальної громади Шевченківського району м. Києва, які підлягають реконструкції з передачею їх власність інвестору”, адже цим рішенням було затверджено перелік будівель комунальної власності, які підлягають реконструкції з передачею їх у власність інвестору згідно умов інвестиційних угод. Тобто Шевченківська районна у м. Києві рада надала згоду на передачу спірних будинків інвестору лише відповідно до укладеного інвестиційного договору та тільки у разі здійснення реконструкції будинків. Згоди на передачу Позивачу у власність спірних будинків до початку їх реконструкції та реставрації Шевченківська районна у м. Києві рада не надавала.

Шевченківська районна у м. Києві рада в апеляційній скарзі посилається на  пункт 3.1.6 Інвестиційного договору  № 06/07 від 18.04.07р. відповідно до якого в разі відселення мешканців всіх квартир і орендарів з об'єктів та вирішення майнових питань з мешканцями приватизованих квартир, Шевченківська районна у місті Києві державна адміністрація передає об'єкти ТОВ ПІГ „Арсенал” згідно до чинного законодавства. Інвестиційним договором чітко передбачається виникнення права власності у позивача лише після введення спірних об'єктів в експлуатацію. Спірні об'єкти не були прийняті в експлуатацію у встановленому чинним законодавством порядку.

Крім того, Шевченківська райрада в апеляційній скарзі посилається на те, що Позивачем не розроблений і не затверджений проект реконструкції та реставрації.

Шевченківська районна у м. Києві державна адміністрація в апеляційній скарзі вказує на те, що судом першої інстанції належним чином не дослідженні Протокол районної конкурсної комісії від 09.02.06р. № 17/02, Протокол міської конкурсної комісії № 87 від 13.04.06р., розпорядження Київської міської державної адміністрації від 20.09.06р. № 1392, Інвестиційний договір № 06/07 від 18.04.06р., розпорядження Київської міської державної адміністрації від 01.07.08р. № 888. На думку Шевченківської райдержадміністрації дані документи не містять підстав для витребування у власність Позивача спірних об'єктів.

Шевченківська райдержадміністрація зазначає, що Розпорядженням Київської міської державної адміністрації № 1337 скасовано розпорядження Київської міської державної адміністрації  від 06.06.05р. № 945, яким було затверджене Положення про порядок залучення інвесторів до реконструкції або реставрації жилих та нежилих будинків, а також вбудованих в жилі будинки нежилих приміщень, що знаходяться на балансі житлово-експлуатаційних та інших організацій (підприємств, установ) комунальної власності територіальних громад районів м. Києва. Таким чином, у зв'язку з тим, що Інвестиційний договір укладено 18.04.07р., то відповідно на нього дія розпорядження Київської міської державної адміністрації від 06.06.05р. № 945 вже не поширювалася.

Також райдержадміністрація вказує на те, що Інвестиційний договір від 18.04.07р. № 06/07 укладено на підставі Закону України „Про інвестиційну діяльність”. Відповідно до статті 9 Закону України „Про інвестиційну діяльність” основним правовим документом, який регулює взаємовідносини між суб'єктами інвестиційної діяльності, є договір (угода). Укладання договорів, вибір партнерів, визначення зобов'язань, будь-яких інших умов господарських взаємовідносин, що не суперечать законодавству України, є виключною компетенцією суб'єктів інвестиційної діяльності. Втручання державних органів та посадових осіб у реалізацію договірних відносин між суб'єктами інвестиційної діяльності зверх своєї компетенції не допускається.

Пункти 1.8-1.9 Протоколу міської конкурсної комісії № 87 від 13.04.06р. та розділи 8-10 Положення, затвердженого розпорядженням Київської місткої державної адміністрації  від 06.06.05р. № 945, не містять положення про підстави виникнення права власності на інвестиційні  об'єкти у інвестора до прийняття їх в експлуатацію.

Шевченківська районна у м. Києві державна адміністрація звертає увагу апеляційної інстанції на те, що на даний час діє Положення про порядок проведення інвестиційних конкурсів для будівництва, реконструкції, реставрації тощо об'єктів житлового та нежитлового призначення, незавершеного будівництва, інженерно-транспортної інфраструктури міста Києва, затверджене рішенням Київської міської ради від 24.05.07р.                       № 528/1189. Відповідно до пункту 1.6 даного Положення, при проведенні реконструкції та реставрації будівель інвестору передаються у власність новостворені об'єкти.

Таким чином, законодавством України чітко передбачено, що інвестору передається право власності на інвестиційні об'єкти лише після завершення реконструкції або реставрації та введення їх в експлуатацію в установленому порядку, крім того, Позивачу має бути передано лише 90% площі спірних об'єктів.

          Дослідивши доводи апеляційної скарги, наявні матеріали справи та заслухавши пояснення представників сторін, колегія суддів встановила наступне:

Виконавчий комітет Київської міської ради народних депутатів прийняв рішення № 177 від 01.04.91р.  “Про визнання непридатними для проживання будинків №№ 17-В, 17-Г по вул. Рєпіна та квартири № 29 по вул. Рєпіна, 17-Б” з відповідним змістом.

Рішенням Київської міської ради від 27.12.01р. № 208/1642 „Про формування комунальної власності територіальних громад районів м. Києва” затверджено перелік об'єктів комунальної власності територіальної громади Шевченківського району м. Києва. Відповідно до додатку 11 даного рішення будинок № 17-Б по вул. Терещенківській в місті Києві (разом з вбудованими нежитловими приміщеннями), а також нежилі будинки №№ 17-В, 17-Г передано до комунальної власності територіальної громади Шевченківського району міста Києва.

          Стаття 19 Конституції України передбачає, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

          Частиною 5 статті 16 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” встановлено, що від імені та в інтересах територіальних громад права суб'єкта комунальної власності здійснюють відповідні ради.

          Керуючись статтею 44 даного Закону районні, області ради делегують відповідним місцевим державним адміністраціям повноваження, зокрема сприяння інвестиційній діяльності на території району, області.

          Місцеві державні адміністрації є місцевими органами виконавчої влади і в межах своїх повноважень здійснюють виконавчу владу на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, а також реалізує повноваження, делеговані їй відповідною радою.

Процедура залучення інвесторів регламентована Розпорядженням Київської міської державної адміністрації № 945 від 06.06.05р. „Про затвердження Положення про порядок залучення інвесторів до реконструкції або реставрації жилих та нежилих будинків, а також вбудованих в жилі будинки нежилих приміщень, що знаходяться на балансі житлово-експлуатаційних та інших організацій (підприємств, установ) комунальної власності територіальних громад районів м. Києва”.

Дане Положення являє собою комплекс взаємопов'язаних організаційних заходів, які мають за мету сприяти прискоренню реалізації інвестиційних проектів реконструкції або реставрації жилих будинків, а також вбудованих в жилі будинки нежилих приміщень, що знаходяться на балансі житлово-експлуатаційних та інших організацій (підприємств, установ) комунальної власності територіальних громад районів м. Києва, забезпеченню рівного захисту прав і майна суб'єктів інвестиційної діяльності незалежно від форм власності.

Відповідно до пункту 1.2. вищезазначеного Положення дане Положення є обов'язковим для виконання всіма суб'єктами інвестиційної діяльності (незалежно від форм власності й підпорядкування), пов'язаної з реконструкцією або реставрацією об'єктів жилого й нежилого фондів.

Пункт 3.1 Положення передбачає, що щорічно (до першого грудня поточного року) виконавчі органи районних у м. Києві рад, подають до Головного управління житлового господарства виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) пропозиції щодо включення об'єктів жилого та нежилого фондів районів м. Києва до переліку об'єктів, які підлягають реконструкції або реставрації, до реконструкції або реставрації яких інвестори залучаються на конкурсних засадах в наступному році. В пункті 3.2 зазначено, що після узгодження переліки об'єктів жилого та нежилого фондів, які підлягають реконструкції або реставрації в м. Києві у наступному році затверджуються розпорядженням Київської міської державної адміністрації в установленому порядку. Таким розпорядженням Київської міської державної адміністрації окремо затверджується, зокрема,  перелік об'єктів жилого та нежилого фондів до реконструкції або реставрації яких інвестори залучаються на конкурсних засадах.

Розпорядженням Київської міської державної адміністрації від 01.06.05р. № 907 „Про затвердження переліку будинків, які підлягають реконструкції або реставрації з реабілітацією в м. Києві у 2005 році” будинок № 17-Б по вул. Терещенківській в місті Києві (разом з вбудованими не житловими приміщеннями), а також нежилі будинки №№ 17-В, 17-Г на цій вулиці включені до даного переліку. Одночасно вказаним розпорядженням Шевченківській районній у м. Києві державній адміністрації доручено самостійно визначати джерела фінансування реставрації та реконструкції будинків.

Шевченківська районна у м. Києві рада, як власник комунального майна, прийняла рішення  № 557 від 23.06.05р. “Про затвердження переліку житлових будинків комунальної власності територіальної громади Шевченківського району м. Києва, які підлягають реконструкції з передачею у власність інвестору”, згідно з яким до вказаного переліку були включені вищезазначені будівлі.

Розділ 4 Положення „Про порядок залучення інвесторів до реконструкції або реставрації жилих та нежилих будинків, а також вбудованих в жилі будинки нежилих приміщень, що знаходяться на балансі житлово-експлуатаційних та інших організацій (підприємств, установ) комунальної власності територіальних громад районів м. Києва” регламентує порядок підготовки та проведення конкурсів по залученню інвесторів до реконструкції або реставрації об'єктів жилого та нежилого фондів, регулює відносини між замовником реконструкції або реставрації та учасниками Конкурсу і передбачає організацію узгоджених дій при розгляді і прийнятті рішень кожним з учасників, захист їхніх прав та законних інтересів при підготовці проведення Конкурсів, а також містить вимоги щодо формування конкурсної документації, критерії оцінки претендентів. Метою Конкурсу є визначення юридичної або фізичної особи, якій буде надано право реалізації інвестиційного проекту по реконструкції або реставрації конкурсного об'єкта.

Відповідно до пункту 1.2 протоколу № 17/02, затвердженого заступником голови Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації, від 09.02.06р., засідання районної комісії по залученню інвесторів до реконструкції або реставрації житлових та нежитлових будинків, а також вбудованих в житлові будинки нежитлових приміщень, що знаходяться на балансі житлово-експлуатаційних та інших організацій комунальної власності територіальної громади Шевченківського району міста Києва, створеної розпорядженням Шевченківської райдержадміністрації від 22.02.2002 № 266, враховуючи відповідність пропозицій інвестора умовам конкурсу, які вважаються найбільш ефективними за строками виконання, якістю та економічністю, а також беручи до уваги те, що ТОВ “Промислово-інвестиційна група “Арсенал” проведена попередня робота з власниками квартир і є домовленість про їх відселення, визначено переможцем конкурсу по реставрації житлового будинку № 17-Б та реконструкції нежитлових будинків № 17-В і  № 17-Г по вулиці Терещенківській Товариство з обмеженою відповідальністю “Промислово-інвестиційна група “Арсенал”.

Пунктом 1.4 Протоколу № 17/02 залучено до реставрації житлового будинку № 17-Б та реконструкції нежитлових будинків № 17-В і № 17-Г по вулиці Терещенківській комунальної власності територіальної громади Шевченківського району міста Києва, як інвестора Позивача, з передачею йому у власність у встановленому порядку житлового будинку № 17-Б по вул. Терещенківській загальною площею 357,4 кв.м., нежилого будинку            № 17-В по вул. Терещенківській загальною площею 298,41 кв.м та нежитлового будинку № 17-Г по вул. Терещенківській загальною площею 202,2 кв.м.

Згідно з пунктом 1.5 Протоколу ТОВ „ПІГ „Арсенал” після одержання протоколу засідання комісії протягом десяти банківських днів повинно перерахувати частину залишкової балансової вартості житлового будинку           № 17-Б по вул. Терещенківській в сумі 8 547,06 грн. (без ПДВ); за нежитлові приміщення житлового будинку № 17-Б по вул. Терещенківській - 172 490,00 грн. (без ПДВ); залишкову балансову вартість нежитлового будинку № 17-В по вул. Терещенківській в сумі 9 875,11 грн. (без ПДВ); залишкову балансову вартість нежитлового будинку № 17-Г по вул. Терещенківській в сумі      13 233,39 грн. (без ПДВ).

В Розпорядженні Київської міської державної адміністрації № 945 від 06.06.05р. „Про затвердження Положення про порядок залучення інвесторів до реконструкції або реставрації жилих та нежилих будинків, а також вбудованих в жилі будинки нежилих приміщень, що знаходяться на балансі житлово-експлуатаційних та інших організацій (підприємств, установ) комунальної власності територіальних громад районів м. Києва”, а саме в пункті 4.7. зазначається, що з метою забезпечення єдиних принципів та критеріїв відбору інвесторів та умов передачі об'єктів під реконструкцію або реставрацію, а також проведення Конкурсів на право реалізації інвестиційних проектів розпорядженням Київської міської державної адміністрації створюється Міська конкурсна комісія по залученню інвесторів до реконструкції або реставрації об'єктів житлового та нежитлового фондів (далі - Міська конкурсна комісія) та затверджується її персональний склад.

Пунктом 4.39 даного Розпорядження визначено умови залучення інвесторів до реконструкції або реставрації об'єктів, а саме:

- сплата інвестором коштів, що передбачені відповідним протоколом засідання Міської конкурсної комісії;

- сплата пайових коштів на розвиток соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста після затвердження проектно-кошторисної документації;

- укладання інвестиційного договору з передачею у власність інвестору:

а) Жилого (в тому числі непридатного для проживання) будинку після відселення на постійне місце проживання усіх мешканців будинку, в тому числі відселення інвестором тих мешканців, за їх згодою, які займають на праві власності приміщення (квартири), та оформлення у власність інвестора цих приміщень (квартир) та/або придбання у власність приміщень, що належать юридичним чи фізичним особам, що не проживають у будинку.

б) Частини жилого будинку після завершення реконструкції або реставрації, якщо у будинку є мешканці, які мають на праві власності приміщення (квартири) та не дали згоду на відселення на постійне місце проживання і передачу у власність інвестору своїх приміщень (в тому числі юридичні чи фізичні особи, що володіють приміщеннями будинку та не проживають у ньому);

в) Нежилого будинку або вбудованих у жилий будинок нежилих приміщень після сплати відповідних коштів інвестором.

- дотримання терміну розробки та затвердження проектно-кошторисної документації відповідно до розпорядження Київської міської державної адміністрації.

- виконання реконструкції або реставрації в терміни, що визначені проектом організації будівництва.

До компетенції Міської конкурсної комісії відноситься, зокрема, визначення переможця Конкурсу та прийняття рішень, щодо оформлення інвестиційного договору. Рішення Міської конкурсної комісії є підставою для видання в установленому порядку розпоряджень Київської міської державної адміністрації.

Відповідно до Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”, на підставі розпорядження Київської міської державної адміністрації від 01.06.05р. № 907 „Про затвердження переліку будинків, які підлягають реконструкції або реставрації з реабілітацією в м. Києві у 2005 році” та протоколу засідань районної комісії по залученню інвесторів до реконструкції або реставрації житлових та нежитлових будинків від 09.020.6 № 17/02 Шевченківською районною у м. Києві державною адміністрацією прийнято Розпорядженням № 400 від 06.03.06р. “Про залучення інвестора до реставрації з реабілітацією житлового будинку № 17-Б по вул. Терещенківській та реконструкції нежитлових будинків №№ 17-В, 17-Г на вул. Терещенківській”, яким залучено до реставрації з реабілітацією житлового будинку № 17-Б по вул. Терещенківській та реконструкції нежитлових будинків № 17-В, № 17-Г на вул. Терещенківській як інвестора та замовника ТОВ „ПІГ Арсенал” з передачею йому у власність вказаних будинків у встановленому законодавством порядку.

Пунктом 4 даного Розпорядження зобов'язано ТОВ “Промислово-інвестиційна група “Арсенал” за власні кошти відселити мешканців будинку № 17-Б, що приватизували займану площу, за їх згодою, та сплатити Головному управлінню житлового забезпечення кошти за нежитлові приміщення будинків №№ 17-В, 17-Г на вул. Терещенківській, згідно розрахунків. Пунктом 5 зобов'язано Шевченківську районну у м. Києві державну адміністрацію та Комунальне підприємство по утриманню житлового господарства Шевченківського району укласти з ТОВ „ПІГ „Арсенал” інвестиційну угоду після видання розпорядження Київської міської державної адміністрації.

13.04.06р. Міською конкурсною комісією по залученню інвесторів до реконструкції або реставрації жилих та нежилих будинків, а також вбудованих в жилі будинки нежилих приміщень, що знаходяться на балансі житлово-експлуатаційних та інших організацій (підприємств, установ) комунальної власності територіальних громад районів м. Києва розглянуто звернення Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації від 20.03.06р. № 10/48-1479 щодо винесення на розгляд міської конкурсної комісії питання щодо затвердження рішення комісії по залученню інвестицій на будівництво і реконструкцію об'єктів і споруд розташованих на території Шевченківського району м. Києва від 09.02.06р. (протокол № 17/02) щодо залучення ТОВ „ПІГ „Арсенал” як інвестора до реставрації жилого будинку № 17-Б та реконструкції нежитлових  будинків № 17-В, № 17-Г на вул. Терещенківській у Шевченківському районі та прийнято рішення, оформлене протоколом № 87 від 13.04.06р.

Відповідно до пункту 1.4 даного Протоколу міською конкурсною комісією вирішено залучити до реставрації жилого будинку № 17-Б та реконструкції нежилих будинків №№ 17-В, 17-Г на вул. Терещенківській у Шевченківському районі м. Києва, як інвестора, ТОВ „ПІГ „Арсенал” з передачею йому у встановленому порядку у власність: частини будинку              № 17-Б на вул. Терещенківській (за винятком площі приватизованих жилих приміщень) загальною площею 51 кв.м. після завершення його реставрації; частини будинку № 17-В на вул. Терещенківській (за винятком площі приватизованих жилих приміщень) загальною площею 134,21 кв.м. після завершення його реконструкції; будинку № 17-Г на вул. Терещенківській загальною площею 202,2 кв.м. до завершення його реконструкції. За умови перерахування коштів Головному управлінню житлового забезпечення в розмірі 724 249, 86 грн. в термін до 03.05.06р.

Пунктом 1.5 Протоколу встановлено, що у разі вирішення Інвестором -ТОВ „ПІГ „Арсенал” питання відселення власників жилих та нежилих приміщень будинків на інше постійне місце проживання та оформлення цих приміщень у власність, будинки № 17-Б, 17-В на вул. Терещенківській передаються інвестору у власність в цілому до завершення їх реставрації або реконструкції.

Даний протокол є підставою для оформлення документів на передачу коштів Головному управлінню житлового забезпечення, а також для підготовки відповідних проектів розпоряджень Київської міської державної адміністрації та інвестиційних договорів.

Розпорядженням Київської міської державної адміністрації

 від 8 вересня 06р. № 1337 скасовано Розпорядження Київської міської державної адміністрації від 06.06.05р. № 945 „Про затвердження Положення про порядок залучення інвесторів до реконструкції або реставрації жилих та нежилих будинків, а також вбудованих в жилі будинки нежилих приміщень, що знаходяться на балансі житлово-експлуатаційних та інших організацій (підприємств, установ) комунальної власності територіальних громад районів м. Києва”.

На підставі Протоколу засідання комісії від 09.02.06р. № 17/02, протоколу засідання комісії від 13.04.06р. № 87, враховуючи, що ТОВ „ПІГ „Арсенал” сплатило кошти, передбачені зазначеними протоколами та відповідно до Розпорядження Київської міської державної адміністрації від 06.06.05р. № 945, прийнято Розпорядження Київської міської державної адміністрації № 1392 “Про залучення інвестора до реставрації жилого будинку № 17-Б та реконструкції нежилих будинків №№ 17-В та 17-Г на вул. Терещенківській у Шевченківському районі” від 20.09.06р., яким залучено до реставрації жилого будинку № 17-Б та реконструкції нежилих будинків            №№ 17-В, 17-Г на вул. Терещенківській у Шевченківському районі м. Києва, як інвестора, ТОВ „ПІГ „Арсенал” з передачею йому у встановленому порядку у власність нерухомого майна, зазначеного в пунктах 1.4, 1.5 протоколу № 87 від 13.04.06р. В разі вирішення Інвестором -ТОВ „ПІГ „Арсенал” питання відселення власників жилих та нежилих приміщень будинків на інше постійне місце проживання та оформлення цих приміщень у власність, будинки № 17-Б, 17-В на вул. Терещенківській передаються інвестору у власність в цілому до завершення їх реставрації або реконструкції.

Пунктом 5 даного Розпорядження зобов'язано Шевченківську районну у м. Києві державну адміністрацію відповідно до Закону України „Про інвестиційну діяльність” укласти з інвестором ТОВ „ПІГ „Арсенал” інвестиційну угоду, якою передбачити виконання умов, зазначених у пунктах 1-4 цього розпорядження.

Предметом інвестиційного договору № 06/07 від 18.04.07р., укладеного між Шевченківською районною  державною адміністрацією, Комунальним підприємством „Центрінвест” Шевченківської районної у м. Києві ради і Товариством з обмеженою відповідальністю „Промислово-інвестиційна група „Арсенал”, є взаємодія  сторін в реалізації інвестиційного проекту з реставрації житлового будинку № 17-Б та реконструкції нежитлових будинків № 17-В та № 17-Г, розташованих по вул. Терещенківській в Шевченківському районі м. Києва (далі –Об'єкти).

Пункт 1.3 Договору передбачає, що після затвердженої у встановленому порядку проектно-кошторисної документації сторони складають і підписують “Протокол розподілу площі”, згідно з яким, після завершення реконструкції Комунальне підприємство „Центрінвест” у порядку, встановленому чинним законодавством, отримує 10 % площі Об'єктів, а ТОВ „ПІГ „Арсенал” - 90% площі Об'єктів.

Відповідно до пунктів 3.1.6, 3.1.7 Договору Шевченківська районна державна адміністрація в разі відселення мешканців всіх квартир і орендарів з Об'єктів та вирішення майнових питань з мешканцями приватизованих квартир, передає Об'єкти ТОВ „ПІГ „Арсенал”, відповідно до чинного законодавства України. Шевченківська районна державна адміністрація після введення кожного окремого Об'єкту інвестування в експлуатацію згідно встановленої процедури оформлює документи про власність на Об'єкти у власність Позивача відповідно з пунктом 6.1 даного Договору. Пунктом 6.1 Договору передбачено, що після введення в експлуатацію Об'єктів інвестування, сторони набувають права власності на частки загальної площі Об'єктів інвестування, згідно Акту розподілу площ, затвердженому відповідно до пунктів 1.3, 1.4 даного договору та вимогам чинного законодавства.

Пунктами 5.1.2, 5.1.3 встановлено обов'язок ТОВ „ПІГ „Арсенал” в термін до 01.06.07р. вирішити всі майново-правові питання, що стосуються Об'єктів, з Товариством співвласників багатоквартирного будинку „Пам'ятник архітектури „Терещенківський”, про що надає письмове підтвердження КП „Центрінвест”, за рахунок власних коштів в термін до 01.09.07р. забезпечити відселення мешканців та орендарів з Об'єктів.

В матеріалах справи містяться копії договорів купівлі-продажу квартир, укладених між Позивачем та мешканцями будинку № 17-Б та копії реєстраційних посвідчень Київського міського бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна, що підтверджують відселення Позивачем за власні кошти мешканців з будинку № 17-Б, що приватизували займану площу.

На виконання пункту 3.1.6 Договору Позивач відселив орендарів з нежитлових приміщень нежитлового будинку № 17-В по вулиці Терещенківській, що підтверджується копіями актів прийому-передачі нежитлових приміщень від 31.12.06р., 31.01.07р. (т. 1, а.с. 63, 64). Крім того, згідно договору купівлі-продажу нежилих приміщень ТОВ „ПІГ „Арсенал” отримав у власність нерухоме майно, яким є нежилі приміщення в буд.             №17-В по вул. Терещенкіській  загальною площею 164,2 кв.м.

Крім того, факт належного виконання Позивачем своїх договірних зобов'язань та пункту 4 Розпорядження № 400 підтверджується довідками ЖЕК № 1003 за №№ 15, 15/1, 15/2 від 17.01.07р.

На виконання пункту 1.5 Протоколу № 17/02 ТОВ „ПІГ „Арсенал” перераховано частину залишкової балансової вартості житлового будинку       № 17-Б по вул. Терещенківській в сумі 8 547,06 грн. (без ПДВ); за нежитлові приміщення житлового будинку № 17-Б по вул. Терещенківській - 172 490,00 грн. (без ПДВ); залишкову балансову вартість нежитлового будинку № 17-В по вул. Терещенківській в сумі 9 875,11 грн. (без ПДВ); залишкову балансову вартість нежитлового будинку № 17-Г по вул. Терещенківській в сумі      13 233,39 грн. (без ПДВ). ТОВ „ПІГ „Арсенал” також перераховано 630 000 грн. як добровільний благодійний внесок на розвиток соціальної сфери Шевченківського району.

Відповідно до пункту 1 розпорядження № 888 Виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) від 01.07.2008 “Про затвердження рішення постійно діючої конкурсної комісії по залученню інвесторів” затверджено рішення постійно діючої комісії по залученню інвесторів до фінансування будівництва, реконструкції, реставрації щодо об'єктів житлового та нежитлового призначення, незавершеного будівництва, інженерно-транспортної інфраструктури міста Києва про надання згоди на внесення змін до Розпорядження № 1392 в частині будівництва на місці зазначених будинків нового багатоповерхового будинку (протокол від 26.03.2008 № 1).

Зобов'язано Шевченківську районну у м. Києві державну адміністрацію та КП „Центрінвест” внести відповідні зміни до Договору з ТОВ „ПІГ „Арсенал”.

Пункт 1 розпорядження № 1392 викладено в наступній редакції: залучити до будівництва на місці жилого будинку № 17-Б та нежилих будинків №№ 17-В, 17-Г на вул. Терещенківській у Шевченківському районі м. Києва, як інвестора Товариство з обмеженою відповідальністю “Промислово-інвестиційна група “Арсенал” з передачею йому у встановленому порядку у власність частини будинку № 17-Б на вул. Терещенківській (за винятком площі приватизованих жилих приміщень) загальною площею 51 кв.м.; частини будинку № 17-В на вул. Терещенківській (за винятком площі приватизованих жилих приміщень) загальною площею 134,21 кв.м.; будинку № 17-Г на вул. Терещенківській загальною площею 202,2 кв.м.”(пункт 3.2 Розпорядження № 888). Пункт 2 Розпорядження № 1392 змінено та викладено у такій редакції: у разі вирішення інвестором-Товариством з обмеженою відповідальністю “Промислово-інвестиційна група “Арсенал” питання відселення власників жилих та нежилих приміщень будинків (за їх згодою) на інше постійне місце проживання, а також вирішення з ними майново-правових питань будинки № 17-Б та 17-В на вул. Терещенківській передаються інвестору у власність в цілому до початку будівельних робіт”.

Листами від 24.11.06р., 23.05.07р., 05.12.07р., 25.10.08р. ТОВ „ПІГ „Арсенал” зверталося до Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації та КП „Центрінвест” з вимогою, щодо передачі у власність Позивачу будинку № 17-Б, будинку № 17-В та будинку № 17-Г по вулиці Терещенківській в м. Києві.

Комунальне підприємство “Керуюча дирекція” Шевченківської районної у місті Києві ради листом № 2485/3 від 11.06.2007 зверталося до Шевченківської районної у м. Києві ради з проханням винести на розгляд чергової сесії ради питання передачі у власність Позивачу будинку № 17-Б, будинку № 17-В та будинку № 17-Г по вулиці Терещенківській в місті Києві.

Товариство з обмеженою відповідальністю “Промислово-інвестиційна група “Арсенал” звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Шевченківської районної у місті Києві державної адміністрації та Шевченківської районної у місті Києві ради про визнання права власності на частину будинку № 17-Б площею 51 м.кв., частину будинку № 17-В площею 134,21 м.кв. та будинок № 17-Г площею 202,2 кв.м по вулиці Терещенківській в місті Києві.

В заяві про уточнення позовних вимог Позивач просив суд витребувати у власність ТОВ „ПІГ „Арсенал” частину будинку № 17-Б площею 51,0 кв.м, частину будинку № 17-В площею 134,21 кв.м. та будинок № 17-Г площею 202,2 кв.м. по вул. Терещенківській в м. Києві, шляхом їх вилучення у Шевченківської районної у м. Києві ради і передачі ТОВ „ПІГ „Арсенал”.

Позовні вимоги мотивовані тим, що Позивач належним чином виконав свої зобов'язання за інвестиційним договором № 06/07 від 18.04.07р., укладеним між Позивачем, Відповідачем-1 та Комунальним підприємством “Центрінвест” Шевченківської районної у місті Києві ради, а Відповідачі відмовляються від виконання взятих на себе зобов'язань за Договором.

          Колегія суддів прийшла до висновку, що позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю “Промислово-інвестиційна група „Арсенал” підлягають задоволенню в частині позовних вимог до Шевченківської районної у м. Києві ради з наступних підстав.

          Відповідно до статті 1 Закону України „Про інвестиційну діяльність” інвестиціями є всі види майнових та інтелектуальних цінностей, що вкладаються в об'єкти підприємницької та інших видів діяльності, в результаті якої створюється прибуток (доход) або досягається соціальний ефект.

Даний Закон спрямований на забезпечення рівного захисту прав, інтересів і майна суб'єктів інвестиційної діяльності незалежно від форм власності, а також на ефективне інвестування народного господарства України, розвитку міжнародного економічного співробітництва та інтеграції.

Відповідно до статті 9 Закону України „Про інвестиційну діяльність” Основним правовим документом, який регулює взаємовідносини між суб'єктами інвестиційної діяльності, є договір (угода).

Як вбачається з матеріалів справи, ТОВ „ПІГ „Арсенал” виконало свої зобов'язання, встановлені Договором, пунктом 4 Розпорядження № 400, щодо звільнення від мешканців та орендарів житлового будинку № 17-Б та нежитлових будинків 17-В і № 17-Г по вулиці Терещенківській, пунктом 1.5 Протоколу № 17/02 щодо перерахування частини залишкової балансової вартості житлового будинку № 17-Б, за нежитлові приміщення житлового будинку № 17-Б, залишкової балансової вартості нежитлового будинку                 № 17-В, залишкової балансової вартості нежитлового будинку № 17-Г по вул. Терещенківській.

Стаття 526 Цивільного кодексу України передбачає, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

          В статті 193 Господарського кодексу України зазначається, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів.

          Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

          Шевченківська районна у м. Києві рада, як власник комунального майна, прийняла рішення  № 557 від 23.06.05р., яким затвердила перелік житлових будинків комунальної власності територіальної громади Шевченківського району м. Києва, які підлягають реконструкції з передачею у власність інвестору згідно умов інвестиційних угод.

          Сторони уклали Інвестиційний договір № 06/07 від 18.04.07р. на виконання розпорядження Київської міської державної адміністрації від 20.09.06р. № 1392, розпорядження № 400 від 06.03.06р. та керувалися вимогами Закону України „Про інвестиційну діяльність”.          

          Розпорядження Київської міської державної адміністрації № 1392 “Про залучення інвестора до реставрації жилого будинку № 17-Б та реконструкції нежилих будинків №№ 17-В та 17-Г на вул. Терещенківській у Шевченківському районі” від 20.09.06р. прийнято відповідно до Положення, затвердженого розпорядженням Київської міської державної адміністрації від 06.06.05р. № 945 та зареєстрованого в Київському міському управлінні юстиції 06.07.05р. за № 38/680.

           Крім того, в протоколі № 87 від 13.01.06р. засідання міської конкурсної комісії по залученню інвесторів до реконструкції або реставрації жилих та нежилих будинків, а також вбудованих в жилі будинки нежилих приміщень, що знаходяться на балансі житлово-експлуатаційних та інших організацій (підприємств, установ) комунальної власності територіальних громад районів міста Києва зазначається, що умови залучення інвесторів визначені Положенням про порядок залучення інвесторів до реконструкції або реставрації жилих та нежилих будинків, а також вбудованих в жилі будинки нежилих приміщень, що знаходяться на балансі житлово-експлуатаційних та інших організацій (підприємств, установ) комунальної власності територіальних громад районів міста Києва, затвердженого розпорядженням Київської міської державної адміністрації від 06.06.2005            № 945.

          Враховуючи викладене, твердження Шевченківської районної у місті Києві державної адміністрації, що дія розпорядження  Шевченківської районної у місті Києві державної адміністрації № 945 від 06.06.05р. не поширюється на Інвестиційний договір № 06/07 від 18.04.07р. не приймається судом до уваги.

          Також не заслуговують на увагу доводи Шевченківської районної у            м. Києві державної адміністрації щодо застосування до Інвестиційного договору № 06/07 від 18.04.07р. рішення Київської міської ради від 24.05.07р. № 528/1189 „Про затвердження Положення про порядок проведення інвестиційних конкурсів для будівництва, реконструкції, реставрації тощо об'єктів житлового та нежитлового призначення, незавершеного будівництва, інженерно-транспортної інфраструктури міста Києва”, в пункті 3 якого зазначено, що Розпорядження щодо проведення конкурсу по залученню інвесторів, прийняті виконавчим органом Київської міської ради (Київською міською державною адміністрацією), але не виконані на момент набрання цим рішенням чинності, підлягають виконанню відповідно до вимог затвердженого Положення, оскільки конкурс проведено у 2006 році та визнано переможцем конкурсу ТОВ „ПІГ „Арсенал”.

          Відповідно до статті 18 Закону України „Про інвестиційну діяльність” Держава гарантує стабільність умов здійснення інвестиційної діяльності, додержання прав і законних інтересів її суб'єктів. Умови договорів, укладених між суб'єктами інвестиційної діяльності, зберігають свою чинність на весь строк дії цих договорів і у випадках, коли після їх укладення законодавством (крім податкового, митного та валютного законодавства, а також законодавства з питань ліцензування певних видів господарської діяльності) встановлено умови, що погіршують становище суб'єктів або обмежують їх права, якщо вони не дійшли згоди про зміну умов договору.

          Пунктом 3.1.6 Договору сторонами встановлено обов'язок Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації в разі відселення мешканців всіх квартир і орендарів з Об'єктів та  вирішення майнових питань з мешканцями приватизованих квартир, передати Об'єкти ТОВ „ПІГ „Арсенал”, згідно до чинного законодавства України.

          Норми даного пункту кореспондуються з пунктом 1.4 протоколу засідання районної комісії № 17/02 від 09.02.06р., пунктом 1 розпорядження Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації № 400 від 06.03.06р., пунктами 1.4., 1.5 протоколу засідання міської конкурсної комісії  № 87 від 13.04.06р. та розпорядженням № 1392 від 20.09.06р.          

          Розпорядженням Київської міської державної адміністрації № 1392  від 20.09.06р. залучено до реставрації жилого будинку № 17-Б та реконструкції нежилих будинків №№ 17-В, 17-Г на вул. Терещенківській у Шевченківському районі м. Києва, як інвестора, ТОВ „ПІГ „Арсенал” з передачею йому у встановленому порядку у власність нерухомого майна, зазначеного в пунктах 1.4, 1.5 протоколу № 87 від 13.04.06р. В разі вирішення Інвестором -ТОВ „ПІГ „Арсенал” питання відселення власників жилих та нежилих приміщень будинків на інше постійне місце проживання та оформлення цих приміщень у власність, будинки № 17-Б, 17-В на вул. Терещенківській передаються інвестору у власність в цілому до завершення їх реставрації або реконструкції.

Крім того, відповідно до пункту 4.39. Положення „Про порядок залучення інвесторів до реконструкції або реставрації жилих та нежилих будинків, а також вбудованих в жилі будинки нежилих приміщень, що знаходяться на балансі житлово-експлуатаційних та інших організацій (підприємств, установ) комунальної власності територіальних громад районів м. Києва”, затвердженого Розпорядженням Київської міської державної адміністрації № 945 від 06.06.05р. № 945,  умовами залучення інвесторів до реконструкції або реставрації об'єктів житлового та нежитлового фондів є, зокрема, укладання інвестиційного договору з передачею у власність інвестору: Жилого (в тому числі непридатного для проживання) будинку після відселення на постійне місце проживання усіх мешканців будинку, в тому числі відселення інвестором тих мешканців, за їх згодою, які займають на праві власності приміщення (квартири), та оформлення у власність інвестора цих приміщень (квартир) та/або придбання у власність приміщень, що належать юридичним чи фізичним особам, що не проживають у будинку;

Частини жилого будинку після завершення реконструкції або реставрації, якщо у будинку є мешканці, які мають на праві власності приміщення (квартири) та не дали згоду на відселення на постійне місце проживання і передачу у власність інвестору своїх приміщень (в тому числі юридичні чи фізичні особи, що володіють приміщеннями будинку та не проживають у ньому); Нежилого будинку або вбудованих у жилий будинок нежилих приміщень після сплати відповідних коштів інвестором.

          Статтею 6 Закону України „Про місцеві державні адміністрації” встановлено, що розпорядження голів місцевих державних адміністрацій, прийняті в межах їх компетенції, є обов'язковими для виконання на відповідній території всіма органами, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами та громадянами.

          Обов'язок Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації, встановлений пунктом 3.1.6. Договору не ставиться в залежність від пункту 6.1. Договору.

          Пункт 1.3. Договору передбачає, що після затвердження у встановленому порядку проектно-кошторисної документації сторони складають і підписують „Протокол розподілу площі”, відповідно до якого, після завершення реконструкції КП „Центрінвест” Шевченківської районної у м. Києві ради, у порядку встановленому чинним законодавством, отримує 10% площі Об'єктів, а ТОВ „ПІГ „Арсенал” – 90% Об'єктів.

          Відповідно до пункту 7.4. Положення „Про порядок залучення інвесторів до реконструкції або реставрації жилих та нежилих будинків, а також вбудованих в жилі будинки нежилих приміщень, що знаходяться на балансі житлово-експлуатаційних та інших організацій (підприємств, установ) комунальної власності територіальних громад районів м. Києва”, затвердженого Розпорядженням Київської міської державної адміністрації від 06.06.05р. № 945, якщо в процесі реалізації проекту реконструкції або реставрації будинку інвестор забезпечив вихід площ по об'єкту в розмірах, більших за ті, що передбачені договором, то додаткова площа розподіляється згідно з додатковою угодою.

                    Позивач звертаючись з позовом зазначив відповідачами   Шевченківську районну у м. Києві державну адміністрацію і Шевченківську районну у м. Києві раду. Разом з тим позовні вимоги, враховуючи уточнення до позовної заяви пред'явлено лише до Шевченківської районної у м. Києві ради, тому колегія суддів прийшла до висновку про відмову в позові до  Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації.

Враховуючи викладене, колегія суддів прийшла до висновку, що рішення Господарського суду міста Києва від 07.04.09р. у справі № 34/395 підлягає зміні.

          На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 99, 101-105 Господарського процесуального кодексу, суд,

ПОСТАНОВИВ:

 1. Апеляційні скарги Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації і Шевченківської районної у м. Києві ради задовольнити частково.

          2. Рішення Господарського суду міста Києва від 07.04.09р. у справі          № 34/395 скасувати частково, резолютивну частину рішення викласти в наступній редакції:

           Відмовити  Товариству з обмеженою відповідальністю „Промислово-

інвестиційна група „Арсенал” в позові до Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації.

          Задовольнити позовні вимоги до Шевченківської районної у м. Києві ради.

          Витребувати у власність Товариства з обмеженою відповідальністю “Промислово-інвестиційна група “Арсенал”(01126, м. Київ, вул. Е. Потьє, 14-А, ідентифікаційний код 33695996) частину будинку № 17-Б площею 51,0 кв.м, частину будинку № 17-В площею 134,21 кв.м та будинок № 17-Г площею 202,2 кв.м по вулиці Терещенківській в м. Києві шляхом її вилучення у Шевченківської районної у м. Києві ради (01030, м. Київ, вул. Б Хмельницького, 24, ідентифікаційний   код  26077632) і передачі Товариству з обмеженою відповідальністю “Промислово-інвестиційна група “Арсенал”(01126, м. Київ, вул. Е. Потьє, 14-А, ідентифікаційний код 33695996).

          Стягнути з Шевченківської районної у м. Києві ради (01030, м. Київ, вул. Б Хмельницького, 24, ідентифікаційний   код  26077632)   на   користь  Товариства   з обмеженою відповідальністю “Промислово-інвестиційна група “Арсенал”(01126, м.  Київ,  вул.  Е.  Потьє,   14-А,  ідентифікаційний  код 33695996) 85 грн. витрат по сплаті державного мита та 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Стягнути з Товариства   з обмеженою відповідальністю “Промислово-інвестиційна група “Арсенал” (01126, м.  Київ,  вул.  Е.  Потьє,   14-А,  ідентифікаційний  код 33695996) на користь Шевченківської районної у             м. Києві державної адміністрації (01030, м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 24, ідентифікаційний код 26077537) 42,50 грн. державного мита за подачу апеляційної скарги.

4. Видачу наказів на виконання даної постанови доручити Господарському суду міста Києва.

5. Матеріали справи № 34/395 повернути до Господарського суду міста Києва.      

 Головуючий суддя                                                                      Калатай  Н.Ф.

 Судді                                                                                          Пашкіна С.А.

                                                                                          Коротун  О.М.

 03.07.09 (відправлено)

Дата ухвалення рішення22.06.2009
Оприлюднено11.07.2009
Номер документу4023783
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —34/395

Ухвала від 25.02.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 16.02.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 22.12.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Рішення від 19.08.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

Постанова від 20.08.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Капацин H.B.

Ухвала від 10.08.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Капацин H.B.

Постанова від 22.06.2009

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Калатай Н.Ф.

Постанова від 22.06.2009

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Калатай Н.Ф.

Постанова від 02.04.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Шаргало В.Ш.

Рішення від 19.03.2008

Господарське

Господарський суд Одеської області

Фаєр Ю.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні